Widok

Wycieczka do Legolandu - pytanie

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam, chcemy na wiosnę wybrać się z 2,5-letnią córką do Legolandu w Danii, tylko nie wiem jak najlepiej zaplanowac dojazd. Wiem, że z Rębiechowa lata samolot do Kopenhagi, ale wolałabym jednak prom. Tylko że od nas można dopłynąć najwyżej do Karlskrony a stamtąd jest jeszcze kawałek do Billund. Może ktoś podróżował w ten sposób i może doradzić, czy opłaca się jechać z Karlskrony pociągiem, czy lepiej wziąć swój samochód?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam , najlepiej to płynąć promem wraz z samochodem i najwyżej wrócić w ten sam sposób:)
ja bym tylko i wyłącznie pojechała samochodem, pomijając koszty promu( oplata za prom+kabina+przejazd przez most+benzyna itp) to jest najwygodniej i najszybciej z małym dzieckiem
image
tak na marginesie to 2,5 letnie dziecko jest za małe na Legoland ;/ chyba ze chcecie tylko popatrzeć ;)
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
dokładnie 2,5 latka niewiele skorzysta na wycieczce do Legolandu , dla 5-10 -latka, maniaka Lego to fajna sprawa
Dziękuję za odpowiedzi. Wydaje mi się, że córce będzie się podobało (ja byłam co prawda starsza od niej, gdy tam pojechałam, ale mniej więcej pamiętam, czego można się tam spodziewać). Niedaleko Legolandu jest też Park safari. Planowaliśmy zabrać ją gdzieś do Skandynawii podczas wakacji, ale wtedy będę miała już za duży brzuch na dalekie podróże, więc wymyśliłam Legoland.
Moze duzo nie zapamieta, ale myślę, że tam na miejscu się wybawi chociaż:)
A jak nie dziecko, to mama na zmianę z tatą;)
image

image
mój mąż marzy o wycieczce do legolandu.. najchętniej by tam pojechał w podróż poślubną :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Taak, dla mnie to też frajda :)
Poszukajcie może połączeń lotniczych do Billund z Gdańska. Kiedyś była taka oferta sezonowa jakiś linii lotniczych. Może znowu będą. Nie wiem jak to cenowo wyglądało.
http://www.stenaline.pl/promy/rejsy/legoland-i-kopenhaga/
może to cię zainteresuje
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
najlepiej samochodem, podróz będzie trwała ok 12 h (moze nawet krocej, ja jezdze ostroznie ;) Komunikacja miejska w Danii jest droga, pociag Kopenhaga Billund Kopenhaga to koszt okolo 300 pln na osobę. Jak nie chcecie samochodem to SAS lata do Billundy przez Kopenhaga. Mozna tez ryan airem do Londynu i z Londynu do Billund, ale potem co? autobusami sie tłuc? Wynajem samochodu to okolo 100-150 euro na dzien.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
My planujemy wstepnie skorzystac z tej wycieczki Steny Line, podanej juz tu w linku.
Na pewno jest dosyc atrakcyjna cenowo, bo Legoland do tanich nie nalezy, szczegolnie hotele obok niego ;). Chcemy pojechac w wakacje, ale zobaczymy jak bedzie z finansami. Na 3 osoby, doliczajac jakies posilki i dodatkowe wstepy, wyjdzie minimum 3500zl za 3 dni, plus 2 dodatkowe noce na promie. Ale przynajmniej oprocz Legolandu mozna zwiedzic Malmo i Kopenhage.
Nasze glowne wakacje, to majowa Turcja przez 2 tygodnie, wiec zobaczymy jak nam wyjdzie z tym Legolandem ;) . Ale namawiam meza, namawiam ;) .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziekuję za nowe konkrety! Wycieczka nie wchodzi w grę, z racji terminu i "uwięzienia" w autokarze. Lot SAS-em dla naszej trójki do Kopenhagi, to ok 1600 zł w jedną stronę. Za tyle możemy obrócić w dwie strony z Gdańska do Karlskrony z samochodem, ale stamtąd jest 500 km do Billund... Zastanawiam się jeszcze nad promem ze Świnoujścia do Kopenhagi, ale wtedy trzeba przemęczyć się te 300 km po polskich drogach.
W tym autokarze sa przynajmniej organizowane jakies atrakcje dla dzieci, przynajmniej tak pisza: bajki, konkursy, zabawy... No i sporo przystankow i jeszcze zwiedzanie w jedna strone Kopenhagi, w druga Malmo. Przy czym w trakcie zwiedzania po 3 godz. wolne w centrum miasta, wiec mozna bez zmeczenia zobaczyc co sie chce. Oferta fajna, szkoda, ze ta Skandynawia taka droga...
Jeśli już chcecie się przemęczyć te 300 km do świnoujścia to potem naprawdę z "górki" już do Danii - w Niemczech autostradą praktycznie cały czas, potem w Danii super drogi i prawie zero ruchu, często jeżdżę do Danii samochodem, w okolice Bilund właśnie, droga trwa ok. 10 godzin, z czego połowa to jazda w Polsce. A benzyna/olej w Niemczech czy nawet w Danii już praktycznie wcale droższa nie jest.
Czy ktoś zna jakieś tanie miejsca noclegowe w Billund?
my spaliśmy tutaj
http://www.oestergaardshotel.dk/

