Widok

Zimna wojna

Zimna wojna Temat dostępny też na forum:
Opinie do filmu: Zimna wojna.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Może nie tyle życzenie, co niedojrzałość i decyzje podejmowane przez Zulę pod wpływem impulsu.
Co do gry głównych aktorów - właściwie nie pokazali miłości, żaru między Wiktorem i Zulą
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Cudowny.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 7

Inny

Film inny, warto zobaczyć, klimat, muzyka, teraz wracają obrazy...Polecam
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

Wirtuozeria

Kulig...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 4

sopot

Jak się doczeka do kożca listy płac , po zespołach francuskich i chorwackich jest cała lista utworów i Sygietyński itp
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Od połowy bohaterowie stali się irytujący - cierpienia, które ich spotkały, mieli na swoje własne życzenie. Koniec tandetny.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 16

Wzruszający ,zaskakujący,niezwykly,prawdziwy.DLa mlodych z pewnością nieco archaiczny przekaz szarej rzeczywistości dawnych czasow.Piękna historia trudnej miłosci doskonale wpisana w scenerię powojennej Europy i Polski.Wszystko autentyczne łacznie z szarością wszechobecną. Wspaniala muzyka,zdjęcia.Doskonała Kulig ,Kot,Kulesza....Troche zaskakujące zakonczenie, z pewnością prawdziwe ale jednak wolę gdy takie historie dobrze się konczą.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

do zobaczenia

historia mnie nie porwała. Kulig daleko dalej przed Kotem, ktorego nie widze w roli amanta.
bohater pierwszoplanowy to dla mnie jednak muza! + wyjatkowe zdjecia.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 13

Piękne piosenki, tańce, klimat dawnych czasów i wątek miłosny, polecam warto obejrzeć
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 6

Magia...

Ma w sobie magię...
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 9

Pewnym ograniczeniem jest to, że gra tylko role męskie. Trochę do powiedzenia mają też reżyserzy. Jak przeczytałem Twój komentarz to od razu w Wiktorze Warskim rozpoznałem młodego Religę i późnego Riedla.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Smutna miłość, to smutna miłość. Film blady, choć momentami dotykał jakiś głębszych strun.
Kto chce,pójdzie. Kto nie, zostanie.
Zastanawiam się, pomimo mojej sympatii do Tomasza Kota, dlaczego w każdym filmie gra "tę samą rolę"?
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 23

Brawo!!! Dziękuję

Za czarno białość - brawa!
Za zdjęcia - owacje!
Za role Kulig i Kota - Oskary,Lwy, Niedźwiedzie, Fryderyki i co tam jeszcze macie!
Za role Szyca, Kuleszy i Ferencego - brawa!
Za role śpiewaków ludowych - owacje!
Za repertuar Mazurka - brak mi słów na pochwały!
Gratuluję reżyserowi i mam ochotę go wyściskać za wrażliwość i talent. Dziękuję Panu!
Tyle wzruszeń, tyle znaczeń,tyle wspomnień, tyle powodów do czucia, myślenia i marzeń!
Taka miłość, taki czas....nie dziwi nic.
popieram tę opinię 103 nie zgadzam się z tą opinią 18

czytaj napisy komcowe

Sygietyński Zimińska i inni sa wymoenieni
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

Film znakomity, ale na afiszu brak Sygetyńskiego i Mazowsza.

Pawlikowski pełnymi garściami czerpie z dorobku Zespołu i Tadeusza Sygetyńskiego. Ale "zapomniał" w napisach wymienić kompozytora większości piosenek oraz wykonawców układów tanecznych. To nadużycie. A przecież piękna muzyka , wiodąca piosenka "Dwa serduszka" i popisy zespołu ludowego Mazurek - jak ich nazwano - wypełniają 1/3 filmu i są jednym z trzech jego wielkich atutów. Obok świetnej gry aktorskiej i pięknych zdjęć.
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 16

Nie inaczej, w związku z czym bojkotuję!!!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 29

Historia jest tak bardzo interesująca jak tamte czasy. Bardzo zyskuje na tym, że jest oszczędnie opowiedziana. Bez zbędnych scen i patosu. Pozostała część historii rozgrywa się w głowach widzów. Być może mamy różne wrażliwości. Dla mnie, każdy element filmu znakomity. Aktorstwo, zdjęcia, scenografia, muzyka o reżyserii nie wspomnę. Jestem przekonany, że w przyszłości będziemy bardzo często odwoływać się do tego filmu jako przykładu znakomicie wyważonych proporcji. Przecież, tak łatwo w takich historiach przekroczyć granicę kiczu.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 5

Piekne ujecia i cudowni aktorzy ale historia płytka,niczego nie wniosła w moje życie.Bylam zobaczyłam niezachwycił scenariusz.
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 35

Wybitne dzieło.
popieram tę opinię 65 nie zgadzam się z tą opinią 28

warto

Film dla ludzi, którzy pamiętają lub chcą się dowiedzieć jak to było kiedyś. Dla młodych to trochę jak sf.
Ukłony za dobór aktorów. Kot - MISTRZ w przekazie miłości. Kulig w swoim pokręceniu tez jest dobra.
Fabuła jakich wiele/ w życiu : trudna miłość . Trudna wielowątkowo: trudne czasy, "pokręcona" kobieta.
Polecam.
popieram tę opinię 50 nie zgadzam się z tą opinią 12

Inne tematy z forum Filmy

Ojczyzna (7 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Ojczyzna . Przeczytaj o filmie.

Diabeł ubiera się u Prady 2 (11 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Diabeł ubiera się u Prady 2 . Przeczytaj o filmie.

Holy Spider (8 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Holy Spider . Przeczytaj o filmie.

do góry