Widok
Za murami Zakładu Karnego w Gdańsku Przeróbce
Opinie do artykułu: Za murami Zakładu Karnego w Gdańsku Przeróbce.
Zakład karny to małe miasteczko, w którym życie toczy się dwadzieścia cztery godziny na dobę. Jest w dużej mierze samowystarczalny, osadzeni wykonują większość robót. Oczywiście - to miasteczko dość nietypowe, bo oddzielone od reszty świata drutem kolczastym.Zakład karny w Gdańsku Przeróbce to jednostka penitencjarna typu otwartego i półotwartego. Składa się z siedmiu pawilonów. Zakład karny powstał w 1970, gdy tereny pokolejowe zostały zaadaptowane na jednostkę penitencjarną. Nie zatrudnia ...
Zakład karny to małe miasteczko, w którym życie toczy się dwadzieścia cztery godziny na dobę. Jest w dużej mierze samowystarczalny, osadzeni wykonują większość robót. Oczywiście - to miasteczko dość nietypowe, bo oddzielone od reszty świata drutem kolczastym.Zakład karny w Gdańsku Przeróbce to jednostka penitencjarna typu otwartego i półotwartego. Składa się z siedmiu pawilonów. Zakład karny powstał w 1970, gdy tereny pokolejowe zostały zaadaptowane na jednostkę penitencjarną. Nie zatrudnia ...
jak oni liczą?
700 skazanych tam siedzi?? 30 % chodzi do pracy
wg. autora 30% z 700 to 150?
Parodia, kolejny artykuł sponsorowany by poprawić wizerunek SW. Tam siedzi może 600 osób bo więcej nie ma miejsc.
Szkoda kasy na tych zło....
http://www.youtube.com/watch?v=an_Ch4S-3lw&feature=player_embedded#!
to jest dopiero kryminał
wg. autora 30% z 700 to 150?
Parodia, kolejny artykuł sponsorowany by poprawić wizerunek SW. Tam siedzi może 600 osób bo więcej nie ma miejsc.
Szkoda kasy na tych zło....
http://www.youtube.com/watch?v=an_Ch4S-3lw&feature=player_embedded#!
to jest dopiero kryminał
to nie są jacyś "ONI". Posłowie są wybierani przez społeczeństwo w wyborach, siłą rzeczy stanowią jego emanację. Nie stanowią jakiejś innej rasy zupełnie odmiennej od "NAS". A ponieważ kombinatorów, cwaniaków, wałkoni, oszustów i złodziei wśród nas dużo... w końcu u nas kto zwraca uwagę na jakieś machlojki, ten jest wstrętny "społeczniak" i "donosiciel". Dlaczego posłowie mieliby być inni?
Po co skoro to jest przedszkole?Jesc daja...wyksztalcic sie moga pocwiczyc..i jeszcze im placa za prace...do tego przepustki.Co to za zaklad karny???To smiech i brak resocjalizacji.Ilu z nich nie wraca do poprzedniego zycia???1/100?????
To jest mentalnosc Polskiego rzadu.Na osadzonego z 3000dziennie a na dziecko 5zl...zal
To jest mentalnosc Polskiego rzadu.Na osadzonego z 3000dziennie a na dziecko 5zl...zal
wszystko fajnie
ale niestety resocjalizacja w Polsce leży.
Jak wg mnie powinno to wyglądać po 5 letniej odsiadce? Osadzony powinnien mieć w tym czasie skończone zaocznie studia, odłożone po gdzies 500 miesięcznie ( 30 000 zeta na wyjściu ), pare kursów i języki porobione no i prawo jazdy plus "niekaralność" jeśli oczywiście go "ugrzecznią". Z takim startem w życiem nie wróci do kradzieży bo i po co.
Jak wg mnie powinno to wyglądać po 5 letniej odsiadce? Osadzony powinnien mieć w tym czasie skończone zaocznie studia, odłożone po gdzies 500 miesięcznie ( 30 000 zeta na wyjściu ), pare kursów i języki porobione no i prawo jazdy plus "niekaralność" jeśli oczywiście go "ugrzecznią". Z takim startem w życiem nie wróci do kradzieży bo i po co.
wszystko fajnie
tylko jak osobę która nigdy nie chciała (mówimy o osobach które nie chciały a nie nie mogły) się uczyć teraz do tego przekonać? Poza tym nie mylmy pojęć. Osoba skazana nie ma co liczyć na karierę nawet po wyższych studiach. A co do odłożenie pieniędzy? Podatnicy łożą na ich utrzymanie , a powinni sami to robić.
