Widok

Wołyń

Wołyń Temat dostępny też na forum:
Opinie do filmu: Wołyń.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mąż Zosi odciął złodziejowi rękę za kradzież kury. Potem ten złodziej przyszedł ze swoją żoną do Zosi i dali jej wiadro w którym to była odcięta głowa jej męża
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Arcydzieło !

Jest to film dla każdego...musi to obejrzeć 4 latek jak i 100 latek. Ciezki film ale ważny temat. Gra na emocjach, wbija w fotel a na koniec targa uczuciami i miażdży widza. Ale takiego znamy Pana Wojtka... Umie to zrobic jak nikt w Polsce. I za to należą mu sie ukłony, oklaski i szacunek. A my jaki naród polski mozemy byc dumni z takiego reżysera i nic tylko czekać na kolejny film. Dziękujemy! Chcemy więcej! 10/10!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

4 latek

niekoniecznie
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Trzeba zobaczyć

Mocny, świetnie zagrany film.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Informacja o czasie trwania filmu znajduje się w piątej linijce opisu. Znalezienie jej zajmuje 2 sekundy. Za dużo?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Z tymi dziecmi na płocie to prawda.

Cytat z opowieści mej babci: A kiedy zobaczylam, jak ukraincy (sic!) nadziali dwuletniego synka sąsiadki na kołek od płotu, to się dużo nie zastanawialam, tylko Krysię (mą mamę) w pierzynę i chodu do lasu!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ona żyje w szybkim tempie, 2 sekundy jej cennego czasu to wielkie marnotrawstwo.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wołyń

Bałam i ..... zobaczyłam. Film warty polecenia. Potwierdzają się opowiadania starszych ludzi, którzy pamiętają tamte czasy. Dzisiaj zastanawiam się, kim są Ukraińcy? Jak mogą z Upaszki zrobić bohatera narodowego.? Skandal.!!!! Gorąco polecam ten film.Wspaniałe realistyczne zdjęcia. Każda dorosła osoba powinna go obejrzeć.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

Chcialabym obejzec, ale sie boje...pierwszy raz sie cholernie boje osc do kina na film
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Film który każdy powinien obejrzeć...

Obejrzałem wczoraj film pt. "WOŁYŃ" w reż. Wojciecha Smarzowskiego. Film bardzo dobry, niewiele mu brakuje, żeby określić go mianem genialnego. Jedyna wada moim zdaniem to czas jego trwania - dwie i pół godziny. Film wstrząsający, wzruszający i wyczerpujący zarazem. Aktorzy świetni, role dziecięce wspaniałe. Atmosfera filmu przytłacza, kiedy film się skończył ludzie wciąż siedzieli na fotelach i dopiero po chwili w niemal zupełnej ciszy opuszczali salę. Jeden z najlepszych polskich filmów jakie widziałem. Nawet strona techniczna filmu stoi na światowym poziomie. Smarzowski doskonale przedstawia anatomię zła na przykładzie ukraińskiego nacjonalizmu połączonego z pijaństwem, ciemnotą i bestialską brutalnością, co jak się okazuje - stanowi idealne pole na którym zasiewane są ziarna nienawiści (okres przed wojną), które podlewane mową nienawiści prowadzą do rozkwitu w czasie wojny pod postacią LUDOBÓJSTWA NA POLAKACH DOKONANEGO PRZEZ UKRAIŃSKICH ZBRODNIARZY. Film pokazuje do czego prowadzi nienawiść i jakie zbiera zbiory... Mam też wrażenie, że ludzie którzy go obejrzą inaczej spojrzą na Ukrainę, na której właśnie trwa gloryfikacja nazisty i ludobójcy Stefana Bandery i innych zbrodniarzy. Ten film ma przesłanie uniwersalne i uważam, że każdy powinien go obejrzeć, aby nigdy więcej nic takiego się nie powtórzyło. Ten film to też swoisty hołd złożony tysiącom pomordowanych dzieci, kobiet i mężczyzn, o których przez wiele lat nikt nie chciał ani pamiętać, ani mówić. Naprawdę warto iść do kina na WOŁYŃ.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 1

