Widok

Wrogie Bojano....

Witam serdecznie!
Planuję wraz z rodziną przyłączyć się do społeczności Bojana.
Już chyba wszystkim pochwaliłam się budową domu w tej wsi i z przerażeniem słucham zamiast : "powodzenia", to "uważaj".
Większość opinii, które słyszałam, to takie, że Bojano jest niegościnne, że nie lubi nowych, że w szkole tępione są niekaszubskie dzieci (ja pochodzę z Warmii), że Wieś biedna i spotkam w niej jedynie złodziei i zachodzących za skórę prostaków, że wszyscy stamtąd uciekają, i źle zrobiłam, że pokusiłam się na tanią działkę, bo w dziczy będę mieszkać. Więc pytam grzecznie drodzy tubylcy, czy w Bojanie naprawdę może być aż tak przerażająco?
Jak na razie poznałam tylko jednego sąsiada wydaje się być niegroźny a nawet sympatyczny, ma urocze dzieci, ale nawet on mnie postraszył że że jak zostawię dom w stanie surowym zamkniętym na zimę to mi miejscowi mogą okna ukraść.

Ratunku niech się wypowie ktoś elokwentny !!!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 8
Witam,

A co z dzialkami w Bojanie? Gdzie najlepiej kupic dzialke? W ktorej czesci Bojana? Na co zwrocic uwage przy kupnie dzialki? Jak wyglada zagospodarowanie terenu? Czy bedziie przez Bojano przebiegala Obwodnica Metropolitalna?

Dzieki.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Koba, nie śpię. Działam, chociaż nie bezpośrednio w gminie.
Pozdrawiam
O.K. Tym, no to pracuj dla dobra naszej wsi i mieszkańców. Trzeba nam wszystkim jakichś ożywczych impulsów, Potrzebne są drożdże, będzie dla wszystkich pożytek. Bojano jest tego warte.
M.K. bardzo chciała być radną, po wyborach jednak zasnęła a szkoda, bo może zapracowałaby na stanowisko wójta?.

Pozdrawiam
Haha, przynajmniej mam 98% z angielskiej gramatyki i slownictwa.
Poza tym piszę na tablecie i są z nim problemy.

Ale tu jest przykład osoby z Bojana.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
Tym, do szkoły. Styl, gramatyka i słwnictwo traaagiczne.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
Żyłem w bojaźni 11lat i moje wnioski z tego czasu są następujące:

Minusy:
kaszubskie dzieci są bardziej otwarte na kaszubskie dzieci (mnie nienawidziły).

Tak jest sporo kradzieży (raz nam ukradziono auto a drugi prubowano naszym gościom ukraść).

Plusy:
tania ziemia jak na wieś, miasto i wieś w jednym, naturalna żywność, są dobrzy ludzie (przeważnie), jakieś trzy piekne jeziora w okolicy.

Podsumowanie: szkoła niedobra ale można domową edukację zacząć. pjekna i tania wieś z naturalnym jedzeniem. Trzeba wybrać ludzi z którymi się panie będzie zdawała.

Powodzenia!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
jeśli chcesz sobie wyrobić opinie na temat Bojana to poczytaj inne wątki na tym forum, ogólnie buraki wiejskie ,ale nieszkodliwe.Typowa polska wioska.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
No ale pomyliłeś pojęcia:)
NOWOBOGACCY to nie stan posiadania. To stan umysłu.
Można być bogatym i normalnym i znam wiele takich osób.
A można być NOWOBOGACKIM i to akurat nie zawsze jest odzwierciedleniem naszego stanu majątkowego.
Nowobogacki jak już trochę zarobi, to jest ważniejszy od wszystkich, mądrzejszy, zapomina jak czasem może być innym ciężko, biedni to nagle w 100% nieroby i patologia.
Zapomina o uprzejmości, kulturze itd.
I takich się wystrzegamy:)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
Najlepiej żyć swoim życiem. Nie interesować się za bardzo innymi i nie włazić w butach w czyjeś życie. Oczywiście można porozmawiać, ale o pogodzie np., a nie opowiadać o sobie i o swoim życiu, chwalić się, że się przyjechało z miasta.
Również zamierzam przeprowadzić się do Bojana. Ładna miejscowość.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
@Olga, to dla ciebie nie istnieje, ale to nie oznacza, że jej nie ma. Odnosząc się do poprzedniczki - @kamila_niunia stwierdziła, że połączenia brak, a nie że nie chce korzystać z niego tak jak Ty. Dla innych to wystarcza i nie jest tak źle. Fakt nieraz tłoczno, nieraz korki, ale co ma zrobić młodzież, która nie ma prawa jazdy? Co mają zrobić ludzie, którzy nie mają samochodu lub tylko jeden i pozostawiają go małżonkowi/małżonce? Tak kolokwialnie mówiąc "olać 191" i iść na STOPA, może z "buta"? "Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma"

Internet nie działa - masz rację, może w niektórych miejscach nie działać (propagacja, przeszkody naziemne, siła nadajnika, odlegość do BTS'a itd.), ale jest kilkanaście opcji do wyboru (różne firmy). Kłania się pan Google i Szukajka. Zawsze znajdzie się coś odpowiedniego.

