Widok

Wodociąg - brak przydatności do spożycia?

http://www.skzukowo.pl/67-uwaga
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Super informacja
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Znaleziono małe stężenie bakterii coli. Woda jest zdatna do spożycia tylko po przegotowaniu! Do 10 października spółka musi przeprowadzić chlorowanie.

Dobrze byłoby tę informację rozpropagować wśród sąsiadów/znajomych itp. Na razie nikt nic nie wie...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Po przegotowaniu niby jest w porządku,
ktoś wie czy filtrowanie popularnymi filtrami do wody jest również wystarczające ?

Dzięki za info

Rozmawiałam z wodociągami - faktycznie wykryto bakterie Coli. Szczerze mówiąc nie ryzykowałabym filtrowania - karnisterek wody nie jest taki drogi i mają być podstawione beczkowozy.

Ostatnie info ze strony Spółki komunalnej
Spółka Komunalna Żukowo Sp. z o.o. informuje, że decyzją Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego w Kartuzach nr SE.NS-30/4710/91/ER/17 z dnia 02-10-2017r, stwierdzono brak przydatności wody do spożycia z wodociągu zbiorowego w miejscowości Banino.

Miejscowości zasilane ze stacji w Baninie tj Rębiechowo, Miszewo, Banino, Barniewice oraz Czaple w rejonie numerów 23-44

Spółka Komunalna Żukowo podjęła natychmiastowe działania naprawcze poprzez dezynfekcję w celu zapewnienia jakości wody zdatnej do spożycia.

Zostanie zapewnione zastępcze źródło wody w godzinach od 12:00 do 20:00. Miejsca wyznaczone do postoju beczkowozu będą pojawiały się na stronie internetowej Spółki Komunalnej Żukowo http://www.skzukowo.pl

Wszelkie zmiany dotyczące zaistniałej sytuacji będą na bieżąco aktualizowane na stronie internetowej http://www.skzukowo.pl

Dodatkowo informujemy, że WODA PO PRZEGOTOWANIU NADAJE SIĘ DO SPOŻYCIA
Czy taka woda nadaje się do kąpieli?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zastanawiam się tez, czy za wodę niezdatną do spożycia musimy płacić?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Super info, ciągle piłem wodę z Brity, kawka rano a te bakterie przecież nie wzięły się nagle wczoraj wieczorem tylko pewnie były wcześniej nie wiadomo ile przed wykryciem.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Podobno badania są codziennie, ale na wynik czeka się 2-3 dni - więc zakładam, że parę dni już je pijemy. Pół biedy, o ile woda była przegotowana....

ciekawe pytanie z tą kąpielą. nie znam się, może jakiś ekspert to czyta to nam pomoże, bo teoretycznie bakterie te w czasie kąpieli mogą dostać się do układu moczowego i zakażenie gotowe (u małych dzieci niefajna rzecz). Być może stężenie jest zbyt małe i moje obawy są nieprawdziwe, stąd pytanie do fachowców.

ps. co do spożycia to wczoraj miałam bóle brzucha, a nieświadoma piłam z kranu surową :/
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niedawno zamknięty byl bar u Daniela.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

wątpię w to. Sama mam filtr. Filtr ma oczyszczać przed metalami ciężkimi itd. Żaden filtr nie zebezpieczy przed bakteriami

i co, wylał wszystko do wodociągu w zemście ? :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

czyli jakby nie patrzeć, to mamy 2-3 dni opóźnienia. Wypiliśmy już zapewne sporo tych pałeczek. Masowego pomoru nie ma więc nie jest źle. Do świąt może gmina się upora z problemem. A póki co , to jak ze wszystkim, radźcie sobie sami......

Generalnie ta woda to syf. Do niedawna zbierały mi się normalnie czarne farfocle na powierzchni filtru brita. Po tygodniu użytkowania filtr był czarny. Wysyłałam im zdjęcia. Poprawiło się dopiero po 2 miesiącach od zgłoszenia. nowe osiedla. rodziny z małymi dziećmi i taki syf... brak słów...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co ze zmywaniem naczyń, praniem i myciem rąk, czy można używać tej wody?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

moja podlewana trawa już jest chora... dostała biegunki- pełno kup mam na trawniku..... co robić ???
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Inne tematy z forum Banino

Drewutnia/Altana/Domek narzędziowy (35 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was miał kontakt z Powiatowym inspektoratem Nadzoru budowlanego w sprawie zgłoszenia...

do góry