Widok

ma jolie oplakujaca swojego blogusia ;(

Plastyka jest OK
Nieustanny kontakt z terpentyna ...
Mozna sie niezle nawachac ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Raz w Paryżu

Narrator: Słuchajcie kochani. Chcemy wam przedstawić sztukę z samego Paryża, o istocie tworzenia... Wystąpi poetka Ara, malarz Stefanjo i tajemniczy Roberto. Ulica Paryża, poeci w rynsztokach, piękne kurtyzany za rogiem, tu chce się żyć!

Ara: Paryż, Paryż... miasto poetów. Piękne wiersze tutaj tworzę, bo cudownie jest na dworze...

Stefanjo: Ładnie Ara. Nawet się zrymowało.

Ara: W poezji nie rym jest najważniejszy, ale żarrr uczuć. Metaforrra i ekstaza!

Stefanjo: Nie rozumiem. Możesz mi to namalować?

Ara: Słowami namaluję: czarny, żółty, czerwony, błękit, zieleń, jeleń!

Stefanjo: Jeleń! Już nie chcę rozumieć.

Ara: Wy malarze, to tylko pędzel, paleta i maziać! (nagle chętna) Namaziaj mnie!

Stefanjo: Nie, tego faceta maziam. (pokazuje na widza o szlachetnych rysach)

Ara: Ech wy. Nie widzicie piękna wewnętrznego.

Stefanjo: Widzę. Tylko piękno wewnętrzne maluję pod spodem, a na wierzchu tego faceta.

Ara: My poeci jesteśmy eteryczni, a wy to metry i kilogramy. Układ SI. My jesteśmy nienamacalni... Obcujemy z eterem.

Stefanjo: My z terpentyną. Też można się nawąchać.

Ara: (pauza i nagle) Ech, Roberto!

Stefanjo: Jaki Roberto?

Ara: Mój Roberto. Co wieczór go przyzywam. Tworzę go ze słów, z moich wierszy.

Roberto: (garbaty, kulawy i półślepy) I oto jestem! Z twoich wierszy stworzony, jam metafora i ekstaza, twój na zawsze Roberto!

Stefanjo: Hm, tak trochę Picasso, trochę Munch.

Roberto: (zagląda przez ramię Stefanja) To ja?

Stefanjo: Nie, to ten facet. (Roberto oddycha z ulgą) Już skończyłem. (pokazuje uroczy portret w formie nieomal słoneczka) Kupi pan? (zachęca spojrzeniem)

Ara: Roberto, inaczej sobie ciebie wyobrażałam.

Roberto: Poważnie? Czego mi brakuje? Metafora i ekstaza.

Ara: Zawiodłeś mnie Roberto. Spodziewałam się pięknego, smukłego młodzieńca.

Roberto: Trzeba było mnie tworzyć z wierszy Goethego, a nie swoich.

Stworku:)))Zachwycasz sie "Potem":)nie twierdze,ze to zle:)Lecz rowniez nie pisze Ci bys oszczedzila mnie :)Wiecej

Ps.A teraz obejrze sobie jakis film z kumplem z wachty:)

Kiwdul

A co Ci sie w Potem nie podoba?
(Obiecuje wysilic sie na obiektywizm w trakcie czytania)

Stworek

Talentem i Potem zroszone są nasze wierszowane wypociny.
Errata dekodująca:
to są Plazmidy, malutka :)

Zgadza się

Tadadam tidam gaburku fiburka.

Ps.A mnie chodzilo Stworku jedynie o to,abys nie pisala o molestowaniu poetyka,gdy Ty "molestujesz" kab."Potem"...i

temu:)))Wlasnie o to mi chodzilo stworkowy Stworku:)Ale juz nie marudz Mala i pamietaj, ze niedlugo wybierzemy sie na piwko albo cos innego plynnego :)
A kabaret lubie..i ten rowniez, lecz nie o to chodzi przeciez :)

Ps'. i tylko nie wysilaj sie na obiektywizm...Boze...Stworku...zlituj sie nade mna...prosze...jak chcesz..to nie bede Cie

27 sekund :*)

Ps.A teraz obejrzymy sobie nastepny film,mam takie duze zaleglosci...hmmm a filmow setki...Z Oscarem dla filmu animowanego masz

Ci amerykanie mieli oczy i serca...oraz dusze ogladajac te filmy...Catedral powinien wygrac hmmm Zal...rozczarowanie...Szkoda...ale Baginski jeszzce IM pokaze swoje dziela:)))

