Widok
Własny tekst przysięgi małżeńskiej
Dla tych którzy szukają lub chcą napisać własną przysięgę może zainspiruje was ta przysięga.. napisałam ja dawno temu a teraz miałabym okazję ją wypowiedzieć w Kościele ale wiem, że po pierwszym zdaniu wzruszenie weźmie górę i nie dałabym rady jej dokończyć i do wieczora byśmy nie wyszli z Koscioła hihi ...tak więc zostanę przy tradycyjnej...
Kiedy Cię poznałam to było jak dotyk anioła, jak nieskazitelny podmuch wiatru w którym znalazłam spokój i ukojenie
Jesteś dla mnie jak rozległy i spokojny ocean, który kryje w sobie tak wiele sekretów i miłości.
Pragnę Cię codziennie na nowo poznawać jak nie odkrytą jeszcze galaktykę.
Pragnę dzielić z Tobą każdy dzień , każde szczęście i każdy smutek.
Pragnę być z Tobą na zawsze, nierozłącznie, wiecznie ....
Ty jesteś moim sercem, moja duszą, moim niekończącym się pragnieniem,
dla którego tylko żyję ...
Będę Cię kochać do ostatniego zachodu słońca,
do ostatniego śpiewu rajskiego ptaka , do mojego ostatniego tchu ...
Dzisiaj, Jutro, Na Zawsze ........
Kiedy Cię poznałam to było jak dotyk anioła, jak nieskazitelny podmuch wiatru w którym znalazłam spokój i ukojenie
Jesteś dla mnie jak rozległy i spokojny ocean, który kryje w sobie tak wiele sekretów i miłości.
Pragnę Cię codziennie na nowo poznawać jak nie odkrytą jeszcze galaktykę.
Pragnę dzielić z Tobą każdy dzień , każde szczęście i każdy smutek.
Pragnę być z Tobą na zawsze, nierozłącznie, wiecznie ....
Ty jesteś moim sercem, moja duszą, moim niekończącym się pragnieniem,
dla którego tylko żyję ...
Będę Cię kochać do ostatniego zachodu słońca,
do ostatniego śpiewu rajskiego ptaka , do mojego ostatniego tchu ...
Dzisiaj, Jutro, Na Zawsze ........
a dla mnie za słodki i przesadzony, rajskie ptaki? zachody słońca?
dla mnie za dużo....
my przy wymianie obrączek mówimy swój tekst
o taki:
ja biorę obrączkę i wkładając mówie:
"chce tobą oddychać i tobą się cieszyć"
paweł bierze obrączkę i mówi:
" z tobą dzielić niebo i z tobą w nim grzeszyć"
takie milutkie ale i zadziorne :))
dla mnie za dużo....
my przy wymianie obrączek mówimy swój tekst
o taki:
ja biorę obrączkę i wkładając mówie:
"chce tobą oddychać i tobą się cieszyć"
paweł bierze obrączkę i mówi:
" z tobą dzielić niebo i z tobą w nim grzeszyć"
takie milutkie ale i zadziorne :))
Słowa Pani skromne, ale kryją w sobie to wszystko co najważniejsze i najpiękniejsze Krótko i na temat.
Według mnie powinno jeszcze zawierać takie słowa jak .. Tobą żyć i w Tobie zamieszkać Pokładać wiarę nadzieję i trwać przy Tobie do końca
Trzymać Twa dłoń gotowa na wszystko, a w ramionach Twych pragnę zasnąć na wieki tak mi dopomóż..
Słowa męża też skłonna jestem korekte nanieść jeśli mogę ...
... Z Tobą dzielić życie na ziemi i błogo tulić Cię w niebiosach
Według mnie powinno jeszcze zawierać takie słowa jak .. Tobą żyć i w Tobie zamieszkać Pokładać wiarę nadzieję i trwać przy Tobie do końca
Trzymać Twa dłoń gotowa na wszystko, a w ramionach Twych pragnę zasnąć na wieki tak mi dopomóż..
Słowa męża też skłonna jestem korekte nanieść jeśli mogę ...
... Z Tobą dzielić życie na ziemi i błogo tulić Cię w niebiosach
jakby mój narzeczony powiedział, że nie chce kościelnego to bym go kopnęła i tyle, dla mnie to oznaczałoby jedno, że nie kocha mnie całym sercem, że ma swoje widzi mi się i z wiara jest na bakier no i nie jest skłonny do kompromisów bo nie wierzę że Beacie nie zalezy na ślubie w kościele. spotkałam sie z przypadkami, że nawet ateiści ślubowali w kościele bo wiedzieli, że dla narzeczonej to bardzo ważna sprawa i nie robili żadnych problemów-po prostu z miłości. bez kościelnego czułabym, że coś jest nie halo, u mnie by to nie przeszło... nie wiem jakie sa powody, bo jestem tu od niedawna i nie wnikam jakie były-nie moja sprawa, ale chyba taki gest mógłby zrobić i korona by mu z głowy nie spadła, zwłaszcza, że w cywilnym przysięga brzmi "Świadoma praw i obowiązków wynikających z założenia rodziny uroczyście oświadczam ..." fuj jakie płaskie, a w kościele to "JA.... biorę Ciebie za żonę i ślubuję Ci miłość, wierność i uczciwość małżeńska..." widac różnice? dla mnie jest ogromna bo w urzedzie to nie przysięga miłości tylko czysto biurokratyczna mowa zwłaszcza, że nie można tego zmienić. Takie jest moje osobiste zdanie i nie chce nikogo urażać oczywiście :)
przeciez vanilka nikogo nie obraza tylko wyraza swoje zdanie-nikomu niczego nie narzuca-nie pisze"beata musisz miec koscielny bo cywilny jest nie wazny"...ona ma swoje zdanie i je wyraza tyle...wydaje mi sie ze beatka sie nie obrazi,gdyz zdaje sobie sprawe z faktu "ilu ludzi tyle opinii"pozdrawiam ,mam nadzieje ze napisałam to w sympatyczny sposób:)
vanilka specjalnie dla Ciebie podaje Ci statystyki:
Major Religions of the World (mid-2005 est.)
Christian 2,133,806,000
Roman Catholics 1,118,991,000
Independents* 425,170,00
Protestants 375,815,000
Orthodox 219,501,000
Anglicans 79,718,000
Muslims 1,308,941,000
Hindus 860,133,000
Chinese Universists 404,921,000
Buddhists 378,808,000
Sikhs 25,377,700
Jews 15,073,000
*This term denotes members of Christian churches and networks that regard themselves as postdenominationalist and neo-apostolic and thus independent of historic, mainstream, organized, institutionalized, confessional, denominationalist Christianity.
plus miliony ateistow, sekciarzy itd.
zrodlo: http://www.wholesomewords.org/missions/greatc.html
czy oni wszyscy, CI ktorzy nie maja slubow wg naszej wiary - czy oni wg Ciebie sie nie kochaja?
jak widzisz, na swiat i ludzi tzreba patrzec globalnie
Poza tym nasz Bog jest milosierny. NAwet ateista ma u Niego szanse.
Major Religions of the World (mid-2005 est.)
Christian 2,133,806,000
Independents* 425,170,00
Protestants 375,815,000
Orthodox 219,501,000
Anglicans 79,718,000
Muslims 1,308,941,000
Hindus 860,133,000
Chinese Universists 404,921,000
Buddhists 378,808,000
Sikhs 25,377,700
Jews 15,073,000
*This term denotes members of Christian churches and networks that regard themselves as postdenominationalist and neo-apostolic and thus independent of historic, mainstream, organized, institutionalized, confessional, denominationalist Christianity.
plus miliony ateistow, sekciarzy itd.
zrodlo: http://www.wholesomewords.org/missions/greatc.html
czy oni wszyscy, CI ktorzy nie maja slubow wg naszej wiary - czy oni wg Ciebie sie nie kochaja?
jak widzisz, na swiat i ludzi tzreba patrzec globalnie
Poza tym nasz Bog jest milosierny. NAwet ateista ma u Niego szanse.
wyjasnienie, bo troche zle sie wkleilo (bez myslnikow)
to liczba katolikow ogolem: 2,133,806,000
w tym:
Independents* 425,170,00
Protestants 375,815,000
Orthodox 219,501,000
Anglicans 79,718,000
czyli wiara rzymskokatolicka ma mniej wyznawcow niz muzulmanie (muslim)
warto wiedziec, zanim zacznie sie mowic, kto ma racje...
PS. my mamy slub koscielny
to liczba katolikow ogolem: 2,133,806,000
w tym:
Independents* 425,170,00
Protestants 375,815,000
Orthodox 219,501,000
Anglicans 79,718,000
czyli wiara rzymskokatolicka ma mniej wyznawcow niz muzulmanie (muslim)
warto wiedziec, zanim zacznie sie mowic, kto ma racje...
PS. my mamy slub koscielny
Monia, co mnie wnerwilo najbardziej, to stweirdzenie vanilki dot. podwazenia milosci chlopaka naszej beatki. hehe dlatego tak zareagowalam.
Uwazam, ze ich milosci nie powinno sie podwazac z takich powodow:)
a watek slub cywilny czy koscielny juz byl wiele razy. Wiec nie ma sensu rzeczywiscie znowu sie o tym rozpisywac.
Uwazam, ze ich milosci nie powinno sie podwazac z takich powodow:)
a watek slub cywilny czy koscielny juz byl wiele razy. Wiec nie ma sensu rzeczywiscie znowu sie o tym rozpisywac.
ja niczego nie podważam i nie neguję a tym bardziej nie narzucam nic nikomu. piszę jak ja bym załatwiła takiego delikwenta i tyle a Wy od razu na mnie naskakujecie.
Dzięki monia za zrozumienie, bo widzę że tylko Ty poprawnie odebrałaś moje intencje a reszta wszystko nadinterpretuje i wciska swoje słowa między moje :/
Dzięki monia za zrozumienie, bo widzę że tylko Ty poprawnie odebrałaś moje intencje a reszta wszystko nadinterpretuje i wciska swoje słowa między moje :/
vanilka... mój narzeczony i sprawa naszego ślubu to tylko i wyłącznie nasza sprawa
dziewczyny z którymi tu na forum lepiej i dłużej się "znam"
znają sprawę i wiedzą jakie są powody dlaczego bierzemy slub cywilny
jest to moja droga coś więcej niż zwykłe "nie chce" wiec nie wyrażaj takich opinie proszę, bo są krzywdzące
mój narzeczony to nie delikwent, który mnie nie kocha,
ale ja nie zamierzam ci tego tłumaczyć,
bo wiedze po jednej twojej wypowiedzi, że by sie nie dało
pozdrawiam, i sprawe mojego ślubu i mojego narzeczonego zakończmy
to piękna dla mnie chwila, i przeżywam to jak nikt,
wiec życze by twój ślub był dla ciebie równie wielkim wydarzeniem jak mój dla mnie
dziewczyny z którymi tu na forum lepiej i dłużej się "znam"
znają sprawę i wiedzą jakie są powody dlaczego bierzemy slub cywilny
jest to moja droga coś więcej niż zwykłe "nie chce" wiec nie wyrażaj takich opinie proszę, bo są krzywdzące
mój narzeczony to nie delikwent, który mnie nie kocha,
ale ja nie zamierzam ci tego tłumaczyć,
bo wiedze po jednej twojej wypowiedzi, że by sie nie dało
pozdrawiam, i sprawe mojego ślubu i mojego narzeczonego zakończmy
to piękna dla mnie chwila, i przeżywam to jak nikt,
wiec życze by twój ślub był dla ciebie równie wielkim wydarzeniem jak mój dla mnie