Widok
Zakup roweru to nie wszystko, warto zadbać o bezpieczeństwo i kupić dla siebie dobry kask, ja często widzę osoby na rowerze bez kasku, i mnie to przeraża a przecież jest spory wybór np. tutaj https://poranaruch.pl/kaski-rowerowe-opinie-ranking/ warto mieć kask dla własnego bezpieczeństwa
to samo w sklepach narciarskich (czasem to TE SAME sklepy)
narty, deski, carvingi, bobry, monoski jakie chcesz byle zjazdowe, a nawet do skoków... w trójmieście do skoków
a biegowe jakieś może i stoją w kącie, obok saneczek dla bobasa, jedna para, ale zczepione z kijkami długosci np. metr dwadzieścia, od razu nie chce sie z nimi gadać
najbliższy dobry nizinny sklep narciarski? w Karlskronie, na Drottninggatan
nie wiem kto jest temu winien, ale podejrzani są i klienci z sianem w glowie, i sprzedawcy o mentalności handlarzy marchewką
narty, deski, carvingi, bobry, monoski jakie chcesz byle zjazdowe, a nawet do skoków... w trójmieście do skoków
a biegowe jakieś może i stoją w kącie, obok saneczek dla bobasa, jedna para, ale zczepione z kijkami długosci np. metr dwadzieścia, od razu nie chce sie z nimi gadać
najbliższy dobry nizinny sklep narciarski? w Karlskronie, na Drottninggatan
nie wiem kto jest temu winien, ale podejrzani są i klienci z sianem w glowie, i sprzedawcy o mentalności handlarzy marchewką
To chyba noe rozumiesz co to jest "jazda rekreacyjna z wyprostowaną sylwetką". Taki był podstawowy wymóg. Taka osoba nie robi 2000 w sezonie, nie jest gotowa cierpieć przez pierwszy ttydzień, nie ma zamiaru podskakiwać na każdym źle zrobionym styku ddr i ulicy. Nie rozwija prędkości powyżej 30, a raczej jedzie 18-24. Amortyzator można zablokować na asfalcie i odblokować w lasku. Ppdstawą są miękkie siodło, dobrze ustawiona wysoka kierownica i ochrona łańcucha. Wymiana roweru nastąpi jak ten się znudzi, albo się rowerzysta zestarzeje, bo przy takim użytkowaniu nic zużyć się nie ma prawa. Nie sądź innych po sobie, na pewno znasz takie psoby., które z tak jeżdżą i nie chcą zmienić swojego stylu. Można co najwyżej apelować, żeby nie przestawać pedałować, żeby dostosować przerzutkę do warunków, ale reszta to ich wybór. Poza siodłem i amorami z resztą punktów się zgadzam w 100%. Sam u siebi jestem zwolennikiem sztywności, nigdy nie miałem roweru z amortyzatorami, siodełka od pewnego wiwku wyłącznie twarde. Acha, i gumy nie amortyzują. opony powinny być na kamień, a szprychy jak struny :)
http://www.romet.pl/Rower,MISTRAL_CITY,10,681,14139,2015.html
Albo po prostu z decathlonu coś co się nazywa:
Rower miejski HOPRIDER 500 HOMME B'TWIN
Jakością osprzętu się za nadto nie przejmuj. To są części eksploatacyjne które się i tak wymienia.
Albo po prostu z decathlonu coś co się nazywa:
Rower miejski HOPRIDER 500 HOMME B'TWIN
Jakością osprzętu się za nadto nie przejmuj. To są części eksploatacyjne które się i tak wymienia.
Nie gadaj z tymi "amortyzatorami". W rowarze amortyzują: dętka, szprychy i widelec. Amortyzatory to tylko zupełnie zbędny ciężar który też trzeba taszczyć, oraz powodujący gorsze przełożenie siły na pęd, co się do uprzyjemnienia jazdy nie przyczynia. Podstawowa zasada wyboru zwykłego roweru to:
1. Koła 28'' i nic innego!
2. Możliwie brak amortyzatorów - montują to żeby sprzedać i było co się psuć.
3. Rama aluminiowa.
5. Opony 700x35C i żadne grubsze.
6. Obłotnikowanie!
7. Nie dać sobie wcisnąć hamulców tarczowych - to tylko kłopot serwisowy.
8. Zacisnąć pośladki - tyłek będzie na początku bolał tak czy siak. Żadne "żele" i inne umiększacze nic poza odparzynami na dokładkę nie pomogą.