Oczywiscie caluje Cie Stworku hihihi :*)))

Kiwdul

Idź na Spirited Away - Droga Bogów. Jest w kinach teraz. Tu Amerykanie nie pomylili się przyznając Oscara (dla pełnoetrażowego filmu animowanego) Jest piękny. Nie lepszy od Mononoke, ale jak wszystkie filmy Miyazakiego przepiękny w taki prosty dziecinny trafiający prosto do serca sposób.

a ja

ide spac

Stworku,obejrze ten film:)Ale nie pojde do kina...hmmm moge miec filmy jeszcze przed premiera kinowa,a ten maja koledzy.Spij

Ps.To teraz- to do Ciebie Plagiacie...i ja juz ide-to zmeczenie po polnocno wschodnich rejonach Baltyku

Ale

Na ekranie komputera to nie to samo, zwłaszczajeśli jest niska jakość...Zaletą w tym przypadku będzi przede wszystkim brak dubbingu. O ile oczywiście Koledzy posiadają odpowiednią wersję.

K.NN.

jak w zeszlym roku plynalem na spitsbergen to tez bujalo az do dzis mi sie odbija :)):):)

WITAM !...i po pierwsze Stworku : nie ogladam filmow na monitorze, a na 28 calowym telewizorze;po drugie:zawsze uwazalem,ze

zamysly tworcy dziela(bo przeciez powstawalo w innej kulturze niz dopasowany podklad dzwiekowy)(sam bedac tworca nigdy bym sie nie zgodzil na takie rozwiazanie...I JUZ od paru lat-paru wybitnych rezyserow wlasnie nie zgadza sie na takie "ulatwienie" odbioru(!!!)... (sa oczywoscie wyjatki -mysle tu o widzu maloletnim i nie pelnosprawnym, dla ktorego czytanie jest czynnoscia sprawiajaca trudnosci); po trzecie : jakosc obrazow( filmow), krore mam-sa porownywalne z jakoscia DVD(zreszta i takie posiadam);po czwarte :w najgorszym razie-zawsze mam dzwiek stereofoniczny wzmocniony efektami, ktore daje wspolczesna technika(wszystko jest odtwarzane przez wieze z 6 glosnikami)

Reasumujac : moje wrazenia odbioru dziela beda zblizone do kinowego(zamierzonego), z wyjatkiem szeleszczacych papierkow cukierkow, czy jakis innych mlodziezowych pozywek:)I intymnosc zapewnia zaciemnienie calego pokoju-TAK ZAWSZE OGLADAM FILMY, ktore warto wlasnie w takich warunkach obejrzec:)
Moglbym tak wyliczac jeszcze dlugo;naswietlilem Ci tylko pare rzeczy, ktore po czesci rozwieja Twoje obawy o moja jakosc ogladania

Warunki kinowe lubie, w ogole jestem fanem kina(kiedys co roku chodzilem na KONFRONTACJE-nie wiem czy pamietasz, co to bylo)...ale w takim publicznym miejscu nie zawsze zbiora sie odpowiednie osoby, by w skupieniu obejrzec jakies dzielo...i to mnie boli...Nie mozna niestety odpowiednio dobrac widza...

Ps.I jestem swiadomy tego, ze Polacy robia jedne z najlepszych na swiecie dubbingow :)

Z powazaniem :

Czlowieczku:))Witam Cie serdecznie(znowu sie zjawiles:)))Milo mi ogromnie wrazliwa Duszo:)))Ciesze sie)

Ps.Wiesz, ze ja nie przepadam(to zbyt malo napisane heheheh) za hustawkami, czy tez karuzelami...
Lecz takie"bujanie" nie przeklada sie na morskie , czy tez ogolnie piszac-wodne :) (wiec dla zainteresowanych...nie cieszcie sie, ze wytrzymujecie na tych zabawowych urzadzeniach heheheh...bo na wodzie moze byc bardzo zle....) (pisze Wam to czlowiek z 23 letnim doswiadczeniem)
Bez tych ostanich "bujan" bym sobie nie poradzil...To moja pasja...moja MILOSC...moj zawod...i nawet teraz nie musze gdzies daleko wyplywac, wystarczy samo przebywanie na wodzie , by dawalo mi to szczescie z faktu bycia blizej tego zywiolu :)))

