Widok

Wykończenie mieszkania w stanie deweloperskim

Witajcie,

W tym roku odbieramy swoje pierwsze mieszkanie- w stanie deweloperskim. Żadne z nas nigdy nie remontowało/ nie wykańczało wnętrz, nie mamy pojęcia ile minimum pieniędzy może pochłonąć takie przedsięwzięcie. Dlatego proszę o opinie osób mających za sobą wykończenia: z jakiego rzędu wydatkiem minimalnym trzeba się liczyć? Nasze mieszkanie ma 48 m2, w dniu odbioru będą już okna, parapety, drzwi zewnętrzne, instalacje i wyrównane ściany. Resztę musimy zrobić sami: meble do kuchni, sprzęt AGD, panele w pokojach, kafelki w łazience, kuchni i korytarzu, malowanie ścian, zakup wanny, zlewów, WC, itd. Czy ktoś wie ile to może kosztować przy założeniu, że jakość ma być raczej średnia i ekonomiczna?
Będę wdzięczny za odpowiedzi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
1.000 pln/m.kw. Tyle mniej więcej to Was wyniesie łącznie.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 7
Musicie pochodzić po sklepach i sami oszacować jakie panele,
kuchnia itp. Jak panele po 50zł/m2 to juz macie 2.5 tys zł.
Piekarnik, plyta, lodówka tez z jakies 2.5 tys. Kuchnia z marketu
1000 zł. Kafelki z 1000 zł, armatura 1000 zł, kabina + prysznic 1000zł.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7
Mamy 66metrów, wszystko raczej średniej klasy, do mieszkania trzeba było dołożyć ok. 100 tys. w tym drewniane schody.
Wszystko zależy od materiałów:)

Powodzenia, będzie potrzebne!
imageimage
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5
w tym był tez sprzęt i meble do kuchni
imageimage
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
jest duzo teraz wyprzedazy i panele ktore były pol roku temu za 40 dzis sa za 25 - takie same parametry scieralnosci ac4 , drzwi mozna kupic sosnowe i luksusową lakierobejce i pomalowac i za 300 zl masz drzwi tak jak stojace w sklepie identyczne tylko gotowe za 1000. Na podstawowy stan urzadzenia trzeba troche wkładu swojej pracy bo pomalowanie i zagruntowanie scian samemu to zaden problem a oszczednosc znaczna. Pomysł jest wazny i fantazja. Ale wiadomo ze jak tu ci pisza pewne wydatki beda np. lodowka itd. żaluzje zamiast zamawiac drogie jedz do ''jusk'' i mozna kupic tanie tak samo rolety np. bambus , jest ''ikea'' tam tez mozna wiele wyprzedazy znalezc. Najdrozsze bedzie zakup AGD wiadomo a reszta to kwestia pochodzenia i pomysłu , zamiast tradycyjnych kafli mozna połozyc panele z korka i płytki korkowe na sciane to juz od twojej inwencji zalezy ale jak wiele zrobicie sami to i satysfakcja bedzie wieksza.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2
Opinia została zablokowana przez moderatora
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
z ta scieralnoscia to bym sie tak nie rozpedzał, nie ma dobrych paneli w supermarketach typu casto, czy obi itd w cenie 25zł czy tam 40zł. a co do klasy scieralnosci sa to poprostu ponaciagane teorie. naprawde wiem co mowie i nie polecam nikomu takich paneli jesli mysli miec podloge conajmniej 10 lat. te panele to dziadostwo, maja slaby "papierowy" rdzeń a i jakosc laminatu pozostawia wiele do zyczenia. lepiej zainwestowac w pozadniejsza firme i miec spokój na conajmniej 10 lat, a ceny pożadnej podłogi zaczynaja sie juz w granicy od 70 zł za m2 wzwyż. najlepsze podłogi laminowane to quick step, pergo, berry, alloc...pozdrawiam
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 8
Nie zgodzę się z Tobą. Przez 8 lat mieszkaliśmy w mieszkaniu, które miało być przejściowe, dlatego też materiały użyte do wykończenia nie były najwyższych lotów. w domu był kot, suka malamuta (specjalnie podaję rasę ponieważ są to psy mało delikatne), od 2007r dziecko. poza rysami od mebli na panelach nie było rys, śladów ścierania itd. panele były średniej klasy, podobne dziś kosztują ok 30zł. z założenia były na kilka lat i z tego co wiem nadal służą nowemu właścicielowi.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1
pergo???? nie rozśmieszaj..... Po wymianie starego kronopola - po 10 letnim intensywnym użytkowaniu - jedyne ślady zniszczenia, to przebarwienia w miejscu operowania światła, pergo po 2 latach miał ślady zarysowań, mimo sporej klasy ścieralności....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
po pierwsze zależy na co trafisz;
my trafiliśmy na wyprzedaż zwykłych paneli ( wtedy jeszcze w nomi) po 15 zł ( tak była taka cena) zwykłe- Z założenia miały być tanie, bo 3 dzieci malutkich co to zabawką rzucą, garnek z szafki wyciągną, kredkami porysują, nasikają podczas lekcji nocnikowej itd itd.
Panele były myte codziennie 2-3 razy mopem, a wymieniliśmy je dopiero po 8 latach ( wtedy były odpryski na tych które były najbliżej szafek kuchennych ( duży pokój połączony z kuchnią)
Znajomi kupili drogą jak diabli deskę barlinecką i w tym samym czasie " szlifowali" ja 2 razy po wgłębieniach od spadających rzeczy.

