Widok

a ja wcale

jakbym miała zrobić to wszystko, co mam do zrobienia plus to co lubię, to mogłabym w ogóle nie chodzić spać.

idę na kawę, las ładnie oświetlony i mgły się podnoszą. jest na co popatrzeć
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

cb

chciał będę. tylko że teraz mam ambitny plan przeczytania wszystkiego, co napisał józef mackiewicz - facet z wyrokiem śmierci AK, który miał wykonać... sergiusz piasecki ("noc była czarna jak sumienie faszysty" :))) na szczęście się chłopaki opamiętali. dobrze by było, gdyby ktoś zrobił scenariusz z tej historii. jeden epizod a tak fajnie obrazuje zawiłości podwójnej okupacji.

to trochę tak, jak poniższa historia jednego faceta opisuje ponad połowę baaardzo smutnego dla nas wieku. "spałem dobrze przez ścianę słysząc ludzkie krzyki, a usnąć nie mogłem przy dźwiękach muzyki" - zawsze mi mrówki na plecy włażą, jak padają te słowa.

Hobo

Z Mackiewiczami u mnie krucho. Mam jednego Mackiewicza, ale niestety Stanisława ps cat :))
napisał m.in.historię Polski okresu II Rzeczypospolitej i jeżeli powstają książki historyczne to jestem zdania, że powinny być pisane właśnie takim językiem jak tu.

W tej chwili przy moim łóżku leżą:
Krwawy las - G.Astor
Gen. Brygady S. Sosabowski- A Chmielewska-Szymańska
Baza 43 Cichociemni-I Valentine
Wspomnienia żołnierza-H Guderian
Cztery z tysiąca- C Chlebowski
O jeden most za daleko -C Ryan
Prywatne życie Stalina-J Boriew
Moje złego początki J Meissner
Na alianckich szlakach 39-46- Sawicki i Sobiś
Wielkie dni małej floty- J Pertek
Wyścig do Renu-A McKee
Ściśle tajne w II wojnie światowej- W Breuer
Straceńcy-B Wołoszański
Żołnierze wyklęci-J Śląski
Żołnierze widma- H Sides
Pikujące orły J Lucas
Kompania spadochronowa D K Webster
Kompania braci S E Ambrose
Największy brat- L Alexander
Kurier z Warszawy- J Nowak- Jeziorański
AK- L M Bartelski

Te książki nie mieszczą się na regale, ale dziś w nocy o ile mnie gdzieś nie wywieje zrobię porządki i spis wszystkiego co mam na temat II wojny światowej.

:)

"...ksiażka o boymie wisi jak miecz nade mną"

dawno nie słyszałam lepszego tekstu i wcale nie był to szekspir
(grunt to być dobrze osadzonym w kontekstach)

c

no józef to brat cata. znacznie lepszy pisarz i gorszy dziennikarz (w mojej ocenie). człowiek całkowicie bezkompromisowy i niereformowalny w kwestii zasad, które przyjął, a zwłaszcza jednej - tylko prawda jest ciekawa. trudno zdobyć jego książki, bo ciągle trwa spór o prawa autorskie. znaczy się, dzięki allegro wszystko można teraz zdobyć, ale ceny są dość wygórowane. no ale jedną w miesiącu mam zamiar licytować. co do reszty, to dam znać jak będę szukał jakiegoś tytułu. część mam

Hobo

Spoko, się nie narzucam, cieszy mnie tylko, że interesują Was te tematy.
Jeśli będziesz poszukiwał czegoś szczególnie o akcjach spadochroniarzy podczas II światowej to służę literaturą, a jeśli chodzi o naszych cichociemnych to może nawet pokażę Tobie coś unikatowego.

Hobo

HA!!
Znalazłem i Józefa Mackiewicza, ale w pracy zbiorowej pt: "Katyń relacje, wspomnienia, publicystyka" całość opracował Andrzej Leszek Szcześniak.
Nie czytałem tego.
Muszę zrobić porządek bo sam nie wiem co mam.

c

mackiewicz właśnie był jednym z pierwszych, którzy badali zbrodnię katyńską. niemcy zaproponowali mu udział w międzynarodowej komisji, żeby wykorzystać to potem w swojej propagandzie. właśnie za to,a właściwie to za bardzo rzetelny artykuł w gadzinówce AK wydała na niego wyrok śmierci, na szczęście w porę uchylony. praca o katyniu to cenne dzieło historyczne, polecam jednak przede wszystkim powieści

ja przepraszam, że przerwę...

taką ciekawą dyskusję
i przyziemnie zapytam:
czy wasze koty też aportują warzywa?
już mi rąk brakuje do rzucania fasolek szparagowych, rzodkiewek, ogórków i innych oliwek, co mu w zęby wpadną
i przyłazi z taką fasolą, kładzie przy nogach, hipnotyzuje wzrokiem, i drze się w niebogłosy żeby rzucać bez końca i jak najdalej.
a były takie czasy, że nie wydawał z siebie żadnego miałknięcia i nie umiał otwierać żadnych drzwi...

moje nie

kotki są na to za leniwe, a dla rudego takie zabawy byłyby chyba mało poważne. on albo poluje albo się wyleguje. z przerwami na posiłki

Za to mój

jedyne co ponownie przynosi po tym jak to wyrzucę za okno to jego zdobyczne plasterki salcesonu i kawałki parówek, którymi jest dokarmiany przez ludzi.
Co do stanu bieżącego to skręcam zakupioną dziś komodę-słowem raj dla radusa, najpierw sprawdził czy to białe w zielonej tubce to wikol, potem przeliczył ile mam wkrętów i śrubek w plastykowej torebce, ostatecznie wykorzystuje możliwości jakie daje ogromny karton, cały czas bacznie mnie obserwuje ja zaś udaję, że nie widzę jego pytającego wzroku, za którym z pewnością kryje się coś w stylu:
a która szuflada będzie moja?

