Widok

Wczesne ząbkowanie

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Jak w suwaczku - nieźle nas synek zaskoczył, miał 3 miesiące i 3 tygodnie jak mu się dwa dolne zęby pojawiły. Męczyliśmy się z marudzeniem w dzień, złym spaniem w nocy (kilka-kilkanaście pobudek w nocy), ślinieniem się, gryzieniem paluszków i biegunką, która trwała półtora tygodnia (leczyliśmy ją, nic nie pomagało a pediatra nie wpadł na to, że zęby idą). Teraz nadal mały trochę marudzi, kupiłam pierwszy lepszy żel na ząbkowanie w aptece, ale jakoś nie widzę, żeby dawał ulgę. Może któraś z Was poleci dobry żel na ząbkowanie?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dentinox N - tylko sprawdz w necie od kiedy mozna stosowac, nie wiem czemu cos mi sie kojarzy ze po 6 mies ale moze sie myle.
image
image
żel na pewno jest ok, prosze mu podawać trochę chłodniejsze mleczko i picie, bo zbyt ciepłe powoduje ból, mozna podać też cos przeciwbolowego
nam pomaga Dentinoź :)
potem pamiętaj, by ząbki duzo czyscic maluszkowi, bo podobno im w czesniej zabki wychodzą tym wieksze prawdopodobieństwo próchnicy.
miało byc DENTINOX oczywiście :)
Dziękuję za informacje. Spytam o ten żel w aptece.
Tylko nie mam jak podawać chłodniejszych napojów i mleka - mały jest cały czas karmiony tylko piersią :)
Takiemu maluszkowi myje się zęby jakąś specjalną szczoteczką i wodą? No bo pasty do zębow jeszcze żadnej mu do buzi chyba stosować nie powinnam??

Moja dostała 2 dole jedynki jak miała 4 msc, czyścimy szczoteczka chyba jonsona, są też takie nakładki na palec, ale moja mała bardzo lubi sama sie posługiwać szczoteczką, na dole ma takiego gryzaczka.
Pasty zdecydowanie nie wolno stosować w takim wieku. Dentystka mówiła mi, że dziecko musi umieć świadomie wypluwać, czyli 2-3r.ż.
image
image
my też stosowaliłsmy dentinox, chociaz przy silnym bólu przebijania się ząbków nic nie pomógł ... też bardzo wcześnie mała zaczęła ząbkowac, też pierwsze 2 ząbki w wieku 3 msc, teraz ma 7 miesięcy i 6 zębolów :D
papilio1@op.pl
a nam pomagał bobodent a dentinox wcale moze tez sporoboj:)
Nikosiowi dwie dolne jedynki wyszły jak miał dokladnie 3 m-ce!! uzywamy dentinox. Zeby na poczatku mylam silikonowa szczoteczka z ciepla woda. Polecam gryzaki, ktore mozna wlozyc do zamrazalnika :) fajnie lagodza bol!! i pomagaja przebic sie zabkom.
A u nas zaczyna się od dwóch górnych ząbków po lewej stronie i nie są to jedynki... Dziwne.
image
image
gosia, mój synek też zaczął ząbkować..., a ma 3 miesiące i 19 dni i z tego co zauważyłam, to nie pojawiają się I siekacze ale dolne albo kły albo trzonowe, dodatkowo gorączkuje przy tym....,

Nie wiecie jak długo może gorączkować, zaczęło się wczoraj-podaję czpoki, temp. spada ale po kilku godz. znowu idzie do góry...
image

Co do biegunki, gdyby któreś z Waszych dzieci miało, a nic by nie pomagało to polecam słoiczek jagód. Leczyłam biegunkę, raczej od ząbków, tydzień czasu różnymi lekami i nie pomogło nic. Dopiero słoiczek jabłka z jagodami ...
imageimage
image
Każda wskazówka moze być przydatna:)

Sarce wyszly dwie pierwsze dolne jedynki pod koniec 3 miesiaca.ogolnie ząbkowanie to u nas jedna wielka masakra:P

Dentinox faktycznie jest dobry choc dawal ulgę glownie jak szla spac.no i na noc dawalam czopek np.eferalgan-mozna go stosowac wlasnie na bóle podczas ząbkowania.bez tych dwoch rzeczy to sobie nie wyobrazam.na szczescie teraz jest spokoj ...Najgorsze chyba za nami:D
image
aha dentinox stosowalam od 4 miesiaca.
image
co do mycia..kupilam w aptece paste ze specjalna silikonową szczoteczką i Sarka uwielbia mycie ząbków.
skoro produkują pasty z napisem"od pierwszego ząbka" to znaczy,ze chyba nie sa szkodliwe mimo ze dziecko nie wypluwa tylko połyka.zdania lekarzy sa podzielone.
image
a moje dzieci za 10 dni kończą 9 miesięcy, a zębów ani widu, ani słychu.
Hm, pani pediatra powiedziała że u nas to jednak jeszcze nie ząbki, tylko "perlaki", czyli przygotowanie dziąseł do ząbkowania. No i jedna z dwóch górek się faktycznie wchłonęła, a druga nadal jest. Mała już się nie denerwuje jak tam dotknę albo jak coś "gryzie" lewą stroną.
image
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

jaki najlepszy materac do łóżeczka (31 odpowiedzi)

dziewczyny, własnie zamierzam kupic materac do łóżeczka i prawde mówiąc, po przejrzeniu internetu...

księgowa?? czy warto? (46 odpowiedzi)

post dotyczył będzie pracy.. a właściwie jej zmiany...obecnie pracuję jako powiedzmy pracownik...

Dobry ortodonta (46 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

do góry