Widok

Wynajem

Ile wziąść kaucji za wynajem 50m (dwa pokoje) gd zaspa? Jak sporzadzic umowe zeby nie miec problemu z lokatorami? Jak rozliczac sie z urzedem skarbowym? Dziękuje z gory za odpowiedzi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
zadnej umowy nie musisz nigdzie rejestrowac ani nie musisz chodzic do zadnego notariusza. Podpisujesz umowe jesli chcesz i jezeli chcesz legalnie wynajmowac i placic 8,5% podatku to zglaszasz sam fakt najmu mieszkania w skarbowce. Wszystko
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Pieniądze do ręki to dodatkowy problem bo w takim przypadku musisz mieć kasę fiskalną lub za każdym razem wystawiać fakturę chyba, że nie działasz zgodnie z prawem. Ale wtedy narażasz się na karę. Jeśli nie oszukujesz na podatku to moim zdaniem branie kasy do ręki to niepotrzebny zachód.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Powyższy komentarz jest prawdziwy, ale niepełny .Bez dodatkowych informacji uzupełniających może wprowadzić w błąd. Do umowy najmu okazjonalnego oczywiście notariusz nie jest potrzebny, ale oświadczenie właściciela mieszkania, który zagwarantuje przyjęcie lokatora w razie odstąpienia od Umowy, jako załącznik do umowy musi być poświadczone notarialnie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Karola abym nigdy nie trafila na takiego czlowieka jak ty...........
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
Ani notariusz ani urząd skarbowy nie pomoże kiedy okaże się że lokator nie płaci i nie chcę się wyprowadzić, takim aktem notarialnym i późniejszym wyrokiem sądu można sobie co najwyżej cztery litery podejrzeć.
Taki dokument może tylko odstraszyć potencjalnie nieuczciwych ale w praktyce jest mało skuteczny.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Masz jakieś w tym zakresie doświadczenie, czy to tylko takie ble ble
Uważam, że umowa najmu okazjonalnego jest zdecydowanie bardziej korzystna dla właściciela wynajmowanego mieszkania, niż umowa normalna. Dzięki Bogu nie musiałem sprawdzać skuteczności eksmisji uciążliwego lokatora, więc moja wiedza opiera się tylko na opiniach innych
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Para starszych ludzi z Bydgoszczy, byli właścicielami mieszkania, oboje pracujacy, babka pracuje w firmie z córką mojej sasiadki.
Pzedstawili akt własności, podpisali oświadczenie o eksmisji.
Po 8 miesiącach okazało się ze mieszkanie zacytował im komornik.
Okazało się że uciekali przed długami które okazały się większe niż wartość zlicytowanego lokalu.
W lokalu bez płacenia mieszkali 3 miesiące nawet po wygaśnięciu umowy, za każdym razem obiecując że już jutro zapłacą bo coś tam.
Zgodzę się, że żadna umowa nie zagwarantuje natychmiastowego pozbycia się lokatora, który nie płaci. Jak słusznie wskazałeś poniżej w komentarzach, trzeba mieć do dyspozycji dodatkowo odpowiednio wysoką kaucję. Twierdzę jednak, że zdecydowanie łatwiej jest pozbyć się prawnie takiego lokatora, mając umowę najmu okazjonalnego, niż umowę zwykłą, gdyż nie chronią takiego delikwenta żadne okresy ochronne, ciąża czy niepełnosprawność np. Sąd bez problemu nakazuje eksmisję, a mając wyrok w ręce, policja powinna w razie potrzeby wyegzekwować wyrok bez żadnych oporów.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
No nakazuje, masz wyrok w ręku i co z nim robisz?
Policja nie jest od przeprowadzania eksmisji, generalnie policja nigdy nie wtrąca się w sprawy cywilne, chyba że dojdzie do użycia siły.
A wyrok sądowy nie upoważnia Cię do jej użycia.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zadam ponownie pytanie czy w tej materii masz jakieś doświadczenie czy to tylko ble ble.
Odpowiem pytaniami. Jeżeli ktoś łamie prawo, to gdzie taki fakt należy zgłosić? Czy nie respektowanie wyroku sądowego zalicza się do łamania prawa?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że w przypadku umowy najmu okazjonalnego nawet nie musi być wyroku sądowego, tylko wystarczy akt notarialny, w którym dana osoba poddała się egzekucji w zakresie opróżnienia i wydania lokalu (załącznik do umowy najmu okazjonalnego). Tutaj komornikowi wystarczy ten akt, żeby móc przeprowadzić egzekucję, a Policja może być wezwana w przypadku oporów ze strony lokatora
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
No właśnie tu się kończy teoria a zaczyna praktyka.
Wiesz ile komornik sobie życzy za wykonanie takiej egzekucji?
Za każdą izbę komornik życzy sobie ok. 1500 zł!
I to właściciel musi zapłacić komorników za czynności.
Po to jest kaucja. Podpisując umowę najmu okazjonalnego lokator ma do wyboru: opuścić lokal zgodnie z umową i odzyskać kaucję lub pozostać nie płacąc czynszu, stracić kaucję i w krótkim okresie zostać zmuszonym do jego opuszczenia przez komornika. Dla zdecydowanej większości wybór będzie oczywisty. Pozostanie jakiś odsetek ludzi z którymi trzeba się trochę pożerać, ale zdecydowane krócej niż przy umowie zwykłej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
To jedyna zaleta tej umowy - skraca czas do uzyskania wyroku eksmisyjnego o parę miesięcy.
Policz proszę ile powinna wynosić kaucja żeby pokryć koszty egzekucji dla mieszkania 2 pokoje i kuchnia bo mi wychodzi około 5 tysięcy.
Kaucja powiadasz...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
I oby Karola nigdy nie trafiła na takiego człowieka jak ty :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Umowa najmu okazjonalnego skraca czas utrzymywania "darmozjada" i w konsekwencji zmniejsza stratę finansową. W przypadku umowy zwykłej, pozbycie się uciążliwego lokatora może trwać nawet latami. Przez ten czas właściciel musi płacić wszelkie opłaty za mieszkanie, albo je znacznie zadłuży.
Ja innej umowy na pewno nie zawrę z lokatorem. Nie chce umowy najmu okazjonalnego, ... niech szuka innego frajera
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
W przyszlym tygodniu ide do peper house i oni niech mysla za mnie zrobilam zdjecia mieszkania wszystko posprzatane ladnie ślicznie zagranicznie..... Jak pogadam z ta agencja nieruchomości powiem wam co oni wymyslili bo ja mam tak glowe pełna ze przez te za!&@e mieszkanie nie moge spac..... Chętnie bym je sprzedala ale musze czekac 5 lat bo gdybym sprzedala je teraz to skarbowce muszę dac 20%
Mam nadzieję że coś sensownego Ci doradzą.
Poczytaj bo w Internecie jest dużo fajnych porad, ale trzeba pamiętać ze prawo się z roku na rok zmienia.
Ja ze swojej strony mogę tylko podpowiedzieć ze czasem bardziej finansowo opłaca się występować w roli pozwanego niż pozywającego
a jaki problem wprowadzic sie z kilkoma karkami do tego mieszkania? pomieszkacie razem a po tygodniu bedzie spokoj.
Podobno w takim przypadku mógłbym opowiadać za zakłócenie miru domowego. Wszytko zależy z kim się ma do czynienia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Dom drewniany (17 odpowiedzi)

Czy ktoś może polecić firmę, która wybuduje mi dom drewniany całoroczny z dobrym stosunkiem ceny...

dobry i tani projekt domu (20 odpowiedzi)

gdzie najlepiej kupić lub zamówic projekt domu? macie jakieś doświadczenia i wskazówki?

Ozdoby,dekoracje na ścianę... (45 odpowiedzi)

Szukam inspiracji dotyczących tego co można umieścić na nowo wymalowanej ścianie... Czy ktoś mam...

do góry