Widok

Wybory samorządowe 2018

http://kartuzy.info/wybory-samorzadowe-2018,36128,Kandydaci-do-Rady-Miejskiej-w-Zukowie.html
Kandydaci z Banina:

Sołectwo Banino (miejscowości: Banino, Borowiec) Sołectwo Czaple, Sołectwo Nowy Świat, Sołectwo Rębiechowo (miejscowości: Barniewice, Rębiechowo)

Albin Bychowski - Banino (68 lat) - KWW Kaszubskie Zrzeszenie Wyborcze
Paweł Koreń - Banino (53 lata) - KWW Kaszubskie Zrzeszenie Wyborcze
Bogumiła Ropel - Rębiechowo (39 lat) - KWW Kaszubskie Zrzeszenie Wyborcze
Ryszard Ustowski - Banino (57 lat) - KWW Kaszubskie Zrzeszenie Wyborcze
Elżbieta Pryczkowska - Banino (57 lat) - KWW Kaszubskie Zrzeszenie Wyborcze
Urszula Teska - Banino (42 lata) - KWW Kaszubskie Zrzeszenie Wyborcze
Jarosław Cejrowski - Czaple (44 lata) - KWW Kaszubskie Zrzeszenie Wyborcze

Mariola Zmudzińska - Rębiechowo (44 lat) - KWW Nasza Gmina Żukowo
Adrian Chyliński - Banino (29 lat) - KWW Nasza Gmina Żukowo
Danuta Makarewicz - Banino (49 lat) - KWW Nasza Gmina Żukowo
Jacek Petkiewicz - Nowy Świat (59 lat) - KWW Nasza Gmina Żukowo
Marek Trepczyk - Żukowo (56 lat) - KWW Nasza Gmina Żukowo

Krystian Gachewicz - Banino (27 lat) - KWW Otwarte Kaszuby
Maciej Pająk - Banino (33 lata) - KWW Otwarte Kaszuby
Alicja Zdanowicz - Banino (33 lata) - KWW Otwarte Kaszuby
Justyna Głaz-Wiktorowicz - Banino (30 lat) - KWW Otwarte Kaszuby
Tomasz Niklas - Banino (37 lat) - KWW Otwarte Kaszuby

A teraz proszę o info kto jest z Południowego Banina, bo tylka na takich kandydatów będę głosować. Północy Banina już dziękuję za asfalty i kostki brukowe na ich terenie, poproszę chodniki, oświetlenie i asfalt na Pszennej, Rolniczej i Księżycowej.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 11

Jak wcześniej pisałem by na nich nie głosować, bo to nie żadna świeża krew tylko stare... . wtedy mój wpis spotkał się z wielkim hejtem. Otwórzcie oczy! To nie żadna młoda krew. Próbują się wybić korzystając z popularności starszych.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Komitet wyborczy wyborców otwarte Kaszuby - nowa krew ? To nie prawda! Wystarczy popytać. Dowiedziałam się że większość kandydatów tego komitetu od nie dawna mieszka w naszej gminie i to większość na tym samym, nowym osiedlu gdzie dzięki współpracy z obecnymi władzami np. z sąsiadem Koreniem i radnym Szmidtke maja utwardzone drogi przez gminę Żukowo. Oni czekali dwa lata na płyty a inni przez 20 lat nie mogą się doczekać i jeżdzą po błocie. Widać w jaka stronę to idzie. to obecna władza w nowej odsłonie. proszę was, zainteresujmy się kandydatami, żeby nie popełnić błędu jak z Koreniem i obecną władzą.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

W tym roku też wszyscy zapewniali, że będzie zrobiona a nic się nie dzieje...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