wszystko ładnie i pięknie ja tyrając mam problem odłożyć 500 do tego płacąc za szkołę i wszystkie kursy do tego coś zjeść i zrobić opłaty a taki osadzony będzie wypisywał skargi że ma za małą celę że narusza się jego prawa itd oczywiście siedzi za niewinność. Jemu nic nie zrobisz a mnie będzie ścigać komornik, sieć za przekroczenie terminu płatności o dwa dni, policja z radarami, kanary w autobusie ja widzę jakieś absurd
przede wszystkim powinien odpracować i oddać z naddatkiem to co ukradł lub tego równowartość. a nie na koszt podatników sobie życie układać. W pracach społecznych pracowałby budując np. drogi, chodniki, etc... państwo oszczędza, bo płaci np. połowę tego co normalnemu uczciwemu człowiekowi z czego część idzie na jego własne utrzymanie, część na pokrycie strat które wyrządził a część odkładał by sobie na życie po odsiadce. i tak to by mialo sens.
propaganda
Ten artykuł to jeden wielki pic na wode . Nawet fotografia pokazuje tylko część wyremontowaną tzw. P3 . A reszta ?? Baraki, syf , wszystko się sypie. A co do pracy -- no cóż wcale nie jest tak kolorowo -wiele osób chce pracować ale dostają ją tylko zasłuzeni dla administracji . Niestety miałem tam okazję w 2010 spędzić trochę czasu ( nadmieniam , że chodziło o paragrafy gospodarcze ) więc akurat moja opinia na temat tego zakłądu jest kompletnie inna. Resocjalizacji, ba nawet pomocy wychowawców w załatwieniu najprostszej sprawy nie ma praktycznie żadnej , a te kursy ... hehhehe śmiech .Jedno prawdziwe zdanie - faktycznie mają " jeleni " którzy za free wykonuja wiele najgorszych zleceń na terenie 3miasta
Sami dresiarze na filmie
Kradnie? Uciąć dłoń. Rozboje? Uciąć dwie dłonie. Bez dłoni, więcej nie ukradnie.
A że to niby brutalne, nieludzkie, niehumanitarne ? A czym oni sobie zasłużyli na ludzkie traktowanie?
Mój sąsiad był skazywany dwukrotnie za morderstwo. Nie było go 3 lata no i wrócił do rodziców, szczęśliwy ze na wolności. Jak nie odczuwać strachu przed kimś takim?
Inny przykład. 3 dresiarzy po dyskotece skatowało na śmierć chłopaka. Posiedzieli trochę w areszcie, minął rok i wszyscy na wolności. Po prostu zarąbisty kraj.
A że to niby brutalne, nieludzkie, niehumanitarne ? A czym oni sobie zasłużyli na ludzkie traktowanie?
Mój sąsiad był skazywany dwukrotnie za morderstwo. Nie było go 3 lata no i wrócił do rodziców, szczęśliwy ze na wolności. Jak nie odczuwać strachu przed kimś takim?
Inny przykład. 3 dresiarzy po dyskotece skatowało na śmierć chłopaka. Posiedzieli trochę w areszcie, minął rok i wszyscy na wolności. Po prostu zarąbisty kraj.
Ja tam wolałbym widzieć jakiś kamieniołom w środku...
i pracujących tam przestępców. Albo przy budowach autostrad po 12 godzin na dobę itp. A tu co? Boisko, siłownia, papu podane pod nos. No załamka! I niech cwaniaki tu na forum się nie wymądrzają, że zawsze można tam iść. Tam powinno odstraszać od zbrodni! Oni sobie siedzą w ciepełku, a na wolności tysiące ludzi, przeżywają traumę, z powodu różnych zbrodni jakich dokonali ci ludzie. Od mniejszych do mega wielkich!