Pozdrowienia Czlowieczku raz jeszcze:)
Moj pierwszy rejs byl w kierunku tych zimnych obszarow :)

K.NN.

dla mnie najlepsza byla wachta od 4 rano do 8 gdy wschodzilo slonce i z nocy robil sie ranek. Milo mi powspominac ten rejsik jak rowniez polarnikow z polskiej stacji polarnej w horsundzie(spitsbergen)
powodzonka

K.NN.

jak ciebie czytam to przypomina mi sie sp. Tomasz Beksinski mistrz sarkazmu i nie tylko

>:-)

mistrz problemów jeśli chodzi o związki z kobietami na przykład.

Stworek

Co oznacza taki znaczek ">:-)" ?

Oznacza

Skupiony, ale radosny

Oznacza

>:-) stoworek zlosliwy lekko. Usmiechniety ze zmarszczonymi brwiami.
>:-)= Stworek jw, ale do tego wampiryczny lub zgryzliwy

>:)

Dykta - skup sie. Do wielu pozytecznych wnioskow dochodzono dzieki skupieniu.

Blurp!

Blurp czasami mieszka w zlewie. Kiedy uzbiera się w nim stos naczyń nie mytych przez miesiąc...spytaj Zwierzaka. On miał przeprawy z blurpem...
Blurp mieszka też w zęzach w schronie pod budynkiem Solidarności. Mieszka tam na stałe, o ile wolno mi się domyślać. Jest głodny. Stale.

Blurp nie miesci sie pod siedziba Solidarnosci Stworku:)))Pisze Ci to znawca tego tematu(tematu:zęz)Chyba,ze siedzibe "S"

:)))

Stworku...wgryz sie w moja szyjke...hehehe ale niezbyt mocno,by krwi wystarczylo takze

i dla innych czesci ciala :*)))

Nocne pozdrowienia...i co myslisz po tym, co dzieje sie teraz w Iraku ? hmmm mialem o tym nie pisac...wybacz Marto....

Tomasz Beksinski...och Stworku i Czlowieczku ......

...

Czlowieczku,a co do wacht,to ta o ktorej napisales

to jedna z najlepszych wacht:))Moze tylko tak zwana "psia" -12.00-16.00 i 00.00-04.00)jest lepsza(lecz nie wszyscy sobie ja chwala-stad ta nazwa...)
Moje wachty sie zmieniaja, ale jesli juz, to preferuje "psia" wachte :)))
Dobranoc, lecz spac jeszcze nie ide:)

Kiwdul

No to pozazdrościć warunków w jakich oglądasz. Ja takich nie mam, ale i tak nie narzekam. A zadowolona jestem, bo Sen to Chihiro No Kamikakushi zasługuje na porządne warunki oglądania. Żeby muzykę było dobrze słychać. Ech...widziałeś Mononoke Hime (Księżniczkę Mononoke), Kiwdul? Jest lepsza od Chihiro. Moim zdaniem oczywiście. Dubbing... no coż, mnie wystarczałoby kontrolowanie tego dubbingu. Naturalnie o ile znałabym choc podstawy języka. To nawet dobra motywacja, żeby poznać choć trochę jakiś język. Choć mimo to niepraktyczne to jest, bo kosztuje za dużo wysiłku, jeśli stworzysz coś dobrego, zbyt dużo trzeba byłoby przyswoić na raz. ...(zamieszałam?)
Irak to nie temat na teraz, bo zmęczona po ćwiczeniach jestem i myśleć mi się za bardzo już nie chce. Powiem tylko że skręciłam się ze śmiechu przeczytawszy dziś w artykule na wp: "Przywódcy USA i Wielkiej Brytanii oświadczyli we wspólnym przesłaniu do Irakijczyków nagranym dla nowej irackiej telewizji, że "koszmar się skończył" i że od tej pory Irakijczycy będą mogli sami decydować o swoim losie. Jak podają korespondenci AFP, Irakijczycy nie obejrzeli jednak przemówień z powodu braku prądu".
Zaś co do zęzy... może nie jest to (mieszkanie blurpa) element typowo okrętowy, ale pełni podobne funkcje i został tak kiedyś przez kogoś nazwany.

Chciałam

tylko jeszcze powiedzieć że nie trzymam tu niczyjej strony. Piszę co piszę w reakcji na słowa... i już . Po prostu.