A co z ul. Tuchomska?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Odnośnie Tuchomskiej dzisiaj pojawila się informacje, iż na osstaniej sesji podjęto uchwale o budowie Tuchomskiej za kwotę 1,5 mln zł. I zostało to wpisane na rok 2019. Dajac mi glos zaufania, na pewno będę tego pilnował aby to tego doszło i aby ten projekt nie został zaorany.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie mam zamiaru zapominać, każdego ranka chce moc spojrzeć sobie w oczy. Spojrzec w oczy moim dzieciom, mojej żonie oraz spojrzeć Tym którzy mi zaufają. Podejmujac decyzje o kandydowaniu wiedziałem i wiem z czym będę musial się zmierzyć. Nie mniej jednak nie poddam się, chce być przejrzysty i widoczny i dla mieszkańców. Móc ich wysluchac, móc znaleźć rozwiązanie. Nie zamykać się na głos ludzi. Widze jak jest obecnie, jak wygląda planowanie, widze jak zapomniane sa ulice, rejony. A czemu? Bo ludzie sa już zmeczeni pisanie, proszeniem, już im się nie chce. Wiem, ze jednej osobie będzie ciężko walczyc na Radzie, jednak licze ze uda nam młodym dostać się większej liczbie, i będziemy mogli pracować, dzialac już od pierwszych dni a nie dopiero na koniec kadencji.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

To fajnie. Oby po wyborach Pan o tym nie zapomniał :-) Pozdrawiam i trzymam kciuki.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzisiaj będę odwiedzal Mieszkańcow na ulicy Balladany, Jaśminowej, Lodowej, Diamentowej.
I nikomu nie mam zamiaru mydlić oczu, bo mnie mydlono i wiem jakie to uczucie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Niech Pan stanie przed ludźmi. Proszę zorganizować jakieś spotkanie lub coś podobnego. Takie mydlenie oczu ludziom na anonimowym forum o dość niskim poziomie nie bardzo pasuje do kandydata na takie stanowisko. Takie pisanie głupot na forum to tchórzostwo i dziecinada. Niech Pana ludzie zobaczą,posłuchają.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dzisiaj tam będę u Państwa na lodowej i ulicach bocznych.

To w takim razie proponuję się jeszcze przejechać ul. Lodową od Algidy ( tam właśnie mieszkam). Co prawda dziś jest jeszcze znośnie ale za kila dni i deszczów będą dziury a wręcz kratery. Na samym wjeździe na styku gruntu z asfaltem wciąż robią się dziury ze względu na ukształtowanie terenu (z góry i pod górę) i dalej. Wszystko co tam sypną jest natychmiast wymywane przez deszcz. Nawet tęgie głowy gminne nie potrafiły tego ogarnąć gdy tego lata łatali dziury asfaltem. Nie wspomnę już ile ja sama pism i telefonów wykonałam przez te 20 lat o wyrównanie ale również o wyłożenie płytami odcinka 50m (do krzyżówki z Orzechową) - tylko tyle i aż tyle. Więc proszę się nie dziwić, że czuję się rozgoryczona patrząc na ulicę Pszenną jaki mają piękny wjazd i yomby ciągnące się w polu, nie kwestionując oczywiście ich przydatności. Po prostu zazdroszczę

Wciąż nie wiadomo, co z Tuchomską.

Dziękuję Pani bardzo za informację.

Tak dla informacji; ulica Diamentowa, Jagodowa, Świerkowa, Jaśminowa, Cyprysowa, Lawendowa, Balladyny są drogami gminnymi