1. Koła 28'' i nic innego!
2. Możliwie brak amortyzatorów - montują to żeby sprzedać i było co się psuć.
3. Rama aluminiowa.
5. Opony 700x35C i żadne grubsze.
6. Obłotnikowanie!
7. Nie dać sobie wcisnąć hamulców tarczowych - to tylko kłopot serwisowy.
8. Zacisnąć pośladki - tyłek będzie na początku bolał tak czy siak. Żadne "żele" i inne umiększacze nic poza odparzynami na dokładkę nie pomogą.
Towar kupiony przez internet można zwrócić w ciągu 10 dni, bez podania przyczyny. To jest właśnie po to, że gdyby buty okazały się za ciasne, albo kolor nie taki jak w komputerze. Trzeba z tego korzystać, bo dopasowywanie się do roweru, zamiast roweru do człowieka, to było 20-40 lat temu, kiedy jak rzucili rowery to się brało jakie były. Oczywiście tracisz koszt przesyłki, ale rower to nie spodnie, które zmieniasz po 2 sezonach. Moje rowery miałem kolejno 6, 1 i 25 lat. Obecne rowery mam od 17 i 4. Jakoś się przyzwyczajam do roweru i potem już nie chcę nowego :)
Chociaż kochałem tylko tamten, co go miałem 25 lat (Rekord+sztyca od składaka) i ten, który mam od 4 (już na mój rozmiar idealnie).
Chociaż kochałem tylko tamten, co go miałem 25 lat (Rekord+sztyca od składaka) i ten, który mam od 4 (już na mój rozmiar idealnie).
Jak nie wybierasz konkretnego roweru - typu szosa czy zjazdówka - to jak już ktoś niżej (wyżej) napisał - trzeba na rower wsiąść i pojeździć, bo tak to kupisz TEORETYCZNIE wygodny rower. Ja np. pamiętam jak byłem zdziwiony po zakupieniu szosówki jak komfortowo się na niej jeździ - mogę być w trasie kilka godzin z dwoma-trzema kilkuminutowymi popasami i w ogóle nie czuję zmęczenia materiału, które mogło by się wydawać nastapi, jeśli się podejdzie do sprawy teoretycznie bez doświadczenia jazdy na takim rowerze. Przykladowo część ciała, o ktorą obawiałem się najbardziej - czyli siodełko :) - jest na szarym koncu listy miejsc ktore coś sygnalizują po długiej trasie. Plecy to też kompletnie nie jest problem moimo tej wydawało by się dziwnej pozycji.
Poza tym dla każdego wygodne co innego, każdy ma inną budowę ciała, inne newralgiczne punkty, poziom wytrzymałosci itp. Jednemu siądą plecy drugiemu kolana. Przy czym wg mnie, się że na każdym prawidłowo dobranym i ustawionym rowerze (dobra wielkość ramy, ustawienie siodełka, kierownicy) bedzie się jeździć wygodnie na trasie dla niego przeznaczonej.
Znajdź sklep ktory ma szeroki przekrój różnych modeli i w którym mozna bez problemu na rower wsiąść i się przejechać. Np. Wyspka w Hali Olivii lub Decathlon.
Poza tym dla każdego wygodne co innego, każdy ma inną budowę ciała, inne newralgiczne punkty, poziom wytrzymałosci itp. Jednemu siądą plecy drugiemu kolana. Przy czym wg mnie, się że na każdym prawidłowo dobranym i ustawionym rowerze (dobra wielkość ramy, ustawienie siodełka, kierownicy) bedzie się jeździć wygodnie na trasie dla niego przeznaczonej.
Znajdź sklep ktory ma szeroki przekrój różnych modeli i w którym mozna bez problemu na rower wsiąść i się przejechać. Np. Wyspka w Hali Olivii lub Decathlon.