Widok

Znalezienie pracy

Przez dwa lata byłem bez pracy, zarejestrowany w urzędzie pracy. Gdy znalazłem pracę to nie dostałem pieniędzy za znalezienie. Sam już niewiem czy te pieniądze należą mi za znalezienie pracy. Proszę o poradę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Po pierwsze: rejestracja w tym Urzędzie jak sam dobrze wiesz daje niewiele (figurujesz tylko w oficjalnej statystyce osób bezrobotnych; jak mają oferty pracy to z reguły nieaktualne np. od tygodnia). Możesz jedynie złożyć wniosek o wydanie biletu uprawniającego do bezpłatnych przejazdów w określonych godzinach. Bilet ważny jest tylko przez miesiąc. Dla wszystkich (a zwłaszcza dla osób do 30 roku życia tych co mają 50+) przewidziane są staże, które funduje EFS (środki unijne). Po drugie: w przyp. 3-krotnej odmowy pracodawców, którzy złożyli swoje oferty pracy w Urzędzie Pracy tracisz prawo do szukania pracy przez Urząd. Gdy znajdziesz pracę sam (jak w Twoim przyp.) bez ich pośrednictwa nie dostajesz kasy z Urzędu za fakt jej znalezienia. Pierwsze słyszę by dawali za to kasę. Po trzecie: jeśli znalazłeś pracę musisz w ciągu pierwszego tygodnia (tydzień roboczy) powiadomić o tym UP, by mogli Ciebie wyrejestrować. Możesz dokonać zgłoszenia tel., za pomocą poczty elektronicznej lub osobiście stojąc w kolejce oczekujących. Jeżeli nie zgłosiłeś faktu zatrudnienia w ww. terminie może grozić Tobie odpowiedzialność karna za podawanie fałszywego stanu Twojej sytuacji zawodowej. z tytułu nienależnego pobierania zasiłku dla bezrobotnych lub / i faktu ubezpieczenia w NFZ przez PUP.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dodałbym, że wykreślenie odbywa się tylko pod warunkiem, że odrzucona oferta pracy spełniała kryteria "pracy właściwej". Niektóre oferty ze strony urzędu nie spełniają tych warunków.
Gdy znajdziesz pracę sam (jak w Twoim przyp.) bez ich pośrednictwa nie dostajesz kasy z Urzędu za fakt jej znalezienia

Dają za znalezienie pracy kasę , z tym że dają połowę tego co dostał byś od nich do końca trwania zasiłku.Po dwóch latach to raczej nie ma z czego obliczać tego.
Nie zgadzam się z poprzednimi komentarzami. Znalazłam pracę sama, bardzo miła Pani powiedziała, że mam złożyć wniosek o tym, że podjęłam pracę i, że to nie urząd mi ją znalazł. Dostałam prawie 400 zł. za to, więc nie wiem kto Wam nagadał takich głupot;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jak znajdziesz sam pracę to dostaje się dodatek aktywizacyjny ale musi być to praca na ,,umowę o pracę ;;. Oczywiście musisz być zarejestrowany z prawem do zasiłku. Generalnie Panie z PUP GDYNIA mają nas bezrobotnych w d.............
Dokładnie tak. Chodziło mi o umowę o pracę (dopiero parę dni temu przeczytałem o tym art. w necie - sorry za brak aktualizacji). W Gdańsku (PUP Gdańsk) jest tak samo. Mają bezrobotnych w Budyniowej PUP-ie :-(
Ja oprócz dodatku aktywizacyjnego dostałam bilet ztm na trzy miesiące gratis. Umowa o pracę na zastępstwo. Teraz jest już na 2 lata. :-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Praca

Ile za sprzątanie? (57 odpowiedzi)

Wiem, że taki watek się pojawiał kilka razy, ale dość dawno. Chciałbym wiedzieć, ile zapłacić za...

Praca Niemcy (8 odpowiedzi)

Ludzie podajcie dalej informacje żeby uwazać na pana który przedstawia się jako Jarosław Bielecki...

do góry