Widok

Wynajem

Ile wziąść kaucji za wynajem 50m (dwa pokoje) gd zaspa? Jak sporzadzic umowe zeby nie miec problemu z lokatorami? Jak rozliczac sie z urzedem skarbowym? Dziękuje z gory za odpowiedzi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kaucja : 3 miesiace czynszu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
"Wziąć". Nie ma sprawy.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
kaucja jednomiesieczna lub 2miesieczna, podatek ryczalt 8,5%
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak, ale jaka umowa ma byc, zeby zadna ze stron nie byla zrobiona w bambuko ?
I gdzie umowe zarejestrowac ?
Jeżeli od samego początku zamiast poczytać o tym zagadnieniu w odpowiednich miejscach, zadajesz pytania dotyczące samego skonstruowania umowy (w internecie jest przynajmniej kilkadziesiąt wzorów) to moja rada brzmi: daruj sobie. Prawdopodobieństwo, że jednak będziesz mieć te problemy jest zbyt wysokie... Ciekawa jestem, czy masz już kwotę, za która chcesz odnajmować mieszkanie i na jakiej podstawie ustaliłaś akurat taką? I czy w ten sam sposób (zakładam rozeznanie w ogłoszeniach oferujących podobny metraż w tej samej dzielnicy i w podobnym standardzie) nie jesteś w stanie ustalić odpowiedniej kaucji? A to tylko szczyt góry lodowej... jeśli jednak zdecydujesz się wynajmować to mieszkanie i znajdziesz odpowiedzi na tak podstawowe zagadnienia, a mimo to miałabyś jakieś sensowne pytanie to wal śmiało, chętnie postaram się pomóc, na miarę własnego doświadczenia
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Wynajem to nie jest łatwy kawalek chleba. Jesli sie na tym nie znasz to istnieje duże prawdopodobieństwo że sie na tym "interesie" przejedziesz.
Żadna umowa nie zagwarantuje Ci braku problemu z lokatorami.
Jedyne twoje zabezpieczenie to będzie kasa w ręku, ta z kaucji.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
No dobrze, ale jesli wynajmujacy placi co miesiac te 8,5 % podatku od wynajmu do urzedu skarbowego to w zamian MA PRAWO do ochrony ze strony panstwa i do pomocy prawnej w razie, gdyby jego lokator okazal sie nieuczciwy.
Na cos przeciez nasze podatki musza isc ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
ROTFL!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie, jako właściciel nie masz żadnych praw.
Lokator ma prawa, właściciel nie.
Gość przestaje Ci płacić i jesteś w pupie
W skrajnych przypadkach zyskasz pasożyty które bęsziesz utrzymywać latami bo gmina nie ma wolnych lokali socjalnych.
Sądy,komornik, gmina, policja - to będą instytucje z którymi zapoznasz się bardzo dobrze wynajmując lokal.
Zdarzają się próby pobicia gdy przychodzisz się upomnieć o zaległy czynsz.
A co ja tam będę mówić, wystarczy poczytać w necie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nawet więcej, bo odłączając od lokalu prąd (za który płaci właściciel lokalu a korzystają lokatorzy bez żadnej podstawy prawnej) stajesz się przestępcą.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
dlatego warto zamontowac licznik przedplatowy za 1000 zl brutto (platne jednorazowo lub 20 zl/mies) i nie miec problemu np z pradem. Jesli najemca nie dokupi sobie pradu to go miec nie bedzie.
Tak, tylko ze jak sie natrafi na takiego "majsterkowicza", co zrobi sobie obejscie poza licznikiem, to pozniej bedzie na wlasciciela,ze to on !

Najlepiej przy podpisywaniu umowy najmu przeniesc liczniki na nazwisko lokatora. Tak robia ludzie na zachodzie i wtedy jest porzadek !

