Widok

Wieżowce Manhattanu we Wrzeszczu

Opinie do artykułu: Wieżowce Manhattanu we Wrzeszczu.

Dwa najstarsze centra handlowe we Wrzeszczu - Sukces i Sukces Bis - znikną z powierzchni ziemi, a w ich miejsce być może pojawią się trzy szesnastokondygnacyjne wieżowce z 250 mieszkaniami. Inwestycja ma być warta 100 mln zł.

Od czasu, gdy powstawały centra Sukces i Sukces Bis, polski handel zmienił się całkowicie. Nowoczesne kiedyś obiekty przestały być atrakcyjne dla kupujących. Ich właściciel - spółka Gdańskie Centrum Handlowe Manhattan - znalazła nowe zastosowanie dla ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

BRAWO - KOLEJNA INWESTYCJA

ODPOWIEDNIE MIEJSCE DLA TAKIEGO PROJEKTU.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

w ostatnich anonsach

CH Manhattan oferuje pawilony w centum Sukces i Sukces Bis na wynajem po atrakcyjnych cenach.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Super pomysl!

Wrzeszcz ma wreszcie szanse wreszcie wygladac jak nowoczesna metropolia! Sam chetnie kupie tam mieszkanie. Rewelacyjna lokalizacja. Brawo za myslenie. Odwazne realizacje wskazuja na poczatki tworczej architektury w Polsce.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

inwestycja zacznie się najwcześniej za rok
więc jeszcze chcą zarobić na istniejącej zabudowie

Do czasu uzyskania warunków zabudowy - tak naprawdę nie wiadomo co będzie można tam zbudować - stąd zapewne ten anons

Dobry plan- budować !

www.malgips.pl
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

jeno ja wiocha 4 life budujcie duze budynki by potem mogly wam na glowe spadac

futurystyczny pomysł

super pomysł....ciekawe tylko czy dostaną pozwolenie przecież tam wkoło jest tylko niska zabudowa

Super, super - zgoda. Z jednym malenkim "ale" - zaintrygowaly mnie slowa - "Mieszkania mają mieć po ok. 50 m kw., więc będą dostępne nie tylko dla bogaczy.". Tak sobie szybko przeliczylem i wyszlo mi, ze mieszkanko kosztowac powinno w granicach 400 000 - czyli faktycznie na wyciagniecie reki przecietnego zjadacza chleba.

ICE

Ten szpetny wiezowiec co siedzi na znanym banku dostal jakos pozwolenie na wyniesienie ponad pozostala zabudowe.
Tak na oko to wydaje sie ze rownierz ma z 16 pieter.

F.

już się pojawiają marudy o lewicowych zacięciach.

najlepiej jakby tam zbudować bary mleczne, ziemianki po 2 zł za mkw. co??

A czy ja pisze, ze mi sie pomysl nie podoba? Wskaz mi laskawie paluszkiem, jesli cos takiego zauwazasz.

A co do moich politycznych przekonan, tos sie chlopie zagalopowal i zbyt pochopnie wyciagasz niewlasciwe wnioski:P

wszystko dobrze tylko..

jest jedno ale - w tej okolicy brakuje dramatycznie miejsc parkingowych - garaż w CH manhattan nie rozwiązuje problemu. W godzinach wieczornego szczytu gdy ludzie wracają z pracy zatrzymując się na zakupy w takich miejscach jak centrum wrzeszcza samochody są zaparkowane wszędzie. Dodatkowo powstają tam zatory na drogach - szczególnie na Jaśkowej i w okolicach skrzyżowania Grunw./Jaśkowa. Ciekawy jestem czy pojawienie się tam 250 mieszkań dodatkowo i dodatkowych sklepów nie spowoduje zupełnego zakorkowania tego fragmentu miasta.

Przeciez pisza o 400 miejscach parkingowych pod ziemia. Dla potrzeb tych wiezowcow powinno wystarczyć.

50 m2 to dwa pokoiki z kuchnią, a cena będzie pewnie jak za apartament.

"– Zależy nam na naprawdę eleganckich markach, dla których centra handlowe to zbyt pospolite miejsca – tłumaczy Wojciech Majchrzakowski i przywołuje takie nazwy jak Dior i Kenzo."

hehehe i kto ci tam palancie bedzie kupowal ? dzieciaki z 45 ?

kllawieerraa

idź spać bo bredzisz

elegancja francja

jak dla mnie bomba pomysl, jestem pewien ze mieszkania w takiej miejscowie sprzedadza sie jak cieple buleczki, tylko czy nie sparalizuje to znowu ruchu drogowego na rok czy dwa? jak juz zaczna budowac wiezowce to moze i tunel pod grunwaldzka by poprowadzic? i poprowadzic metro zamiast skm-ki do gdanska glownego!

hehe jeszcze pare takich inwestycji a terrorysci sie zaczna wrzeszczem interesowac :D

a kto będzie chciał mieszkać na 50 metrach za niewiadomo jakie piniondze, chyba same nudne snoby w garniturkach na kredytach

wreszcie cos innnnnnowacyjnego

popieram..czekam na dalsze kroki, wreszcie gdzies w Gdansku byloby prawdziwe City,oczywisce zakladajac,ze City to wiezowce..no ale jakby dolozyc jeszce kilka biurowcow to po 3 piwie moznaby stwierdzic,ze to male city....licze na powodzenie inwestycji
BRAWO

Ktoś napisał o braku miejsc parkingowych - to prawda - ale rozwiązanie leży chyba w zmianie przyzwyczajeń i poprawie komunikacji miejskiej itp. Jeśli wszyscy chcieliby pojechać do miasta w pojedynkę samochodem - nigdy nigdzie nie będzie dość miejsc parkingowych. A tak swoją drogą, to dość dawno nie byłem we Wrzeszczu i jak ostatnio zobaczyłem - to bardzo mi się podoba! Wrzeszcz bardzo zyskuje i nabiera blasku. Oby tak dalej!

Mieszkam we Wrzeszczu i też uważam to za dobry pomysł, zwłaszcza że Grunwaldzka nie wygląda za ciekawie. Kilka ładnych nowoczzesnych budynków i rzesza koszmarnych klocowatych odrapanych budynków.

Ja mam inny pomysł

Odbudować w stylu XIX wieku i przywrócić tramwaje konne. Panowie chodzą we frakach, a damy z parasolkami w gorsetach. Pomysł fajny, ale nierealny, bo damy już u nas na wymarciu ;-(

tiaaa......

3 wieżowce w centrum Wrzeszcza gdzie obok historyczna Jaśkówka i Partyzantów z zabudową 2-3 piętrową, kamienice i domy jednorodzinne a tu ma wyrosnąć stalowo-betonowe kloce. Totalnie bez sensu. Nijak to będzie pasować do otoczenia. Jestem przeciw! Można by coś wybudować z większym smakiem, a nie takie nie wiadomo co.

niech zbuduja to, na czym najwiecej zarobia.

interesuje Cie ladna architektura? nie podobaja sie betonowe nowoczesne kloce? zostan deweloperem i wydawaj na piekne kamienice swoja kase. jeszcze niezle zarobisz przy okazji :)

mieszkania to w tej chwili zloty interes, 250 mieszkan po 300tys sztuka (6kpln/m2) ?
zejda jak buleczki zanim sie budowa zakonczy !
Polacy narzekaja ze kasy brak ale sprobujcie kupic jakies nowe mieszkanie juz zbudowane i stojace w dobrej lokalizacji. nie da rady? oczywiscie, ze nie da rady bo polscy narzekajacy ciagle bogacze juz dawno to wykupili.
Sam musialem kupic mieszkanie na ponad ROK przed jego zbudowaniem, paranoja ;)

a wszystko to przez 'atrakcyjne' kredyty.
Polacy to kredytozercy ;)

iw

Dobry pomysl

...

ja uwazam ze ten pomysl jest do zrealizowania ale nie we Wrzeszczu...ludzie pomyslcie o mieszkancach zabytkowych domow ktore po ostatnim cudownym remoncie podczas budowy cudownego centrum ledwo trymaja sie na swoich fundamentach...pewnier latwo powiedziec: wybuduje sie nowe ale jakim kosztem?kolejne 2 lata codziennego rumoru za oknem,potezne korki i paskudny wiezowiec w tle...do niczego

Jak każdy dobry pomysł, zostanie przystopowany przez ekipe Adamowicza, mogę się założyć.

a był tam kiedyś taki przytulny romantyczny komisariat

mieszkanka

wyprowadź się na wieś marudo - to będziesz miała sopokój i widoczki

centrum miasta-a ona marzy o spokoju
biedne dziecko

jestem za, architektura wygląda na nabardzo ciekawą, a sąsiedzwtwo manhatanu z pewnością nada temu fragmentowi wrzeszcza nowoczesny charakter.
Można by się oburzać gdyby tego typu architektura miała powstać wśród pieknych wrzeszczańskich kamienic i willi.

mieszkanka mówi o możliwym niszczeniu zabytkowych kamienic
to może byc problem

no to fajnie, czyli jednym słowem zbudujecie sobie we Wrzeszczu takie drugie WTC... moje gratulacje...

jak daleko jest najbliższe lotnisko ?

