Widok

Żona dla mijego siostrzeńca mieszkanie

Mieszkamy żoną na stałe już od prawie 40 lat we Francji i posiadamy podwójne obywatelstwo. Moja żona otrzymała pięć lat temu po rodzicach w Polsce mieszkanie i jest jego jedyną właścicielką. Ja nie figuruję w akcie notarialnym własności. Teraz moja żona chciałaby przekazać to mieszkanie na własność synowi mojej nieżyjącej siostry. Obdarowany oraz mieszkanie jest na terenie Polski. W jaki sposób żona może to załatwić i jakie są koszty przekazania.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Notarialne przekazanie, czyli darowizna, określonej nieruchomości okreslonej osobie.
Potem obdarowany musi zgłosić to w skarbówce i zapłacić za pewne stosowny podatek. Ile można się dowiedzieć w skarbówce.
Koszt nortariusza? Wystarczy spytać w dowolnej kancelarii. Powiedzą ile, co i jak.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

dom czy mieszkanie??? (432 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

Gdzie chcielibyście zamieszkać? Czyli przeprowadzka z pomorza. (9 odpowiedzi)

Temat trochę kontrowersyjny bo wszyscy wiedzą, że pomorze jest najlepsze :) Ale gdybyście mieli...

ile czasu potrzeba aby wykończyć mieszkanie 42m2 (41 odpowiedzi)

Witam, mam pytanie : ile mniej więcej potrzeba czasu aby wykończyć mieszkanie 42m2 w stanie...

do góry