A po kolejne z czasem "nudzą " się nam kolory, i nie jest żal wymienić taio na nowe panele, które sama mogę ułożyć w 1 dzień
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Co do deklarowania firm i kupowania metek a nie jakości to nie polecam. W panelach ważny jest zamek, gęstość płyty, rodzaj laminatu- najlepszy jest w technologii HPL ale takie zaczynają się od 120 zł netto/m2. Nie polecam też robienia wszystkiego samemu- Co z tego, że kupi się tanio drzwi jak będę musiał do tego kupić piankę, narzędzia do montażu itp, a na koniec coś spartolę. Za wszystko zapłacę 23%VATu. Chcąc zaoszczędzić proponuję skorzystać z firmy, która zrobi i policzy za wszystko z 8%VAT-em. nie interesują mnie w tym momencie żadne narzędzia, pianki, kleje, a do tego mam gwarancje i mogę czegoś wymagać. Pozdrawiam.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dużo zależy od tego czy sami będziecie niektóre prace wykonywać, czy wszystko zlecacie ekipie, bo cena robocizny to duży % kosztów.

Napiszę ci tak mnie wykończenie z robocizną wyniosło ok. 850 zł/m2 w tym:
- łazienka z prysznicem i wanną + oddzielna toaleta - ceramika koło, płytki paradyż, opoczno za ok. 70zl/m2, armatura hansgrohe - czyli nie najgorsza ale najtańsze modele,
- na podłodze w pokojach parkiet,
- drzwi wewnętrzne laminowane PORTA,
- kuchnia IKEA ze sprzętem Bosch i Elektrolux,
- farba zwykła z marketu,
- sufit podwieszany w kuchni + oświetlenie w pozostałych pomieszczeniach.
Wiele robiliśmy sami: szpachlowanie, malowanie, układanie parkietu, montaż kuchni.

Jeśli na podłogę chcecie panele plastikowe, w łazience tylko wannę, bez oddzielnego wc i część roboty wykonacie sami to myślę że możecie zmieścić się w 500 zł/m2.

Powodzenia!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2
Skoro za to wszystko zapłaciłeś 850zł. to materiał chyba też sam produkowałeś!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 24
Czytamy:

850zł/m2,

mieszkanie ok. 60 m2

to równa się 60x850 = 51 000 zł

uważasz, że to aż tak nieprawdopodobne? :D
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 2
A ile w tym kuchni Ikea i sprzętu Bosh oraz Elektrolux? :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Koszt kuchni ze sprzętem to ok. 30% mojego budżetu.

