Widok
Zmiana imienia podczas przysięgi
Witajcie:)
Na codzien uzywam imienia, ktore rózni się od tego ktore mam w dokumentach i chcialabym skladac przysiege malzenska pod tym własnie imieniem poniewaz to z nim sie tak naprawde utozsamiam. I tak sie zastanawiam czy podczas przysiegi trzeba uzyc dokladnie takiego imienia jakie jest w dowodzie? Czy ktoras z Was miala moze taka sytuacje albo slyszala o niej? Pytam poniewaz chciałabym się dowiedziec jak to wyglada w praktyce, zanim sie zapytam ksiedza, jako ze moge trafic na takiego ktory nie mial z tym nigdy do czynienia i moze mi udzielic złych informacji.
Pozdrawiam :)
Na codzien uzywam imienia, ktore rózni się od tego ktore mam w dokumentach i chcialabym skladac przysiege malzenska pod tym własnie imieniem poniewaz to z nim sie tak naprawde utozsamiam. I tak sie zastanawiam czy podczas przysiegi trzeba uzyc dokladnie takiego imienia jakie jest w dowodzie? Czy ktoras z Was miala moze taka sytuacje albo slyszala o niej? Pytam poniewaz chciałabym się dowiedziec jak to wyglada w praktyce, zanim sie zapytam ksiedza, jako ze moge trafic na takiego ktory nie mial z tym nigdy do czynienia i moze mi udzielic złych informacji.
Pozdrawiam :)
Ja miałam do czynienia z podobną sytuacją- dziewczyna nazywała się Joanna, ale nie podobało jej się to imię, zdecydowanie bardziej wolała Asia. Ksiądz się na to nie zgodził, powiedział, że jest to oficjalna uroczystość i trzeba używac oficjalnego imienia- czy coś w tym stylu. Ksiądz dyktuje słowa przysięgi i podając je panu młodemu zaczął od Joanno... , więc młody już tak powtórzył.
Jesli nie da rady tego zalatwic z Ksiedzem to z pewnoscia bede urzedowo zmieniac imie :) Jednak to mi do szczescia potrzebne nie jest bo to imie istnieje tylko w papierach a na codzien i tak uzywam innego, jedyny problem z przysiega, bo gdybym przysiegala z urzedowym imieniem to bym sie czula jakbym to nie ja przysiegala ;)