Stworku...jak chyba wiesz..ja ZAWSZE pisze od siebie(z duszy i z serca) i NIGDY nie ulegam INNYM

bezzasadnie...chyba, ze sam sie zgadzam z ich pogladami lub z ich mysleniem...
Biedulka zmeczona....chcialbym Cie teraz widziec i... hmmm

Nigdy bym tak nie okreslil budynku SOLIDARNOSCI (a raczej jej piwnic)bo dosc duzo poswiecilem jej sprawie...i do tej pory mam je w sercu i duszy...

Na animie japonskiej malo sie znam...lecz z uwielbieniem patrze na obrazy, ktore w jakis sposob mnie poruszaja :)))I nie jest wazne jaka dziedzine sztuki reprezentuja ...
Spokojnych snow Stworku :*)

Dobranoc.Bede 12 kwietnia.

pa

Kiwdul

nie dopatruj się podtekstów tam, gdzie ich nie ma. Po prostu bywałam kiedyś często w schronie pod budynkiem Solidarności. Miłe, ogromne, zimne, wilgotne miejsce. Pod spodem są zbiorniki, które określiliśmy mianem zęz.

Stworek

nie mieszkam w zadnych zezach ani w zlewie
jestem dzwiekiem jaki wydaje smok Milus

blurp burp

a ja nie mówiłam że Ty konkretnie mieszkasz w zlewie albo w zęzie. To mogły być jakieś inne blurpy. Aaaa..na to wygląda, że mamy tu teraz do czynienia z istotą złożoną z fal elektromagnetycznych? Czy może za wszystkim słowami kryje się smok Miluś?
(a tak na marginesie, co tam u Milusia? Latać już umie?)

Stworek

Nie płyta pilśniowa, tylko jagodzianka na kościach :)

Stworek

Wak, wak! , mmmupp!

Prosze przekazac smokowi ode mnie

Wak wak wak burrrrrp mmmup wak wak mmmup.

Wujku Denaturacie

Na pewno nie kosciste jagody? Wszystko sie moze zdarzyc gdy arterie pelne...

Stworek

pozdrowienia przekazane
prosil zeby Cie od niego obliziac po pyszczku
lizzzzz

Oj,

musze brac nogi za pas. Idzie do mnie blurp z jezykiem!

k.nn.

proszę!W końcy to hydepark.Po prostu nie będę czytać:)

stworek

Jesteś mądra, więc może wytłumaczysz mi genezę"brać nogi za pas"?Bo ja kompletnie nie mam pojęcia!

Stworek

szybkie te Stworki

marta

Stworek moze nie odpowiedziec bo daje dyla

...

Pożarłem serce delfina
Każdorazowo kwiliło, jęczało
A ja
Harpunnik pólnocnej strony sumienia
Nie słucham...

Nigdy...

...

Gdzie jestem? Powiedz...
Czy na południe od bezdennej rozpaczy
Czy na północ od wiatru odnowy
Czy na wschód od ubitej drogi
Czy na zachód od Ciebie...

I znów skrycie
Pod osłoną nocy
Deszczu

Będę musiał
Ukraść komuś kompas...

...

Szedłem raz chodnikiem
(bardzo porozbijane są w Gdańsku chodnikowe płyty...)
Szosa, jak to szosa
Wciąż kogoś nosiła...

Ile?
Dwieście...

Dweście krzyży
Dwieście zniczów
Dwieście ofiar

Zapłakałem..

...

Gdy znów popłynął w mych płucach
Żar gorącej chęci istnienia
Widzia lem Ciebie to tu to tam
Jak wtedy
Gdy alkohol krążył w naszych ustrojach
A my byliśmy
Tacy nadzy
Tacy swoi

Widziałem spadające niebo
Przykryte nylonowym sufitem
Widziałem płonące gwiazdy
Topiący się w spazmach księżyc
Widziałem Ciebie
Jak stal
Jak beton
Nietkniętą

Jak dziecko
Śliniłem nową podłogę
Gdy ściany płonęły ze złosci
Skakały sobie do gardła
Widziałem wtedy
Tylko Ciebie...

A potem poczułem że wracam...

...