Chciałabym jeszcze dopisać, że sprzęty kuchenne, płytki ceramiczne i wszystkie rzeczy do łazienki kupowane były w internecie - to ma znaczenie, bo z tego co zaobserwowałam w necie jest 20-30% taniej niż we wszelkich salonach sprzedaży.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jak Ci się udało za 30 tysia zrobić łazienkę i resztę mieszkania,
to ja jestem pod wrażeniem :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9
Kurcze aż do teraz nie wiedziałam, że taką czarodziejką jestem! :D

To może rozpiszę:

15 tys - łazienka i wc (materiał)
7 tys - robocizna (kafelkowanie, montaż armatury, sufit podwieszany, drobne przeróbki instalacji elektr.)
16 tys - kuchnia
4 tys - drzwi
7,5 tys - podłoga
1,5 - farby i inne drobne rzeczy

Wiadomo, wiele jeszcze u mnie brakuje np. szaf wnękowych w przedpokoju, niektórych lamp, dekoracji okien. Ale baza jest wykonana, czyli można się wprowadzać:)
Co do wybieranych materiałów i sprzętu to jestem pewna, że można wybrać tańsze, a mimo to przyzwoite i budżet wtedy będzie mniejszy.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3
to i tak poszalałaś :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
oto moje wyliczenia, wykańczanie 60 m2:
malowaliśmy sami, panele kładliśmy sami , kuchnię składaliśmy sami.

Koszt podłogi 6000 (drewno i panele)
kuchnia 11000(Ikea meble + cały sprzęt)
łazienka płytki 1500 , wanna + reszta armatury 2500 parawan 1500
= 5500
szafy wnękowe 3000(komandor :) )
farby, grunty i inne drobiazgi 1500
robocizna kafelkarza 2000
drzwi wewnętrzne 3 pary 3000

Wychodzi 32 000 - wydaliśmy w sumie ponad 40000 z meblami a mamy bardzo fajnie dobrej jakości wykończone mieszkanie

