Widok

Wczesne ząbkowanie

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Jak w suwaczku - nieźle nas synek zaskoczył, miał 3 miesiące i 3 tygodnie jak mu się dwa dolne zęby pojawiły. Męczyliśmy się z marudzeniem w dzień, złym spaniem w nocy (kilka-kilkanaście pobudek w nocy), ślinieniem się, gryzieniem paluszków i biegunką, która trwała półtora tygodnia (leczyliśmy ją, nic nie pomagało a pediatra nie wpadł na to, że zęby idą). Teraz nadal mały trochę marudzi, kupiłam pierwszy lepszy żel na ząbkowanie w aptece, ale jakoś nie widzę, żeby dawał ulgę. Może któraś z Was poleci dobry żel na ząbkowanie?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dentinox N - tylko sprawdz w necie od kiedy mozna stosowac, nie wiem czemu cos mi sie kojarzy ze po 6 mies ale moze sie myle.
nam pomaga Dentinoź :)
potem pamiętaj, by ząbki duzo czyscic maluszkowi, bo podobno im w czesniej zabki wychodzą tym wieksze prawdopodobieństwo próchnicy.
miało byc DENTINOX oczywiście :)
żel na pewno jest ok, prosze mu podawać trochę chłodniejsze mleczko i picie, bo zbyt ciepłe powoduje ból, mozna podać też cos przeciwbolowego
Dziękuję za informacje. Spytam o ten żel w aptece.
Tylko nie mam jak podawać chłodniejszych napojów i mleka - mały jest cały czas karmiony tylko piersią :)
Takiemu maluszkowi myje się zęby jakąś specjalną szczoteczką i wodą? No bo pasty do zębow jeszcze żadnej mu do buzi chyba stosować nie powinnam??

Moja dostała 2 dole jedynki jak miała 4 msc, czyścimy szczoteczka chyba jonsona, są też takie nakładki na palec, ale moja mała bardzo lubi sama sie posługiwać szczoteczką, na dole ma takiego gryzaczka.
my też stosowaliłsmy dentinox, chociaz przy silnym bólu przebijania się ząbków nic nie pomógł ... też bardzo wcześnie mała zaczęła ząbkowac, też pierwsze 2 ząbki w wieku 3 msc, teraz ma 7 miesięcy i 6 zębolów :D
papilio1@op.pl
Pasty zdecydowanie nie wolno stosować w takim wieku. Dentystka mówiła mi, że dziecko musi umieć świadomie wypluwać, czyli 2-3r.ż.
a nam pomagał bobodent a dentinox wcale moze tez sporoboj:)
Nikosiowi dwie dolne jedynki wyszły jak miał dokladnie 3 m-ce!! uzywamy dentinox. Zeby na poczatku mylam silikonowa szczoteczka z ciepla woda. Polecam gryzaki, ktore mozna wlozyc do zamrazalnika :) fajnie lagodza bol!! i pomagaja przebic sie zabkom.
A u nas zaczyna się od dwóch górnych ząbków po lewej stronie i nie są to jedynki... Dziwne.
gosia, mój synek też zaczął ząbkować..., a ma 3 miesiące i 19 dni i z tego co zauważyłam, to nie pojawiają się I siekacze ale dolne albo kły albo trzonowe, dodatkowo gorączkuje przy tym....,

Nie wiecie jak długo może gorączkować, zaczęło się wczoraj-podaję czpoki, temp. spada ale po kilku godz. znowu idzie do góry...
Co do biegunki, gdyby któreś z Waszych dzieci miało, a nic by nie pomagało to polecam słoiczek jagód. Leczyłam biegunkę, raczej od ząbków, tydzień czasu różnymi lekami i nie pomogło nic. Dopiero słoiczek jabłka z jagodami ...
Każda wskazówka moze być przydatna:)

Sarce wyszly dwie pierwsze dolne jedynki pod koniec 3 miesiaca.ogolnie ząbkowanie to u nas jedna wielka masakra:P

Dentinox faktycznie jest dobry choc dawal ulgę glownie jak szla spac.no i na noc dawalam czopek np.eferalgan-mozna go stosowac wlasnie na bóle podczas ząbkowania.bez tych dwoch rzeczy to sobie nie wyobrazam.na szczescie teraz jest spokoj ...Najgorsze chyba za nami:D
aha dentinox stosowalam od 4 miesiaca.
co do mycia..kupilam w aptece paste ze specjalna silikonową szczoteczką i Sarka uwielbia mycie ząbków.
skoro produkują pasty z napisem"od pierwszego ząbka" to znaczy,ze chyba nie sa szkodliwe mimo ze dziecko nie wypluwa tylko połyka.zdania lekarzy sa podzielone.
a moje dzieci za 10 dni kończą 9 miesięcy, a zębów ani widu, ani słychu.
Hm, pani pediatra powiedziała że u nas to jednak jeszcze nie ząbki, tylko "perlaki", czyli przygotowanie dziąseł do ząbkowania. No i jedna z dwóch górek się faktycznie wchłonęła, a druga nadal jest. Mała już się nie denerwuje jak tam dotknę albo jak coś "gryzie" lewą stroną.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (69 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

do góry