Halo!

Nie moge sie nadziwic, jak weszliscie na temat ludobojstwa.
A pozatm przyznam i to bez cienia winy, bo sa inne wazne zrodla wiedzy, iz czytanie ksiazek historycznych porzucilem w momencie, gdy zdobylem orientacje w wydarzeniach historycznych, mentalnosci i motywach osob, ugrupowan i narodow (szybka orientacje i zrozumienie dziejow zdobywa sie zyjac wsrod innych kultur. Dotyczy to naturalnie rowniez zrozumienia mentalnosci w tym motywow dzialania).
W konkretnym przypadku - jak zbrodnia katynska - chyba wszystko jest jasne : kto, gdzie z kim, kiedy, dlaczego, komu, jakimi srodkami i dlaczego bylo to wogole mozliwe.
Wybaczcie ale czytanie o tym to czysta frustracja dla mnie wiedzac ze Polska jest nadal tak samo bezbronna jak w 1939-tym.
Chyba do tego stwierdzenia zmierzalem.

Coz

dodam, iz moim zdaniem Polska w kazdej epoce ma ta sama strategie, ktora prowadzila do porazki, a mianowicie dyplomacje.
Mysle ze sila dyplomacji zaczyna sie tam, gdzie konczy
technologiczne i techniczne przygototwanie na kazdy rodzaj wydarzen.
Sadzilem ze Sikorski obcykany w Waszyngtonie (jest wyksztalconym !!! strategiem)
nie pogubi sie w priorytetach i podsunie rzadowi mysl rozwoju wlasnej obrony wojskowej. Tego nie widac i nie sadze, ze z powodow tajemnicy panstwowej.
Ale Polska nie jest osamotniona w wygodnictwie - caly Zachod pogubil sie przy wyciaganiu konsekwencji wynikajacyc z braku strategicznych surowcow.
Swiadomosc tego stanu BYLA od konca II WS przeciez.
W sumie kupa smiechu.

Hm, jestem wyjatkowo wyczulony na brak orientacji i braku pomyslow.

Pozatym

nadal wkurza IPN. Ale znow nalezy sie relatywizacja. Podobne grzechy jak IPN ma niemiecki odpowiednik. Instytucje tego rodzaju na calym swiecie sa dla ofiar w wielu przypadkach rownie niesprawiedliwe jak same rezimy, ktorych wykroczenia maja badac.
Mam prywatny joke, ktory mowi ze jesli chcesz zostac dyktatorem, to wpierw zaloz jakis instytut.

;)

Skoryguje i uzupelnie

iz w przypadku niemieckiego odpowiednika, czestsze sa przypadki chronienia winnych niz dopuszczanie do szkalowania ofiar, choc i te sie zdarzaja.
To wynika z innej mentalnosci niemcow, sa wyjatkowo ostrozni w osadach gdy mozna szybko stracic twarz a z drugiej strony kuluarowo popieraja "silniejszych".

Gauck Behörde

to potoczna nazwa, bo oficjalna jest typowo po niemiecku za dluga ;)
Gauck to od nazwiska pierwszego
kierownika tej inttucji. W moim odczuciu rzetelny gosc i mowie to napewno nie dlatego, ze byl duchownym.

Mozliwe

ze C odkryje pewna niescislosc,
mianowicie w odniesieniu do tego jak koncza wszelkie intytuty. Wpierw musze okreslic moja wlasna pozycje. Jestem jaknajbardziej co najmniej Europejczykiem i odrzucam narodowosciowosc i nacjonalizm.
Nie doszedlbym i tak kim w sumie bardziej jestem.

a to mnie zaciekawiło

a które konkretnie ofiary są szkalowane? 10 tysięcy internowanych? 30 tysięcy przeznaczonych do internowania? nie, no przecież oni są nieistotni bo monopol na bohaterską walkę ma jeden facet, co nigdy nie miał chwili słabości

A reszta

to kwestia wyboru srodkow w grze pod tytulem "nie dac po prostu dupy", ktokolwiek nie podejdzie.

;)

monopol

jeden facet ktory nie mial chwili slabosci.
to troche subwersywne, no nie?
bo chwile slabosci ma kazdy, nawet on. ale roznica w tym jak wyglada rachunek na koniec.

hobo

oczywiscie, sorki, nie te okienko.

Inne tematy z forum Hydepark

Wiersz o Gdyni (10 odpowiedzi)

Pilnie poszukuję wiersza dotyczącego miasta Gdynia? Jeśli ktoś zna jakiś to bardzo prosze o...

Grajdołki (161 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry