Widok

WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (31)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
ROZPAKOWANE:

mamtu 09.08 (03.09) - SYNEK Tadek - 2980g, 56cm (Szpital Wojewódzki SN)
Arabelka - 30.08.2013 - synek MIKOŁAJ
Mandi - 01.09.2013 - syn WOJTUŚ
Bambosz 04.09.2013 - córka RÓŻYCZKA - 3490g, 55 cm, Wejherowo
ania27 - 07.09.2013 - synek OLIWIER-3480g, 52 cm
Madziulka - 09.09.2013 - córka AMELKA 3681g, 56 cm Zaspa
Madleen - 11.09.2013 (synek)
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
_MamaM_ - 24.09.2013 synek Tobiasz- 3640g, 55cm, Kliniczna
meg - 26.09.2013 - córeczka Zuzia 3750g, 56cm , 9:22- Kliniczna CC
asia1611 - 03.10.2013 - córeczka Antosia, waga 3085 i 53 cm, Swissmed
Arlii - 03.10.2013 - córeczka, waga przy porodzie 3320, przy wypisie 3150, dł 60 cm, Szpital Wojewódzki
Annkkaa - 09.10.2013 córeczka, 3190g, 56cm, kliniczna
Kamisia33 - 19.10.2013, córeczka Wiktoria, 3350g, 52 cm
lucy80 - 19.10.2013 (31.10), córeczka Anna, 3355g
1985sloneczko - 21.10.2013, synek, 4300g, 60cm, Zaspa
Patusiq- 25.10.2013r. córeczka 3780kg , 58cm , Zaspa
olimpia20111 - 2.11.2013r., córeczka, 3900g, 58cm, Wejherowo
andziaaa - 6.11.2013r, synek Igor, 4100g, 57cm, Zaspa
ata211 - 4.10.2013r, córeczka

Link do poprzedniego wątku : http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-30-t513386,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dziewczyny,
napiszcie, proszę jak ubieracie teraz Maluchy na dwór, bo ja już nie wiem jak Małą ubierać i czy pierzecie ubranka w proszkach/płynach dla dzieci, jak tak to do jakiego wieku zamierzacie prać w dziecięcych proszkach?

Droga Ata211,

specjaliści zalecają stosowanie delikatnych środków przeznaczonych dla dzieci do 3. roku życia. Warto o tym pamiętać, ponieważ wbrew pozorom i często panującym przekonaniom ma to duże znaczenie. Wielu rodziców nie stosuje (albo przestaje stosować) delikatne środki, gdy dziecko dorasta lub nie ma widocznych problemów ze skórą. Często jednak nie wiedzą, że brak podrażnień na skórze dziecka nie świadczy o tym, że wszystko jest z nią w porządku. Zapobieganie objawom alergii to nie jedyny powód, dla którego zaleca się stosowanie produktów stworzonych z myślą o maluszkach. Przez pierwsze 3 lata ich skóra nie jest jeszcze całkowicie ukształtowana i ma inną budowę od naszej. Jej komórki można porównać do tkaniny o luźnym splocie, której nici są ułożone bardzo rzadko. Nie tworzą właściwej bariery ochronnej i są przepuszczalne dla zanieczyszczeń, temperatury i wszelkich substancji, z którymi skóra ma kontakt. Warto też zauważyć, że naczynia krwionośne u dzieci leżą bliżej naskórka oraz są szersze niż u dorosłego. Oznacza to, że są bardziej podatne, by wchłaniać substancje przedostające się przez skórę. Nie widzimy tego, ale składniki piorące, które są w zwykłych proszkach (alergeny, fosforany, rozjaśniacze optyczne, enzymy), mogą przenikać w głąb organizmu dziecka. Ich wpływ, choć nie jest widoczny gołym okiem, nie działa korzystnie na dalszy rozwój malucha. Dlatego też, bez względu na markę, warto zwracać uwagę na skład środków piorących. Decydując o nich mamy wpływ na to, jakie składniki będą mieć bezpośredni kontakt z ubrankami i skórą dziecka. Najlepiej wybierać takie, które zostały opatrzone certyfikatem jednego z uznanych ośrodków badawczych.
Gdybyś miała dodatkowe pytania lub wątpliwości, chętnie pomogę :)
Zachęcam Cię także do odwiedzenia strony internetowej programu 3 lata pod ochroną. Znajdziesz tam ciekawe informacje na temat odpowiedniej ochrony i właściwej pielęgnacji skóry maluszka.

Pozdrawiam,
Doradca Lovela
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny, które już wprowadziły żółtko. Co ile dni je podajecie i w jakiej ilości?
Bambosz ależ Ty schematyczna jesteś:)
Nie zawsze jednak da się wszystko zaplanować,my teraz od nowa wprowadzamy obiadki,więc młody będzie spóżniony o jakiś miesiąc,gdzie powinien już zaczynać zupki z mięskiem.O glutenie i jajku narazie nie myślę,na to przyjdzie jeszcze czas a narazie mamy zagadkę z mlekiem,
otóż przechodziliśmy na 1(tutaj jest troszkę inaczej) i okazuje się że na to mleko jest uczulony,pojawiają się suche miejsca i drobniuteńkie krosteczki,taka kaszka na skórze,dziwne bo mleko to samo,ta sama firma ale w składzie ma jakiś zagęstnik żeby było treściwsze i może to go uczula i teraz znów wróciliśmy do poprzedniego a w czwartek mamy wizytę u pediatry i zobaczymy co on powie,bo powinien przejść na takie które jest dostosowane składem do jego wieku a nie dla noworodka bo takie cały czas pijemy.