Nie mam zamiaru skupiać sie na jednym bądź drugich.
Faktem jest, ze można bybylo sie licytować kto jest w większej potrzebie. Spelniajac potrzeby jednych, krzywdzi sie niekiedy inne osoby, bo tak to obecnie wlasnie wygląd. Obecnie nie ma zadnego planu na na przyszlosc, wszystko co sie dzieje to realizowane jest na teraz, nie długofalowej oceny zagrozen i potrzeb. To jest potrzebne nie tylko Banina, ale dla całej gminy. Sa miejsca zapomniane, i do takich miejsc chce dotrzeć, wychodząc do Panstwa i pukając do drzwi, aby wsluchac sie w Panstwa problemu. Oczywiście jestem swiadom, ze problemy mogę znac powierzchniownie w ocenie niektórych. W oczach innych ze pcha sie do koryta. Ale ja pytam do jakiego koryta. Jestem przeciw wszelki układom, podziałom, bo każdy mieszkaniec powinien byc Ważny, nawet jesli nie głosował na danego kandydata. Obserwuje duże rozgorycznie wśród mieszkańców, bo sam do nich również należę. Martwi mnie fakt, iż podjęto wiele działań dopiero teraz w roku wyborczym, a czemu nie realizowano tego 2 lata temu, rok temu. Dzisiaj glowne ciagi sa utwardzone, i to juz inna jazda niż jakiś czas temu. Do dzisiaj wiele ulic podejmuje działania zbiorek na plyty, a nawet oświetlenia, w porozumieniu z gminą. Czy mi sie to podoba, nie. Jestem przeciwnym temu, bo każdy z Nas placi podatki, i te srodki powinny byc należycie wydane, wydane mądrze i trafic powinny na potrzeby mieszkańców. Ciezko przekazac bądź odpowiedzieć na forum na dany problem, bo odpowiadając na jedno pytanie, pada kolejne. Jednak jednego co sie nauczyłem, to najwazniejsza cecha Radnego, przedstawicile mieszkańców to jest umiejętnośc słuchania, nie mówienie JA, ale Wy, mieszkańcy. Bo Mandat Radnego to zaufanie mieszkańców, a nie spełnianie ambicji. Ma weidze z zarzadzania, planowania, która wykorzystuje na codzien w swiejj pracy jak i w dzialanosci własnej. Proszę o konkretny adres ulicy, a zapewniam ze przyjadę porozmawiać, nie agitować a porozmowiać o problemach. > tniklas@outlook.com

Przepraszam bardzo, ale z Pana wpisow widze, ze nia ma Pan zbytniego pojecia o Baninie...o jego problemach, potrzebach...Co Pan planuje dla mieszkancow ktorzy z wlasnych srodkow wybudowali: kanalizacje, wode, prad, drogi i mieszkaja w mniejszym skupisku, czyli jest nas mniej na danej ulicy? Czy zamierza Pan sie skupiac tylko na duzych osiedlach czy tez na domkach jednorodzinnych- potrzeby i jedni i drudzy maja takie same, ale Ci drudzy czekaja po 10-15-20 lat?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Odpowiadajac na powyższe. Znam sytuacje na tej stronie, gdzie jest tylko droga gruntowa, i nie ma zadnych plyt. Wiem, ze Panstwo sami podjeli działania i jest obecnie oświetlony odcinek na ulicy Jasminowej. Wiem, ze tereny sa bardzo zapomniane, bo miałem okazje przejchac sie tam kilka razy samochodem, i nawet terenowym nie było za ciekawie. A nie wspomnę o chodzeniu, to przyjemnych nie należy.

Obecnie sołectwo odeszlo od kładzenia plyt a skupilo sie z FS na oświetleniu. Jednak nie dokonca, bo pewna czesc ulic od strony południowej została wpisana jako inwestycja polozenia plyt. I to mi sie nie podoba. Bo wnioskowałem o zwiększenie ilości lamp na pszennej, jednak uslyszalem ze pola nie będzie oswietlac. Sam ze swojej strony za wnioskowałem o zlozenia do budżetu gminnego zaprohektowanie oświetlenia od skrzyzowania z ulica Kolejowa do wjazdy w ulice Pszenna.

Z priorytetow które powinny byc zrobione na tej części.
1. Utwardzenie Jasminowej plytami (nie wiem na ta chwile czy to droga gminna, czy prywatna, jesli prywtana to będzie juz problem)
2. Lustro na wyjeździe z Balladyny w lipową

3. Polepszenie nawierzchni ulicy Diamentowej tak aby był lepszy wyjazd w kierunku Lesnej a następnie w kierunku Kolejowej

4. Podjecie dzialan, aby wyjazd z Lesnej na Kolejowa został poprawiony, aby nie był taki jak jest teraz.
5. Jesli Diamentowa jest gminna, to powinna byc utwardzona od strony algidy również bo jest to jeden z glownych ciagow po ulicy Jasminowej.

Wszystko co wyżej będzie możliwe do zabiegania, jesli te drogi sa gminne. W innym przypadku będzie konieczny proces wykupu gruntow. Ja ze swojej strony będę o to zabiegal, i będę o to wnioskowal wraz ze współpracy z Rada Solecka Banina.

Chyba od dziś Pan zna
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Odpowiem Pani wieczorem, późnym wieczorem. Bo znam tam ten rejon również Banina

27 letni kandydat? nie za młody? Co sądzicie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
do góry