Widok

Zakup bliźniaka

Cześć Wszystkim,

Planuje przeprowadzenie się do Bojana z Gdyni. Aktualnie mieszkamy w bloku na Witominie. Chciałam podpytać jak się żyje na osiedlach typu Brzozowe lub to osiedle obok boiska? Słyszałam wiele sprzecznych opinii. Czy mieszkańcy mogliby się wypowiedzieć?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja nie miałbym nic przeciwko jakby te domy stawiali na zasadzie jeden bliźniak na chociażby działce minimum 1500m kw. To by jakoś ładu nie zaburzało. Teraz jak się człowiek przyjrzy to czasami jest tak, że na 1000 mkw stoi bliźniak i połówka drugiego bliźniaka. Co de facto daje 2 budynki na 1000m kw. Szkoda, że władzom gminy jest nie po drodze wyprostowanie przepisów.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

nastąpiła ewolucja, już nie dwulokalowe, ale cztero i więcej. na każde 500 m2 można postawić jeden obiekt np. garaż, altankę, drewutnię. Deweloper może postawić bliżniaka, albo inne dziwactwo 1800m2 i z dziesięć lokali.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Deweloperzy przytoczą Ci kodeks hamurabiego byle w jakiś sposób wybielić swoje super inwestycje. Cała polska się z tego śmieje, te szeregi czy mini domyjednorodzinne dwulokalowe to jest śmiech na sali. Im się nawet nie chce płacić za projekt aby to nie było kopiuj wklej tylko jadą po najniższej lini oporu. Ja się zastanawiam jak ludzie łykają te bujdy jakie oni im wciskają.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kolejny domorosły deweloperek ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Doczytaj najpierw Prawo Budowlane, a w szczególności art.3 pkt 2a, który definiuje budynek mieszkalny jednorodzinny, a nie wyskakujesz z pretensjami o zgody na zabudowę. Dla ułatwienia podam Ci numer: Dz.U.2024.725
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Domek tak , szeregi familoków czy czworaki już nie. Na las nie będzie miejsca ;-) Zresztą las, jako taki, jest zbędny dla dewelopera . Nie generuje zysków .

To domek nie może stać w lesie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Naprawdę las tez sprzedany deweloperowi? jejku myslalam ze nie mozna sprzedac pod calkowita wycinke zeby postawic domy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Lasy też sprzedaż deweloperowi tak jak działki ( jak wy to mówicie, ojcowizna)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mieszkam w bliźniaku i jest całkiem ok
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Dwa lata wytrzymaliśmy w bliźniaku. Teraz przymierzamy się do sprzedaży. To był błąd jeżeli ktoś myślał, że zazna odrobinę spokoju. Dodatkowo otoczenie paskudne. Widoki może i ładne, ale wieczny hałas, co chwile quady, głośna muza, ciężko się żyje w takim kołchozie.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dokładnie. Bliźniak to najgorszy wybór. Wiem bo miałem i już sprzedałem.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wystarczy poczytać opinie o jednym z deweloperów co się buduje masowo w Bojanie. Musieliby mi dopłacić abym w tej fuszerce zamieszkał.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

O Bojanie. Lokalni przeszli na jasną stronę życia. W sklepie ekspedientki biorą " Wyborczą" do ręki bez obrzydzenia. Mniej dzielą nas na swoich i obcych. Bojano jest jednym z piękniejszych miejsc w okolicy. Mamy żuawie, sarny, bociany i wiewiórki, jeszcze rude, czyste powietrze. . Wieś położona blisko miasta. Niestety ,skazani jesteśmy na jazdę samochodem, wszędzie daleko i bez komunikacji. Młodym - uczniom i studentom nie jest łatwo. 2 samochody!
Niech się tu sprowadzają młodzi i wprowadzą nowy , cywilizowany świat, z uśmiechem i życzliwością. Zobaczymy, co wymyśli dla Bojana nowy wójt.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie polecam Ci zakupu bliźniaka, ma skumulowane wszystkie wady mieszkania w bloku i domu. A nie posiada za to zalet jednego ani drugiego. Pomyśl o mieszkaniu lub normalnym domu.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ale kocopoły pleciesz. Pytanie było o przedmiot wniosków a nie o decyzje środowiskowe, które są jego częścią. Wiem, że chciałeś się pochwalić ułamkiem znajomości procedur jednak tematem jest powód wydawania WZ pod zabudowę wielolokalową. Jak się uprze UG to i na centrum handlowe otrzyma decuzje srodowiskowa
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Decyzja środowiskowa wymagana jest dla przedsięwzięć ujętych w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 9 listopada 2010 r. w sprawie przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko. Czyli dla przedsięwzięć mogących zawsze znacząco oddziaływać na środowisko (obligatoryjny raport o oddziaływaniu na środowisko) nie ma wpływu ? Ma i to duzy
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Co ma decyzja wód polskich czy decyzja środowiskowa do wydania WZ pod zabudowę wielorodzinną?

Wyjaśnisz mi w jaki sposób ? Myślisz że Wojt sam sobie wystawia warunki ? Możesz dowiedz się jak wygląda procedura. Bez względu to wygrywa wybory każdy Wojt musi trzymać się procedur i decyzji innych urzędów środowiska wód polskich itd
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Oczywiście, popieram w 100%. Sam często kontestuję rozbudowę Bojana o kolejne osiedla szergowców czy bliźniaków.
Jednak chcę zaznaczyć. W mojej wypowiedzi nie atakuje mieszkańców tych osiedli, broń boże. Tylko jakiś troll chyba takie rzeczy wypisuje.

Mi zależy na tym aby rozbudowa Bojana miała przemyślany, kontrolowany przebieg, który nie jest pod wpływem różnych grup przedsiębiorców, którzy czerpią materialne korzyści, kosztem niematerialnych strat mieszkańców Bojana - na myśli mam drenowanie infrastruktury, nadmierne obciążenie hałasem z dużych inwestycji oraz ogólnie pojętym obciążeniem psychicznym związanym z nadmierną zmianą otoczenia.
Obok strat niematerialnych trzeba miec na uwadze, że ceny nieruchomości powoli zaczną spadać (lub ich wzrost będzie mniejszy) ponieważ takie nagromadzenie osiedli bliźniaków raczej nie powoduje wzrostu atrakcyjności terenu.
Z taką polityką gminy sie nie zgadzam i uważam, że Wójt przy pomocy rady gminy bardzo dużo zrobli aby doprowadzić do takiego stanu rzeczy.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Bojano

Niedziela czynu społecznego (7 odpowiedzi)

W najbliższą niedzielę zapraszam wszystkich towarzyszy i wszystkie towarzyszki do zamiatania...

do góry