Widok

Zagadka 4,69

Zafascynował mnie biedronkowy proszek do prania kolorów w mojej łazience.
Waga: 4,69 kg. Nie 4,5 czy 5,0.. ale właśnie 4,69.
Nie jest to 10 funtów angielskich, bo by było 4,54 kg.
Co więcej: nie są to również funty portugalskie (co byłoby dosyć logiczne).
Gmerając, znalazłem, że to nie tylko Biedra ma taki ewenement. Znalazłem również np. Vizir czy Ariel zapakowany w takiej właśnie ilości.

Czy ktoś zna jakieś wytłumaczenie?
Nie musi być racjonalne ;D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hłe he... a jednak zamierzam przygotowac ustawkę "zakąszania" konserwowym z "wypełnieniem" pod kanapeczki z mielonką ;)...

Ps
Czekam na sezon ogniskowy. Kominek jest już "wypalony", "przepalony" (dostał w du...ę przez mijający sezon, robiąc za źródło główne). Codzienne mycie szyb ma zalety ale chętnie odetchnę i po ognisku na zewnątrz, wieczorem wystarczy mi światło świec.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tuś mnie zagiął nie pojmę :(

@rondelku:

No dobra... de gustibus... ale konserwowe to nie to ;)
Muszę zgłębić tajniki kuchni molekularnej, ale póki co, wierzę intuicji. Kiszone* (nie: kwaszone!) są "debest"!

Pierwsze ognicho robiłem tydzień temu. Czysto techniczne, bez wyszynku.
Trza było spalić przeogromną kupę gałęzi, przynajmniej rok temu ściętych.
Przez tydzień, z dniem dzisiejszym włącznie, naprodukowałem kolejną (już większą a jeszcze nie skończyłem:) kupę.
Do palenia będzie najwcześniej na jesieni.
Pomyślę nad połączeniem koniecznego.. z koniecznym :D

@lewak:

Czasami nawet dyktę da się wypić z klasą. Ale raczej tego nie pojmiesz ;>

---
* debest: wiadomo czyje.
Choć w powyższym zastosowaniu się nie nadają. Nie są puste w środku a ich drążenie byłoby świętokradztwem :D

Ble Label też z kiszonych?

To jest myśl! Uwielbiam konserwowe i chyba to jest tip na nadchodzące ognisko, rozpoczynające sezon wakacyjny i urlopowy :)
Ależ jazda! ~8)

Ale za to więcej wody po ogórkach następnego dnia rankiem ;)

Przypomniałeś mi, jak kiedyś piliśmy z pustych w srodku ogórków kiszonych, bo nie było pod ręką innych naczyń.
Kto zagryzł za dużo swojego "kieliszka", w następnej kolejce dostawał siłą rzeczy mniej.
Ekonomia i ekologia w jednym :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pracuję przy analizowaniu takich zmian i każdy producent co jakiś czas zmienia skład lub gramaturę przeważnie ze względu na zysk. Np. ogórki Krakus nie mają jak dotychczas 900g, tylko 875g. Różnicy na pierwszy rzut oka nie widać , a starcza na jeden kieliszeczek mniej.;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

czysta ekonomia biedronka robi hurtowe zamówienia i płaci za kilogram, jakaś mądra głowa wyliczyła, że takie opakowania będą atrakcyjne cenowo i ilościowo dla klienta ale również dla biedronki i producenta produktu, np. cocacola woli sprzedać więcej za trochę mniej niż 2 litry ale też trochę drożej od 1litra, poza tym zapewnia to dobry zbyt dla produktów "tylko dla ..." jak i daje możliwość zmian w recepturach flagowych produktów znanych producentów (z racji "specjalnie dla... / tylko dla...") co przedkłada się na jeszcze niższe koszty produkcji np. 1 litra napoju

ja chyba wiem o co tu chodzi :) ileś lat temu był taki myk, że koncentrowali proszki, nawet pamiętam reklamę to był chyba vizir czy coś ("masz tu plamę, nie sprała się...nie mam!" ktoś to pamięta? :P ) i było hasło, że teraz mniej proszku a tyle samo prań. stąd te dziwne końcówki. dlatego już nie ma 4kg proszków tylko jest 3,7kg np. to się wiązało chyba z jakimiś ekologicznymi sprawami, które z kolei narzucała unia czy coś takiego, nie jestem pewna. w każdym razie właśnie dlatego nie ma teraz okrągłej liczby kilogramów w opakowaniach i stąd takie kwiatki jak równanie na zdjęciu Aradasha ;)

Mnie wątek bardzo zainteresował i nawet trąca o telepatię.
Na potrzeby przepierek weekendowych na budowie, kupiłam proszek z Biedronki, w pudełku.
Kilka miesięcy później, kupiłam ten sam produkt (???) i kiedy postawiłam nowe pudełko obok kończącego się opakowania, okazało się, że nowe było o dobre 1,5-2 cm węższe a opis i podana waga takie same :)

Ps
Jestem na etapie życia, kiedy mam czas na pierdoły i z przyjemnością odkrywam różne zjawiska, które dawniej umykały mojej uwadze.
Kilka tygodni temu, kupiłam przez allegro pakiet atlasów przyrodniczych. Po miesiącu oczekiwania plus 2 tygodnie "marginesu cierpliwosci", skontaktowałam się z kontrahentem. Informacja zwrotna - przesyłka zaginęła więc zaproponowano mi zamiennik jednej z książek (inny wydawca) i natychmiastową wysyłkę. Drogą dedukcji, odkryłam, że już w chwili gdy dokonałam zakupu pakietu, brakowało w nim jednej z książek. Kontrahent zamiast na gorąco przyznać to i zaproponować "zamiennik", wolał czekać... TO są dla mnie rzeczy nowe :) i obce mojej naturze.

Sorki, ale to ja decyduję o sposobie, w jaki marnuję swój czas na tym padole.
Jakbyś nie zauważyło, to piszę o pierdółach w dziale "Hydepark" czyli w miejscu z definicji na takie pierdóły przeznaczonym.
A skoro Ty marnujesz swój czas na czytanie tych pierdół, to (nie obraź się) z Tobą również jest coś nie tak ;]
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wez sie do roboty,a nie pierdołami sobie głowe zawracasz.jak czytam twoje posty to dochodzę do wniosku że cos jest z toba nie tak.Nie obraz sie ale to fakt.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

I jeszcze...
"Kilka podstawowych chwytów downsizingu:
redukcja liczby listków papieru toaletowego, czy ręcznika papierowego;
gofrowanie powierzchni papieru toaletowego, pozornie zwiększające objętość rolki;
podział produktu na mniejsze jednostki, bez proporcjonalnego zmniejszenia ceny;
wklęsłe dno słoika, puszki czy butelki;
zmiana sposobu ułożenia ciasteczek wewnątrz opakowania, pozwalająca zmniejszyć liczbę sztuk pasujących do nowego układu;
zmiana kształtu butelki, tak aby wydawała się szersza niż inne o tej samej pojemności;
zachowanie wysokości butelki czy puszki przy jednoczesnym minimalnym zmniejszeniu jej średnicy;
powiększenie otworu tubki pasty do zębów, tak, aby konsumenci bezwiednie wyciskali więcej zawartości."

Normy, audyty... o dociekliwych klientach nie wspominając
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ile waży opakowanie, w którym znajduje się proszek?

No że dżerman kłality - więc wydajniejsze niby...
Nie wiem, znudziło mnie to ;]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czymś się różnią te opakowania, ale "coś tam" to za mało, żeby rozgryźć czym ;)

Zdjęcia są w miarę OK - takiej jakości rysunki są na opakowaniu, na prawym byłem w stanie rozczytać "german cośtam" - ale tylko dlatego, że to jest to opakowanie które ja mam, więc porównałem z frontem mojego...

@Sadyl
No to muszę najwyraźniej po raz pierwszy w życiu przeczytać manual pralki :D Chociaż sypię proszku 'na oko' i jest OK.
Ale nijak ma się to do tego, co jest napisane na opakowaniu - że 50 prań - no chyba, że zakładają, e jedno pranie to ileś kg ciuchów, ale o tym na opakowaniu nic nie ma - a ja mam małą pralkę.

W każdym razie jeśli tak, to nurek po raz pierwszy w historii forum ma w czymś rację ;|
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Oczywiście, przecież o tym właśnie napisałem.
Bez intelektu byś się tylko bezproduktywnie naszarpał, a tak to przynajmniej masz jeszcze pewnie jakąś przyjemność.

Nie zmienia to jednak w niczym faktu posiadania silnych skłonności do onanizmu intelektualnego.

Warunkiem sine qua non onanizmu intelektualnego jest posiadanie intelektu.
Jestem w stanie zatem zrozumieć twój żal.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Autor wątku wykazuje silne skłonności do onanizmu intelektualnego.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum Hydepark

muza na dziś (784 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

Grajdołki (114 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry