Widok

Z jakim wyprzedzeniem trzeba zapisać dziecko do przedszkola żlobka ?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Córcia ma 15 miesiecy jak bedzie miała 2,5 lub 3 latka będe musiała oddać ja do żłobka przedszkola czy juz muszę ja wpisać na listę oczekujących? chodzi mi o publiczne jak i prywatne
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie wiem jak teraz - ale z naszym rocznikiem było tak, że do żłobka należało zapisywać dzieci będąc w ciąży :] (państwowego)

przedszkola państwowego nie przeskoczysz - w danym roku jest nabór konkretnego rocznika i tyle. nie ma zapisywania wcześniej.

do prywatnych punktów z reguły można zapisać na bieżąco(jeśli akurat jest miejsce) - ewentualnie z kilkumiesięcznym okresem oczekiwania(jeśli nie ma miejsc - koleżanka tak czekała na miejsce w prywatnym żłobku)
Maluchy do 3 lat chodzą do żłobka?czy do dwóch?
Do przedszkola państwowego przyjmują dzieci powyżej 3 roku życia, do prywatnych zależy od placówki od 2 - 2,5
Jestem teraz w ciąży zapisałam córkę do żłobka państwowego jak byłam w 4 miesiącu ciąży, teraz jestem w 9 i jesteśmy 241 w kolejce.
do żłobka to się zapisuje rok przed planowaniem zajścia w ciążę. Jak juz jesteś w 4 mc to po pticach.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja zapisywałam synka miesiac przed porodem dostał sie na Szeroka jak miał 2,5 roku
przedszkole prywatne:

zapisaliśmy w 2011, na razie dostaniemy się w 2014 ( pomimo otwarcia w międzyczasie nowej filii), więc szukamy czegoś mniej oblężonego

image

Do przedszkola państwowego dziecko rocznikowo musi mieć 3 latka
Do żłobka państwowego zapisywałam córkę w 3-4 miesiącu ciąży, jak się mała urodziła byliśmy na około 180 miejscu i się córka nie dostała

Do przedszkola, jeżeli będziesz startować w Gdańsku, będzie rekrutacja elektroniczna poprzez UM
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
Czy ktoś może mi powiedzieć jak to teraz jest z żłobkami publicznymi. Bo na stronie http://www.zlobki.gda.pl/ wyczytałam że żeby się zapisać trzeba podać pesel dziecka. Czyli jak jestem w ciąży to jeszcze nie mogę się wpisać na listę oczekujących - dopiero jak urodzę?!
image image
pesel dasz jak urodzisz oni tylko zapisza ze w ciazy jestes :)) ja zapisalam sie w polowie ciazy i do wieku dziecka 1,5 roku nie dostalismy sie :)
ale jak to? na tej stronie zeby sie zarejestrowac na listę oczekujacych trzeba podac pesel dziecka... jak to obejsc? mozna w ogole??
http://rejestracja.zlobki.gda.pl/

w formularzu piszesz tez datę, od kiedy chciałabyś do żłobka...
jesli wcześniej bedzie twoja kolej, to wezmą następną osobę z listy, a wy będziecie na górze listy

co do zapisywania dziecka w brzuchu.. .trzeba podać pesel, ale... można później go zmienić... wszystkie dane (chyba) można zmienić poza wyborem placówki (wybiera się 3)

my, zarejestrowani tydzień temu na chełmie jestesmy na 462 miejscu, na szerokiej na 320, na pocztowej (gdzie na razie naboru nie bedzie bo planują urlop) na 267 (moge źle pamiętac końcówki tych miejsc, ale rząd wielkości właśnie taki

do prywatnego żłobka praktycznie od ręki można się dostać
image
No faktycznie jak masz dziecko poniżej 3 lat to możesz podać jego pesel. Ale jak to jest pierwsza ciąża to nie da rady się zapisać na to wychodzi.
image image
Sonia, Młody chodził do żłobka od kiedy skończył dwa lata. Tyle, że wtedy nie było tej elektronicznej rekrutacji - zanosiłam podanie do dyrekcji żłobka i czekałam na 'przydział'. ;)
Nie bardzo wiem co teraz zrobić. Chyba podjadę do byłego żłobka Młodego i po prostu podpytam dyrektorkę jak to rozwiązać, skoro zapisywanie dziecka narodzonego nie mam sensu, a nienarodzonego - nie da się zapisać. :/
wiesz... teoretycznie możesz sobie "wymyślić" pesel - byle z "wymyśloną" data urodzin dziecka się zgadzał (i nie był "starszy" niż dwu-trzylatek)
image
Sonia, moze zadzwoń ?
http://www.zlobki.gda.pl/contact

Bo moze trzeba bedzie podać swoj pesel np ?

Ja zapisywałam młodą jak bylam w 20tyg ciąży, byla na ok 290miejscu na chełmie, teraz mała ma prawie rok i jestesmy na 76 wiec prawdopodobnie od wrzesnia/października sie dostanie...
image

Nulka, a korzystałaś z tej elektronicznej rekrutacji?

Wolałabym nie podawać fikcyjnych danych. Tym bardziej, że muszę potwierdzić prawdziwość tych wprowadzonych.
Nie, zapisywałam sie jeszcze normalnie, osobiscie w żłobku, teraz tylko potwierdzam elektronicznie co miesiac.
image

Kurcze, ja właśnie też. Wszędzie teraz rekrutacja elektroniczna. Niby prościej, a jednak - trudniej. ;)
nulka - w zeszłym roku przyjęli na jesień 35 dzieci na Chełmie - http://www.zlobki.gda.pl/show_news/54
a wlicz w to jeszcze dzieci z pierwszeństwem...
11. Pierwszeństwo w przyjęciu do żłobka, wynikające z uchwały Nr X/137/11 Rady
Miasta Gdańska z dnia 28 kwietnia 2011r., mają dzieci:
a) z aktualnym orzeczeniem o niepełnosprawności,
b) których co najmniej jedno z rodziców jest osobą niepełnosprawną,
c) wychowywane samotnie przez rodzica przebywającego w domu samotnej
matki lub w innej specjalistycznej placówce i nabywającego w okresie
pozostawania bez pracy kwalifikacje zawodowe umożliwiające podjęcie
zatrudnienia,
d) których rodzeństwo uczęszcza do żłobka

na pewno te 76 osób jest zapisanych w 3 żłobkach, ale kurcze...

a możesz napisać, w jakim tempie zmienia się pozycja Wasza na liście? skokowo się zmienia, czy tak po 1-2 miejsca, jak ludzie nie potwierdzają i wypadają z kolejki
image
Wiesz co, jakos po roku, czyli w styczniu bylismy kolo 100 wiec zimą najwiecej sie wykrusza ;)
Ale skoro w rok przeszlismy prawie 200miejsc to licze, ze teraz te 70 miejsc da rade...
Ale prawdopodobnie bede jednak czekać do wiosny a pewnie dostaniemy sie wczesniej wiec musze zadzwonic i dopytac jak to jest jakbym chciala wydłużyc ten czas...
image

nulka- tam gdzie potwierdzasz "gotowość" można w którejś zakładce zmienić dane - jedną z danych jest data waszej 'gotowości" pójścia do żłobka
image
Na tej ich stronie jest tak napisane,

Przed przystąpieniem do zgłaszania dziecka, przygotuj: jego PESEL (zgłaszać można tylko dzieci już narodzone), dane adresowe rodziców lub opiekunów prawnych oraz upewnij się, że dysponujesz aktywnym adresem poczty elektronicznej, który będzie konieczny do potwierdzenia zgłoszenia oraz dalszego korzystania z serwisu.

Więc wychodzi na to że nie da się podać swojego peselu itd
image image
Po wysłaniu zgłoszenia w każdej chwili możesz zmienić
informacje w nim zawarte - z wyłączeniem PESELu, daty
urodzenia dziecka oraz miejscowości zamieszkania dziecka.

Także pomysł z zapisaniem starszego dziecka i zmiany danych czy zapisanie fikcyjnego dziecka odpada :]

Masakra to ja nie wiem kto się teraz do tych żłobków dostanie, a niby ma być bardziej pro rodzinna polityka
image image
och, nie doczytałam, że z wyłączeniem... znaczy się własnie na odwrót przeczytałam,że łącznie z...

ale w sumie może to wynormuje trochę sytuację... bo jednak zapisywanie "brzuszków" do żłobka to chore jest
image
wiem, ze mozna zmienic ale skoro jestem juz na 76 to nie wiem czy przesuną nas az do wiosny...
image

Z jednej strony to dobrze, że wprowadzili jakąś formalną weryfikację wniosków, bo kiedy ja składałam podanie i przyjęciu decydowała pani dyrektor i jej 'widzimisię'. Wystarczyło, że jakaś mama trochę popłakała, poskarżyła się na ciężką sytuację i za kilka tygodni dziecko zostawało przyjęte do żłobka.
Z drugiej strony - założę się, że i tak znajdą się tacy, którzy będą kombinowali, więc dla tych, którzy uczciwie swoje 'odstoją' pewnie nie będzie szans na miejsce. Nie wierzę, że teraz wszyscy będą czekali z zapisami do porodu. :/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
mamtu - no ja zapisałam roczne dziecko... choć mówiono mi,żebym zrobiła "to" w ciąży...
Zastanawia mnie to, że przez półtora roku (jak nulka się zapisywała do teraz) lista wydłużyła się niemal dwukrotnie (jak pisałam jesteśmy na ponad 402 miejscu)
image
AgaB mamy dzieci w podobnym wieku- córka ma rok i 2 tygodnie. Nauczona doświadczeniem (przy starszym synu nie wiedziałam , że trzeba było się zapisywać w ciązy żeby mieć realne szanse na złobek)zapisałam córkę do złobka we wrześniu 2011(około 7-8 tc). Byliśmy wtedy na około 260 pozycji. Teraz jesteśmy na 64

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

ciąża a żelowe paznokcie (13 odpowiedzi)

Witam koleżanki......czy wiecie o jakiś przeciwskazaniach do robienia sobie żeli w trakcie...

Nie mam ochoty na seks (21 odpowiedzi)

Czy jest to możliwe w zaledwie kilkuletnim związku? Rozumiem,zę rutyna może przyjść po 20-30...

trymer/maszynka do strzyżenia - zbieram opinie (18 odpowiedzi)

dzieczyny, poszukuję jakiejś maszynki/trymeru (max do 150 PLN), która/-y tnie włosy od 0,5mm....

do góry