...nie wszystko co nakręcili zostsło wyświetlone...cenzura
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

do tego niby polaka

pisuarski trolu idż się pomódl za swój pusty łeb
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

dosyć fikcji i zakłamania

Siostra mojej babci (Polka) została zastrzelona przez bandytów czczonego obecnie pseudobohatera Łupaszkę. Nie ma tu zero jedynkowych sytuacji i nikt nie jest święty. Mordercy byli po obu stronach polskiej i ukraińskiej i czas przyjąć to do wiadomości. Polacy nie są lepsi i takie są fakty
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

bbbb

opanuj się, ludzie którzy to robili już są w grobach. nie rozumiem po co jątrzyć, szukać wroga i nastawiać ludzi przeciwko sobie??? w końcu wszyscy chcą żyć w pokoju i czas nad tym pracować a nie na siłę skłócać wszystkich
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 9

Brawo za demagogię. Dwadzieścia kilka lat przedtem na tym samym Wołyniu tak samo bestialsko mordowano polską szlachtę, i o nich też nie nakręcono żadnego filmu. Nie chodzi o to, kogo (w sensie społecznym) zamordowano, ale jak zostało to zrobione i czy znajdzie się twórca, który ma umiejętności i taką wrażliwość, by pokazać to na ekranie. Katyń czekał na Wajdę, Wołyń poczekał na Smarzowskiego.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Skala glupcze

Moze wyjasnij co polacy robili z ukraincami? Rozpruwali ciezarne kobiety zabt zaszyc kota? Przybijali dzieci do drzwi stodoly ? Wiazali w peczki dzieci drutem itd? Chyba pomieszaly Ci sie skale....
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

antyjoanna

problemem jest to, że ukraińcy zaczyjaną czcić stefana bandere. a prezydent ukarainy przyjeżdza do Polski na rocznice 01.091939 z barwami upa na mankiecie. Co ciekawe w tvn powiedzieli że to taka nowa moda na makówkę.....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

A gdzie podają informację ile trwa wyświetlanie reklam ? To nie czas trwania filmu jest problemem, tylko to hałaśliwe g.... wyświetlane przez 30 minut.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Obejrzałem film dopiero wczoraj

Powiem tylko, że nie zszokował mnie, ponieważ takie, a i gorsze sceny rzezi wołyńskiej znam z wielu opowieści. W dzieciństwie opiekowała się mną przyszywana "babcia", która uciekła z takiego pogromu z Wołynia w wieku 15-tu lat. Udało się jeszcze jej bratu, a ich rodzice zginęli na ich oczach. Nie do zapomnienia i wybaczenia. Polaków mordowali i Niemcy i Rosjanie, ale tylko Ukraińcy w taki sposób. Śmierć w płonącej stodole była tam naprawdę luksusem. Natomiast jeśli chodzi o film - jak dla mnie, zdecydowanie zbyt krótki. Tego tematu po prostu nie da się opowiedzieć w dwie i pół godziny i wyszedł w moim wrażeniu zbyt ogólny. Czas zabiera choćby wklejenie elementów politycznej poprawności - ucisk ukraińskiej ludności i te polskie brutalne odwety. Do kompletności filmu brakuje choćby wzmianki o losach Polaków, którzy przeżyli rzeź wołyńską. Żeby nie było, jestem fanem Smarzowskiego i uważam, że nikt w Polsce od 10-ciu lat nie robi tak wyjątkowych filmów. Podzielam też jego zdanie, że to najtrudniejszy dotąd jego film. Jednak nie jestem takim, jak on optymistą jeśli chodzi o "łączenie, zamiast dzielenia" dwóch narodów tymże filmem. To wciąż za mało. Ale kierunek jest dobry i mam nadzieję, że powstanie więcej produkcji na ten temat. Nie muszą to być filmy fabularne, potrzebny jest dobry dokument albo serial dokumentalny o przyczynach i skutkach przedwojennej polityki wschodniej. Czyli opisanie tych samych zaniechań, których dopuszczamy się dzisiaj. Wschód nadal dla nas nie istnieje, poza tym z przeszłości. A film i tak jak najbardziej polecam.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Filmy

Dzień objawienia (18 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Dzień objawienia . Przeczytaj o filmie.

Robin Hood: Koniec legendy (4 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Robin Hood: Koniec legendy . Przeczytaj o filmie.

Ojczyzna (5 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Ojczyzna . Przeczytaj o filmie.

do góry