da się wykończyć i się nie wykończyć

Znajomi w takie same mieszkanie włożyli ponad 80 000
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kafelkarz za 2000 tysiące...??? To chyba tylko mały kibelek Wam kafelkował...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Dzin dobry
Zajmuje sie wykonczeniami a mianowicie kładzeniem kafli; malowanie szpachlowanie ,panele itp jestem w stanie podjezhac i bezpłatnie zrobic wycene
Prowadze dokumentacje swoich prac mój kontakt /zdjecia mój kontakt
krzysztofzimny53@wp.pl tel 519 696 430
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
witam firama Turbo-Master zajmujemy sie profesjonalnymi kompleksowymi wykonczeniami stanów surowych mieszkan , domow itp. Wykonujemy wszystkie prace od A do Z zalatwiamy i dowozimy tansze materialy tak ze Panstwo niczmy nie musza sie martwic. Jestesmy wstanie pomóc Panstwu w naprawde fajnym wykonczeniu mieszkanaka za nie duza kwote . Jesli sa Panstwo zainteresowani bardzo prosze o kontakt 792-90-52-46 a przesle zdjecia z wykonanych prac , oraz mozemy sie spotkac porozmawiac . pozdrawiam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Prosiłbym jeszcze firmy aby zamiast samoogłaszania się, z którego nic nie wynika, któraś z firm zajmujących się wykończeniami odpowiedziała na moje pytanie: ile to może kosztować? Jaki minimalny koszt szacunkowy (rząd wielkości, a nie konkretną kwotę) należy u Was przyjąć?
Dokładnie nikt Ci nie powie :) Już Ci wyliczyłem, że najtaniej to 10 tys.
Ale liczę że jak się zmieścisz w 20 tys to będzie sukces. Pochodż
po marketach, zobacz ceny, osiwiej i dopiero zacznij mysleć :)
Zwykla bateria do umywalki może kosztować 30 zł i 300 zł :D
Tylko, że ta pierwsza będzie budzić sąsiadów po nocach i rozwali
się po roku :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
~łukasz oczekujesz ,że nie widząc co jest do zrobienia i czego oczekujesz od wykonawcy ktoś ci powie ile to może kosztować?ja osobiście wykańczałem kawalerkę na osiedlu pogodnym za 8 tyś. (sama robocizna) a drugą taką samą piętro wyżej za 4,5 tyś.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Łukasz wejdź sobie na glazurnicy.pl masz tam uśrednione ceny robót (nie tylko glazurniczych) w poszczególnych województwach, wybierasz pomorskie i masz jako taki ogląd na ceny. Koszt wirtualny ma się do rzeczywistego no... jak piernik do wiatraka. Bo co z tego, że ktoś Ci napisze "płytki 45 zeta za metr" jak dojdą np. półki, fazowanie, otwory i inne duperele które sobie zażyczysz mieć w łazience na przykład :)) Poszperaj w sieci, pooglądaj sobie strony lokalnych firm na niektórych udostępnione są cenniki, poczytaj fora tematyczne. Zorientujesz się w cenach to i koszt nieco Ci się wyklaruje :) A na koniec zrobisz casting, zaprosisz kilku potencjalnych wykonawców i wybierzesz tego, który najbardziej Ci odpowiada. Tylko niech Cię boska ręka broni oszczędzać na wszystkim bo stracisz więcej niż zaoszczędzisz :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pomijam wszystkie dotychczasowe wypowiedzi i skupiam sie na swoim przykladzie,Mieszkanie 56 m2,stan deweloperski odebrane pod koniec 2010.Remont trwal od 4 do 28 stycznia.Ekipa liczyla 2 osoby,robili wszystko:od kafelek,wstawiania drzwi,przez malowanie i cekol po scianki k-g i wnoszenie mebli.Poniewaz byla to ekipa sciagnieta z innego regionu Polski ,to spali w tym mieszkaniu,Zapewnilem im lożka,czajnik,lampy itp.Oczywiscie zywili sie sami.Cena-6 tys zlotych.Dla porownania wyceny trojmiejskich fachowcow siegaly 15 tysiecy zlotych.Zostawiam to bez komentarza.Jakosc wykonczenia oceniam bardzo dobrze.
