Odpowiadasz na:

Re: WĄTEK DLA ZAPRACOWANYCH *** 92 ***

a to ciasto zatutuowanie jako
CIASTO BALOWE

BISZKOPT:

* 4 jajka,
* 4 łyżki mąki,
* 4 łyżki cukru,
* łyżeczka proszku do pieczenia.

... rozwiń

a to ciasto zatutuowanie jako
CIASTO BALOWE

BISZKOPT:

* 4 jajka,
* 4 łyżki mąki,
* 4 łyżki cukru,
* łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka ubić z cukrem i dodać żółtka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Gotowe ciasto wylać na przygotowaną blaszkę, wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec.

MASA BUDYNIOWA:

* 2,5 szklanki mleka,
* pół szklanki cukru,
* pół kostki margaryny,
* 3-4 żółtka,
* 3/4 szklanki mąki.

Zagotować 1,5 szklanki mleka. W pozostałym mleku rozrobić mąkę z cukrem i żółtkami. Tak przygotowaną masę, mieszając, wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Gdy budyń zgęstnieje i nieco przestygnie, utrzeć go z margaryną.

DODATKOWO:

* Pół litra śmietany kremówki,
* 2 łyżki cukru pudru,
* 2 opakowania "Śmietanfiksu",
* tabliczka gorzkiej czekolady,
* 3 paczki herbatników,
* duża paczka krakersów,
* puszka słodkiego mleka skondensowanego.


Mleko w puszce włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny, aby powstał karmel. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i "śmietanfiksów". Na wystudzony biszkopt wyłożyć ciepłą masę budyniową, a na niej ułożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować karmel i ułożyć warstwę krakersów (jesli ktoś nie lubi takiego połączenia krakersy + słodycze, zamiast krakersów można ułożyć herbatniki). Na krakersy wyłożyc bitą śmietanę i całość posypać startą czekoladą.

zobacz wątek
18 lat temu
k@juta

Odpowiedź

Autor

Ogłoszenie
Polityka prywatności
do góry