Widok
Przeprowadzka do Banina jest słodko gorzka.
Z jednej strony zyskujesz:
- (zwykle) na metrażu mieszkania,
- kawałek lub kawał ogrodu,
- bo ubywa ci sąsiadów,
Ale z drugiej strony tracisz:
- czas na dojazdy (trzeba się liczyć z tym, że albo polubisz stanie w korkach albo szybko wrócisz do miasta),
- pieniądze na dojazdy (bak wystarczał na miesiąc, teraz na dwa tygodnie, jak dobrze pójdzie),
- towarzysko - impreza w Sopocie to jest skomplikowana wyprawa; jakoś nagle dalej się robi do wszystkich znajomych - kontakty zanikają,
- pewność tego, że w kranie będzie wieczorem woda,
- pewność tego, że dotrzesz do domu jak pada śnieg czy deszcz,
- kablówkę i tani i dobry dostęp do Internetu,
- zmysły estetyczne (architektura, organizacja miejscowości, itd.)
Warto to przemyśleć zanim kupisz segment czy bliźniaka w Baninie.
Z jednej strony zyskujesz:
- (zwykle) na metrażu mieszkania,
- kawałek lub kawał ogrodu,
- bo ubywa ci sąsiadów,
Ale z drugiej strony tracisz:
- czas na dojazdy (trzeba się liczyć z tym, że albo polubisz stanie w korkach albo szybko wrócisz do miasta),
- pieniądze na dojazdy (bak wystarczał na miesiąc, teraz na dwa tygodnie, jak dobrze pójdzie),
- towarzysko - impreza w Sopocie to jest skomplikowana wyprawa; jakoś nagle dalej się robi do wszystkich znajomych - kontakty zanikają,
- pewność tego, że w kranie będzie wieczorem woda,
- pewność tego, że dotrzesz do domu jak pada śnieg czy deszcz,
- kablówkę i tani i dobry dostęp do Internetu,
- zmysły estetyczne (architektura, organizacja miejscowości, itd.)
Warto to przemyśleć zanim kupisz segment czy bliźniaka w Baninie.
Ja też lubie Banino, ale nie mam zgody na śmieci (w tym reklamy zza których nie widać znaków), brak dróg, chodników, oświetlenia. Komunikacja to istny dramat (a od grudnia ma być jeszcze gorzej: PKM nie będzie zatrzymywać się w Pępowie, Rębiechowie i Gdańsku Rębiechowie). Nie mam zgody na ciężki sprzęt na drogach osiedlowych (i nie piszę tu o deweloperach, ale o pseudofiremkach, które powstają w domkach jednorodzinnych - koparki, tiry, olbrzymie ciężarówki - TO JEST STREFA MIESZKANIOWA A NIE PRZEMYSŁOWA).
Ogólnie jest chaos - pytanie: czy da się to zmienić?
Ogólnie jest chaos - pytanie: czy da się to zmienić?