Widok

Zimowisko czyli gdzie trzymać rower zimą?

Mamy Pytanko, jak zimują Wasze rowerki, Balkon?, Piwnica?, Garaż?
A może chcielibyście korzystać z przyjaznej profesjonalnej sezonowej przechowalni Waszych dwukołowych przyjaciół? Czy takie miejsca są potrzebne? I ile powinna kosztować Waszym zdaniem taka przystępna usługa mięsiecznie lub sezonowo , Biorąc pod uwagę fakt, ze nie zardzewieją, nie zniszczą się, i nie znikną w nieznanych okolicznościach i będą przechowywane w idealnych warunkach? Na odpowiedzi czekamy w komentarzach
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja akurat mam ten komfort, że te rowery, których nie używam - wstawiam głebiej do garażu. Ale gdy pytasz o usługę przechowywania, to akceptowalny koszt wg mnie jest zbliżony do magazynowania opon w niektórych wulkanizacjach. 6 mcy w przechowalni (o temperaturze dodatniej) kosztuje 50-60 zł.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
tyle ze opony nie kosztują po 2000 i nie są ubezpieczane od kradziezy i przechowywanie ich nie wymaga specjalnych warunków ;),
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
A wiedziałeś o tym, że inaczej się przechowuje opony same a inaczej nałożone na felgi? Albo to, że co jakiś czas te bez felg trzeba obracać? No i przeciętny komplet opon to 4x400 zł.

Ale masz rację - nie pomyślałem o tych droższych rowerach, takich 3-4 tys i więcej (chociaż ich pewnie stanowi z 5% wszystkich).
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Wiedziałam wiedziałam, natomiast przechowywanie opony to zupełnie co innego niz roweru;), opona to kawał dobrej gumy, nie obije sie lakier, nie zardzewieje, powiedzmy ze, oprocz opon rower ma równierz rame i szereg innych podzespołow o ktore nawet zimą trzeba zadbac, aby długo służył włascicielowi ;)
Opony przechowują tez w szafkach na dworze i mysle ze mrozy nie wplywaja jakos ujemnie na gume.
Rowery tez nie musza miec dodatnich temperatur ale ich przechowanie jest mniej dogodne niz opon no i zgrupowane stanowia lakomy kasek dla zlodziei. Mysle ze 100-150 bym dal ale liczylaby sie mozliwosc wyjecia roweru z zimowiska podczas cieplejszych okresów. I bliskosc od miejsca zamieszkania.
Zdarzają się przechowalnie za grosze.
U nas w trójmieście jakieś 60-90 gr/dzień byłoby chyba korzystną propozycją dla obu stron. Albo chociaż zniżki przy każdej dodatkowo pozostawionej sztuce dla tej samej osoby.
Można też podzielić na grupy cenowe zależnie od wartości roweru, np. do 1000-15zł/m-c, do 3000-20zl, pow.3 tys.- 25zł.
Pomysł jest dobry, zwłaszcza na Przymorzu, gdzie w dużej mierze piwnice są niewielkie, balkony w blokach maciupkie a pomieszczenia gospodarcze czy tzw. wózkarnie zapchane po brzegi.
Planujemy Zabiankę, dziekujemy za sugestię ;) balkony nie zawsze sa zabudowane a tam śnieg i mróz ;), piwnice nie zawsze bezpieczne, bo wiadomo, wózkarnie i ciasne i niebezpieczne, a w domu (mieszkaniu) nie zawsze jest miejsce no i to "mebel " co chyba nie kazdemu pasuje do wystroju ;)
Pomysł bardzo dobry, szczególnie jako usługa dodatkowa/połączona z konserwacją itp dla serwisów rowerowych, lub sprzedawców.

Inne tematy z forum Rowery

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

do góry