Widok

Wyleczyłam się z Gdańska

Od zawsze marzyłam, żeby mieszkać w Gdańsku, blisko morza, żeby moje dzieci mogły dorastać w mieście pełnym przestrzeni, powietrza i bezpiecznych miejsc do zabawy. Na zewnątrz wszystko wygląda pięknie - jarmarki, festiwale, wydarzenia - ale codzienność rodzin bywa dużo trudniejsza. Komunikacja miejska działa, ale przez korki i remonty bez koordynacji podróż trwa dłużej, trasy bywają ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zapraszam do Gdyni

Wyprowadź się. Ciekawe gdzie będzie lepiej
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

To chyba na wieś trzeba. Tam można zawsze pogadać z sołtysem i coś zmienić. Miasto rządzi się własnymi prawami i nie da się zrobic remontów bez utrudnień. Poza tym zawsze można napisać pismo do Urzędu Miasta i poprosić o wyjaśnienia w nurtujących sprawach.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gdansk to miasto jest zimne jak trup haha!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jak to wyplenić.To jest problem

Powiedział co wiedział.Wiadomo która opcja

Powietrze

Zatrute jest... Zwłaszcza jak pogoda mglista,, prezydętka truje szadułkami...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Coś mi się wydaje, że takie komentarze zostawiają sami samorządowcy.

Czemu mam się wyprowadzać? Jestem rodowitą gdańszczanką i boli mnie, gdy widzę, co włodarze miasta wyprawiają.

Przecież takie komentarze nie mają na celu obrazy kogokolwiek, tylko zwrócenie uwagi na patologie...

Wyprowadź się tam gdzie lepiej

Wyprowadź sie tam gdzie lepiej

Mała Sycylia

To jest jedna klika, która trzęsie miasgem i jego spółkam od ćwierćwiecza. Dawni wiceprezydenci i koledzy z rady miadta sa prezesamiw Amberexpo czy Porcie - we wszystkich dziesiątkach spółek miejskich. Setki tych samych ludzi przy konfiturach.
Na dodatek ci, co chcieliby ich zmienić są jeszcze bardziej ograniczeni i prawdopodobnie chciwsi.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dziki są spoko

Pełno ich a nikomu lrzywdy nie zrobiły... to tylko zła sława z wiersza Brzechwy.

Gdańsk ma swoje wady i zalety

Zalety to
Czyste powietrze dzięki wiatrowi od morza
Dużo terenów zielonych
Liczne ścieżki rowerowe
Wad jest mnóstwo
Brak śniegu w zimie przez ocieplające morze,
Chłod przez bardzo wysoką wilgotność w zimie,
Zimne morze w lecie,
Śmierdzące wykwity w morzu gdy ciepło w lecie,
Korki w obie strony na obwodnicy przy częstych wypadkach
Chore władze miejskie i spóldzielcze bez realnych alternatyw.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

Kolejna inicjatywa dla dobra mieszkańców to urządzenie czwartego foodhallu z tymi samymi budami, w miejsce zabytkowego targu w centrum, gdzie można było kupić mieso, warzywa, ryby poza marketem (jedno z nielicznych takich miejsc).

Takich spraw jest jeszcze wiele, ale wniosek jest jeden. Gdańsk jest miastem, które traci na braku kadencyjności samorządu terytorialnego. Są w Polsce dużo biedniejsze miejscowości, gdzie organizuje się latem darmowe koncerty, wydarzenia, gdzie naprawiają drogi, gdzie chociaż w drobnym zakresie istnieje budownictwo uprzywilejowane dla mieszkańców. My mamy władze niekompetentne (aby nie powiedzieć więcej.. ), na czele z Panią Prezydent, która niestety, ale tylko ładnie się uśmiecha.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bzdury. Prawda jest taka, że władze miasta nie robią praktycznie NIC, żeby poprawić sytuację mieszkańców, pomimo tego że dysponują jednym z najwyższych budżetów w Polsce (Gdańsk jest bogatą gminą).

Wydarzenia, koncerty, imprezy? Owszem, są organizowane, ale przez osoby i podmioty prywatne. Z inicjatywy samych władz miasta w roku odbywają się 2 dziadowskie jarmarki i teatry uliczne (super sprawa).

2. O jakie dzielnice dobrze skomunikowane z centrum chodzi, bo chętnie się dowiem i jaką cenę uważasz za korzystną? 16.000 - 20.000 zł za m2 w dzielnicy koło Outletu, gdzie latem nie można otwierać okien, z uwagi na odór? Czy w kurniku na letnicy, gdzie szyby leciały jak gilotyny, a 1 km dalej leży hałda miału węglowego i nie można nawet suszyć mieszkania na balkonie, "wartym" prawie bańkę... Jeżeli chodzi o dojazd, to o ile wiem, obwodnica trójmiejska jest zupełnie niewydolna, a dodatkowo w swej dobroci, władze wydzierżawiły teren pod budowę w jej okolicach Majalandu. Oczywiście zapewne dla dzieci mieszkańców:)))))))

3. Drogi są chyba najkoszmarniejsze w Polsce. Główna ulica miasta, Hallera to dziura na dziurze.

4. O budownictwie komunalnym i socjalnym nawet nie ma co pisać, bo to nie istnieje. Przy czym nie zgadzam się na to, aby usprawiedliwiać nieudolny samorząd, który zajmuje stołki od lat. To jest ich praca, którą świadomie podjęli i kwestia budownictwa powinna być priorytetowa. Skoro nie dają sobie rady z tematem, po co utrzymujemy z podatków lokalnych, zapewne cały, duży dział który się tym zajmuje?

5. Kolejna sprawa to place, dzierżawione przez miasto na parkingi dla złodziejskich spółek. Nawet już przy cmentarzu na Aniołkach się nie powstrzymali!!

Do widzenia.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

50 lat temu sie urodziłem w GD.

Bylo to spokojne miasto. Za komuny na ul Dlugiej nie bylo restauracji, tylko zegarmistrz, rowerowy itp, ale nie o tym. Jeszcze 20 lat temu korki nie byly tak powszednie. Natomiast z kazdym mijającym rokiem było coraz gorzej. Obecnie to jest masakra. W przyszłym roku sie wyprowadzam.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Oooooo, wzruszyłem się. Proponuję wyprowadzić się do jakiejś mniejszej miejscowości, tam są takie klimaty. Miasto to miasto. Tu będą korki, turyści, budowy i remonty. Muszą być, bo to jest miasto
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 5

Następnym razem proponuje sprawdzić plan zagospodarowania terenu. Jak się budujesz pod miastem to prędzej czy później miasto się rozrośnie i przestaniesz być "pod miastem"
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dokładnie. Gdańsk zawsze w sercu. A co wszyscy narzekać że lepiej by zrobili jak by zostawili te telefony i wyszli się przejść i uśmiechnąć
do góry