Widok
Wykończenie domu 75m (od Chmary)
Drodzy Sąsiedzi, rozważamy zakup domu od Chmary (odbiór kwiecień 2017). Zastanawiamy się ile trzeba przeznaczyć pieniędzy na dokończenie domu od stanu deweloperskiego do takiego do zamieszkania. Jasne, wiem, że można kupić puszkę farby i za 20zl i za 200zł, ale chodzi mi o taki średni standard, bez luksusu, ot tak dla rodzinki z dzieckiem :)
Podpowiecie coś?
Z góry dziękuję za każdą podpowiedź,
Ania
Podpowiecie coś?
Z góry dziękuję za każdą podpowiedź,
Ania
Nie dajcie się nabrać za schody od kaszubów ceeeeny KOSMOS ubawiłem się do łez 5 , 8 tys ahhaa
prosze wejść na allegro wyszukaj schody drewniane - miejscowość miastko
człowiek odbiera telefon wysyłasz mu szablony podajesz ilość i centymetry i się miło zaskoczysz !
mam takie schody polakierowane pod wymiar za normalne pieniądze :)
sympatyczny uczciwy człowiek
prosze wejść na allegro wyszukaj schody drewniane - miejscowość miastko
człowiek odbiera telefon wysyłasz mu szablony podajesz ilość i centymetry i się miło zaskoczysz !
mam takie schody polakierowane pod wymiar za normalne pieniądze :)
sympatyczny uczciwy człowiek
Nawet 9-10 jest na wyrost. Wszystko zależy od ceny wkładu, jakiś dobry taki z kratek np. kosztuje 3-5tys, obudowę zrobić samemu to mały problem max 2tys. Oczywiście zawsze może być jakaś wymyślna z kamieniami i dziwactwami a wkład za 10tys ale tu padły pytania o takie raczej tańsze wykończenie bez szału.
Ja dałem za wkład 4tys z montażem i podłączeniem + z 500-600zł materiały na obudowę, którą zrobiliśmy z człowiekiem co wykańczał mieszkanie. Jak wygląda to już rzecz gustu, taki miał być jak mam czyli nowoczesny, niektórzy lubią w starym stylu.
Ja dałem za wkład 4tys z montażem i podłączeniem + z 500-600zł materiały na obudowę, którą zrobiliśmy z człowiekiem co wykańczał mieszkanie. Jak wygląda to już rzecz gustu, taki miał być jak mam czyli nowoczesny, niektórzy lubią w starym stylu.
Jeżeli kominek ma pełnić funkcję dekoracyjną to ok, jednak gdy ma służyć do ogrzewania, ma mieć dobry ciąg, dobre spalanie, być energooszczędny i długo trzymać ciepło to trzeba zainwestować. Interesowalismy się tematem dość długo i u wielu źródeł, początkowo też wydawało nam się że to na wyrost, jednak po analizie +/- oszczędzanie na kominku i robienie go po kosztach i samemu kompletnie mija się z celem
Nie wiem co ma kominek do ciągu, dobry komin to dobry ciąg a na to wpływ ma już tylko deweloper, dobre spalanie jest w bezrusztowym przy paleniu sezonowanym drzewem, w najlepszym wkładzie jak będziesz palić mokrym drzewem efekt będzie bardzo kiepski. Ciepło trzyma obudowa, można zrobić ciepłą zabudowę albo klasyczną z dużymi kratkami.
Jak ze wszystkim z kominkami też trzeba uważać bo ja się tyle nasłuchałem w salonach z kominkami, według nich jak nie wydasz 10tys na wkład to nie da się w nim palić.
Jak ze wszystkim z kominkami też trzeba uważać bo ja się tyle nasłuchałem w salonach z kominkami, według nich jak nie wydasz 10tys na wkład to nie da się w nim palić.
75 m 2 tylko ze 7niebo a nie chmara. Szpachlowanie calego mieszkania, malowaniie farbami fluger, obie lazienki płytki, systemy podtynkowe baterii, schody, podwieszane sufity w niektórych miejscach, odkurzacz centralny,kominek, kuchnia meble plus agd, wyposazenie pokoi czyli meble i inne pierdoły= 116 tyś i jeszcze nie ma dywanu w salonie, małego stołu w kuchni i alarmu a więc 120 wyjdzie lekko :-)
Tak, to jest Nowy Tuchom. Cytat z odpowiedniej uchwały:
"Drodze położonej w Nowym Tuchomiu, obręb ewidencyjny Miszewko, oznaczonej geodezyjnie jako
działka nr 127/14 nadaje się nazwę: ulica Wspólna"
http://prawomiejscowe.pl/institution/18949/legalact/161743/18949
"Drodze położonej w Nowym Tuchomiu, obręb ewidencyjny Miszewko, oznaczonej geodezyjnie jako
działka nr 127/14 nadaje się nazwę: ulica Wspólna"
http://prawomiejscowe.pl/institution/18949/legalact/161743/18949
Myślę, że dobrym pomysłem (kiedy mamy kasy na 'styk') jest zakup sprzętu RTV/AGD na raty w sklepach typu media, euro itp. Raty są 0%, często okres nawet do 40 rat, a można nawet zlew i baterię u nich kupić... Zawsze lepiej wydać te 10-15 tyś zł (przeznaczone na sprzęty) na wykończenie kolejnego pomieszczenia w domu (ja nazywam to domem, nie mieszkaniem jak ktoś wyżej się przyczepił ?!) a resztę brać na raty 0%. Oczywiście jeśli ktoś nie ma całości od razu... tak właśnie sam zamierzam zrobić
500zl to może nie wiele ale zawsze coś tylko że biorąc kredyty nie mając nic w zanadrzu można zapędzić się w ślepą uliczkę.Co będzie jeśli się noga powinie? Ratę za samo hipotekę można jakoś przetrwać bo zazwyczaj to pokrywa ubezpieczenie jeśli takowe jest ale co z ratami za sprzęty AGD największy TV na osiedlu a może i auto? Ludzie myślicie nie będzie moje bo kiedyś spłacę tylko mam bo kupiłem za swoje rozumiem że na wzajem z sąsiadami się napedzacie ale nie dajcie się w to wciągnąć...
Wszystko zależy od konkretnych wyborów My np drzwi mamy zamontowane jeszcze przed malowaniem gdyż zdecydowaliśmy się na ukryte. To samo z listwami.
Odpowiadając na pytanie w takiej sytuacji nie robiłabym kuchni w pierwszej kolejności aczkolwiek.. patrząc na wzrost cen.. może jednak zakup takowej na wstępie będzie paradoksalnie lepszą inwestycją.
Na pewno polecam kładzenie agregatem https://sklepagregatymalek.pl/agregaty-tynkarskie Od tej firmy. Tynki gipsowe są równe, nei trzeba potem nakładać gładzi na sciany a jest to spora oszczedność czasu oraz pieniędzy.
Odpowiadając na pytanie w takiej sytuacji nie robiłabym kuchni w pierwszej kolejności aczkolwiek.. patrząc na wzrost cen.. może jednak zakup takowej na wstępie będzie paradoksalnie lepszą inwestycją.
Na pewno polecam kładzenie agregatem https://sklepagregatymalek.pl/agregaty-tynkarskie Od tej firmy. Tynki gipsowe są równe, nei trzeba potem nakładać gładzi na sciany a jest to spora oszczedność czasu oraz pieniędzy.