ceny "duńskie" pokoje czyste, same rodziny z małymi dziećmi:) jedzonko pyszne. pole
Park oferuje atrakcje zarówno dla maluchów, jak i dla starszych. Mniejsze dzieci z chęcią zagłębią się w krainę Duplo. W bezpieczny sposób mogą tu korzystać ze zbudowanych z klocków samolotów, mini-kolejek i innych atrakcji.
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
My ostatecznie wybralismy Disneyland kolo Paryza. Na Legoland przyjdzie czas jak sie znow zainteresuje stosami Lego kurzacymi sie w kacie. Za to Myszka Miki i przyjaciele to teraz idole, wiec radosc bedzie wieksza ;) .
Wybralismy sie 4 osobową rodziną na wycieczkę ze Stena Line do Legolandu. Byliśmy juz wczesniej ( sami z inym biurem turystycznym ) w Disneylandzie i chcielismy zobaczyć Legoland. Wycieczka ze Stena line choc nie tania totalna organizacyjna porażka. Nie jestesmy zbyt wybredni, ale trochę juz w świata widzielsmy i mamy porównanie. I tak po kolei:
1. Na wstępie córka zatruła się przy kolacji na promie i kolejne 3 dni wycieczki upłynęły pod hasłem nieżytu żołądka ( przestrzegam szczególnie przed piciem napojów z dystrybutora w restauracji ) , Stena z zagraniczną obsługą niespecjalnie czytsa i uprzejma
2. Potem była długa podróż autokarem do Danii z przewodnikiem dzieciom troche sie nudziło. Po drodze przystanek w Kopenhadze i tu klapa. Wycieczka z założenia skonstrowana specjalnie dla dzieci - o dzieciach zapomniała. Zawieźli nas do centrum Kopnehagi gdzie kompletnie nie było miejsca na reklaks z dziecmi czy chocby zjedzenie normalnego posiłku . Moje dzieciaki nie były zainteresowane najdroższym deptakiem w stolicy, pełnym ludzi i drogich knajp. Rejs stateczkiem po kanałach fajny choc w wersji najtańszej ...
3. Legoland w ofercie wydawało się ze nocujemy w hotelu Legoland ( myslelismy ze na terenie parku) tymczasem było to poza parkiem i trzeba było dojsć około 500m. To niby nic, ale nocleg w Hotelu Legoland to chwyt marketingowy Steny. Nie mozna się czepiać bo warunki schludne i super jedzenie. Ale dla nas minus był taki, iz w np.w Diseneylandzie goscie hoteli w parku Disneya mają nieoraniczony wstęp i dłuzsze godziny zwiedzania, a my tu w Legolandzie bylismy zwykłymi kilentami z zewnatrz na jednorazowej wejściówce. No właśnie i tutaj cały pies pogrzebany.....Otóż pani przewodnik oczywiście bardzo miła- ale kompeltnie nieprzygotowana logistycznie do wycieczki. Okazało się, iz nie ma ona jeszcze kupionych biletów do parku Legoland i rano musimy odstac swoje w niemałej kolejce przed wejściem aby kupiła grupowe bilety!!!! Paranoja wycieczka rezerwowana była ponad 2 miesiące przed wyjazdem a Stena nie kupiła nawet biletów ( zrobic to mozna z łatwością przez Internet). Skutek był taki, iż stracilismy około godziny z całego czasu na zwiedzanie parku ( to sporo biorąc pod uwagę, iż park otwierają o 10.00 a atrakcje kończą się od 18.00), ponadto dziecki w kolejce sie nudziły i frustrowały. JA zamawiając produkt turystyczny i płacąc za niego z wyprzedzeniem jak kazdy uczestnik wycieczki liczyłam, ze wszystko jest zamówione i czeka na nas. A tu zaskoczenie. Podobnie było z rejsem statkiem w Kopenhadze bilety tez kupowane od ręki i przewodniczak nam mówiła, ze nie wiadomo czy popłyniemy bo nie wiadomo czy bilety jeszcze będą ....Łaskawie się udało.
4. Autokar nie najgorszy , tylko z jednym kierowcą - pytanie ( nie znam się na tym) czy nie powinno byc zmiennika na tak długą trasę ( ponad 500 km dziennie, 12 godzin dziennie czasu pracy kierowcy ), tym bardziej, ze jadą dzieci. Kurizum było to, ze w czasie przerw na postojach kierowca zamiast odpocząc zamieniał się w baristę !!! Bowiem ogłosił, iz mozna u niego na postoju kupic kawę i herbatę w cenie 3 zł. Więc ustawiała się kolejeczka spragnionych wycieczkowiczów. Dla mnie to żenada , za taka kasę Stena powinna zapewnic gratisowy barek w autokarze, po drugie taki kierowca 2 w1 to śmieszne, straszne i zagrażające bezpieczenstwu na drodze.
5. Statek powrotny z polską załogą jakby czystszy, a jedzenie ( niby to samo menu) jakby smaczniejsze to duży plus . Szkoda tylko , ze ponad godzine czekał na wejscie do portu w Gdyni.
6. Poza tym Skandynawi a piękna, tajemnicza, czysta , z przepyszym jedzeniem. Warto tam wrócić ,ale samemu. Legoland tez super , ale to zasługa Dunczyków, a nie Steny .
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
i Ty za coś takiego zapłaciłaś? to jakaś porażka jak można udać się na tak kijowe wakacje? ...............................................
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
My byliśmy w maju z dwulatką i pięciolatkom. Starsza córcia wybawiła się razem z tatą i było super. Natomiast ze względu na wzrost większość atrakcji dla młodszej była niedostępna, więc jakbym miała jechać z samą nią to trochę by mi było szkoda kasy.
image
image
też się przymierzamy do tej wycieczki, pewnie za rok. Sądząc po opinii od razu widać,że to typ turysty co mu wszystko przeszkadza, nie jeżdżący z biurami z królewskimi potrzebami.
Nie mogę jak czytam takie opinie. Byłam w tym roku w disneylandzie i mimo zakupienia przez pilotkę wcześniej biletów kolejkę trzeba było zaliczyć. Normalne w takich miejscach.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Teraz można dużo łatwiej dostać się do Billund, miasta gdzie jest Legoland. Wizzair wprowadził bezpośrednie połączenie z Gdańska i z Warszawy. Wybieram się z synami tam na wiosnę, bilety mamy już kupione, akurat trafiłam na niezłą promocję kilka dni temu - w jedną stronę lecimy za 49zł/osoba. A bilety do Legolandu też już kupiłam przez Internet (na stronie Parkmanii), bo jest taniej - płacimy niewiele ponad 200zł za dwa dni.

