Widok

Wyprawa w Tatry

Nigdy nie miałam okazji być w Tatrach, w ostatnim czasie uznałam, że jednak trzeba to zmienić Wędrowałam po Bieszczadach, Sudetach, Karkonoszach - jakaś kondycja więc jest, natomiast czasami (trudno ocenić kiedy, bo nie uruchamia się to zawsze, a czasami w naprawdę dziwnych miejscach) większa ekspozycja mnie paraliżuje. Planujemy z mężem pojechać na 4 dni, marzy nam się nocowanie w schroniskach, raczej nie na kwaterach. W związku z tym mam kilka pytań:
1) jaki termin bardziej polecacie maj/czerwiec/wrzesień? A może już kwiecień? Wysoki sezon chcemy odpuścić, a jadąc pierwszy raz wolimy nie ładować się od razu w zimowe Tatry - to jednak inna bajka.
2) czy możecie polecić jakąś trasę dla w miarę doświadczonych piechurów, (ale jednak taką gdzie nie będzie zbyt wiele ekspozycji) z uwzględnieniem noclegów w schroniskach?
Ewentualne uwagi chętnie przyjmę
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cześć jeżeli chodzi o kwiecień to wyższych partiach może być jeszcze śnieg patrząc na to jaka jest zima teraz to może jeszcze długo zostać my zazwyczaj jeździmy w okolicach maja początek czerwca gdzie jeszcze w wyższych partiach jest troszkę śniegu ale do przejścia, raczki zawsze w plecaku. Raczej rezerwujemy sobie nocleg bliżej terminu. Na zakończenie dla nas sezonu jeździmy co roku w październiku na rocznicę ślubu i raz mamy piękną pogodę wręcz jesienną a raz faktycznie zimową aurę Jeżeli chodzi o takie ładne trasy widokowe do przejścia to polecam z Kościeliska pójść na Ornak i można zrobić fajną pętelkę i zejść chochołowską, tam ogarnąć sobie nocleg i iść kolejnego dnia Grześ rakoń Wołowiec? Zależy wszystko od kondycji. W dolinie Chochołowskiej jest bardzo wiele szlaków które się ze sobą łączą( Trzydniowiański, Kończysty itd) Kolejna trasa moim zdaniem jedna z lepszych widokowo to Czerwone Wierchy jeżeli mieliście już do czynienia z łańcuchami to szpiglasowy Wierch od piątki. Ja pierwsze łańcuchy miałam na szlaku akademickim na Babią górę. A i polecam skompletować sobie jakieś wygodne ubrania oraz akcesoria na szlak, niekoniecznie sprawdzą się w takim przypadku ubrania miejskie https://r70.pl/ W tym sklepie powinni Ci coś dobrać.

Tatry! Jeśli chodzi o termin, to maj i czerwiec to zazwyczaj bardziej sprzyjające miesiące niż wrzesień lub kwiecień, jeśli chodzi o pogodę i warunki na szlakach. W maju i czerwcu góry są pełne zieleni i kwiatów, co jest piękne, ale trzeba się liczyć z ewentualnymi opadami deszczu. Jeśli chcecie uniknąć tłumów, to rzeczywiście warto wybrać się poza sezonem letnim.

Jeśli chodzi o trasę, dla doświadczonych pieszych polecam trasę na Czarny Staw Gąsienicowy z noclegiem w schronisku PTTK Murowaniec. To piękny rejon Tatr, nieco mniej ekspozycyjny niż niektóre inne miejsca, a widoki na Czarny Staw Gąsienicowy i otaczające go szczyty są niesamowite. Schronisko Murowaniec oferuje komfortowe warunki noclegowe i pyszne jedzenie. To świetna opcja na waszą pierwszą wizytę w Tatrach. Oczywiście, przed wyruszeniem na szlak warto sprawdzić aktualne warunki pogodowe i dostępność noclegów. Życzę wam udanych wakacji i niezapomnianych wrażeń z Tatr!
Więcej o mnie na MSSG

Jeśli wybierasz się na narty koniecznie sprawdź ofertę sklepu Małopolska Giełda Narciarska. Znajdziesz tam świetny sprzęt i inne niezbędne akcesoria, a wszystko w rewelacyjnych cenach.

Warto zajrzeć dużo ciekawych informacji https://infoturystyka.pl/informacje/tatry-najpopularniejszy-region-gorski-w-polsce-gdzie-i-co-zobaczyc

Hejka. Termin dobry na Tatry moim zdaniem to początek września. Lipiec i sierpień raczej się omija ze względu na bardzo gwałtowne po południowe burze. Raz taka jedna wiele lat temu mnie zastała w drodze na Kasprowy, na który nie doszłam. Wrzesień pogodowo jest troszkę spokojniejszy. Poczytaj sobie też na temat Tatr Zachodnich https://boguszow24.pl/przewodnik-po-szczytach-w-tatrach-zachodnich/

Inne tematy z forum Podróże

Wakacje z dziećmi (116 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

Wrocław czy Kraków? Urlop. (12 odpowiedzi)

Które miasto wybrać na wakacje? Słyszałam, że oba są magiczne. Ale jak byście mieli wybierać...

Pilne, nocleg Poznań. (11 odpowiedzi)

Witam, poszukuję czystego i niedrogiego noclegu w Poznaniu. może ktoś z Was ma jakies namiary,...

do góry