Widok

Wodociąg - brak przydatności do spożycia?

http://www.skzukowo.pl/67-uwaga
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Super informacja
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Znaleziono małe stężenie bakterii coli. Woda jest zdatna do spożycia tylko po przegotowaniu! Do 10 października spółka musi przeprowadzić chlorowanie.

Dobrze byłoby tę informację rozpropagować wśród sąsiadów/znajomych itp. Na razie nikt nic nie wie...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Po przegotowaniu niby jest w porządku,
ktoś wie czy filtrowanie popularnymi filtrami do wody jest również wystarczające ?

Dzięki za info

Rozmawiałam z wodociągami - faktycznie wykryto bakterie Coli. Szczerze mówiąc nie ryzykowałabym filtrowania - karnisterek wody nie jest taki drogi i mają być podstawione beczkowozy.

Ostatnie info ze strony Spółki komunalnej
Spółka Komunalna Żukowo Sp. z o.o. informuje, że decyzją Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego w Kartuzach nr SE.NS-30/4710/91/ER/17 z dnia 02-10-2017r, stwierdzono brak przydatności wody do spożycia z wodociągu zbiorowego w miejscowości Banino.

Miejscowości zasilane ze stacji w Baninie tj Rębiechowo, Miszewo, Banino, Barniewice oraz Czaple w rejonie numerów 23-44

Spółka Komunalna Żukowo podjęła natychmiastowe działania naprawcze poprzez dezynfekcję w celu zapewnienia jakości wody zdatnej do spożycia.

Zostanie zapewnione zastępcze źródło wody w godzinach od 12:00 do 20:00. Miejsca wyznaczone do postoju beczkowozu będą pojawiały się na stronie internetowej Spółki Komunalnej Żukowo http://www.skzukowo.pl

Wszelkie zmiany dotyczące zaistniałej sytuacji będą na bieżąco aktualizowane na stronie internetowej http://www.skzukowo.pl

Dodatkowo informujemy, że WODA PO PRZEGOTOWANIU NADAJE SIĘ DO SPOŻYCIA

wątpię w to. Sama mam filtr. Filtr ma oczyszczać przed metalami ciężkimi itd. Żaden filtr nie zebezpieczy przed bakteriami
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeśli to są bakterie, to popularne filtry są do wyrzucenia, bo są skażone. Nie pomogą nic, tylko obróbka termiczna (gotowanie) lub chemiczna mogą zaradzić problemowi.

Ja tam mam generator ozonu i swoją wodę do picia ozonuję. Mogę pić na surowo bez przegotowania
Czy taka woda nadaje się do kąpieli?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zastanawiam się tez, czy za wodę niezdatną do spożycia musimy płacić?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

ciekawe pytanie z tą kąpielą. nie znam się, może jakiś ekspert to czyta to nam pomoże, bo teoretycznie bakterie te w czasie kąpieli mogą dostać się do układu moczowego i zakażenie gotowe (u małych dzieci niefajna rzecz). Być może stężenie jest zbyt małe i moje obawy są nieprawdziwe, stąd pytanie do fachowców.

ps. co do spożycia to wczoraj miałam bóle brzucha, a nieświadoma piłam z kranu surową :/

Witam byłam w aptece babeczka powiedziała że dzieci z alergia i atopowym zapaleniem skóry nie mogą się kąpać w tej wodzie trzeba wodę przygotować

Super info, ciągle piłem wodę z Brity, kawka rano a te bakterie przecież nie wzięły się nagle wczoraj wieczorem tylko pewnie były wcześniej nie wiadomo ile przed wykryciem.

Podobno badania są codziennie, ale na wynik czeka się 2-3 dni - więc zakładam, że parę dni już je pijemy. Pół biedy, o ile woda była przegotowana....

Niedawno zamknięty byl bar u Daniela.

i co, wylał wszystko do wodociągu w zemście ? :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Co ze zmywaniem naczyń, praniem i myciem rąk, czy można używać tej wody?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

czyli jakby nie patrzeć, to mamy 2-3 dni opóźnienia. Wypiliśmy już zapewne sporo tych pałeczek. Masowego pomoru nie ma więc nie jest źle. Do świąt może gmina się upora z problemem. A póki co , to jak ze wszystkim, radźcie sobie sami......

Generalnie ta woda to syf. Do niedawna zbierały mi się normalnie czarne farfocle na powierzchni filtru brita. Po tygodniu użytkowania filtr był czarny. Wysyłałam im zdjęcia. Poprawiło się dopiero po 2 miesiącach od zgłoszenia. nowe osiedla. rodziny z małymi dziećmi i taki syf... brak słów...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

moja podlewana trawa już jest chora... dostała biegunki- pełno kup mam na trawniku..... co robić ???
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

to g*wniana sprawa, nie żarty

A ja mam swoje ujęcie głębinowe i mam w nosie gminne wodociągi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Taaaa, szczególnie gdy dookoła dziurawe szamba...

Żal d*pę ściska czy co.?

to sobie miej i się ciesz i podziel się z sąsiadem

a regularnie badasz skład wody ? bo wiesz to że nie wiesz nie znaczy ze nie ma ;D

A w co ja mam tą wodę wlać ? K.urwa wiadrami nosić i do wanny wlewać czy jaki chu.j ? Żeby mnie tam pojemniki duże zapewnili bo każe kierowcy pod mój dom przyjechac!
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

spytaj Zdziśka, może ma jakieś puste butelki po bimbrze :)
A już tutaj tydzień temu na forum ktoś napisał,że wOda dziwnie śmierdzi.To już było coś nie tak,
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

A kiedy będzie problem usunięty ??? można zobaczyć wyniki badan wody przed i po ???

śmiech na sali, właśnie wyczytałam na stronie SK Żukowo, że podstawiono 2 beczkowozy w Baninie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Gratuluję poczucia humoru.

Dzwoniłam do sanepidu gmina nie ma więcej beczkowozów. Wodę trzeba gotować 3 minuty,nie można się w niej sie kąpać ,pić ,myć naczyń ,warzyw i owoców chyba ze jest przegotowana .

Po co beczkowozy ?skoro rzekomo woda po przygotowaniu jest zdatna do spożycia. Robią z ludzi de..bili !!!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
A jezeli ktos nie ma internetu. Starsi ludzie itp. To skad ma wiedziec? Ogłoszenie jak Ch..
Gmina powinna wysłać pracowników w teren by poinformować mieszkańców. A jak komuś się coś stanie-to co wtedy ,kogo skarżyć w sądzie?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak wyrzucić rachunek to wiedzą jak a jak taką ważną informacje to nie pewnie ludzie nie ma

Komunikat Sanepidu: 2017-10-03 metadane
Brak przydatności wody do spożycia z
wodociągu zbiorowego zaopatrzenia w Baninie

Komunikat nr 1/2017
Brak przydatności wody do spożycia z wodociągu zbiorowego zaopatrzenia w Baninie.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kartuzach po zapoznaniu się z wynikami badań próbek wody pobranych w dniu 29.09.2017 r. z wodociągu zbiorowego zaopatrzenia w Baninie, gm. Żukowo (miejscowości zaopatrywane: Banino, Rębiechowo, Czaple, Barniewice, Miszewo, Miszewko – część), stwierdził, że woda nie spełnia wymagań rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2015 r., poz. 1989) z uwagi na obecność bakterii grupy coli.
W związku z powyższym konieczne jest przestrzeganie następujących wskazówek:
1. Woda z kranu nie może być spożywana, ani używana do przygotowania posiłków.

2. Woda z kranu nie może być używana do mycia owoców, warzyw, naczyń kuchennych.

3. Woda z kranu nie nadaje się do kąpieli, mycia zębów, przemywania otwartych zranień.

4. Woda może być wykorzystywana do celów sanitarnych, tj. spłukiwanie toalet.

Spółka Komunalna Żukowo Sp. z o.o. będąca zarządcą wodociągu w Baninie została zobowiązana do zapewnienia zastępczego źródła zaopatrzenia w wodę do spożycia oraz podjęcia działań naprawczych celem doprowadzenia jakości wody do obowiązujących wymagań.

Powyższa informacja obowiązuje do czasu odwołania.

Jak nie mozna sie myc? To za co tu placic? Oszaleli chyba!

Moim zdaniem to jakaś lipa z tymi wynikami tzn. z czasem oczekiwania na wynik. Ktoś wodę zatruje gmina padnie a za 3 dni tylko na internecie LUDZIE najpierw napiszą że woda skażona.
Dobrze wiedzieli już we wrześniu że woda śmierdzi i coś z nią nie tak ale zapewne mieli duże zużycia wody i poczekali do końca miecha. Teraz na piczątku października oglosili bo wyniki już przekroczyły wszelkie normy no i straty będą mniejsze.

Bakterii nie wykrywa się szybkim testem tylko się hoduje, zanim posiew wyrośnie, to się czeka tak samo jak na posiew z gardła procedura taka sama - nic tu nie da rady przyśpieszyć...

jak się nie umyjesz i nie wypijesz to nie zapłacisz ;) płacisz za zużycie wody...

ino trzymać kciuki, żeby to nie było długotrwałe zakażenie źródła - bo tak na szybko stacji uzdatniania to nie postawią ;D

Tylko dlaczego Pani Sołtys w rozmowie tel twierdziła że jedynie co to nie pić prosto z kranu i nikt nie wspomina o tym że nie można się myć?!!! Na stronie spółki komunalnej też nie podano że woda nie jest zdatna do mycia!!! A jedynie poinformowali że nie zdatna do spożycia, nikt nas nie ostrzega żeby się w tej wodzie nie myć!!!!
Strach pomyśleć jaką teraz wodę używają w banińskich restauracjach,w naszej szkole i przedszkolach do przygotowywania posiłków .Myślicie że z baniaków.

głupie pytanie: dlaczego nikt się nie interesuje źródłem zanieczyszczenia? Czy jest znane? Czy to znowu przyjaciel królika którego nie można szturchać?
Widział ktoś kogoś kto by próbował zlokalizować źródło?
Czy za trzy miesiące będzie powtórka z rozrywki? Jaka jest częstotliwość badań? Kto je nadzoruje? takie tam....

Chcesz przyczyny proszę:
http://expresskaszubski.pl/aktualnosci/2015/02/banino-scieki-coraz-czesciej-rozlewaja-sie-na-ul-tuchomskiej
Woda w Baninie pochodzi ze studni głębinowych, więc zajęło trochę zanim przesiąkło w dół. Tą usterkę z kanalizacją w tuchomskiej naprawić mieli dopiero teraz przy jej remoncie ale nie wiem czy już to zrobili. Ale to bardzo blisko studni dla Banina i bardzo długo ciekło. Wiec teraz pewnie bardzo długo woda będzie musiałabyć chlorowana, póki wszystko nie spłynie z tego co pociekło z tej rozwalonej rury od kanalizy. W sumie to tylko dwa-trzy lata była rozwalona rura kanalizacyjna pod tuchomską. To dużo jej nie pociekło w grunt.

..... ma nadzieję, że to tylko tylko gdybanie, a nie faktyczna przyczyna dzisiejszych problemów. Bo jeśli tak..... to jest mega problem.

Ano, są dwie możliwości, skażenie wtórne sieci - co chyba mniej prawdopodobne
no i skażenie źródła przez ostatnie podtapianie i przez to że ujęcie działa na granicy możliwości hydrogeologicznych
a podtapianie to efekt problemów z wodami powierzchniowymi

no i trochę pupa i zobaczymy co będzie

a telewizja już wie?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Całe Banino się boi tej Coca coli i słusznie,ale ja se tam browary kupiłem i przeczekam tę psychoze. Nie takie szambo ludzie przetrwali i to przetrwają. Cała ta sytuacja jest dobrym pretekstem do tego,aby se zrobić takie party sąsiedzkie p.t Anty- water Party i pić tylko zdrowe w tym przypadku napoje alkoholowe .

P.s Mnie tam ta cała Coca coli płynąca z kranu nie za bardzo interesuje,czekam aż popłynie piwo.

Pozdrawiam znieczulony Zdzisek
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ja też niestety muszę przestać się colą interesować bo rano się kąpałam i myłam jabłko pod bieżącą wodą i zjadłam - teraz czekam na efekty ;) chyba muszę jakoś to zdezynfekować drineczkiem czy jakoś tak. To może przetrwam atak krwiożerczych bakterii z okrężnicy.

Zdzisiek - you're the best :) Odrobina radosci w tym smutnym zyciu....
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dzwoniłam dziś do pani ze spółki komunalnej w Zukowie i poinformowała mnie, że woda nadaje się do mycia. Wiec jaka jest prawda? Można czy też nie????

Wydaje mi się że sanepid wie lepiej

Tylko dlaczego ten komunikat na stronie Sanepidu ma trochę inne brzmienie niż ten podany przez skzukowo.pl.
http://pssekartuzy.bip.gov.pl/aktualnosci-i-komunikaty/brak-przydatnosci-wody-do-spozycia-z-wodociagu-zbiorowego-zaopatrzenia-w-baninie.html

Myć się, czy nie myć oto jest pytanie?

To rewelacyjnie,ze Spółka Żukowo podała informacje, ze woda jest niezzdatna do picia,a o kapieli nie bylo ani słowa! Zenada jakaś!

He he naszła mnie kurde taka refleksja,że przez caly weekend Baniniaki se brali romantyczne kąpiele w wannie i prysznicowali się z domieszką tej pepsi coli ,no i czuli się fajnie i radośnie ,a dzisiaj umyli zębiska i zjedli se owoce i tera czekają co ,to z nami się stanie i są smutni.

P.s Może zrobimy sobie taki Flash mob i wszyscy są razem zwymiotujemy albo chluśniemy sobie kielicha :)

Pozdrawiam kontemplujący Zdzisek
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

Cześć,

Tutaj macie linka - piszą w gazecie o naszej wodzie:
http://www.dziennikbaltycki.pl/wiadomosci/kartuzy/a/bakterie-coli-w-wodzie-z-wodociagu-w-baninie-nie-nadaje-sie-do-picia,12542282/

Zastanawia mnie jeden fakt, skąd to się wzięło?! A jakby tam wsypali wąglik!!! Cola się dostała i co wszystkie stacje TV miały by temat a my - szkoda gadać.

Zdzisiek stara chyba CI nie daje ostatnio bo coś jesteś sfrustrowany jakiś taki pogrążony w żółci
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

To teraz Baniniaka poznasz nie tylko po brudnym samochodzie ale również po ciągnącym się smrodzie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie ma co się cykac jak do dzisiaj nic ci nie było to już nic się nie stanie.....A ogólnie to woda chyba cały czas jest chorować więc ciekawi mnie z jakiej paki te bakterie w niej urzeduja

Nie ładnie się podszywać pod kogoś bonzo jest tylko jeden
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Za czasów Glincza bakterii nie było. Żukowo przejęło, parę miesięcy i syf. Ciekawe, kto za to odpowie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ciekawe czy fabryka lodów ujawni nowy składnik smakowy?

Fabryka raczej ma swoje ujęcia i monitoring taki że wiedzieli by szybciej niż dostawca wody

W tym roku w wielu miejscowościach był problem z bakterią e coli. Z tego co pamiętam Gdynia też miała ten problem.

ty tak na poważnie ?
lekarza zmieniasz, a dalej chory jesteś ;D
A pranie można robić?
Woda skażona jest już conajmniej 10 dni . Wyszło to kiedy to po imprezie u Daniela się potruli wtedy sanepid musi zbadać wszystko ... wiec wniosek jest jeden ze wodociągi nie mierzą bakterii na bierząco .. wiec te coli mogą być już dłużej . To jest tak min przekroczenie ze w innym kraju było by w normie . Nie siejemy paniki , woda jest już chlorowana 2 dzień wiec pewnie leci już Ok .. ale zanim wyjdą badania to kolejne swą dni . To nie wąglik .. w jeziorach ma większe stężenie e coli
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czy to jest normalne? Kto kontroluje prace Spółki Komunalnej i weryfikuje czy takie badania są regularnie wykonywane?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mowcie co chcecie ale moja cala rodzina przez weekend miala rewolucje zoladkowe. A ja w glowe zachodzilam co jest nie tak. Dziecko caly weekend z bólem brzucha. Nie powazni sa ze takie informacje podaja dopiero w poniedziałek wieczorem!

U nas juz od 3 tygodni tak jest i sprawa bedzie kierowana do sądu w związku o nie poinformowaniu mieszkańców
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wiesz jak wyglada chlorowana woda? Chyba nie wiesz. Bo nic sie nie zmieniło od poniedziałku i woda dalej leci przeźroczysta a jesli jest chlorowana to powinna być prawie jak mleko gdzie po krotkim odstaniu jest przeźroczysta
Będzie o zapachu coli

to jakieś jaja: na stronie SK pojawił się nowy komunikat, w którym jest link do filmu :/ http://www.skzukowo.pl/69-komunikat-panstwowego-powiatowego-inspektora-sanitarnego

czym oni tam się zajmują? już wiemy dlaczego woda skażona skoro w pracy filmy się ogląda

Opublikowano: środa, 04, październik 2017 09:00
"Love & Hip Hop: Atlanta Season 6 Episode 14" co to ma byc? kpina z mieszkancow...

Jak by miało zniknąć link
https://1drv.ms/i/s!AognKSkBRvjAgRct5mu9ksINmTYe

ciesz się że to nie Szwedki w Bawarii ;)

po linku widać, że to Asia ogląda więc raczej Szwedzi :)

Woda się czyści to i film można obejrzeć

jest już komunikat - http://www.skzukowo.pl/images/Asia/komunikat.pdf

ale nie piszą, że można używać wody po jej przegotowaniu...

Komunikat wydany nie wiadomo kiedy....

Ale to są próbki z 29.09.to co świeżych oni nie pobierają

Woda chlorowana jest od 2 dni dziś pobierają próbki za 2 dni wyniki

ten komunikat dawno juz byl podawany

Ta możliwość picia wody po przegotowaniu dotyczyła raczej wody podstawionej w beczkowozach...

Jeżeli bieżąca woda nie nadaje się do mycia to szkoły i przedszkola powinni zamknąć.

Decyzja Inspektoratu jest datowana na 02.10.2017
Dlaczego mieszkańcy dowiedzieli się o sytuacji dopiero 03.10.2017? Czy nie istnieje w tej gminie system powiadamiania o takich zdarzeniach? Co by się stało jakby w wodzie wykryto coś bardziej niebezpiecznego?

i co lepsze, decyzja wydana na podstawie badania z 29.09. Ten żukowski urząd gminy totalnie nad niczym nie panuje....

Aj ludzie panikujecie nie wiadomo czemu. Przez cały weekend myłam się, przygotowywałam posiłki i jakoś biegunki nikt nie ma w domu. Wody z kranu nie przegotowanej nigdy nie pije.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ja rowniez nigdy nie piję wody z kranu. A 3 osoby ( w tym male dziecko) w tym tygodniu sie pochorowalo.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie chodzi o panike ale o sam fakt bagatelizowania potencjalnego zagrozenia szczegolnie dla dzieci i osob starszych. Jak bedziemy na porzadku dziennym dochodzic do takich wnioskow ze wsumie to nic zlego sie nie stalo to predzej czy pozniej wydarzy sie cos zlego i wtedy wsyscy umyja rece od odpowiedzialnosci.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

A gdzie Sanepid? Wydał oświadczenie i tyle. To oni tylko wydają oświadczenie? Nic więcej?

Nikt chyba się też nie interesuje tym, że ta bakteria czasami jest groźna dla kobiet w ciąży i może powodować nawet obumarcia płodu...

Ty nie miałaś a ja miałem

Banino by opustoszało.
Byłby spokój jak dawniej.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jak organizujemy odszkodowanie za tą sytuacje , na podgrzanie wody traci się dużo prądu , pytanie ile osób się zatruło już? dlaczego tak długo to trwało Zukowo nie daje rady ? może Glincz powinien przejąć Żukowo ?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

miałem okazję rozmawiać dzisiaj z sanepidem, sprawa nie jest tak groźna jak mogłoby się wydawać, po pierwsze stwierdzono bakterie z grupy coli w ilości 3 jednostki na 100 ml ale nie escherichia coli czyli nie tych naprawdę groźnych, oczywiście mogą one wywołać biegunkę; wodę na 100% można pić po przegotowaniu, w tej chwili woda jest mocno dezynfekowana także wydaje się, że nie powinno być problemu z normalnym myciem pod bieżącą wodą, jedynie do mycia jamy ustnej dla bezpieczeństwa warto użyć przegotowanej; komunikat o stanie sieci pojawi się w piątek; i jeszcze jedno bakterie najprawdopodobniej powstały w wodociągu, czyli ujęcie raczej nie jest zatrute
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Gdyby można było używać wody do mycie nie wydawali by komunikatu, że do myca się się nadaje
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

też dzisiaj rozmawiałam z sanepidem i usłyszałam dokładnie to samo - czyli uszy do góry będziemy żyć:)

Oj chyba ktoś wprowadził Cię w błąd. Jeśli to jest coli to na pewno escherichia coli. Jedyne co to może być mniej groźny gatunek escherichia coli
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nikt nie wprowadzał w błąd, dokładnie napisałem jak usłyszałem to nie są bakterie e-coli,

Sorry masz rację jest dokładnie 9dwrotnie niż pisałam

No dziwne bo jak wczoraj dzwoniłam bo się rodzina pochorowala to powiedzieli e-coli .

To so bakterie pochodne od e-coli ale nie jest to pałeczka okrężnicy

powiedzieli tak, bo w wodzie wykryto bakterie wskaźnikową która wskazuje na jej zanieczyszczenie odchodami...

Ludzie e.coli to nie jest patogen, to zwykła fizjologiczna pałeczka okrężnicy i w przypadku badania wody e.coli jest zwykłym wskaźnikiem - jeżeli wyhodowano tę bakterię = woda miała kontakt z odchodami w których mogą znajdować się groźne dla zdrowia patogeny. Stąd ten alert epidemiologiczny zakaz picia wody i tak dalej, do wody dostały się ścieki.

czy już coś wiadomo co z tą wodą?

Dalej mokra

Nie pisz takich głupot ze woda jest dezynfekowana jak nie jest, taka jaka byla taka jest 0 chloru

Cyrk ma kółkach ... sami znawcy i mądrale ... co jeden z lepsza wiedza . Ręce opadaj ... kto te forum okupuje ...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

a wiesz dlaczego tak jest ? A no bo SK Żukowo nie podaje żadnych komunikatów poza tym jednym z poniedziałkowego wieczoru i wczorajszym linkiem do "biblioteki filmów". Gdyby informowali na bieżąco o sytuacji, to nie byłoby takich kretyńskich komentarzy. A i ludzie byliby spokojniejsi, bo wiedzieliby co się dzieje. Polegli na całej linii jeśli chodzi o informowanie ludzi. Nieudolność i nieodpowiedzialność w tym to są mistrzami. Ale nie zapłać rachunku, nie opłać śmieci, nie zapłać podatku...... piszą, dzwonią, pukają.....

Ale co maja ci podać ? Najpierw musza zchlorowac wodę trwa kilka dni , później obrać próbkę i zrobic badanie ... a jak wiesz z życia poziom bakterii choduje się dwa dni . Wiec piątek będzie komunikat. Ludzie przestańcie panikować i robić szum . Podali jeden komunikat i podadzą drugi jak będą znali wyniki . Ciekawe jakby poradził sobie w latach 80 bez internetu . Chyba byś umarł
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

chociażby gdzie dziś beczkowóz stoi by podali, jest tylko na 3 i 4 października. Nie ogarniają, ale na filmy o raperach z atlanty mają czas.

no chociaż by to, że właśnie trwa chlorowanie wody i proces ten zajmie 3 dni, po czym pobrane zostaną pobrane próbki i przekazane do analizy itp. Uważasz, że komunikat o zakazie używania wody z przed kilku dni oraz lik do filmu jest wystarczający w takiem sytuacji ?
Dla mnie nie, i uważam, ze jest to kompromitacja instytucji odpowiedzialnej za dostarczanie nam wody pitnej zgodnie z umową i obowiązkami jakie na tej instytucji spoczywają. Zanieczyszczenie wody pitnej to bardzo poważna sprawa (nie wnikam teraz w stopień i rodzaj zanieczyszczenia) i powinny obowiązywać procedury informacyjne itp. W tym przypadku to amatorka i partyzantka, jak wszystko zresztą w tej gminie.

No nie wierzę!!! Specjalista od uzdatniania wody.

Dzwoniłam po 12 do sk.żukowo babeczka powiedziała że przed chwila dostali wyniki i że jest ok ale czekają na oficjalne stanowisko sanepidu info ma się pojawić na stronie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Szanowni Państwo, zgodnie z oświadczeniem, bakteria pochodnej e. Coli już nie występuje w wodzie, sk Żukowo czeka na oficjalne potwierdzenie. Próbki zostały pobrane 29.09, a bakteria występowała w wodzie prawdopodobnie już nawet w sierpniu. Próbki zostały pobrane zgodnie ze zgłoszeniem mieszkańców podejrzewajacych, że ich przyczyny "jelitowek" są właśnie w wodzie. Bakterie występowały w niskim stężeniu i nie powinny powodować dolegliwość ludziom w tym dzieciom o normalnym poziomie odporności układu immunologicznego. Ta bakteria występuje we florze bakteryjnej każdego człowieka i powoduje czynniki chorobotwórcze dopiero przy obniżeniu odporności lub jeżeli znajdzie się tam gdzie nie trzeba np. w układzie moczowym. Dlatego normalnie można było się myć, natomiast nie zaleca się picia wody z kranu bez przegotowania w ogóle, nie ważne czy ktoś stwierdza bakterie czy nie. Zaistniała sytuacja nie jest powodem do paniki, gdyż wiadome jest, że ta bakteria występowała od kilku tygodni i jeżeli komuś nic nie dolegalo, to już nic dolegać nie będzie. Przypominam, że wszyscy kiedyś jeździliśmy nad jezioro pod namioty, kapalismy się w jeziorze i mylismy ta woda zeby i mylismy naczynia i nic nikomu nie było. Zapewniam Państwa, że jeżeli ktoś wykonalby posiew bakteriologiczny wody z jeziora, to bakteria e.coli byłaby niczym w porównaniu co tam jeszcze się znajduje i zapewniam Państwa, że już nikt nigdy nad jezioro by nie pojechał, nie wspominam już o basenach miejskich.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 5

To przepraszam bardzo oni nie mają obowiązku przeprowadzania badań jakości wody, od sierpnia prawdopodobnie to kpina z mieszkańców za co im się płaci barany

Wszystkie zanieczyszczenia w Baninie biorą się z powodu braku kanalizacji deszczowej. Cała deszczówka podczas intensywnych opadów spływa do sieci kanalizacji a ta z powodu braku drożności i przepustowości nie jest w stanie przyjąć takiej ilości wody dlatego co większa ulewa wszystkie kanalizacje wybijają i całe to szambo pływa po całym Baninie, wszędzie chodzi się w szambie. Deweloperzy budują nowe osiedla ale nikt nie myśli o tym że infrastruktura już dawno nie wyrabia. Podejrzewam że taki syf będziemy mieli w kranach non stop.

Nie wiem skąd masz to info, żona dzwoniła do sanepidu i nie mają wyników badań jeszcze.

Babka z sk żukowo powiedziała że mają swoje badania i na ich podstawie stwierdza że woda ok a sanepid jutro wiec niby można używać jak kto chce albo czekać na wyniki sanepidu

Brawo!! W końcu ktoś normalny........ :)

Coś długo się nie pojawia, chyba sobie z nas jaja robią

To jest jakaś kpina ani wody w kranie ani beczkowozu ani informacji gmina dała popis piękny

A moze ktos chce was stad wykurzyc? Czasem wydaje mi sie, ze zostawiliscie wasze mozgi w tych waszych miastach albo daliscie pod zastaw na kredyt. Ktos powinien robic casting na mieszkancow Banina.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10
Nawet temat o przydatności wody kończy się ubliżaniem i wyzwiskami
http://www.skzukowo.pl/
I kto ubliża? Tak zwani rdzenni Baninianie, czyli chołota jak widać. Pogódźcie się wreszcie z tym, że obecnie stanowicie małą garstkę ludności Banina. A Wasza sielska wioska, w której nawet warzyw nie można było kupić, już nie istnieje. Jeśli się to komuś nie podoba, to niech sam się stąd wyprowadzi.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 12
Dobrze chwasty trzeba plewić
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
Na dzień dzisiejszy żadnych informacji z strony urzędu gminy,zakładu komunalnego, sanepidu ,nie wiemy czy możemy się w tej wodzie myć(ktoś napisał że możemy to proszę wejść na stronę sanepidu i przeczytać , iż woda tylko zobacz spłukiwania ,zapraszam do lektury) .Czemu zakład komunalny i urząd gminy nie podali pełnego tekstu ?)cytuję tekst sanepidu
Menu użytkownika

O nas
Prawo i prace legislacyjne
Zamówienia publiczne
Praca
Kontrola
Przyjmowanie i załatwianie spraw
Dostęp do informacji niezamieszczonej w BIP
Informacja publiczna do ponownego wykorzystania
Rejestry, ewidencje, archiwa
Instrukcja obsługi
Linki
Kontakt

Aktualności i komunikaty
Ocena jakości wody pitnej
Ocena jakości wody w miejscu wykorzystywanym do kąpieli
Skargi i wnioski
Dokumenty do pobrania
Nadzór Sanitarny
Elektroniczna skrzynka podawcza
Redakcja strony BIP

2017-10-03
metadane
Brak przydatności wody do spożycia z
wodociągu zbiorowego zaopatrzenia w Baninie

Komunikat nr 1/2017

Brak przydatności wody do spożycia z wodociągu zbiorowego zaopatrzenia w Baninie.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kartuzach po zapoznaniu się z wynikami badań próbek wody pobranych w dniu 29.09.2017 r. z wodociągu zbiorowego zaopatrzenia w Baninie, gm. Żukowo (miejscowości zaopatrywane: Banino, Rębiechowo, Czaple, Barniewice, Miszewo, Miszewko – część), stwierdził, że woda nie spełnia wymagań rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2015 r., poz. 1989) z uwagi na obecność bakterii grupy coli.

W związku z powyższym konieczne jest przestrzeganie następujących wskazówek:

1. Woda z kranu nie może być spożywana, ani używana do przygotowania posiłków.

2. Woda z kranu nie może być używana do mycia owoców, warzyw, naczyń kuchennych.

3. Woda z kranu nie nadaje się do kąpieli, mycia zębów, przemywania otwartych zranień.

4. Woda może być wykorzystywana do celów sanitarnych, tj. spłukiwanie toalet.

Spółka Komunalna Żukowo Sp. z o.o. będąca zarządcą wodociągu w Baninie została zobowiązana do zapewnienia zastępczego źródła zaopatrzenia w wodę do spożycia oraz podjęcia działań naprawczych celem doprowadzenia jakości wody do obowiązujących wymagań.

Powyższa informacja obowiązuje do czasu odwołania.
Załączniki
Komunikat_brak przydatnosci.docx 13,73 KB (doc) szczegóły pobierz
Przepraszam za literówkę

Kartuzy - Nasze Miasto:

Od poniedziałku trwa problem z jakością wody z ujęcia w Baninie. Dziś Spółka Komunalna Żukowo informuje na swojej stronie internetowej, że w próbkach wody pobranych przez Centrum Badań i Dozoru Górnictwa Podziemnego w dniu 03-10-2017r. nie wykryto bakterii grupy coli.
SANEPID Kartuzy pobrał próbki do badań w dniu 04-10-2017 i nie zajął jeszcze oficjalnego stanowiska w sprawie przydatności wody do spożycia. SANEPID zobowiązał się w dniu jutrzejszym (piątek) zająć oficjalne stanowisko w tej sprawie.
W związku z powyższym podjęto decyzję, o podstawieniu beczkowozu z woda zdatną do spożycia 5.10.2017 w następujących punktach:
Banino, przy szkole, ul. Tuchomska 16:00-16:30
Banino przy pętli autobusowej przy KOŚCIELE 16:30-17:30
Miszewo ul. Strażacka (remiza OSP) 17:45 – 18:15
Banino skrzyżowanie ul Lotniczej i Borowieckiej (Biedronka) 18:30-19:30
Rębiechowo ul. Radosna 19:45-20:15

Sanepid i tylko Sanepid wydaje taką decyzję jaka jest woda i co zawiera

Wczraj Dzienniku Bałtyckim też podano że już nie ma bakterii , bo tak sądzi Zakład komunalny w Żukowie. Ludzie nie dajcie sie omamiać! Woda jest skażona do czasu wydania oświadczenia przez Sanepid

infornacja dotycząca aktualnych wyników badań 28 luty więc bardzo aktualna :):):):)
http://www.skzukowo.pl/strefa-klienta/jakosc-i-twardosc-wody/12-jakos-i-twardosc-wody-1?tmpl=component&print=1&layout=default
Cholota to ty jestes byly mieszkancu miasta. Uwazacie sie za nie wiadomo kogo a za grosz kultury. Panicze co ciagle narzekaja jak im tu zle. Sami sie wyniescie. Koniec.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 17
Że ty chłop z roli i przyzwyczajony do smrodu i ciemności wieczorów przy świecach to nie znaczy że inni muszą się na to godzić. Płacę to wymagam ma być czysta woda i prąd to podstawa nic nikt innego nie wymaga a i jeszcze jedno drogi i latarnie bo skoro płacę podatki to niech gmina zacznie coś robić. A nie tylko kasę z nowych mieszkańców ciągnąć
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 7

buraku gdyby nie wiejski chłop to byś z głodu zdechł. trochę szacunku bo Ci słoma ze skarpety wystaje. Szanuj trochę ludzi . Ja nie mam takich problemów a mieszkam tu ponad 10 lat
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jak widać dla Polaków każda okazja jest dobra, aby sie pokłócić.
Kupa w wodzie schodzi na plan dalszy, jesli można komuś dokopać.

Okej placisz to wymagasz. Ale przeprowadziles sie na wies, tu takie "kwiatki" moga sie zdarzac. A im jest nas wiecej tym gorzej. Trzeba sie przyzwyczaic albo wyprowadzic. Oczywiscie mam nadzieje ze pojawia sie zmiany i to na lepsze ale to beda zmiany w wolnym tempie. Nikt nie ma zaczarowanego olowka. Zyjemy w realnym a nie w bajce.

A dziś wyniki będą dostępne skoro w piątek sanepid kartuzy zamknięty?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

dlaczego zamknięty? na stronie maja napisane piątek 7:30 - 15:05

Zamknięty bo wszyscy mają sr*czke od wody :)

ech

Czy ktoś może dzwonił już do Sanepidu Kartuzy i wie jak sprawa wygląda?

Tak,wyniki mają być koło godziny 13.Opublikują je na stronie sanepidu.

Już czysto
http://pssekartuzy.bip.gov.pl/aktualnosci-i-komunikaty/komunikat-nr-2-2017.html

w końcu przestanie śmierdzieć w Baninie!!!
Wszyscy się dziś umyją.
http://pssekartuzy.bip.gov.pl/aktualnosci-i-komunikaty/komunikat-nr-2-2017.html

Może ustalimy kto kiedy się myje, bo jak wszyscy dziś uruchomią pralki i zaczną się kąpać to zabraknie nam wody :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ok -ja zgłaszam pranie -3pralki na sobotę a dziś wieczorem odmaczanie dziecka. Kto zbiera zapisy?

ja proponuje następujący grafik:
Południowe Banino- kąpiel w godzinach 19-21
Północne Banino- kąpiel w godzinach 21-23
Pranie itp- całe Banino od godziny 23
2017-10-06 metadane
Komunikat nr 2/2017

Komunikat nr 2/2017
dot. Komunikatu Nr 1/2017
Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Kartuzach z dnia 06.10.2017 r. w sprawie przydatności do spożycia wody z wodociągu zbiorowego zaopatrzenia w Baninie, gm. Żukowo, zaopatrującego mieszkańców miejscowości: Banino, Rębiechowo, Czaple, Barniewice, Miszewo, Miszewko — część.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kartuzach, po zapoznaniu się z wynikami badań próbek wody przeznaczonej do spożycia pobranych w dniu 04.10.2017 r. stwierdził, że woda spełnia wymagania rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2015 r., poz. 1989).
W związku z powyższym:
l . Woda z kranu może być spożywana i używana do przygotowania posiłków.
2. Woda z kranu może być używana do mycia owoców, warzyw, naczyń kuchennych.
3. Woda z kranu nadaje się do kąpieli, mycia zębów, itp.
4. Woda może być wykorzystywana do celów sanitarnych

Komunikat nr 2/2017

Komunikat nr 2/2017

dot. Komunikatu Nr 1/2017

Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Kartuzach z dnia 06.10.2017 r. w sprawie przydatności do spożycia wody z wodociągu zbiorowego zaopatrzenia w Baninie, gm. Żukowo, zaopatrującego mieszkańców miejscowości: Banino, Rębiechowo, Czaple, Barniewice, Miszewo, Miszewko — część.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kartuzach, po zapoznaniu się z wynikami badań próbek wody przeznaczonej do spożycia pobranych w dniu 04.10.2017 r. stwierdził, że woda spełnia wymagania rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2015 r., poz. 1989).

W związku z powyższym:

l . Woda z kranu może być spożywana i używana do przygotowania posiłków.

2. Woda z kranu może być używana do mycia owoców, warzyw, naczyń kuchennych.

3. Woda z kranu nadaje się do kąpieli, mycia zębów, itp.

4. Woda może być wykorzystywana do celów sanitarnych
do góry