Strzelasz?
Czym?
Nie przebijesz mojego pancerza
Nie zrozum mnie źle
Nie uważam się za Boga
Jestem człowiekiem
Jak Ty i jak ten
Co go przede mną zabiłeś
Mnie jednak zabić
Żadną siłą nie możesz

Nie stanę się banitą
Wśród ortodoksyjnego deszczu pretensji
Zakopałem się w gruncie po szyję
Nikt mnie nie ruszy
Nikt nie da rady

Nie zrozum nmnie źle
Nie mam się za Boga
Za Harosa z muskułami ze stali
Za ścianę
Nie do przyjścia

Ja jestem
Dużo więcej...

Martuniu

Ja tez nie mam pojecia, ale wyobraznia podpowiada mi cos. Narysuj sobie na kartce biegnacego czlowieczka, takiego z kresek. Ma biec szybko i sadzic wielkie susy. Jesli kolana nie wyszly Ci powyzej poziomu pasa, to znaczy ze az tak bardzo to on sie jednak nie spieszy...

>:-D

Doslownie rozumiane powiedzenie "brac nogi za pas" nasuwa mi na mysl amputacje...

blurp

Dyla? Ja daje dyla? Niz z tego, moj drogi. Zadnego dyla za darmo. Na dyla trzeba sobie zasluzyc.

musze przyznac

ze bardzo interesuje mnie geneza nazwy np. Jelitkowo. Albo Wrzeszcz. I czy na Chelmie mieszkaja sami twardziele, a ludzie z Orlowa lataja, z Redlowa sa czerwoni, z Centrum egocentryczni, z Wyscigow szybciutcy... I ci z Grunwaldzkiej. Po ktorej stronie oni wtedy walczyli?

CHełm to po staropolsku góra

Mieszkamy na górze i mamy ładne widoki na przyszłość Rafinerię, Stare Miasto i Orunię

A ciekawe jaka jest geneza słowa Stworek,

No, chyba tak stara jak świat.
Na Stworka można też mówić Kreatorek?

:D

:D

tak,

Można. Ale można też np. "wykreorek"

dla blondynek od Staffa

Twe złote włosy...

Włosy twe jak płomienna błyskawicy grzywa,
Jak surm mosiężnych świetna, weselna muzyka,
Jak uroczyste święto bogatego żniwa,
Jak w południe lipcowe spieka słońca dzika.

Włosy twe: bursztyn, jedwab, ogień i oliwa,
Jesienny niebywały przepych października,
W zasobnych miodnych ulach praca pszczół szczęśliwa,
Złote szaleństwo wina dla ust biesiadnika.

Włosy twe: rozżagwiona rozkoszy pochodnia,
Kojące jako morze, kuszące jak zbrodnia...
Jak w lesie o zachodzie zabłądzić w ich złocie!
I po wirze upojeń, pieszczot zawierusze
Zagrzebać w nich swe usta i upowić duszę,
Dumną jak sen zwycięzcy w zdobytym namiocie!

do staffocytatora

To nie moje :-)

Stworek

Ad tych nazw dzielnic...- dlaczego zaczynasz tak minimalistycznie (nieśmiało)? Może należałoby zacząc od tego co znaczy Gdańsk i Gdynia ? (zakładam, że Spoceni Sopocianie są już rozgryzieni)

Sedna

wszyscy jesteśmy ziemniakami...

Zaraz, zaraz...

CHYBA ŻE KTOŚ NIE JEST??? Przyznać mi się tu! Co, stos? Jaaaakie, gdziiiiie? Nie! To małe w mojej dłoni to wcale nie zapalniczka!

* O N I *

Witam serdecznie!

Plagiacie; zaluje , ze sie nie wyspales(chodzi o Twoj ...humor)...Nastepnym razem zrobisz to :)

Sedna; nie znam Cie, lecz czy nie moge pozdrowic?hmm Moge!..a wiec to robie! czesc:)

Fate;pisz prosze, czasem...i nie mysl tyle o tych japonczykach, szwedach czy innych skandynawach :*)))

Stworku; u Ciebie nie wiadomo kiedy jest podtekst, a kiedy nie ma...(tak na marginesie...zawsze jest jakies"miedzy"...)Ja zrozumialem to tak - jak sama zobaczylas...a wiec napisalem co o tym mysle...I jak widzisz, staram sie "wchodzic" w to co piszecie troszke glebiej...Chyba lepiej tak, niz "przechadzac" sie na powierzchni...bo wowczas moze umknac, to co najwazniejsze... :) (a w bunkrach zawsze sa zbiorniki "potowe" :))To tak na marginesie)

Martuniu; pros...pros :*) Poslucham czasem... (a ze Stworkiem nie jestes-to ja wiem :))Na pewno)

Denaturacie...Boze...jak ten zapach (-nawet sam-) mnie mdli...( robi mi sie niedobrze rowniez na sama mysl ...) sorry...

Verb;spotkamy sie niedlugo :)

Pisal to po wachcie, obolaly z lekka ( ...ziemniak?...) :

k.nn.

Nie lubisz denaturatu??Nie wierzę;)
A Fate to ma tylko jedno w głowie;)

Marto...hmm coz to za pytanie ? :(

...ide lepiej do wanny...tam spokojniej...

blurp którego głuche czknięcie słyszałam pod gmachem solidarności

uwielbia takie zbiorniki. Ciemno, mokro i spokój...
Coś w tym jest.

Wiesz, knn gdybym miała coś przeciwko Solidarności, napisałabym o tym nieco bardziej wyraźnie.

K.NN.

wzajemnie
:-)

Manifest (do Ludu HP)

Dość już nędznej tyranii Ziemniaków!!!
Jako Front doWolności Nazwy optujemy za równouprawnieniem Kartofli, Pyrów, Batatów i Solanum Tuberosum.

Marta und...

Co Fate ma w głowie: The natura t???
Stworek
Ja, gut.!!!
Das ist kleine drink geboten:)

Stworku...dobre miesko mniam mniam...pychota...mniam...och jakie wspaniale!!!mniaaammm :))) A teraz po tych przygotowaniach

mnie :*)

"Cisza"

Cisza
Nagi stan życia
Stanowiący czas
Wartość ujemną
Ludzkich zahamowań
Śmierć i sen
Zastaje nas
W kolejnej nocy
A nonsens zmęczenia
Czerpie słowa znikąd
Ja tu, ja nigdzie
Jestem sobie obcy
Cztery wymiary serca
Cztery życia
Wije się rozdarty
Wydaje cierpienie z oczu
Dotkliwym, obrazoburczym spojrzeniem
Kolejny człowiek
Z bram chaosu

Mag...Sotd(2.08.2002)

A teraz niech zabrzmi ozzy !!!!!!

"slow down"

Kiwdul

Nie jadam żylastego mięsa. Poza tym kiedy zły humor Ci przejdzie, nie mam zamiaru wysłuchiwać przytłumionych narzekań z okolicy trzewi.
:-)

dobry wieczór

eeee no ja nie mogę w to uwierzyć....nigdy mnie tu nie było???

Ps....hmmm kiedy Ty sie ostanio turlalas z kims odmiennej plci(lub tej samej) na lozku bez okryc wierzchnich ? hmmm

To do Ciebie S :*) ...bo piszesz tak...dziwnie...

ja wlasnie zataczam 7 kolko...a raczej elipso podobną krzywą...
oooo juz moja partnerka poszla do wanny...pojdę za Nia :))
Lece S :*)

Ps'' no i pozbawila mnie swintucha kochana,kolejny raz,dziewictwa.........JEJ TEZ WYBACZAM :)))

...oby tak wiecej("pozbawianie" mam na mysli )...

I WIECEJ...I Wiecej (!!!)

pijany rzecze

http://www.bloodsucker.pruszcz.com

zapraszam...
a poza tym - znow sie nie wyspie...
no a ktos kto przyjedzie pod BO jutro i tak mnie nie zastanie
bo nadal chory jestem
dobranocka dla dzieciakow ktore nie ogladaja dobranocki
:)

Knn

ale to nie ja pytałam o Apocalypse. (Ja się podpisuję :))
Wybaczam jednak zważywszy na Twój stan.

Nie ma zjadania, karmienia ani głaskania Stworka na siłę.

Inne tematy z forum Hydepark

Stop LGBT - wasze opinie na ten temat (3 odpowiedzi)

Cześć wszystkim! Ostatnio podczas spaceru zauważyłam na ulicy bilbordy z hasłem Stop LGBT....

Kogo polecacie od umów frankowych? (3 odpowiedzi)

Interesuje mnie, które kancelarie prawne mają najlepsze wyniki w sporach z bankami detalicznymi...

Jak daleko z PKS na PKP w Gdyni? (13 odpowiedzi)

Witam, Chciałbym zapytać czy dworzec PKS w Gdyni jest blisko dworca PKP? Jaka to mniej-więcej...

do góry