Wiem, wiem, zaraz będzie za drogo, za wolno, za długo itd. Niestety na darmowy musimy jeszcze poczekać. Długo poczekać.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
co do 191 - dla mnie ta linia nie istnieje;
połączenie z zakorkowanymi Karwinami i perspektywa podróży do Gdyni 1,5 h wyklucza jakiekolwiek korzystanie z tego autobusu, więc napisałabym tak samo jak @kamila_niunia - brak połączenia z Gdynią;
a co do internetu - zależy gdzie człowiek jest, u mnie w domu czasami brak zasięgu jakiegokolwiek -żadna sieć nie działa poprawnie;
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
@kamila_niunia, jeżeli piszesz, że z Bojana brak jest połączenia z Gdynią, to niestety się mylisz. Sprawdź linię 191 z Gdyni do Koleczkowa. Co do Wejherowa, nie wiem, nie sprawdzałem, nie mam takiej potrzeby. Co do internetu niestety też pudło. Sam używałem Play i Orange - bezproblemowo działają.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Witam, z tymi oknami to prawda, sąsiad ma w całym domu kradzione parę lat temu okna z innej budowy w bojanie, duży minus mieszkania tutaj to brak połączenia autobusowego z gdynią i wejherowem oraz brak internetu bezprzewodowego
Ale się uśmiałam, to naprawdę żadne filozoficzne przemyślenia, to zwykłe szare, uczciwe życie i tyle. A temat jest niebanalny. Cwaniak i zlodziej nie może mieć ani łatwego ani radosnego życia. Warto o tym wiedzieć. Pozdrawiam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
To ,że z kimś nie przebywasz i nie rozmawiasz nie znaczy ,że nie obrobi Ci tyłka za plecami. Ludzie żyjący na wsiach , w mniejszych skupiskach są bardziej ze sobą zżyci i mniej anonimowi. Codziennie widzisz te same twarze i każdy zna każdego. W mieście tak nie ma, jest większe zróżnicowanie społeczne, stąd na wsiach ludzie częściej plotkują. Nie mówię, że w miastach kompletnie tego nie ma jednak z pewnością nie w takim stopniu. To naturalne. Nie wiesz czy szybko wyrabiam sobie opinię na temat ludzi czy nie ponieważ mnie nie znasz. Tyle w temacie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kompletnie nie rozumiem interesowania się cudzym portfelem i sposobem w jaki ktoś zdobył pieniądze. Nawet jeżeli ktoś jest nowobogacki czy zwał jak zwał - co komu do tego? Wolnoć Tomku w swoim domku!! Dla mnie to zwykła zazdrość o stan konta sąsiada a ludzie w Bojanie ewidentnie nie mają co robić. Jak jestem w Bojanie to nie raz zrywam boki ze śmiechu jak wścibscy potrafią być ludzie, każdy wie o każdym dosłownie wszystko. Wystarczy przejść się do przychodni. Śmiechu warte.
Zwykły i niezwykły bo o kondycji ludzkiej. Wow ale mam przemyślenie :D No widzisz, tak tu się właśnie rodzi myśl wielka ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
A jak tu źle to zawsze można wrócić do miasta.Tam nie plotkują . Jest spokój i cisza.
Typowe stereotypowe myślenie. To ludzie z miasta nie plotkują? A ludzie ze Śląska to już w ogóle, bo nie są z Kaszub? Ludzie są WSZĘDZIE różni. Wszędzie plotkują, wszędzie są ludzie złośliwi, niemili itp. Warto sobie dobrać takich z którymi chętnie będzie się rozmawiało i przebywała, ale to już Twoje zadanie i z takim nastawieniem będzie Ci trudno. Swoją drogą, szybko sobie wyrabiasz opinie na temat ludzi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Moim zdaniem ( wynika to jedynie z moich obserwacji- gdyż nie mieszkam jeszcze w tej wiosce choć pewnie będę jak ukończymy dom ) wieś ta podzielona jest na dwie społeczności. Ludzi, którzy mieszkają tu z dziada pradziada, znają wszystkich i cholernie PLOTKUJĄ. Obrobią Ci tyłek dosłownie o wszystkim: jakie masz auto, czy zrobiłeś już elewację, na co jesteś chory, gdzie pracujesz, w co się ubierasz. Najwięcej plotek słyszy się w sklepie u tak zwanego Jacka, w przychodni oraz w banku. Szokujące jest jak wiele rzeczy wiedzą o innych znajomi narzeczonego, którzy mieszkają tam od urodzenia i są kolejnym pokoleniem tu mieszkającym. Niezbyt akceptuje się tak zwanych przyjezdnych, traktowani są zazwyczaj jako "nie swoi". Lepiej zbyt wiele o sobie nie mówić bo zaraz o wszystkim wie pół wsi. Drugą społecznością są właśnie Ci "przyjezdni", czyli osoby napływające zazwyczaj z miast. Tacy nie mają we krwi kaszubskiego plotkarstwa i nie interesują się Twoim życiem gdyż nie wychowali się na wsi tylko w mieście gdzie takie rzeczy nie są popularne. I kolejna rzecz jak widac po komentarzach miejscowi zazdroszczą napływowym nowych domów i mówią na nich NOWOBOGACCY. Reasumując, powściągliwość na wsi popłaca - wtedy da się tu żyć.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 8

Inne tematy z forum Bojano

Światłowód w gminie Szemud (16 odpowiedzi)

Czy gdzieś już kopią i kładą światłowód?

Niedziela czynu społecznego (7 odpowiedzi)

W najbliższą niedzielę zapraszam wszystkich towarzyszy i wszystkie towarzyszki do zamiatania...

do góry