Nie tak, jak u nasssss .........
50m zaspa obok etc wynajem 1300zl kaucja 1500zl. Umowa ma byc na rok. Czy jak beda jakies problemy mam prawo ich wystawic za drzwi? Moge wchodZić do wlasnego mieszkania kiedy chce? Co zrobic jak nabija mi liczniki z ogrzewania i potem nie bedzie chętnych do placenia
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Prawda ze w tej dziedzinie jestesmy w III swiecie. Chronieni sa czesto nie Ci ktorzy powinni byc. Na zachodzie masz to duzo lepiej uporzadkowane.
Nawet jak ktos Ci gwozdzia w sciane bez zgody wbil - to za doprowadzenie do stanu poprzedniego musi zaplacic.
A u nas znowu tematy religii sz kolach, gimnazja, aborcja i klotnie z wszystkimi krajami na raz.
Chory psychicznie knyp wyniszca mi MOJA Polske !!!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
-nie wynajmuj sama ,bo nie masz o tym zielonego pojecia i poplyniesz...
-nie chcesz problemow wynajmi mieszkanie "posrednikowi od nieruchomosci" nie bedziesz miala zmartwien (zastrzez ze rodzinie z dziecmi,co by ci agencji towarzyskie w domu nie otworzyli )
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Prawo do wystawienia ich za drzwi w razie ew. problemow to ty bedziesz miala, jak najbardziej ! ... Tylko ze z jego wyegzekwowaniem bedzie ciezko (i drogo !).
Po podpisaniu umowy najmu do wlasnego lokum bez zgody i obecnosci lokatora wejsc ci wolno nie bedzie ! Jezeli to zrobisz, zostaniesz oskarzona o najscie i to ty bedziesz musiala mu za to zaplacic - odszkodowanie, jezeli cie pozwie do sadu !
Wiec nawet nie probuj ...
Kiedy lokator zostawi cie z niezaplaconymi rachunkami, przygotuj sie na otwarcie wlasnej portmonetki. Bo to TY bedziesz scigana, nie lokatorzy.
Takie mamy w Polsce klimaty. I to niezaleznie od tego, jaka opcja jest u wladzy.
Panstwo nie ma pieniedzy na zapewnienie mieszkania wszystkim, ktorzy go nie maja. Przerzuca wiec te czynnosc na barki takich, jak ty ... "kamienicznikow". Ha ha ha .....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niestety to wszystko prawda.
Dlatego trzeba bardzo uważać komu oddaje się lokal bo sponsorem całej imprezy i tak zostaje właściciel.
Niepłacący lokator może Cię nieźle pociągnąć po kieszeni.
Wyprowadzi się i nawet nie ma gdzie pozwu wysłać.
Majątku do zajęcia nie ma, pod długi to trzeba stanąć w kolejce....
Taki to lubi sobie pożyć na cudzy koszt.
Jeśli wpuscisz kogoś do lokalu to będziesz zobowiązana to tam trzymać niezależnie czy zapłaci czy nie.
Mam nadzieję że te 1500zl pokryje Ci koszty doprowadzenia lokalu do ponownego użytku i pokryje chociaż część rachunków które zostaną niezaplacone :)
Każdy ma prawo uczyć się na własnych błędach
Umowa najmu okazjonalnego , zarejestrowac u notariusza i w urzedzie skarbowym
http://wspon.org.pl/najem-okazjonalny-czyli-jak-oswiadczeniem-o-poddaniu-sie-egzekucji-nie-sploszyc-najemcy-dobrego-a-wyeliminowac-zlego-praktyczne-rady/
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Już tak nie straszcie... ale przed całą zabawą naprawdę polecam zaznajomić się z tematem, bo to czy możesz wejść do mieszkania itd. to są naprawdę podstawowe kwestie, którymi powinnaś się zainteresować...
Ja osobiście odradzam pary z dziećmi poniżej 14go roku życia. Wiem, że to krzywdzące dla większości ludzi, którzy mają uczciwe zamiary, ale właśnie takich lokatorów jest się później najtrudniej pozbyć. Za dużo historii się naczytałam i zwyczajnie się boję.
Ja wynajmuję mieszkanie parce po 20-stce, akurat miałam szczęście trafić na bardzo fajnych młodych ludzi. Licznik na prąd mam przedpłatowy, lokatorzy sami doładowują sobie konto, dzięki czemu nie zostanę z długami. Aby trzymać rękę na pulsie, pieniądze co miesiąc odbieram osobiście, umawiając się wcześniej na wizytę. Dzięki temu nie martwię się czy mieszkanie stoi jeszcze całe, nie boję się też kombinacji ze strony lokatorów typu obejście prądu itd.
Gdybym trafiła inaczej, jestem umówiona z kilkoma kumplami, taki hardcorowy typ imprezowicza ;-) gdyby lokatorzy zalegali z opłatami, pierwszy czynsz pokrywa kaucja, a gdyby mimo wypowiedzenia umowy nie raczyli opuścić mieszkania, prawo nie zabrania mi odnająć go komu innemu... gwarantuję, ze po kilku dniach z kolegami sami będą uciekać :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Czy warto zamieszkać w trójmieście lub okolicach. (78 odpowiedzi)

Mieszkam w centralnej Polsce i postanowiłem zmienić miejsce zamieszkania biorąc pod uwagę że...

Rachunki za wodę Gdynia Zamenhofa (3 odpowiedzi)

Witam, czy możecie się podzielić informacjami jakie macie rachunki za wodę w tym budynku? Według...

wynajem mieszkań (44 odpowiedzi)

Witam. Co dzień śledzę ogłoszenia o wynajmie mieszkań i jestem przerażony tym co można zobaczyć....

do góry