NIE POPIERAM aż tak "mądrych" pomysłów !!!

Wkońcu ktoś pomyślał !

SUUUPER!!! Wkońcu cośwysokiego i nowoczesnego !!!! Jeżlei to nie przjedzie bo jakaś moherowa babcia powie że jej słońce będą zasłąniać to poprostu porażka, ale pooki co wyglada to obiecująco !!!!

Budować budować!!!

Mocny pomysł. Gdyby nie centrum handlowe to Wrzeszcz przypominałby dziurę. To bardzo dobre miejsce do tego typu budynków

do w.k.Radny

"Polacy narzekaja ze kasy brak ale sprobujcie kupic jakies nowe mieszkanie juz zbudowane i stojace w dobrej lokalizacji.
(...)a wszystko to przez 'atrakcyjne' kredyty.
Polacy to kredytozercy ;)"

a mi się wydaje, że to raczej inwestycje tych, którzy na kredyty mieszkań nie biorą. wynajmuję mieszkanie. dzwoniąc z ogłoszeń, np. słyszałam, że te już wynajęte, ale za jakiś czas zwalnia się inne i będzie do wynajęcia... podobnie uzasadniano mi koniecznosc wpłaty większej kwoty przy podpisywaniu umowy- bo właściciel ma kilka mieszkań i te pieniądze są na remont innego-też do wynajęcia. niewątpliwie jest to bardziej opłacalne niż lokaty bankowe, czy obligacje! a ceny mieszkań idą w górę...:(

mieszkanie na 16-tym piętrze??

mieszkanka co TY?

To jest centrum miasta. To tu wlasnie powinny być wysokie konstrukcje, super eleganckie sklepy, knajpy itd. musimy skończyc z marudzeniem ludzi którym ciągle coś przeszkadza. Knajpy nie można otworzyc bo głosno, budynku nie można postawic bo zasłania. Jesli to Ci sie nie podoba to trzeba zmienić miejsce zamieszkania. miasto nie może stać w miejscu bo kilku osobom to sie nie podoba. miasto jest...............wszystkich!!!!!!

kiedy słyszysz o wolności cos Cie drazni cos Cie zlości

nastepnę w kolejce sa wszystkie markety wbudowane w osiedlach . to przepowiedziane .
Wystarczy rzucic mysl i swiat podaza za nia - to cieszy :)

wojna sie konczy .
bazy wojny przemyslowej zostana zamienione na mieszkalne pomieszczenia

i tak trzymac . KONSEKWENTNIE

TotenKopf

Chyba masz nierowno pod sufitem w starej kamienicy.
Styl to moze i mialy te walace sie kamieniczki 150 lat temu. teraz juz sie tak nie buduje a wszelkie nawiazania probujace polaczyc stare z nowym wygladaja jak koszmary - vide pogiety dom w sopocie. Obecnie architektura metropolii jest zupelnie inna. I cale szczescie. Dosc juz paskudnych daszkow, wiezyczek i kolumien, ktore nie pasuja w obraz nowoczesnego miasta - potrzeba wreszcie planow i inwestycji z glowa. Nie mowie tu o zabudowie tymczasowej jak falowce czy wiezowce na zaspie ale budynek ma byc nowoczesny bez zebednych szpecacych nawiazan do starej architektury. To jest miasto a nie wies.

ten projekt mi się podoba i nie będzie się moim zdaniem gryzł z otoczeniem, ale czy mógłbyś mi wyjasnić co rozumiesz przez "nowoczesny"?

akurat krzywy dom jest bardzo fajny i świetnie pasuje do miejsca w którym stoi i jest nowoczesny. nawiązania sa istotą współczesnej architektury, a ja bardzo lubię secesję - dlaczego niby nawiązywanie do secesji jest nienowoczesne? wołabyś "nowoczesne" kloce wsród oliwskich uliczek na ten przykład? ja wolę nowoczesną historyzację - przynajmniej tu pasuje.

jasna sprawa a markety...

polskiej marki umiejscowic w wiezieniach i zatrudniamy tam pensjonariuszy ktorych
dotąd
tylko trzeba było utrzymywac
monitoring elektroniczny nowe metody . czyz TAK?

kazde miasto ma w swej okolicy domy przymusowego pobytu tylko nalezy wlasciwie zamienic miejsca ludzi z ograniczona wolnoscia do ludzi od tego wolnych a problem wieziennictwa (braku wiezien) z ktorym teraz sie boryka panstwo mamy rozwiazany

pozbywajamy sie zachodniej glupoty

ps.. jaka nazwa dla marketu z polski ??

kaczczusia? :)

Kupno

a kto będzie kupował w tych sklepach z wyjątkowymi markami
w tych nowych wieżowcach skoro znakomita większość odwiedzających GCH Manhattan to oglądacze wystaw.
A kupuje garstka ponieważ ceny w wiekszości nie należą
do najmniejszych...
Bo kto kupi trampki = szmaciki za....120-150zł.

Podoba mi się ten pomysł. Budować koniecznie!
Dobrze ktoś napisał, to ma być centrum miasta, a jak komuś się marzą werandy, strumyczki, świergot ptaków to Łapino gmina Kolbudy zaprasza. Mnie to już śmieszą ci wszyscy emeryci tłumnie okupujący Starówkę i narzekający że im muzyka z kawiarni po 22 przeszkadza. Jak się nie podoba gwar centrum, to można się zawsze przeprowadzić do jakiejś spokojniejszej dzielnicy - ale nie, babcia mieszkać musi, bo 120-metrowe mieszkanie trzyma dla wnusiów, a że jej nie stać na ogrzewanie, to wina państwa i trzeba na kaczki głosować bo kaczki dadzą...
Mam nadzieję, że unowocześnianie architektury Wrzeszcza będzie szło dalej - polikwidować te obrzydliwe rudery, skwerki z pijaczkami, stragany dla emerytek i ruiny fabryk. A ile będzie kosztował apartament? Nieważne, kupią go ci których stać na mieszkanie w centrum.

RGB

byłem wczoraj w Manhattanie i w kolejce do Reserved stało może z 40 osób. Wpuszczali pojedynczo, ludzie stali i czekali na swoja kolej jak za komuny. A potem wybiegali z mega wielkimi siatami pełnyymi ciuchów.

Więc nie histeryzuj, Gringo

nowa wizja na lini MARKETY...

MARKETY I CENTRA HANDLOWE NOWEJ DROGI

TO SIE PODOBA :) w dobrym kierunku popieramy ten styl myslenia .. jasne

rgb

Są tacy co kupią. Sama często kupuję w Manhattanie, chociaż do bogatych nie należę. Nie przesadzaj, może na Kenzo mnie nie stać, ale są tacy co ich stać.

do dziela panowie...

miasto wtedy zyje gdy sie w nie inwestuje,inwestorzy powinni miec pozwolenie in blanco, na budowanie nowoczesnych rozwiazan architektonicznych w miejscu starych zapyzialych kamienic,ktorych remont przerasta czesto koszt budowy...Wrzeszcz kiedys modne miejsce zakupow i spedzania wolnego czasu,powoli tracil swoj styl...wyburzyc co sie da i postawic na nowoczesnosc w koncu to centrum miasta...

"Jak się nie podoba gwar centrum, to można się zawsze przeprowadzić do jakiejś spokojniejszej dzielnicy - ale nie, babcia mieszkać musi, bo 120-metrowe mieszkanie trzyma dla wnusiów, a że jej nie stać na ogrzewanie, to wina państwa i trzeba na kaczki głosować bo kaczki dadzą...

Żmijo strzykająca śliną na wredne babcie w 120m :) - lepiej powiedz wprost, ze Tobie żadna babcia mieszkania nie dała (poza tą co miała 27 m) i o to tak naprawdę chodzi:)

Nie zgadzam się

Mieszkam dokładnie za centrum hadlowym i jak do tej pory miałam, zasłonięty przez drzewa, widok z okien na parking. Może nie najlepszy, ale w lecie kiedy wszystko jest zielone, calkiem przyjemny. A teraz chcą postawić trzy wieże? Nie zgdadzam się.
Wrzeszcz, szczególnie ta jego część, to śliczne, stare budynki, niestety potwornie zaniedbane.
Nie zgadzam się na wieżowce!!!