Czy Wasze dzieci też mają suche policzki i czasem czerwone?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bamboszku wszystkie informacje dotyczące żywienia znajdziesz w schematach żywienia dzieci dostępnych w internecie lub na stronach np. Hipp, bobovita, itp. Mam taki schemat wydrukowany i przyczepiony na lodówkę. :)

Aniu mój mały ma uczulenie na mleko, dałam mu ha ale nie chce go pić. Nie dziwię się, jest paskudne.
(To ja, Bambosz, niezalogowana ;)

Dlaczego schematyczna? Jestem po prostu ciekawa, bo co schemat żywienia i człowiek, to różne rady. Spotkałam się już z opiniami, aby żółtko wprowadzać codziennie, co dwa, albo trzy dni; że najlepiej dodać żółtko z ugotowanego na twardo jaja, a może dolać dwie łyżeczki żółtka pod koniec gotowania zupki... Dlatego chętnie posłucham, jak jest u was.

Moja mała ogółem idzie wzorcowo, swoją drogą, więc cóż... Dietę zaczęłam rozszerzać od początku 5. miesiąca i w tej chwili, po dwóch miesiącach, mała je spokojnie ok. 200 ml zupy z mięskiem i wcina na drugie śniadanie i podwieczorek owoce, nawet kaszkę "kupiła". Obecnie pracuję nad herbatkami, bo za mało pije.

Nie wiem, jak u was, ale ja po tym pół roku "odetchnęłam" (mimo zębów). Mam wrażenie, że mam w jakimś stopniu odchowane dziecko i jest łatwiej w tej chwili. Jest coraz bardziej komunikatywna, silniejsza, większa.
hej hej

U nas mega chorobowo , Patrycja ma ospę od piątku, jest cięzko strasznieeeee , także teraz czekamy pewnie w ciągu dwóch tyg będzie powtórka z rozrywki u Amelki , ciekawe jak to przejdzie, mam nadzieje że lepiej niż starsza , jest tak wysypana że masakra, popłakuje, swędzi ją strasznie zwłaszcza na dole, boi się sikać o wie że będzie boleć :(

Ja ubieram , body z dł rękawem , rajtsopki lub spodenki i na to jesienny kombinezon ( jeszcze w niego wchodzi o dziwo, bo był większy) no i lżejsza czapka, kocyk pod spód i na wierzch ale nie jest gruby.

Ania mleka modyfikowanego Amelka nie pije ,jak mnie nie ma je jedynie kaszkę i zupkę. Teraz też już zaczełam sama gotować , na początku jadła słoiczki. Wczoraj miała zupkę z brokułem ale nie smakowała jej , z mięskiem też już je. Przy Patrycji leciałam też schematem, teraz to jedna wielka partyzantka :)

Rzeczy Amelki piorę już z naszymi , może ze 3 miechy tylko prałam w dzieciecym proszku.
Hej Dziewczyny,
My również dietę rozszerzamy od 5-ca. Gluten podaję przez gotową błyskawiczną kaszkę razem z deserkiem bo samej nie chce jeść. Zupkę jeżynową raz jej ugotowała to zaczęła pluć. Słoiczki jej smakują. Mięska jeszcze nie dostaje. Cały czas walczymy z butelką bo nie chce pić ani z butli ani z kubka. a od maja do pracy wracam i chciałabym aby zaczęła pić mleko modyfikowane. No nic mam nadzieje, ze codzienne próby poskutkują :)
Dziewczyny powiedzcie mi kiedy planujecie przekuć uszy swoim córeczką?
Pozdrawiam :)
Powiedzcie dziewczyny jeszcze jakie i o jakiej porze podajecie posiłki :)
przekłuje jak sama będzie chciała. Starsza ma 3,5 roku i jeszcze przekłutych nie ma.
Dokładnie, nie zamierzam jej przekłuwać uszu, przekłuje, gdy sama do tego dorośnie i będzie chciała.

