Widok

Zmiana imienia podczas przysięgi

Wesele Temat dostępny też na forum:
Witajcie:)

Na codzien uzywam imienia, ktore rózni się od tego ktore mam w dokumentach i chcialabym skladac przysiege malzenska pod tym własnie imieniem poniewaz to z nim sie tak naprawde utozsamiam. I tak sie zastanawiam czy podczas przysiegi trzeba uzyc dokladnie takiego imienia jakie jest w dowodzie? Czy ktoras z Was miala moze taka sytuacje albo slyszala o niej? Pytam poniewaz chciałabym się dowiedziec jak to wyglada w praktyce, zanim sie zapytam ksiedza, jako ze moge trafic na takiego ktory nie mial z tym nigdy do czynienia i moze mi udzielic złych informacji.

Pozdrawiam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
z informacji jakie posiadam, na ślubie ksiadz moje wymienić oba imiona (jeśli np. uzywaśz drugiego), natomiast raczej nie ma mozliwosci by ksiadz uzywał innego imienia niż to które jest podane czy to w akcie chrztu, I komuni św. czy bierzmowaniu.
nie uzywam drugiego, lecz podobnego do pierwszego ale to jednak inne imie...
moze ktos jeszcze mial z taka sytuacja do czynienia? :)
Ja miałam do czynienia z podobną sytuacją- dziewczyna nazywała się Joanna, ale nie podobało jej się to imię, zdecydowanie bardziej wolała Asia. Ksiądz się na to nie zgodził, powiedział, że jest to oficjalna uroczystość i trzeba używac oficjalnego imienia- czy coś w tym stylu. Ksiądz dyktuje słowa przysięgi i podając je panu młodemu zaczął od Joanno... , więc młody już tak powtórzył.
Lepiej składaj przysięgę z takim imieniem jakie masz w papierach. Pamiętaj, że musi się wszystko zgadzać urzędowo.

Nie byłoby łatwiej Ci w życiu poprostu w urzędzie zmienić imię?? Z tego co słyszałam jest to możliwe tak samo jak zmiana nazwiska...
Martusia 26-04-2010
Szymek 25-06-2013
image
Owszem,można zmienić imię,ale muszą istnieć ku temu ważne powody. Polecam Ustawę z dnia 15 listopada 1956 r. o zmianie imion i nazwisk.

witaj mir001 :)
widzę, że już myśli o przysiędze chodzą po głowie :D bardzo dobrze;))
Pozdrawiam i życzę znalezienia księdza, który pozwoli Ci przysięgać z imieniem które wszyscy znają i używają:)
[url=www.nawieszaczku.pl]image[/url]
sam składałem przysięgę (nie powtarzałem po księdzu) i użyłem zdrobnienia w stosunku do żony
jest to jakieś rozwiązanie ;)
Jesli nie da rady tego zalatwic z Ksiedzem to z pewnoscia bede urzedowo zmieniac imie :) Jednak to mi do szczescia potrzebne nie jest bo to imie istnieje tylko w papierach a na codzien i tak uzywam innego, jedyny problem z przysiega, bo gdybym przysiegala z urzedowym imieniem to bym sie czula jakbym to nie ja przysiegala ;)

Inne tematy z forum Wesele bez ogłoszeń

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

do góry