Mnie akurat babcia mieszkania dawać nie musiała, mam swoje, dziękuję ;) I bardzo mi się ono podoba, dlatego też nie narzekam.
Ja bym tylko była za tym, żeby centrum miasta było centrum, bo na razie to jesteśmy parterową metropolią z emerytami zgłaszającymi na policję każdą imprezę odbywającą się na Starówce. Przez to moja ulubiona kawiarenka na Mariackiej i Art Deco w Sopocie musi być zamykane o 22, co wydaje mi się śmieszne, bo o 22 to człowiek dopiero zaczyna życie nocne. A prawda jest taka, że w Gdańsku o 22 ulice pustoszeją, porównaj choćby z takim Poznaniem - u nas to prowincja, wszyscy w łóżeczkach, patrol parafialny sprawdza czy każdy w swoim.
Niech się buduje jak najwięcej, centrum miasta to nie miejsce dla emerytów, to miejsce na biura i knajpy. A jak ktoś chce mieszkać w centrum, to niech nie narzeka że mu hałasują i pod nosem wieżowiec budują.

drobna uwaga

przeciez obok istnieje juz budyek ktory niewiele trzeba przerabiac zeby sluzyl jako wiezienie lub mieszkalny hotel , badz dom studencki. np

taka stalowa konstrukcja z klateczkami . 3 pietra . nic tylko pare gipsoscianek i mamy
oddany szereg nowych mieszkacn w centrum Wrzeszcza

W koncu i tak w tych siecowych sklepach nie bedzie mial wkrotce kto kupowac (baa, teraz swiecą pustkami) rynek sie konczy nassycac a co potem ?

trzba dac sobie odpowiedz . albo rosjanie albo ...

mg

Te "śliczne stare budynki" zdewastowane są przez menelstwo w takim stopniu, że teraz to już tylko zburzyć wszystko, zrównać z ziemią i postawić nowe.

To cieszę się bardzo, że masz swoje mieszkanko i że Ci się ono podoba:) Artykuł jest o Wrzeszczu, nie o Mariackiej. we Wrzeszczu mają stanąc bloki mieszkalne i biura, na dole centrum handlowe, zapewne zamknięte w nocy. Przyszli mieszkańcy nowych apartamentowców nie oczekują tam hałasliwej muzyki w nocy, tak przypuszczam.
Też by mi się podobało, żeby wieczorem nie zamykano wszystkiego na Długiej (jakkolwiek bez muzyczek, które muszę przekrzykiwać).

apropos wiezowiec

Moze mlodzi sie by doedukowali zanim pisza bzdure jedna lub drugą

Nie wiem czy zdajecie sobie sprawe ze to te centra sa jednym z pierwszych osiagniec polskiej gospodarki wolnorynkowej (poczatek lat 90-tych)

niezaleznej wspolnoty kupcow oraz czasow gdy wladze miasta jeszcze dzialaly porzadnie, sprzed czasow calosciowej korupcji , ktorego dzielem sa obecne hipermarkety po osiedlach (tu i tam).

a w rzadzie rzady sld-owej populistycznej polityki , ktorej efekty teraz zbieramy w sferze mieszkan, zatrudnienia , itp .

Wstyd jesli cos takiego pada jak pomysl przeksztalcania akurat tego .

bo albo budujesz cos od poczatku albo bedziesz na uslugach (24/h) do konca. radze zwrocic przy tej sprawie na to uwagę

marta

niszczac swoje korzenie nie mamy perspektyw na wlasna przyszlosc / ZATRZYMAC TO !

apropos wiezowiec

http://republika.pl/deefes/wiezowiec.htm

waran

Owszem, mowa o Wrzeszczu, ale zobaczysz że babcie będą protestować może nie przeciwko kawiarniom, których nie będzie (bo to Starówka ma być centrum rozrywkowym, a Wrzeszcz raczej handlowym), tylko przeciwko temu, że ktoś im zlikwiduje podwórko (na które codziennie wyprowadzają swojego Fafika żeby tenże mógł walnąć klocka) i że będzie hałas i tłumy ludzi i nie będzie już można wysiadywać na przyzbie jak za starych dobrych czasów w Krużewnikach. No i wiadomo że emerytki ani apartamentu nie kupią, ani w Kenzo zakupów nie zrobią, więc natychmiast należy zlikwidować wszystkie apartamentowce i sklepy Kenzo, żeby nikt nie mógł skorzystać. Nie tylko emerytki zresztą mają taką mentalność.
Dla mnie to jest takie typowe polskie "sąsiad ma krowę, ja nie mam krowy, ja nie chcę krowy ale niech jemu zdechnie." Zawiść, że kogoś może stać na coś na co mnie nie stać, jakieś kenzo będą budować, pani kochana, po co to komu, a kto tam kupi, złodzieje jedne, stragan z rajstopami z przeceny by postawili lepiej...

hehehe

dobre ;)

Babciom tak bardzo sie nie dziwię - przyzwyczajenie drugą naturą, zmiana krzesła na ganku to może być problem. Ale komu Ty Żmijo nie masz za złe? To emerytki, to mohery, to suczki i ich meni z jakimiś specjalnymi pieskami.... i dużo więcej. Wszyscy be. A na starość cechy charakteru się zaostrzają.

świetnie, swietnie!!:|

Tak...pieknie bedzie to wszystko wygladalo...wkoncu dotatecznie zniknie magia starego Wrzeszcza...jesli juz w cos inwestowac,to moze w porzadny obiekt kulturalny,sala koncertowa,bo takiej,z prawdziwego zdarzenia,odpowiadajacej wymogom, w Trojmiescie po prostu nie ma!:(

projekt wydaje mi sie wręcz banalny...
dlaczego mamy powielać wielokondygnacyjną molochową strukturę! mieszkania-klatki, po 50 metrów!
czy naprawdę nie ma c nowoczesnego we współczesnej architekurze!

waranie,

babcie budowaly hale .??
zastanow sie jesli szukasz wroga to szukaj go ale nie mieszaj tego w dyskusje
a jak juz to jedz na 14 -ste urodziny radia m. do torunia i tam wal w moherowe beretty naprade/

waran

Ależ ja nie mam nikomu za złe, na codzień jestem b. pogodną osobą :) Co nie wyklucza zmysłu obserwacji. Po prostu patrzę, widzę i opisuję ;) Ale nie powiem, żebym codziennie rozmyślała nad suczkami i moherami i psuła sobie tymi myślami humor ;)
Zwyczajnie bystry obserwator, jeśli rozgląda się wokół siebie, widzi ludzi, a cechą ludzkiego mózgu jest to, że usiłuje on uporządkować obserwowane zjawiska w jakieś kategorie. No chyba że ktoś się bezrefleksyjnie gapi i na jego czole nie zagości głębsza myśl na temat przyczyn i skutków zjawisk.
Ogólnie rzecz biorąc, cieszę się że we Wrzeszczu powstanie coś nowoczesnego, bo żal patrzeć na zapyzienie tej dzielnicy.

Żmijo

Mnie tam na razie ten projekt jest zupełnie obojętny, a okolicznym mieszkańcom życzę dużo zdrowia i cierpliwości w przetrwaniu tej budowy:) co oby szybko się skończyła. No i żeby najpierw określono, czy centrum handlowe całodobowe czy nie, a później żeby sprzedawano apartamenty.

KO1.poza sieciuniami istnieja tez damy

damy nie tak znowu wymarly tylko nie widujesz ich na codzien lub ciezko ich urok rozpoznac sposord .
stad takie pesymistyczne spotrzezenie twoje .

a pospolu za to popizdzaja panny w jednakowych kubrakach i butach z tej samej sieci . wydaja sie szczesliwe ze sa tak piekne i orygianalnie scieciowane jak ich telefoniki blyszczace
buahahahahahahahahahhaha :)!

SMIECH SIE ODZYWA - SMIECH TO ZDROWIE

a to zwyczajna ochyda . tez wspolczuje ochydy na ulicy ale nie istnieja tylko ulice . sa piekne miejsca w moim miescie.

ps. .mam nawet okreslenie na takie kobietki to sieciunie

:) tak glupie jak scieciowane . nie laczyc tego z inna pseudo-informacyjna kampaniia firmy reklamowej

http://wirtualnemedia.pl/document,,id,482914.html

http://wirtualnemedia.pl/document,,id,482971.html

AntyMiasto

Rozumiem ze wizka to jakis "przeciek" od developera ;) Oj biedne "Forciaki"

Wydaje mi sie ze te pelne entuzjazmu wypowiedzi to jakas sponsorowana klaka dla tego projektu. Rozumiem uwielbienie dla architektury współczesnej spod znaku firmy FORT ale te "spółdzielcze punktowce" to małe przegięcie.

Moim (profesjonalnym-jestem urbanistą) okiem to typowy przykład myślenia kryteriami - "kasa i metry kwadratowe na sprzedaż" a nie "budowanie jakości przestrzeni miasta". Tylko że Wrzeszcz to nie Manhattan, podczas gdy pryncypia które kierują developerem są takie same jak w centum NY- mała działka, duża intensywność, duży zwrot nakładów;)

Paradoksalnie w przypadku centrum handlowego autorzy uszanowali skalę dzielnicy i stworzyli obiekt o bogatej artykulacji i detalu. Wieże wyglądają łyso - nijak nie wiążą się z otaczającą zabudową, jedyny -korespondujący z nimi obiekt to punktowiec Michela (Olimp) przy Grunwaldzkiej.