Jesli chodzi o material-kafle(drogie i dobre) kupowalem przez net,wyszlo taniej o 26 zlotych na metrze,panele udalo mi sie kupic w promocji w Leroy ,drzwi rowniez w promocji,choc i tak kosztowaly za duzo:)
Sprzet agd byl kupwany bardzo roznie :tez od sklepow,promocji po net..
Generalnie polecam bys pochodzil po sklepach rtv i tych budowlanych popatrzyl co chcesz miec i kupowal to w necie,zaoszczedzisz kilka tysiecy zloty na pewno.
Meble kupowalem w Ikeii i Black and Red.tutaj nic ci nie doradze,wybor jest naprawde duzy,jesli nie masz duzej gotowki jedz w niedziele do Pruszcza na gielde,ceny sof,stolow czy krzesel o wiele tansze,
Kuchnie na zamowienie zrobilem w jednym z salonow,cena ze wszystkim 8 tys.
W sumie wydalem okolo 50 tysiecy na fajnie urzadzone i dobrze wykonczone mieszkanie.Musisz uwazac na wszystkim by nie przeplacac-ot przyklad rolet cena z takich samych materialow i typu od 130 do 220 za okno!90 zlotych roznicy...
Generalnie nie daj sobie wmowic ze drogo znaczy dobrze,a zakupow dokonuj przez internet w zaufanych sklepach.porownuj ceny na ceneo.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3
witam
prosze o przesłanie wykonanych prac -zdjecia oraz dane kontaktowe
larosa_warszawa@tlen.pl
my odebralismy swoje pod koniec roku, 49m
nie jest zrobione jakos super ale nie ma dziadowni
w tej chwili wydalismy:
lazienka (ok 5m2): 17tys + 4tys robocizna
podloga: 6500
kafle do kuchi i na przedpokoj: 1000
meble do kuchni: 10tys
sprzet agd z pralka: 7,5tys
farby i inne pierdoly ok 2tys
jeszcze nie mamy szaf wnekowych itp..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Witam zajmuję się kompleksowym wykończeniem wnętrz,bardzo zapraszam do współpracy. Mariusz Omieljanczyk 503-980-541 Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
Wykanczam mieszkanie drugi raz w zyciu...
Tym razem to 95m2 od dewelopera.Poostanowilismy urzadzic tak jak chcemy,czyli wygodniej i nowoczesniej.Glownie chodzilismy po sklepach a potem zakupy w internecie.Mozna bylo zaoszczedzic naprawde duzo.Bo ten sam zestaw podtynkowy prysznica to jakies 700zl roznicy na korzysc w internetowym sklepie.Tak sobie licze i zeby miec naprawde fajne mieszkanko i cos wfajnego/lepszej jakosci i klasy to trzeba liczyc 1000zl /m2.
Rozne sa gusta i potrzeby...Tak wiec tak naprawde nie oszacujesz swoich wydatkow na podstawie opinni na forum.Jak juz cos ci sie spoodba to chcesz kupic...patrzysz a tu taaaka cena...i tu juz sie zastanawiasz..a moze wydac wiecej... .I tak jest praktycznie z kazda rzecza,ktora planujesz kupic.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
My z mężem wykańczamy właśnie dom ( albo on nas ;-) ),
nie jest to zajęcie bezstresowe, ale w przeciwieństwie do sarkastycznych wypowiedzi Piotruśka popieram opinie dotyczące sporych możliwości zaoszczędzenia naprawdę dużych pieniędzy przy dużym zaanagażowaniu osobistym ( głównie czas ) W marketach jest sporo materiałów które są tzw. końcówkami serii itp. Urządzić coś dobrze nie znaczy drogo:
- poczytaj trochę w internecie o produktach i pracach które zlecisz,
żeby Cię ktoś nie oszukał
- zrób plan
- określ widełki cenowe poszczegolnych materiałów
- zrób kosztorys
- i najważniejsze trzymaj się planu wydatków ......bo i tak po drodze okaże się że jeszcze trzeba bylo dokupić mnostwo rzeczy które nie przyszły ci do głowy - a budżet wiadomo z gumy nie jest
1000 zł za m/2 x 100 m/2= 100000 - ok a ile wynosi z tego zarobek szefa ekipy? i wynagrodzenie pracowników? 3-osób? proszę odpowiedzieć
Myślę że około 70% niestety :(

Zrobiliśmy rozeznanie, i o dziwo,

koszt położenia tych samych kafli 60x60cm w różnych firmach od:150zł/m2 !!!( paranoja) do 40 zł/m2

malowanie kolorem od 25zł/m do 10 zł/m

łazienka to już jakaś frywolka pełna od 4 tysięcy do 16tysięcy ( sama robocizna, oczywiście ta sama łazienka)

położenie paneli quick step : od 10zł/m2 do 23zł/m2 (Komfort)

Tak więc rozpiętość cenowa jest MEGA.
Dla osób z poza branży, czyli jak dla większości z nas całkowicie nie zrozumiała, nie mam pojęcia co i kogo wybierzemy, no nic trzeba będzie.
Pozdrawiam i życzę nam wszystkim powodzenia.

Jedyne co mogę podpowiedzieć, to znalazłam dziś kogoś do odbioru, mieszkanka Pan jest rzeczoznawcą budowlanym !!!
Koszt za 2 wejścia do Nas, sprawdzenie mieszkania, odbiór i sprawdzenie czy wszytko zostało naprawione to 300 zł.
Uczciwa propozycja. Pana znalazłam tutaj: http://www.pom.piib.org.pl/
Pozdrawiam
Kasia
Kredytobiorca - zarobek ekipy to jakieś 50 tys jeżeli chcesz mieć
solidnie wykonaną robotę, a nie po łebkach. Prawda jest taka,
że dokładne wykonanie wymaga cierpliwości i braku pośpiechu.
A nic tak nie wkurza jak źle położone drogie kafelki, albo krzywe,
popękane ściany.
piotrusiek jak mi załatwisz tę robotę-wykończenie 48 m2 za 50 tyś to połowa jest dla ciebie
Witam,zajmuję się kompleksowym wykończeniem wnętrz,zapraszam do skorzystania z moich usług.Pozdrawiam Mariusz Omieljanczyk 503-980-541 lub mariusz.omieljanczyk@interia.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Irek - przy moich wymaganiach jakościowych, to byś szybko
zostawił tę robotę :)
Koszty wykonczenia mieszkania 95m2 10otys zl. W tym robocizna 30tys netto (8%vat) plus 10,000pln materialy.
Firma wykonczeniowa 'dobra' w Trojmiescie...Koszty wykonania remontu wieksze..ale jakosc obslugi i zaangazowanie i wykonanie bezcenne.
Polecam pewna firme...jesli ktos chce to z przyjemnoscia dam namiary.Choc maja i tak duzo juz zlecen...P.S podejmuja sie tylko zlecen od 'zera' do fajnego mieszkania.
Proponuje kupić najdroższy jedwab i poszukać najtańszego krawca, który uszyje Ci z tego ubranie... mniej więcej tak wygląda podejście do wykańczania mieszkań przez większość...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja robiłem remont generalny ( naprawdę GENERALNY ) mieszkania 60 m z rynku wtórnego. Wszystko sam oprócz kafli ( podłoga,ściany ) w łazience i kiblu ( fachowiec z poza Trójmiasta ). Wyszło : łazienka+kibel - 4000 zł, kuchnia ( same meble ) 7000 zł. Drzwi ( wejściowe i wewnętrzne - 6 sztuk ) - 3000 zł. Reszta samemu i jakoś dobiłem do prawie 40000 zł...sprzęt AGD tylko z netu...
najlepiej to kupić sobie z gotowym wykończeniem tym bardziej jak ktoś się na tym nie zna i nie ma też znajomych sprawdzonych fachowców. np. JWC teraz ma oddawać w Gdyni apartamentowce już wykończone i myślę, że to dużo lepsze rozwiązanie niż robienie samemu od podstaw
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Witam, zapraszam do zapoznania się z rzetelną firmą. Ja byłam zadowolona z ich usług http://cyklinowanie.szczecin.pl/
aranżacje kuchni http://www.projektykuchni.cba.pl
Nasze mieszkanie wykańczał w całości mąż. I myślę, że przede wszystkim na robociźnie zaoszczędziliśmy. Nie mamy luksusów, ale jest tak jak chcieliśmy, minimum mebli, zwykłe szafki kuchenne-tylko dolne. Mieliśmy szczęście bo deski na podłogę i płytki dostaliśmy. Na resztę wydałam ok.15000 zł (w tym kuchenka indukcyjna, łóżko dla dziecka) za 50m2.
Nie mam jeszcze koloru na ścianach, drzwi w jednym pokoju, ale to już wszystko z czasem za gotówkę.
Może coś zainspiruje http://e-umeblowani.pl/2013/04/projekty-kuchni-i-aranzacje/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Hej,
oto moja opcja:
Zacznij od łazienek.. czyli idź do jednego z salonów łazieneki zapytaj o projekt. Przyjdzie Pani architekt i zrobi ci w miare modny projekt obliczony na twój portfel.. Te projekty są z regóły gratis lub placisz jakies symboliczne pieniądze...
Architekt taki zawsze współpracuje z wykonawcami i poleci ci dobrych majstrów do roboty....
Po łazienkach czas na sciany.... jeżeli masz już cekolowany to proste kupujesz kolor jaki ci sie podoba i malujesz... Jeżeli nie potrafisz malować albo kapie ci z pędzla to poproś architekta od lazienek o nagranie ci malarza:)
Następny krok to panele... najtańsza opcja to Leroy-Merlin.. tam kupijesz panele, folię i matę albo piankę.. Firma współpracująca z marketem ułoży ci panele po 3 albo po 5 zł za metr (bez listew, bo listwy położysz jak wstawisz drzwi).
Następny etap to właśnie drzwi.... tu też najtaniej wyjdzie w Leroy-M...
Ostatni etap to kuchnia aczkolwiek rozglądać się za projektem powinniście się wcześniej, gdyż zawsze trzeba czekać na realizację...
W przypadku kuchni polecam firmy które nie proponują jednoczesnych zakupow sprzętu AGD. Lodówkę, piekarnik kupisz tanio gdzieś w promocji..
Na koniec zostają listwy przypodłogowe do paneli i meszkanie po taniemu gotowe do wniesienia mebli:)))
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja bym się nie patyczkował tylko zatrudnił firmę zajmującą się urządzaniem pod klucz. Za kwotę rzędu 1000 zł/m2 wykończycie mieszkanie profesjonalnie i w naprawdę przyzwoitym standardzie. A czas, który na tym zaoszczędzicie, można przecież przeznaczyć na zarobienie dodatkowych pieniędzy. Jako że mam mieszkanie również w Wawie, to korzystałem ostatnio z lokalnej firmy - http://www.deconova.pl/ - nie wiem czy podjęliby się zlecenia w innym mieście, ale zawsze można spróbować.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

Inne tematy z forum Usługi i wykonawcy

Meble biurowe na zamówienie - najlepsza firma? (21 odpowiedzi)

Hej, szukam firmy z Trójmiasta, która zajmuje się produkcją mebli na zamówienie - chodzi o meble...

Przeprowadzka do UK - szukam firmy do przeprowadzki (5 odpowiedzi)

Czy macie jakąś sprawdzoną firmę lub prywatną osobę ,która zajmuję się przeprowadzkami z Polski...

Przeprowadzki kto i za ile Wejherowo (5 odpowiedzi)

Witam, poszukuję ekipy do przeprowadzki Wejherowo - Wejherowo proszę o przedstawienie oferty...

do góry