Witam, a gdzie nocleg i w jakiej cenie ? Pozdrawiam

To myśmy zrobili sobie taki wyjazd z etapami. Mieliśmy jeden nocleg jeszcze w Polsce. Potem jechaliśmy samochodem na Danię przez Niemcy. Postój zrobiliśmy sobie w Hamburgu w parku miniatur- super miejsce
duolook.pl/miniatur-wunderland-najwieksza-atrakcja-hamburga/
Potem nocleg w Danii niedaleko lego. Cały dzień lego i następnego dnia Kopenhaga. Wracaliśmy z noclegiem w Danii, drugi już w Polsce i do domu. Noclegi szukaliśmy na booking.com. Nie mogliśmy sobie pozwolić na dłuższy wypad. Sporo km przejechanych ale dzieci zadowolone.
Samolotem czy promem wychodziło za drogo.

Jeśli lubicie takie wycieczki, to koniecznie odwiedźcie Wrocław. Jest tam mnóstwo ciekawych atrakcji, takich jak hala stulecia czy https://hydropolis.pl/.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

nnt. Kredyt gotówkowy - proszę o radę (23 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was brał może w ostatnim czasie kredyt gotówkowy (ok 30tys.) i mógłby się podzielić...

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...

Zwrot podatku 2025 (30 odpowiedzi)

Hej.aczy już wysyłają zwroty w Gdyni? ktoś dostał?

do góry