Prawda jest taka że po oddaniu Galerii Handlowej ECE przy dworcu we Wrzeszczu Manhattanowi urośnie spora, dość wymagająca konkurencja, stąd zapewne poszukiwania alternatywy. Tylko czemu w strone takiej bezpłciowej i przeskalowanej architektury?

Swietny Przyklad:)

>a był tam kiedyś taki przytulny romantyczny komisariat
>

>Autor: prostak

ludzie myslcie po prostu

szerokie poparcie prosci . najmniej detrukcyjni dla krajobrazu ..

yhy

i jeszcze piecdziesiat agencji tow,knajp i silowni imienia d. michalczewskiego.

kiedys dolarowiec slynal z tego, ze mieszkaly tam dziwki i alfonsi.

ten nad zatoka i bankiem pko....teraz tam bedzie tego od grioma......biedne babcie.....i fafik tez biedny......

90% ludzi kocha wysokościowce, że to tak nowocześnie, dynamicznie, imponujaco, prawie jak NY itd.
Lepiej niech buduja we Wrzeszczu niż Gdańsku Gł.

90%...?

"90% ludzi kocha wysokościowce" hehe...tzn masz na myśli mieszkańców Zaspy, Przymorza, Żabianki etc? Swoją drogą skąd ta liczba?

Ehh "dolarowiec". Ale faktycznie Grunwaldzka i okolice Manhattanu w parterach okupuja juz tylko banki i przedstwicielstwa sieci telefonii komorkowej. Caly blichtr i czar pryska po szybkim zwrocie w równoległe uliczki gdzie zaczynaja królować swojskie klimaty, babcie z fafikami, lumpeksy i fani taniego piwa ze sklepu przy Sienkiewicza :)

czarny_kocoor

ze słuchania rozmów i opinii:)

babcie

Co jak co ale szacunek do babć trzeba miec. nie mozna ich wyganiac ze swoich domow i przeszkadzac im w spokojnym zyciu. kiedys sami bedziemy starzy i tez nikomu nie damy sie wygonic ze swojego domu.

Niestety prawda jest taka, ze jesli knajpy przynosilyby lepszy dochod prezydentowi miasta niz glosy babć , czyli innymi slowy bardziej by sie oplacaly - to nie byloby zadnej gadki w tej sprawie , a Adamowicz osobiscie przecinalby wstegi do kolejnych nowych knajp na Dlugiej otwartych 24h/dobe ze sprzetem o mocy srednio 1200 WATT na pokladzie :)

oczywiscie nieco generalizuje, ale sadze ze lapiecie zamysl.

Szkoda ze ks.Jankowski juz nie przejmuje na duza skale mieszkan od babć (ktore przepisywaly mu je w spadku za opieke) bo przynajmniej wynajmowal je na biura i dla mlodych biznesmenow tym samym zmniejszajac procentaz starszych osob na starowce.

No to "Olimp" nie będzie już sterczał jak marne wspomnienie minionej epoki, a będzie miał "towarzycho" - trzech kumpli, młodszych i nie tak siermiężnych.
Nie jestem znawcą - urbanistą ani architektem, na mój gust (laika) to może bardzo dobrze wkomponować się w istniejącą w tym miejscu zabudowę. A że obok secesyjne kamieniczki i willi...no nie tak całkiem obok. Trzeba 100-200 (lub więcej) metrów zboczyć. Mam cicha nadzieję, że skoro mamy zdolnych i niegłupich architektów, to poradzą sobie z wtopieniem nowoczesnej zabudowy w tę przed- jak i powojenną.
Eeeech, miło popatrzeć, jak moja dawna "parafia" tak pięknieje......

Iście diaboliczny pomysł :))))) może by tak Ojcu Dyrektorowi w Toruniu podrzucić. Starowka wpisana do listy UNESCO itd ...

Poważnie - no popatrz na Sopot,ceny mieszkań na rynku wtórnym i dość wysoki popyt na "kamienice". Kwestia wymany pokoleń babć na młodych Yuppies to kwestia czasu. Marudzę ale sam byłbym w stanie wiele zapłacić za przywilej mieszkana w centrum Wrzeszcza a nie za obwodnicą. Tego typu inwestycja w tej lokalizacji to murowany sukces, stąd nie dziwię się że CGH stawia te swoje 16 piętrowe "patyki" a nie przepsiowe 5 - 6 kondygnacji + usługi :))))).

Swoją drogą jesli mnie wzrok nie myli to na wizce taras dla mieszkaniowki znajduje się na wys. + 4 ???

P.S. rozmowy i opinie to mało miarodajne źródło :D

Opamiętajta się !

Ludzie ! Po co te spory i zacietrzewienia ! Czy wy wiecie jak powstało Centrum ? Nie pamiętacie ? Zaczęło się od adaptacji starej zajezdni tramwajowej.Oto rodzi się nowy problem -głos zaberze teraz A. Januszajtis, który zaprotestuje przeciw rozbiórce obiektu, "który stanowi przykład /wpaniały/ unikatowej budowli przemysłowej z końca XIX w na skalę światową". I wywoła dyskusję, protesty konserwatorów, towarzystw różnych, miłośników starego Gdańska, Wrzeszcza i czegoś tam jeszcze.
Ujają jak nic.

Niech władza

lepiej ściaga poważnych inwestorów takich jacy się ulokowali chociażby we Wrocławiu (dzisiejszy artykuł w GW)
HP, Siemens, Volvo, Toyota, Mastercook i inni poważni
dający stałe! poważne! i DOBRZE płatne! miejsca pracy,
a nie kolejne butiki dla jednostek....

ps. do Manhattanu i REserved-u nie dziwię się, że była
kolejka bo była ....50% obniżka w Mikołajkowej promocji!
Jak by jej nie było, to byłoby tak jak jest kiedy od świeta tam wpadnę ...pooglądać, żeby się nie oskubać na marży
czyli wieeeeelu oglądających dżo mniej nabywających.

Dlatego najpierw inwestycje, inwestycje i jeszcze raz inwestycje! w: IT, Produkcje, Elektronikę, a potem handel
bo najpierw trza mieć! za co ! kupić, o ile mnie ekonomiczna pamięć nie myli....!!!

To ja poproszę takie mieszkanie - klatkę - więzienie na 16 piętrze, z glośną muzyką i knajpami do rana i ze sklepami Kenzo - mam już dośc pięknych widoczków na peryferiach gdzie po godzinie 16 mleka sie nie da kupić, a życie zamiera o 18... wraz z odjazdem ostatniego autobusu.

hłehłe hłe ...to ja proponuje fabryczkę azbestu :D albo może coś z przemysłu włokienniczego -wiadomo moherki w cenie :D

te 3 wiezowce preznie prezentuja sie na tej makiecie. dla panoramy Gdanska beda to obok Bazyliki Mariackiej ladnym dopelnieniem.

puby, dyskoteki, kawiarnie, cukiernie, kina

Na ostatnich pietrach umieściłbym puby, kawiarnie dyskoteki

piekny apartament, 4 duze pokoje, 2 lazienki, kuchnia, garderoba, colosc okolo 120m kwadratowych a gdy wychodze na bolkon to czuje piekny zapach olowiu ummm jak cudownie :-)

g

swietnie, ale projekt architektoniczny wyjątkowo odrażający.
niczym nie rozni sie od niedzwiednika.

Mieszkam we Wrzeszczu,

w jednej z nielicznych "odpicowanych" przez wspólnotę (czyli przeze mnie) kamienic. Mam piękne, zadbane, jasne, ciepłe, wysokie i bardzo duże mieszkanie z kominkiem, drewnianymi oknami itd i szczerze współczuję tym, którzy nie mogą mieszkać tak jak ja. Współczuję jednak też sobie, że w imię zwykłej ludzkiej zazdrości, że ja mam (pewnie ukradłem), a oni nie mają (bo jak ktoś uczciwy to nie ma) chcą postawić takie ohydztwo architektoniczne (to widać), humanitarne (50m2 to ja mam na osobę) i logistyczne (skoro są korki, to dorobić nowy cel podróży w środku korka).
Postawicie jeszcze kilka takich klocków, wysadzćie w powietrze kamienice pod Drogę Czerwoną i cieszcie się razem z betonem partyjnym, że udało się zdusić resztki historii Gdańska.
Wracam do roboty, zarobić na ZUS, żeby dalej "90% wolało wysokościowe klocki"

Anger

jakby moja firma przez 10 lat komputeryzowała ZUS to też miałbym po 50 m kw. na mieszkańca u siebie w domu ;-)))

ile?

Jestem tylko ciekawa ile sanowne miasto będzie chciało pieniążków za metr kwadratowy tego genialnego pomyslu :/

Madzka

nie stac cie

dziadostwo

i tyle
16 pieter to to nawet windy nie trzeba

dlaczego tylko 16 pieter ? mieszkam w Chinach

i na osiedlu sa bloki po 33 pietra http://www.wlha.com.cn

no dobrze a co na to opozycja, co na to PO czy nie wzrosna stopy podatkowe pani Głownkiewicz Waltz, czy stopy trzeba bedzie myc u siebie czy u sasiada?
a czy bedzie mozna rzuc donaldowy na klatce panie Tusk?
a gdzie diabel nie moze to kogo tam wtedy poslac panie posle Rokita?

szkoda, że trzeba jeszcze poczekać parę lat jak to wszystko powstanie. i oby tylko powstało! Po Fazerze budują, po koszarach zaczną no i jeszcze po tych handlowcach. Fajnie, że Wrzeszcz będzie takim nowym centrum Gdańska. tylko oby władze się tu nie przeniosły!

CHYBA BURZCIE WSZYSTKO I KTOS MI MOWI ZE TO NIE WOJNA

durnoctwo do 3 - ciej potegi i nie zapomnijmy szybko zburzyc tych wybudowanych wiezowcow . swiat sie zapedzil i zupelnie nie moze wypasc z tego amoku pewnym osobom

Dajcie spokoj zwyklym ludziom - KOMPROMITACJA

opinia

pomysł ambitny,gratuluję twurcą i pomysło dawcą.Zaranżowanie tego smutnego miejsca takim projektem ,jest genialnym rozwiązaniem...Chciałbym tam zamiszkać,może dla tego iż pochodzę z Wrzeszcza...Ale juz teraz przerażają mnie ceny tych mieszkań...Moja prośba , pomyślcie otych kturzy zasówają po dwanaście za tysiąc dwieście...

Macieju (((((((((((::::::::::::
Jak chcesz z taką ortografią dorobić się mieszkania?????

pytanie

kto na tym zarobi?bo wydaje mi się że mieszkania sąjuż rozdane...

ZMIENIAMY ZIEMIE W MIEJSCE - nie nadajace sie do zycia

to jak sie okazuje takze wrzeszcza, dzielnicy -niegdys przyjaznej .

jesli w polsce nie ma biedy . to juz jutro zjada szwedy

tak najwieksza potrzebą jest zrownanie pierwszego z centrów handlowych w trojmiescie . na chwale glupków z pieniedzmi co nic ninnego nie potrafią . wspolczucie dla mieszkancow .

mozna by takie plany zawsze kwitowac " nic dla wszytskich wszystko dla nikogo ". jednak zastanowilbym sie jakimi to funduszami dysponuje inwestor .

blokersow...? chyba nowobogackich alfonsow z mafii a takze ich,, podopiecznych''.

z beemwuchami i goldzikiem na klacie!!!

nie bądzi taka mądra...ite psełdo ,skąd ty to wziełaś

i ten jumacki syf będzie chodzil normalnie po naszych ulicach?

a babcie? maja sie schowac w chacie i ,,maryi'' sluchac?albo ich orgastycznych jękow?

Z mieszkania przy jednej z głównych ulic przenieśliśmy się na ciche peryferia, gdzie było pięknie, dopóki nie zmieniły się plany miasta. Nigdzie więcej się nie przeprowadzam w poszukiwaniu peryferii (tymczasowych peryferii, do zmiany planów). Wieżowców nie lubię, "rozdzierają" przestrzeń. "Prawie jak w NY" to jak z tej reklamy, gdzie kogut prawie jak orzeł. Naprawdę uważam, że większość lubi te wieżowce. We Wrzeszczu niech chociaż basen(-y) w tych wysokościowcach wybudują:)
PS
Z kolei cieszę się z likwidowania tego pudła biurowego na skrzyzowaniu Grunwaldzkiej i Kościuszki i nowego budynku (cokolwiek w nim będzie) "Bałtyk".

prawie robi wielka roznice

a poza tym to projekt moim zdaniem calkiem udany :).

Chcialam zapytac wladz miasta, gdzie jest przejscie podziemne pod Grunwaldzka? Mialo byc wybudowane przy okazji budowy "nowego" centrum handlowego Manhatan i laczyc centrum z przeciwna strona ulicy Grunwaldzkiej. Nikt juz nie pamieta o tej obietnicy? Na jakie jeszcze niezrealizowane plany pojda nasze pieniadze?

Teraz mamy koncepcję nową.
Przejazd dla samochodów będzie pod ziemią a piesi będą sobie chodzili pomiedzy CH Manhattan a Galerią Centrum i szeregiem małych klimatycznych sklepików i kawiarenek. Pozakładamy też sporo nowych skwerów i załozymy stylowe oświetlenie.
Piękny Wrzeszcz będzie naszym celem.
Ulicy Ch.de Gaulle`a przywrócimy dawną nazwę "Akacjowa" i posadzimy tam wiele akacji. Na Jesionowej powymieniamy asfaltowe chodniki na płytki stylowe z gresem..

Móże być

Pomysł rewelacja, ale jak już chcecie coś budować to zbudujcie coś konkurencyjnego dla najwyszżego budynku w Warszawie albo coś na miano prawdziwego Manhattanu w Nowym Jorku :D:D:D:D. Jednak jeśli coś Wam nie wyjdzie może być i to co Wy proponujecie tylko żeby to nie przypominało konserwy --> Krewetka i Multkino zbudujcie coś porządnego :D:D:D:D

kultura komsumpcyjna i ty, tak Ty!

Zaczac nalezy od czlowieka
w centrum naszych spostrzezeniem zawsze bedzie czlowiek

czlowiek niezaleznie czy pod nakazem czy bez ma
w swojej naturze skonosc do zachowan uleglych

(pochodzi ona z dziecinstwa i braku rozwoju jeszcze wtedy organizmu i samodzielnego myslenia. )

W tej kategorii obecne drogi rozwoju konsumpcjonistow nie

nie rozni sie od hitleryzmu . bowiem bazuje ono na nieswiadomsci wlasnej natury czlowieka na ktorym przeprowadza sie te doswiadcznia nowej swietej ekonomii,

ktorej czesto lubia ulegac ( z wygody) ludzie w spoleczenstwie

Bazowal na tej samej niewsaidomosci hitler i jego lekarze# .

To tez wykorzystuja liderzy konsupcjonistow .
ktorych powstawanie pomnika mozemy tu powyzej zaobserwowac

Utiewrdza oczywiscie tych co ulegaja w ich wspanialosci dopoki zasila konto radiotelefonu czy konta w banku inwestora ,

Liderzy konsumpcjonistow nigdy nie patrza w tyl
dlatego tez nie niosa i zadnej przyszlosci .

powzysze pare zdan tylko ogolnie wyjasnia

dlatego tez ekonomia i psychologia tak sie lubia obecnie .

A zatrzymac konsumpcjonistow moze ich tylko wlasna smierc .

co wazne napewno nic z takiego dzialania nie przyczyni sie do polepszenia stosunkow miedzy ludzmi
jedynie do przyspieszenia wyniszczenia tego co nie wyniszczyl hitler ze swoja chora ideologia .

Pozdrawiam, zyczac milego wieczoru i owocnych przemyslen chlopcy i dziewczeta .

dop. pozwyzszy przyklad tylko obrazuje czego mozna sie spodziewac oddajac swoje wlasne pieniadza na konta technokratom
przez swe radioobriornikowe blyskotki i konta super wygody dzieciecej .

chcesz dzieciaku to popros tate bankomata .

zaczac nalezy od czlowieka .. od tego by umiec wyrazic niezgode i zobaczyc prawdziwa twarz konsumpjonistycznego lidera

a teraz cos do smiechu

mapa konsuspconistycznego pozdroznika

a poniewaz nie wie on czym jest miasto czy pociag wiec
wsiada w identyczne szare auto ktore jest tak brzydkie i szare jak jego

sieciunia w sieciowych kozakach

kupuje plany miast polskich a tam ..

podroz z Geant na gdansczyznie do Tesco na gdynczszyznie.
lub

Biuro podrozy konumpsjonisty :

-Chce pan wycieczke od Catsoramy do 3m oraz zwiedzanie nie tylko dla .. domu czerwonego gdzie ekspednietnki rozbieraja sie w Playboyu ?

chetnie skorzystam a gdzie w gory . czy moze polecic pani na gdansczyznie jakies scianki gorskie podczas zwiedzania ..?

-- mmmm

i takie oferty pozdrozy z miasta do miast konsumpcjonisty uleglego ;)

Najsmieszniejsze jest to ze bazuja na tym same kobiety
wykorzystujac nieswiadomosc swego partera .

Ciekawe jak niedorozwiniente beda dzieci z takch zwiazkow
ale o to chyba malo kto sie dotad martwi .

pijac herbate zostawiam ten obszar komunikacyjny naszego miasta Gdanska

co niestosownego jest w byciu madrym niepodpisany autorze?

W koncu nie tak wielu jest madrych

a juz
posrod tych
co nie sa "na haju " pienieznym badz narkotycznym

to odsetek tych drugich zbliza sie do promili
to chcoby dla zachowania wlasnej tozsamosci warto byc mądrym . warto naprawde warto .

hmm

Na tle Mc'Donalda, takie wieżowce??A co z resztą zabudowy? hmm te kamiennice wzdłuż Grunwaldzkiej przykładem nie świecą, wiec te wieżowce tam to jak "gwizdek na lokomotywie". Narazie przynajmniej:)

BRAWO!!!

I bardzo was prosze gdyby się dało wciśniejcie tam jeszcze hipermarket Geanta albo Reala, będzie naprawdę z****iście. Wszystko n****ne jedno na drugim!!! Piękna betonowa dżungla!!!

no a jakis exkluzywny dom publiczny tez by sie przydal

KARETKI NA MORENIE

Czy ktoś wie coś na temat dzisiejszej akcji kolo stacji benzynowej na Morenie ok 13.00

Groźna awaria przy ul. Rakoczego

Wypadek miał miejsce kilkanaście minut po godzinie 11. Robotnicy z prywatnej firmy wiercili pod ziemią na głębokości około 1,5 metra miejsce na kable, prawdopodobnie instalacji elektrycznej. W pewnej chwili pracujące pod ziemią wiertło, nazywane potocznie "kretem", przewierciło rurę z gazem przebiegającą pod chodnikiem tuż obok jezdni

Ze wstępnych ustaleń pogotowia gazowego wynika, że robotnicy prawdopodobnie nie sprawdzili na planach, w którym dokładnie miejscu znajdują się podziemne instalacje.
Na miejsce rozszczelnienia gazociągu natychmiast przyjechały służby. Policja i Straż Miejska zamknęły część ulicy Rakoczego. Strażacy wyznaczyli strefę ochronną.- Wykonaliśmy odpowiednie pomiary, ustaliliśmy, że nie wystąpiło stężenie gazu, które zagrażałoby wybuchem - informuje st. kpt. Krzysztof Domagalski, kierownik Miejskiego Centrum Powiadamiania Ratunkowego PSP w Gdańsku. - Nie musieliśmy więc nikogo ewakuować.
Pogotowie gazowe zamknęło dopływ gazu do uszkodzonego rurociągu.
- Na szczęście, w wyniku tego zdarzenia nie ucierpieli okoliczni mieszkańcy - mówi Katarzyna Wróblewicz, rzecznik prasowy Pomorskiej Spółki Gazownictwa w Gdańsku. - Gazociąg nie miał przyłączy do okolicznych bloków.
Naprawa przewierconej rury z gazem trwała wczoraj jeszcze do późnych godzin popołudniowych.

SUPER!!!

Nareszcie !! NIe mogłem się tego doczekać!!! Niech zburzą ten cały BIS i posypią saletrą!!

zygac sie chce jak sie to czyta- skoro wszystkim tak bardzo sie slinia jezory na mysl o oblesnych wiezowcach to moze trzeba bylo zamieszkac w NY?

Kazdy architekt czy tez plastyk (ktory nie jest wykupiony za kase) stwierdzi ze to istnie poroniony pomysl stawiac wsrod niskiej zabudowy trzy 16pietrowe kloce. bedzie sie to mialo jak d..pa do jeza.

Tak samo jak urzadzono w gdyni konkurs na rzezbe ktora mialaby stanac na skwerze- w komisji wiekszoscia glosow wygral projekt 15m czegos z orlem na szczycie. istna parodia.

A centra handlowe u dolu ktore maja byc to tez doprawdy z****ioza na maxa:/

Dzieci w Chinach, HongKongu i na Filipinach już zacieraja 12letnie raczki by wam uszyc fatalaszki i buciki.

Tak trzymac! Jestescie boscy!!!

zimzum - walnij dwa barany w ściane

to moze zmądrzejesz ! Najpierw w każdym miejscu jest niska zaudowa a potem budują wysoką ! Chyba, że gdzieś widziałeś wieżowce np. na polu. I co mają chińskie dzieci do naszych wieżowców ??? Jak oni będą budowac a my nie to w końcu nasze dzieci ( jesli jest w tym sens) bedą robić na żółtków !

zimzum

zawsze się znajdzie jakaś maruda
idż spać to może przyśni się coś mądrego

nie bardzo..

Ale stypa to dobry pomysł ale nie na to miejsce :/ no bez pzresady ulice i tak sa zakorkowane :/ a przy wybudowie to juz nie wspomne jak bedzie.
Wrzeszcz traci swoj stary dobry urok.. poza tym, kto tam beidze kupował :/ ??? ludize co jezdza do Mediolanu by buty kupic ??? a mieszkanka male i co z tego ? skoro beda kosztowac tyle kasy ze sie pochlstac mozan bo nie iwerze by mało za nie chcieli w takim aparamentowcu.. hmm nie to nie jest najlepszy pomysł..
Mam nadzieje,ze misato sie na to nie zgodzi.
P.S niech
Wrzeszcz sie rozwija ale bez wielkiego bang ! - stawiamy 3 luksusowe wiezowce . heh to serio nic dobrego.

gegroza ty jestes najbardziej przybitym baranem tego forum

jak cie tu widze to wiem ze bedzie obrazliwa mowa na temat ktoregos z dyskutantow
wiec w kogo ma walnąc? . chyba ze sie nadstawisz ..
dupku .. napraw się

smutek i nostalgia

-

Chcemy zrobić z Wrzeszcza Nowy Jork?

Będzie to wyglądać okropnie, jak wrzód na d...
W małpowaniu Ameryki jesteśmy beznadziejni. Wrzeszcz był zawsze miniaturką właściwego Gdańska: sympatyczny, proporcjonalny. Słynne były założenia ogrodowo-parkowe w Jaśkowej Dolinie - prawdziwe cudo. Ale ta harmonia architektoniczna gryzie w oczy lokalnych biznesmenów-palantów. Dla nich liczy się tylko zysk - a po nas choćby potop.

futurysci i inni tego typu ludkowie

Futurysta mniej troche wyobrazni, przeciez te wiezowce beda stały za tym burdelowczem jak sie patrzy od stroby SKMki to nie beda na pierwszym planie, wiec nie panikuj. A jeszcze nie bedziesz ich ogladał jak bedziesz szedł w gore czy w doł Grunwaldzkieiej od strony centra Manchatan.

Pare slow na temat...

Na poczatku chcialem zaznaczyc, ze wlasciwie jestem (ze tak to pop-kulturalnie okresle) "fanem" realizacji pracowni FORT. Wspominane w komentarzach "Manhattan" i "Krewetka" to budynki, ktore skala i proporcjami pasuja do miejsc, w ktorych powstaly... Dlatego tymbardziej jestem zdziwiony tym pomyslem - bo sama architektura, jak najbardziej mi sie podoba, ale nie w tym miejscu! Ale po kolei:

KREWETKA jest swietnym przykladem na to, jak w budynek z zewnatrz nie wygladajacym na zbyt wielki, umiescic odpowiednia ilosc funkcji. Do tego kazda elewacja jest odpowiednio wykonczona elementami, pasujacymy do otoczenia po danej stronie budynku. Wykonczenie cegla klinkierowa i paroma ciekawymi detalami powoduje, ze nie wyglada on na cialo obce w CITY FORUM. Jezeli jeszcze wspomniec, ze miesci sie wewnatrz kino posiadajaca sale kinowa wyposazona w system Lucasfilmu THX, to jest to dla mnie swietna realizacja w tamtym miejscu. Oczywiscie, ta realizacja ma pare minusow, ale zwazywszy na to, ze wiecej z niej korzysci niz szkod - mi sie podoba... ;)

MANHATTAN jest centrum handlowym na "swiatowym poziomie" jesli chodzi o uzyte rozwiazania architektoniczne i materialowe, a do tego jest dobrze dopasowane do skali Gdanska Wrzeszcza. Jakby tego bylo malo, cale centrum jest cofniete wzgledem pierzei ulicy Grunwaldzkiej, szanujac w ten sposob przedwojenny uklad tej czesci Wrzeszcza. Dodac trzeba, ze poza dobrym i funkcjonalnym rozwiazaniem wnetrza budynku (ktore zachecaja do "wstapienia", jak pokazuja tlumy odwiedzajace to centrum) jest ciekawie rozwiazane na zewnatrz: Bardzo dobrze zamyka poszczegolne osie widokowe. Gdy czasami ide ulicami Partyzantow, Dmowskeigo, Jaskowa Dolina czy Sienkiewicza, probuje wczuc sie w osobe, ktora idzie dana ulica po raz piewrszy: Bardzo ciekawe jest, gdy ktos widzi tylko jakas konkretna czesc Manhattanu na horyzoncie, i dopiero zblizajac sie do budynku, dowiaduje sie "czego czescia jest dany element"... :)

Tak wlasnie moim zdaniem powinno sie projektowac "dobra architekure", czyli z poszanowaniem miejsca, w ktorym ona ma powstac, do tego dobrze zamykajaca poszczegolne osie widokowe. Dodajac do tego odpowiednie materialy budowlane, w ktorych bylby dany budynek wykonany i wykonczony daja pewnosc, ze nowa przestrzen zostanie zaakceptowane przez ludzi, i odpowiednio uzywane... I tak stalo sie z Krewetka i Manhattanem - ludzie chetnie je odwiedzaja, przebywaja tam. Ba - ja czasami idac od strony Partyzantow czy Dmowskiego w strone Jaskowej Doliny przechodze PRZEZ Manhattan a nie OBOK, bo przyjemnie jest przejsc tym wnetrzem...

