Widok

Zbyt krótkie wędzidełko

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam! Mój synek (5 lat) ma za krótkie wędzidełko podjęzykowe. Do tej pory je ćwiczyliśmy, bo tak nam radzili logopedzi, ale jakoś nie widzę poprawy. Czy są jakieś mamy które podcinały dzieciom wędzidełko, i gdzie to robiłyście? Interesuje mnie głównie na NFZ, ale nie tylko.Czy nie było jakiś "skutków ubocznych" zabiegu?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mój siostrzeniec kilka tygodni temu miał przeprowadzany zabieg w szpitalu na Zaspie. miał być ze znieczuleniem, a okazało się, że go nie dostał :/ skutków ubocznych chyba nie miał żadnych, ale sam fakt, że bez znieczulenia zostało mu one podcięte jest co najmniej oburzający.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
My też mieliśmy na zaspie i też bez znieczulenia, zabieg trwał sekundy :) poszło szybko, znieczulenia nie miała bo chyba by bardziej bolało niż samo podciecie. mieliśmy skierowanie, w poradni w szpitalu skierowali na oddział tam zabieg i od razu do domu. Mloda od razu dostała w nagrodę cukierka i płacze się skończyły.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hej, w tym wieku dziecka sa dwie metody podcięcia wędzidełka - tzw tradycyjna ( stosuje się ją zazwyczaj w okresie niemowlęcym ) - przecięcie wędzidełka nożyczkami u laryngologa na standardowej wizycie. W przypadku dzieci starszych - pow. 3 roku na pewno, stosuje się znieczulenie miejscowe i po przecięciu wędzidełka zakłada się szew.
Druga metoda - przepalenie wędzidełka po działaniu na organizm ultradźwiękami, nie znieczula się dziecka, nie trzeba zakładać szwów.

Trochę na ten temat wiem - dwukrotnie miałam przecinane wędzidełko u dzieci - starsza córka gdy miała 6 lat, zaczęły się problemy w szkole i dopiero stwierdzono że chodzi o wędzidełko - zabieg wykonano metodą nr 2 ( na NFZ tyle że w szpitalu w Krakowie )

Przy młodszej córce - położna w szpitalu zauważyło że dziecko brzydko ssa - krótkie wędzidełko, przecięcie bez znieczulenia na wizycie u laryngologa ( NCM - Przychodnia Świętokrzyska na NFZ ) dziecko miało 3 tygodnie. Wizyta trwała dosłownie 2 min.
Dzięki za podpowiedź dziewczyny!

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

do góry