Żebyś wiedział. I są traktowani niewiele lepiej niż ciule (ale nie na Przeróbce)
Na Przeróbce to siedzą głównie właśnie domowi ninja, pijani kierowcy i konfidenci. I wierzcie lub nie, ale zrobią wszystko żeby tylko nie zjechać na zamek jak np. Czarne. Tak na prawdę to nie więzienie. Sztum to robi wrażenie na każdym...
w USA mialem te nieszczesna okazje byc he he za przedluzenie podytu w usa ! zlapaly mnie capy na autostradzie przekroczylem szyb
sprawdzili dokumenty wbili w kompa i powiedzieli, ze mam wyrok deportacyjny ja nie opuscilem usa ,wyjechalem do innego stanu tam znalazlem prace na sprzatniu za 12 usd/h,pelno roboty jest w usa,najwiecej na budowie ,wiec skuli do tylu i wioo do aresztu potem oderbarli mnie( policjanci emigracyjni to inna komorka)przewoz do wiezienia ! szok sami murzyni ,latynosi malo bialych warunki super silownia, tam kazdy pakuje na maxa ,biegaja, maja duzy plac ,boisko,soccer field,bieznia tartanowa ,dobre jedzenia , serio! ... ja bylem krotko ale(,nie chcialbym tam zostac dluzej,)pewnie murzyni w koncu by zaatkowali albo latynosi tam sa grupy ,musisz do kogos sie przylaczyc , zostalem deportowany do wawy . 10 letni zakaz wjazdu do usa i tyle. a prawda jest taka ze chyba dozywotni,usa to 32 razy wiekszy kraj od pl JEST GDZIE SIE RUSZAC USA TO PIEKNY KRAJ.-pozdrawiam.
czlowieku w chcicago,new yorku na budowie na pomocnika masz 18 usd na godzine ! obudz sie ! jedz !
bylem w usa pare lat i nie wciskam kitu ! tam pelno jest roboty bez ubezpieczenia, gorzej z prac a z ubezpieczeniem z wakacjami z socialem i t d, ale do tego musisz znac biegle angielski i miec zielona karte !ciezko znalesc prace ale taka za 10 usd /h wszedzie znajdziesz ! oczywiscie jak chcesz pracowac np.sklepy sprzatac w nocy albo na budowie a jak znasz contraktorke to super ! trzymaj sie (greenpointu- brooklyn) kazdy ci pomoze jak mi ! pozdro. NIE SLUCHAJ TYCH BZDUR ZE POLACY POLAKA NIE POMAGAJA TO- KIT !
ważne
pytanko, co zrobić żeby sie tam dostać ale bez przestępstwa?? chciałbym tam pójść bo z pracą kiepsko a darmowy kurs by mi sie przydał, bo niestety za darmo nigdzie czegoś takiego niema dla młodych osób no chyba że sie komuś w pup uda że zostanie wylosowany. i jeszcze żarcie i nocleg na koszt państwa ehh...
WYZYSK!
No pewnie, Panie Halewicz!
Ja to widzę tak: pobudka o 9.00, śniadanie podane do łóżka, potem odpoczynek.
Wypoczęty otrzymuję obiad (zdegustowany, bo znów nie podano homara), potem telewizja/gry.
Kolacja i widzenie z żoną/ku*wą w pokoiku z pościelonym łóżkiem.
Niech mi piorą i gotują i sprzątają ludzie z zewnątrz zatrudnieni na umowę zlecenie, którzy niepewni jutra przemykają się pokornie pomiędzy ludem wybranym, rasą panów - Osadzonymi!
Ja tak to widzę, panie Halewicz...
Ja to widzę tak: pobudka o 9.00, śniadanie podane do łóżka, potem odpoczynek.
Wypoczęty otrzymuję obiad (zdegustowany, bo znów nie podano homara), potem telewizja/gry.
Kolacja i widzenie z żoną/ku*wą w pokoiku z pościelonym łóżkiem.
Niech mi piorą i gotują i sprzątają ludzie z zewnątrz zatrudnieni na umowę zlecenie, którzy niepewni jutra przemykają się pokornie pomiędzy ludem wybranym, rasą panów - Osadzonymi!
Ja tak to widzę, panie Halewicz...
Kto tam siedzi ludzie za jazde bez biletu dla nadrobienia statystyk kryminalnych . A panowie z Rzadu i cala ta banda kradnie miliony w bialych rekawiczkach a jak juz to wychodzi za kalcja albo poreczeniem drugiego takiego samego jak on, Polska demokracja i sprawiedliwosc tyle jej masz ile mozesz sobie kupic
Mściwość, złośliwość, zawiść
brak wiedzy... w takim społeczeństwie, resocjalizacja nie ma możliwości na poprawne działanie. Z tego co widzę, wśród internautów są sami prawi obywatele którzy nawet złodzieja wsadziliby na krzesło. Nie potrafią rozważyć drugiego dna postępowania osób osadzonych, nie umieją postawić się w ich sytuacji, nie mają pojęcia o podstawach psychologii a wydają tak straszne i bezpodstawne osądy. Przykro czytać wasze wypociny.
Paranoja
Menty społeczne powinny zapier... w przysłowiowych "łagrach" dlaczego mam utrzymywać bandytów??? Wszyscy osadzeni - całkowita izolacja. Ma być przeraźliwy strach przed powrotem do pudła a nie wakacje. Wiem coś o tym, resocjalizacja? Hahaha owszem ładnie brzmiący kierunek na uniwerkach. Prawa człowieka tak, ale dla ludzi a nie przestępców.
Błędy, błędy, błędy...
Proszę zwracajcie uwagę na treść pisanych przez siebie artykułów... Czytając Wasze wypociny człowiek może dostać oczopląsu... Nie wspomnę już o stylistyce. Jeśli nie potraficie pisać lub Wam wiedza wywietrzała z głowy to może warto by było wrócić do podstaw (szkoły podstawowej). Pozdrawiam wyszkoloną REDAKCJĘ
Spędziłem tam tylko 3 miesiące
ale porównuję je do pobytu w sanatorium. Wybyczyłem się za wszystkie czasy! Hmm ... fajne były te nocne pogaduchy po mocnym czaju :-) czy nauka języka migowego. Jednego co mi tam brakowało ( i to tak, że śniło się po nocach stając się obsesją), to białego pieczywa. Cała reszta do przyjęcia. A za co posadzili? Za "bunkra" czyli za przebywanie poza miejscem zameldowania powyżej 24 godz.
Oczywiście wesołe czasy za komuny :-)
Oczywiście wesołe czasy za komuny :-)
Dbd
Bardzo dobrze jest ten filmik pokazany .! Takie jest zycie osoby ktora przebywa we wiezieniu "swiat zza krat nie taki kolorowy" ! Taka prawda no ale coz pracuja jako spoleczniaki ale sami sobie taka droge wybrali . To prawda ze 51% osob ktorzy siedzieli we wiezienu po wyjsciu chca wyjsc na prosta lecz nie wszystkim zbikom to sie udaje .! :)) Pozdrawiam :D
obóz koncentracyjny
ZK gdańsk- przeróbka to współczesna wersja obozu koncentracyjnego.
Jaki jest cel trzymania drobnych przestępców z wiktem i operunkiem ? Klawisze udają że pracują,osadzeni udają że siedzą.Każdy ma zajęcie
Tylko naciągacze z CZZK śmieją się ,że naciągneli TUSKA na grube miliony na utrzymanie tego BURDELU,
Typowe dla naszego kraju szaleństwo
Jaki jest cel trzymania drobnych przestępców z wiktem i operunkiem ? Klawisze udają że pracują,osadzeni udają że siedzą.Każdy ma zajęcie
Tylko naciągacze z CZZK śmieją się ,że naciągneli TUSKA na grube miliony na utrzymanie tego BURDELU,
Typowe dla naszego kraju szaleństwo
niestety moj maz tez jest osadzony. tylko dlaczego dobrych ludzi. poszedl siedziec przez swoja chorobe ale nie zrobil nikomu nic zlego. jest dobrym ojcem sasiadem kolega. mial prace. legalna. odprowadzal podatki spalacal regolarnie kredyt. a teraz co? ja zostalam z trojka dzieci bez pracy. bez mozliwosciua pojscia do pracy, bez srodkow dozycia. a panstwo? woli utrzymywac i jego i mnie dawac nedzne ochlapy. bo to nie mozna nazwac pomoca dla rodziny osadzonego. panie TUSK gdzie pan teraz jest!!!!!
ładnie pokazują pawilon otwarty p3, szkoda, że nie pokażą, jak się gnieździ 11 osób w innych pawilonach p2. Jak więźniowie myją się w zimnej wodzie i raz w tygodniu mają łaźnie.... Na filmiku wszystko ładnie, pięknie a w rzeczywistości to NORA. Na pięknym boisku można gra tylko po ziemi, żeby piłka za wysoko nie poleciała, bo wpadnie na druty kolczaste, piłka się przebije i koniec zajęc, bo kaowiec drugiej piłki do gry nie da.
skazany
Witam
obecne na 12 lutego 2012 mam bilet na przeróbke, i z tego co wiem to wolałbym do wejherowa (8 miesiecy w OTZS Zwartowo odział wejcherowo mam juz za soba ). Resocjalizacj a żadna. jedzenie dmo d..y dzienna stawka zywieniowa to 4,2 do 5 złotych na osobe. łaznia r tygodiu.kantyna 3 razy w miesiącu. cele 4 osobowe, normalnie zimna woda, 2 razy w tyodniu przez 2-3 godziny ciepła jest. SW w miare ok choc śą wyjątki, telefon 3 minuty dziennie jak sie zgodzi oddziałowy. Pod cela nie ma nic, mozna miec czajnik lub grzałke i telewizor za zgoda dyrektora oczywiście. ale ktoś to musi przywieżc. także masakra
obecne na 12 lutego 2012 mam bilet na przeróbke, i z tego co wiem to wolałbym do wejherowa (8 miesiecy w OTZS Zwartowo odział wejcherowo mam juz za soba ). Resocjalizacj a żadna. jedzenie dmo d..y dzienna stawka zywieniowa to 4,2 do 5 złotych na osobe. łaznia r tygodiu.kantyna 3 razy w miesiącu. cele 4 osobowe, normalnie zimna woda, 2 razy w tyodniu przez 2-3 godziny ciepła jest. SW w miare ok choc śą wyjątki, telefon 3 minuty dziennie jak sie zgodzi oddziałowy. Pod cela nie ma nic, mozna miec czajnik lub grzałke i telewizor za zgoda dyrektora oczywiście. ale ktoś to musi przywieżc. także masakra
za murami zakladu karnego w gdansku przerobce
morderca mojego brata tam siedzi i od dwóch tygodni dzień w dzień wydzwania do mnie neka mnie telefonami!jak to możliwe ze morderca może sobie codziennie dzwonic gdzie chce i nikt tego nie kontroluje!nikt nawet się nie wysilil żeby go przewieźć do innego cięższego wiezienia nie w gdansku gdzie mieszka cale zycie i codziennie domnie dzwoni!to jest chore!!!!!!!!!!!
jak slucham to mam dosc
niektorych opiniii. to nieprawda ze w zk siedza sami zli ludzie. niektorym powinela sie noga i musza poniesc kare. tak jest kolej rzeczy. ale nie powie mi nikt ze taki ktos kto jest alkoholikiem (TO JEST CHOROBA KTORA MOZE DOTKNAC DOSLOWNIE KAZDEGO)i idzie do zk bo prowadzil pod wplywem. a wiadomo nie trzeba wiele. a poza tym jest dobrym obywatelem przekldnym czlonkiem rodziny ma prace itd ma tez lupac kamienie chodzic z "kula u nogi". dla mnie jest chore takie myslenie. zanim cos powiecie to sie trzeba troche zastanowic.
nieszczęśliwa
kochanie niedługo cię ujrzę tyle mogę ci ofiarować. chce wszystkim życzyć szczęśliwych świat w szczególności pani sędzinie która sprawiła mojej rodzinie prezent którego nie zapomnimy do końca życia. pragnę tylko żeby pani święt były w połowie takie jak nasze bo nie da się opisać uczuć której mamy w naszych świętach. racjonalizacja bzdura czego ma tam się nauczyć nowego fachu chyba np.kradzierzy bo tak naprawdę to jego rodzina została ukarana i to ona odbywa karę bo takie jest prawo polskie płakać się chce tak się chroni i traktuje rodziny gdzie na utrzymaniu jest 4 dzieci kobieta nagle zostaje sama. dozór elektroniczny w województwie pomorski zwłaszcza w sądzie w gdańsku woła o pomste do nieba. nie wierzcie w cuda bo dostanie tej opaski i odbycie reszty kary skazanego okazuje się niestety takim cudem kłamstwo oszustwo hasła ispirujace napraw swój błąd w śród bliskich piękne słowa i cccccco z tego to puste słowa rozdarta nie szceśliwa kochanie 54 dni i na zawsze razem nikt i nic nie stanie nam na przeszkodzie żeby tworzyć szczęliwą rodzinę kocham
Brak komunikacji z rodziną z powodu złego humoru wychowawcy
Mój partner przebywa ponad 9 msc na pół otworku w Gdańsku myy mieszkamy w wielkiej Brytanii co za człowiek który nie pozwala jemu skorzystać z rozmowy skype raz w tygodniu co mu przysługuje bo powyżej 100 km mieszkamy. Zacofanie Polska i ludzie każdy ma swoje prawa ale polskie służby mają to gdzieś. Ciesze się że już tam nie mieszkam