Tyle na temat tego, ze uwazam, ze ta pracownia potrafi zrobic "dobra architekture". Pytanie brzmi, dlaczego obok OLIMPU, ktory jest klockiem niepasujacym do Wrzeszcza, jakim zaostal on odbarczony 30 lat temu, mialyby powstac kolejne 3 wysokie budynki?! Moim (oczywiscie bardzo subiektywnym) zdaniem, to Olim powinien zniknac, a zamiast niego powinien powstac budynek w skali Manhattanu - jest to ciekawe miejsce na realizacje, na styku Grunwaldzkiej i Partyzantow.

Oczywiscie, mozna sie zastanowic czy przypadkiem ta (watpliwej jakosci) DOMINANTA Gdanska Wrzeszcza, widoczna z daleka, nie wpisala sie juz za bardzo w swiadomosc mieszkancow tej dzielnicy i w ogole Trojmiasta... I czy jej znikniecie nie swpowoduje "zawodu" ludzi, ktorzy do niego przywykli... Wiec moze jakos "przebudowac" ten budynek? "Ubierajac go w mlodsza skore" da sie go dopasowac do tego, co juz widzimy we Wrzeszczu... Ale budowanie trzech kolejnych wysokich budynkow, to moim zdaniem zly pomysl!

Przeciez "gdanskie CITY" ma powstawac na terenach obecnie jeszcze nalezacych do Stoczni Gdanskiej, ktore maja sie stac kulturowo-finansowo-mieszkaniowymi wizytowkami Gdanska. Stoja juz tam wysokie budynki (np Hotel Hevelius), i odwpoeidnie rozlozenie dominant moze wplynac na ciekawy wizerunek tej czesci Gdanska, do ktorej mogloby wrocic zycie... No bo Gdansk, to takie dziwne miasto, gdzie w centrum, poza "mloda starowka" (niezly oksymoron, ale tak przeciez jest ;) ) wieje pustka i staroscia - ludzie mieszkaja "poza miastem", wpadajac do niego na chwile... A do tego brakuje "ciaglosci architektonicznej".

I jeszcze na koniec slow pare o przejsciu podziemnym, ktore mialo byc we Wrzeszczu. Gdzies w komentarzach padla propozycja "puszczenia ulicy dolem"... Jest to ciekawy pomysl, ale moim zdaniem bardziej niz we Wrzeszczu potrzebny jest w Gdansku Glownym! Tu podziele sie moimi wspomnieniami pierwszych przyjazdow do Gdanska, pare lat temu: Wysiadajac na dworcu PKP w Gdansku Glownym, czulem sie jak na wyspie, a by przejsc "do miasta", musialem stac sie "szczurem" i "zejsc do labiryntu podziemnych przejsc". Czlowiek, przyjezdzajacy do Gdanska po raz pierwszy czuje sie zagubiony i zniechecony do zwiedzania miasta! Jezeli dodac do tego fakt, ze ostatnio zabudowano te przejscia dodatkowymi kramami, przez co jeszcze bardziej zmniejszyla sie przestrzen dla ludzi, to jest to rozwiazanie, ktorego Gdansk powinien sie wstydzic!

I to wlasnie tam, powinno sie zastosowac rozwiazanie "placu na poziomie zero". Zeby czlowiek, wychodzac z dworca glownym wejsciem, nie widzial przed soba "bariery nie do przejscia" w postaci trzech pasow w kazdym kierunku! Powinien widziec plac, czyli "przestrzen", ktora zaprasza go do "wejscia w miasto", a potem jeszcze, uzywajac odpowiednich dominant, kieruje go od punktu do punktu by przyjemnie zwiedzic miasto. Czy wiedza Panstwo jak trudno jest czlowiekowi spoza Gdanska trafic na strowke?! Trzeba wiedziec, ktoredy przejsc... Gdy ktos nie wie, to zadne znaki mu nie pomoga - to trzeba "czuc", odpowiednim ukladem pierzei, dominant... ;)

Wiem, ze trudno bedzie przed dworcem w Gdansku Glownym wkopac przelotowa trase, glownie ze wzgledow finansowych, ale jezeli bylaby taka szansa, to miasto powinno tego dokonac. Wtedy Gdansk zyskalby odpowiednie "wejscie" w postaci "dworcowego placu", tak typowego dla wielu miast... Oczywscie, nie stanie sie to "jutro", ale w perspektywie tego, czym ma stac sie ta czesc Gdanska za kilkanascie lat, uwazam, ze jest to propozycja warta rozpatrzenia...

I to tyle, wiem, ze to troche dziwne, ze komentarz jest dluzszy od samego artykulu, ale jakos mialem wewnetrzna potrzebe podzielenia sie przemysleniami dotyczacymi tego projektu, i paru innych elementow architektonycznych w naszym miescie...

Pozdrawiam!
Michal Giorew

roksana - o czym ty do mnie rozmawiasz ?

nawet nie rozumiesz treści postu a wydaje ci się że jesteś wyszczekana....
Na debilne wypowiedzi trzeba odpowiadać dobitnie bo wypowiadajacy moze ich nie zrozumieć.
Z ludźmi na poziomie toczę dyskusję na poziomie !

Flaming

Może trochę szacunku do wypowiedzi innych? KIażdy ma prawo do własnego zdania na dany temat, co nie upoważnia innych do nazywania go debilem itp, itd. Kiedyś czytałam wypowiedzi na jakiś forum na temat urody aktorek, m.in. Angeliny Jolie. Uderzające było to, że chociaż obiektywnie patrząc jest to po prostu ładna dziewczyna, wypowiedzi były tak wredne, że nie dało się tego czytać, tak jakby ludziom warczenie na kogoś sprawiało przyjemność. A to przykłady z dzisiejszej dyskusji

roksana: dupku .. napraw się
gegroza: zimzum - walnij dwa barany w ściane
kllawieerraa: idź spać bo bredzisz

Proponuję trochę życzliwości dla odmiany.

Michał Giorew - bardzo fajna, rzeczowa wypowiedź, z którą się zgadzam. Chciałam jeszcze na jedną sprawę zwrócić uwagę. Sądząc po artykułach, które czytam, władze miasta nie mają żadnej koncepcji na temat tego, jak Gdańsk ma wyglądać: na starówce (Wyspa Spichrzów albo okolice, już teraz nie pamiętam, było o tym w trójmieście) mają powstać nowoczesne szklane budynki, stocznia - podobnie, Wrzeszcz - podobnie. A może dałoby się wprowadzić pewne zróżnicoanie? Np. Stocznia - ultranowoczesne budynki, szkło, stal, wieżowce. Rewitalizacja jak terenów portowych w Londynie - teraz najmodniejsza i jedna z najdroższych dzielnic tego miasta. Kluby, biura, siedziby dużych firm, mieszkania nowoczesne, przeszklone. Starówka - pociągnąć ją dalej, przecież turyści przyjeżdzają podziwiać piękny, stary Gdańsk, pooddychać trochę historią. Wrzeszcz - może coś na kształt Gdyni, albo Warszawy - proste ale imponujące, neoklasyczne budowle, ładne oświetlenie. Stonowana nowoczesność. To światło w dużej mierze przyciąga ludzi, można na prawdę fajny nastrój dzięki niemu zbudować.

Inna sprawa: na nowych osiedlach (Chełm, Zakoniczyn itp) budynki stawia się tak ciasno, że już prawie zabierają sobie światło. Nikt nie myśli o budowie szkół, dróg dojazdowych, przychodni itp. Byle napchać mieszkań, sprzedać każdy skrawek, unicestwić miejsca do spacerów, bo na tym się nie zarobi przecież. Bez dobrych dróg nawet cięzko się gdzies stamtad wybrać, np. do kawiarni na Długiej.

dlaczego akurat neoklasyczne?

No, jak Majchrzakowski temu patronuje.........

to będzie nowa , kolejna hipotetyczna a może i nie , PRALNIA kasy mafii , damskich bokserów volksdeutschów , radnych , klasy średniej produkcji J.K.Bieleckiego etc.
Nie chcę krakać , ale WTC może się powtórzyć , 11 września jest co roku , a Rębiechowo z tanimi liniami , gdzie mozna wejść na pokład z kałachem piekielnie blisko.
A na poważnie , to przyda się we Wrzeszczu CITY z prawdziwego zdarzenia. Olimp to dno , ciasne kiszkowate klitki , większe przedpokoje niż salony , denny standard.
Oby wnętrza były lepsze , większe ,chociaż i tak wykupią je na pniu pośrednicy i cudzoziemcy lokujący kasę w nieruchomościach. Dla Gdańszczan pozostanie widok panoramy Wrzeszcza , niegdyś malowniczej Jaśkówki , teraz nędznej imitacji pseudomannhattanu.

taki sobie nie nazywaj glosu krytyki radnego

jako prostestu

choc teraz by sie przydalo takie niedjednomyslne podejscie
w radach miasta . pobozne zyczenie
zwlaszcza ze sytuacja jest obecnie inna cos juz zostalo tam zbudowane .

HEJ !

>To ja poproszę takie mieszkanie - klatkę - więzienie na 16 >piętrze, z glośną muzyką i knajpami do rana i ze sklepami >Kenzo - mam już dośc pięknych widoczków na peryferiach >gdzie po godzinie 16 mleka sie nie da kupić, a życie >zamiera o 18... wraz z odjazdem ostatniego autobusu.

hej to juz masz tam miejsce tyle ze nie na 16-stym a 3-cim pietrze od rana do wieczora muzyka tez glosno caly dzien . knajpy owszem beda na dole nazywa sie to centrum manhattan .

idz tam i pracuj . powodzenia

a ile wytrzymasz tyle punktow zaliczy ci gra zapracuj sie i przezyj . gdzie masz ten domek idioto ?

pozdrawiam

CZY TO PRZYPADKIEM NIE BAZY PLANETARNE UFO ??

a podobno zamyka sie tych co widza takie obiekty na leczenie

wiec moze tez architektow, tudziez inwestorow, ktorzy zobaczyli takie "cuda " wypadalo by zbadac .

Osobnicy uważający, że obecny wrzeszczański Manhattan to coś pieknego

mają spaczony gust. Jak można się zachwycać czymś, co przypomina halę fabryczną? Jest to odpowiednik nowoczesnego malarstwa przypominającego produkt chorego umysłowo albo dziecka. Czy o to chodzi - infantylizm w architekturze?

WRESZCZIE BEDZIE GDZIE LADOWAC HEHE

gaba jaka rzeczowa wypowiedz?

to jakias para uprzejma mowa trawa , ktora piszacy stanowczo moglby strescic ale jak widac nie potrafi
Kto w ten sposob dyskutuje ? facet zabierz tego maila bo ci
ktos piatke wysle za przepisywanie oczywistych kwestii
i ich powielanie.
. mowic o oczywistosciach jest bardzo latwo bo sie bazuje na tym o czym wszyscy wiedza . zupelnie niepotrzebne zajecie miejsca w dyskusji . niech ci ktos robi skroty zanim wyslesz tu komentarz .

Pozdrawiam

gegroza

niestety sie z toba nie zgadzam.

twoj komentarz jest plytki- ale jak chcesz to sie takimi argumentami kieruj.

tylko nie do mnie- bo nie dziala.

może i płytki, ale rzeczowy !

proponuję merytorycznie....

NIE!!!!!!!!!!!!!

Wrzeszcz był kiedyś piękną dzielnicą. Lubię nowoczesne wieżowce i nie mam nic przeciwko nim. Wolałbym jednak, aby w tym miejscu one nie powstały. Wrzeszcz to dzielnica, która powinna zostać odbudowana i choć nogdy nie będzie wyglądać tak jak kiedyś to mam nadzieje że uda się przywrócić choć trochę z dawnego blasku tego miejsca. Dla mnie bardziej atrkacyjne byłyby kamienice - nawet nowoczesne, ale z pewnością nie 16 piętrowy gmach. Jeśli chodzi o znane marki to raczej nie uda się ich ściągnąć. Jeśli już to powinno się przebudować budynek starej zajezdni, w której mieszczą się Sukces i Sukces BIS i tam ulokować drogie sklepy.

Eternel

Świetnie...... świetnie..... niech to miasto wreszcie będzie wyglądać jak
wizerunek jaki promuje.....:)

szkoda pisac

no o co tu sie klocic -o idiotyczne pomysly kilku napuszonych facecikow,ktorym sie cos pomieszalo w podstrzalych glowinach.panowie ze spolki widocznie probuja sie dowartosciowac bo w knajpach juz nikomu nie imponuja.

tutaj

http://www.wrzeszcz.gda.pl/forum/album_pic.php?pic_id=122

W centrum Wrzeszcza mieszkania dostępne nie tylko dla bogaczy?? Nawet 50 m. kw. będzie dwa razy droższe więc niech nie mówią że nie będzie drogo. Centrum, atrakcyjne miejsce, drogi grunt i 22% VAT-u, ale drogo nie będzie.

h

ciekawe:)

Ja popieram

Uważam, że wysokie budynki w cantrum miasta, to pomysł dobry i naturalny. Wręcz oczywisty. Na świecie w cantrach budynki są wysokie, a na obrzezach niskie. A u nas jakoś tak odwrotnie ma być? Jak ktoś wybuduje coś niskiego na tak drogim gruncie, to dopiero będzie drogie!! Mieszkań nigdy za wiele, a im budynki będą wyższe, tym mieszkania tańsze.
Przecież inwestorowi musi się to opłacić. Nie wiem, co innego mogłoby tam powstać, żeby się opłacało, skoro centrum handlowe już jest :) Chyba, że wolimy, żeby nic się nie zmieniło :\

Ja też popieram!!!

Pojedynczy „OLIMP” wygląda samotnie. Jak dostawimy kolejne budynki wysokie z pewnością wpłynie to korzystnie na obraz Wrzeszcza. Zróbmy coś wreszcie, aby nasze miasto wyglądało trochę bardziej wielkomiejsko. Aglomeracja gdańska liczy prawie milion mieszkańców, tyle ludzi w kupie wymaga wyższej zabudowy czy się to komu podoba czy nie.

Jestem za!

Jestem za.Zawsze drażniło mnie w Trójmieście, że na całej długości jest jakby jednakowo.Owszem, poszczególne miasta i dzielnice mają jakby odrębny charakter, ale chciałoby się gdzieś, przecież nieco bardziej wielkomiejsko - zwłaszcza w jakiejś części Gdańska, bo Gdynia, choć mniejsza i o mniejszym znaczeniu sprawia wrażenie zdecydowanie bardziej światowe. Centrum Wrzeszcza idealnie się do tego nadaje.
Pewnie, że ochrony wymagają jego peryferia - urocze dolinki Górnego i małe uliczki Dolnego Wrzeszcza. W centrum, przy Grunwaldzkiej potrzeba czegoś więcej.Dlaczego nie wieżowce. Trochę więcej odwagi!

Gdynia- światowa???

W którym miejscu Gdynia jest światowa ??? Pewnie padnie hasło - Świętojańska. To chyba jakaś paranoja, że wszyscy mówią o tym jak nowocze snie wygląda Gdynia, zwłaszcza na tle Gdańska. Ja jakoś tego nie widze.

Popieram !! Bardzo fajny projket.

Wrzeszcz zasługuje na takie projekty

Wrzeszcz od dawna ma już renomę handlwej dzielnicy Gdańska i faktycznego Śrudmieścia. Powinnismy być tylko dumni, że to nasi lokalni kupcy potrafili dojść do takiego sukcesu a nie tylko zagraniczni inwestorzy jak w innych miastach. Urzędnicy z użedu miejsckiego powini z całych sił wspierać takie inicjatywy aby ten projekt stał się rzeczywistością. Ja jako mieszkaniec Wrzeszcza jestem zachwycony tymi planami zwłaszcza, że wszystkie nadbałtyckie miasta budują teraz znacznie więcej wyższych wieżowców. Jeżeli nie chcemy stać się prowincją w skali kraju i w skali regionu bałtyckiego musimy trzymać kciuki za takie inwestycje.

Budowac i jeszcze raz bidowac.. budownictwo napedza gospodarke !! do roboty :)

POpieram, to będzie najatrakcyjniejsze miejsce w Gdansku na zakupy i spędzenie wolnego czasu. Budujcie!

Przepraszam za błąd w tytule w poscie Solidarny Gdańsk

"Manhattan" a nie Manhatan
Czy ktoś może pamięta jak nazywała się cukiernia w dawnym centrum handlowym bis?proszę o pomoc:)
do góry