Widok

Wykup mieszkania a rzeczoznawca

Na początku lutego bedziemy składać dokumenty na wykup mieszkania komunalnego od miasta. Mieszkanie wymaga remontu aby zamieszkać. Stąd moje pytanie orientuje się ktoś z Was po jakim czasie można liczyć na wizytę rzeczoznawcy jak złożymy papiery o wykup. Na co on dokładnie patrzy podczas dokonywania wyceny? Czy remontując możemy znacznie podnieść wartość nieruchomości.
Może ktoś z Was wykupował mieszkanie w tym roku?
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Z reguły rzeczoznawca przychodzi w terminie ustalonym w porozumieniu z Urzędem Miasta i można poczekać dość długo, ale to nie musi być regułą. Odradzałbym stanowczo remont mieszkania i jakiekolwiek inwestycje, gdyż podniosą wartość mieszkania a rzeczoznawca nie będzie zwracał uwagi na wartość waszych nakładów. Im niższa wycena nieruchomości tym niższa kwota wykupu mieszkania. A rzeczoznawca zwróci uwagę na stan techniczny budynku, dachu, okien ale raczej nie spodziewajcie się długiej wizyty. To trwa dość szybko, z pewnością wykona dokumentację fotograficzną mieszkania.
Pozdrawiam...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A gdybym sama zrobila fotki mieszkania dokladnie chodzi mi tylko o lazienke to jest szansa aby bylo to uznane przez rzeczoznawce?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
raczej nie będzie to możliwe gdyż obowiązkiem rzeczoznawcy jest wizyta w nieruchomości i udokumentowanie tego zdjęciami, są one również zawarte w operacie szacunkowym który rzeczoznawca wykona. To dość ryzykowne dla niego, bo od operatu można się odwołać i wtedy ktoś inny może się zjawić na wizytacji w mieszkaniu i sporządzać operat na nowo... osobiście bym nie ryzykował....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzieki za pomoc. Zobaczymy jak to bedzie. Ciekawe jeszcze ile moze podniesc wartosc nieruchomosci remontujac jedno pomieszczenie? Pozyjemy zobaczymy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Sufit napinany a robaki (8 odpowiedzi)

Ja dałem namówić się "fachowcowi" na sufit napinany z czego noe jestem zadowolony. Miedzy sufitem...

Wyceny i projektowanie mebli za darmo. (29 odpowiedzi)

Chciałbym poruszyć wątek wykonywania projektów np.mebli kuchennych i wysyłania ich w odpowiedzi...

Przeprowadzki (51 odpowiedzi)

Witam, niedawno potrzebowałam sprawnie i szybko przeprowadzić się z Krakowa do Warszawy....

do góry