Godziny posiłków: 6:00 mleko, 10:00 owoc i herbatka, 13:30 zupa, 16:00 kaszka, 19:00 mleko, 23:00 mleko

Dziś wybieram się po krzesełko do karmienia. Nie jestem już w stanie żonglować Niuniosławą, miseczką z zupą / kaszką / owockiem, łyżeczką, ruchliwymi rączkami Niuniosławy i własnym kręgosłupem. :)

Mała "poluje" na łyżkę, gdy już nie ma ochoty jeść. Czeka, aż nabiorę, śledzi wzrokiem i PACH strzela rączką. 100% skuteczności, jedzenie jest wszędzie. ;)
Witajcie :)
Jak wychodzimy na dwór ubieram: body dł. rękaw, cienką bluzkę dł. rękaw, rajstopy, spodnie, kurteczkę wiosenną, czapkę i skarpetki. Czasami cienki kombinezon zamiast spodni i kurtki.
Schemat karmienia mamy taki: pierś na żądanie, 12-13 warzywa z kaszą manną i o 20 kaszka ryżowa na mleku ha.
Niestety od jutra odstawiam wszystko co mały je (i ja też). Zostanie tylko na mleku ha + kasza ryżowa a ja wchodzę w ścisłą dietę. Małego strasznie od dwóch dni wysypuje, krostki na plecach i na buzi (cała broda), plamki czerwone, susze miejsca. Wybieram się również do lekarza ale raczej nic mi nie powie.. bo to ewidentnie uczulenie na coś z pożywienia. Muszę analizować sama.

Cały czas piorę w płynie dla dzieci, wybieram to co aktualnie w promocji np. dzidziuś, lovela lub w produktach hipoalergicznych np. seria biały jeleń. Rzeczy młodego zawsze piorę osobno (mam osobny kosz na jego brudki i jak się zbierze to piorę).

Od kilku dni Tonik budzi się o 5.00; 5.30 nad ranem :( masakra.. oczywiście po dwóch godzinach sobie zasypia a ja padam ze zmęczenia popołudniu!!!!!

Madziulka może mała nie złapie ospy. Mój starszy przechodził bardzo łagodnie, akurat jak byłam w ciąży.

Ja mam krzesełko do karmienia po starszym synku, o takie : http://www.sklep-tosia.pl/peg-perego-prima-pappa-diner_p338 tylko model 2008 ;)
Ja dziś kupiłam najprostsze krzesełko w IKEI + tacka, była jeszcze wkładka materiałowa, ale po przymiarce okazało się, że główna zainteresowana nie mieści się z wkładką. ;) Krzesełko wydaje się być OK, nie ma żadnych bajerów, ale też ma służyć wyłącznie do jedzenia i być łatwe do umycia. Od jutra będę sadzać młodą, zdam relację.

O, takie krzesełko: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20140047/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja nast razem tez kupilabym najprostsze krzeslko wlasnie z ikei , tanie , latwe w utrzymaniu czystosci bez bajerow. Ja kupilam jakies drogie pamietam ono chyba od 0+ jest z jakimis pajakami pitolami , kasa wywalona w bloto :)

Wydaje mi sie ze na bank zlapie , pewnie za 1,5 tyg sie okaze. Nastawiam się psychicznie :P Z drugiej strony , obie przejda i bedzie spokoj. Prędzej czy pozniej i tak ja dopadnie. Tylko ten filet jest doslownie wszedzie :/
Co za pogoda, jak wieje.. :( ze spaceru dziś nici...

Co do przekłuwania uszu to ja przekłuje jak już będzie sama chciała.

Krzesełko z ikei jest super, też chciałam takie kupić, ale dostaliśmy od znajomych drewniane.

Madziulka, zdrówka dla Szkraba.

Dziewczyny karmiące piersią, co ile dni Wasze Dzieciaczki robią kupki? Moja nie robi już 9 dni.. trochę zaczynam się niepokoić. Nie ma temp., brzuszek miękki, marudzi popołudniami, ale nie wiem czy ma to związek z brzuszkiem, podejrzewam, że dziąsełka Ją swędzą, bo wkłada rączki do buzi, ślini się i strasznie się wkurza wtedy.
moja robi codziennie , jak byla na samej piersi tez kupa byla codziennie , czasem nawet 2 dziennie. Ale cos kojarze ze do 10 dni to norma
Tobi najdłużej nie robił dwa dni.. 9 to już sporo.
Ata, Mała jest na samej piersi?
A do tej pory jak robiła? Codziennie czy co kilka dni? Zmieniłaś coś w swoim menu?
Teoretycznie jeśli tylko pierś i nic nie zmieniłaś, a brzuszek miękki to nie powinnaś się martwić :) przy samej piersi może być tak że organizm dziecka wykorzystuje w 100% to co dostaje i nie ma co wydalić :)
Słoneczko, Mała jest na samej piersi plus ekspozycja na gluten. Wcześniej robiła 1 na 3 dni, 1 na 7 dni. Nic nie zmieniałam w diecie.
Po 14 będę dzwonić do pediatry, zobaczymy, niby do 7-10 dni może nie robić, tak jak Madziulka pisała.. ach zawsze coś.
~ata211 Ja karmie piersią mój mały robi praktycznie codziennie a czasami nawet 2 razy dziennie
Ata często gluten powoduje problemy z układem pokarmowym, dlatego lepiej jest wprowadzać go jak najpóźniej - tak jak ja mam zamiar zrobić i jak kiedyś było czyli po 10m-cu życia.
Jeśli się nie poprawi odstawiłabym gluten, ale to moje osobiste zdanie, Ty jesteś Mamą i to Twoje dziecko :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry