Widok
ban? a to czemu? pytanie dobre i w temacie, masz moze skarpety zawierajace zwiazki srebra? to sa dosc drogie rzeczy wiec posiadana ilosc takich sparpet jest ze zrozumialych wzgledow ograniczona a co za tym idzie pranie tego po kazdym uzyciu odpada bo mozna zostac bez suchych skarpet.
i odwalcie sie od dbiga, to bardzo mądre zwierzątko.
i odwalcie sie od dbiga, to bardzo mądre zwierzątko.
nie mam skarpet zawierajacych zwiazki srebra, albo nie wiem ze moje takowe zawieraja. ale dalej ostaje przy tym, ze nalezy nawet takie zejebiste kosmiczne skarpetki prac po kazdej jezdzie... do suszenia polecam taka pogrzewana suszarke do suszenia ubran lub kaloryfery. a jak musisz je na gwalt wysuszyc to suszarka w dlon i masz suche za kilka minut :)
przy okzaji: co daja te zwiazki srebra? izolacje termiczna poprawiaja? to sa powazne pytania, bo stopy marzna mi kuresko na biku. szczegolnie, ze teraz nalezaloby robic baze, znaczy sie dlugie spokojne godziny krecenia po szosach nas czekaja... :/ a wtedy stopy marzna najbardziej, po 2-3h krecenia ma sie wszystkiego dosc...
aha,przy okazji: -jedziecie? :D
przy okzaji: co daja te zwiazki srebra? izolacje termiczna poprawiaja? to sa powazne pytania, bo stopy marzna mi kuresko na biku. szczegolnie, ze teraz nalezaloby robic baze, znaczy sie dlugie spokojne godziny krecenia po szosach nas czekaja... :/ a wtedy stopy marzna najbardziej, po 2-3h krecenia ma sie wszystkiego dosc...
aha,przy okazji: -jedziecie? :D
zwiazki srebra mają właściwości bakteriobujsze. Bakterrie powoduja smierdzenie więc zabijać je trzeba. takie ciuchy ze srebrem mają to do siebie że nie smierdzą :D no prawie wcale, hehe. skarpety tego typu (np. takie dla turystyki gorskiej) są ciepłe, długie pod kolano więc nadają się lepeij niż typowe rowerowe lub zwykłe. Ceny od 50-60 w górę (spotkałęm się też ze skarpetami turystycznymi podgrzewanymi - na baterie - koszt chyba 20-30 euro). Od jakiegoąś czasu produkowana jest również bielizna ze związkami srebra, oczywiście tkaniny oddychające więc w połączeniu z technologią antybakteryjną spisują się świetnie na rowerze. Ciepłą i solidną bieliznę turystyczną ze srebrem robi np. JackWolfskin, pod kurtkę na rower jak najbardziej. Ciepło, sucho i smrodu nie ma ;) Ceny też nie powalają, z długim rękawem można kupić poniżej 100 zeta. Moje pytanie wcale nie było żartem :) Mam troche doświadczenia z takimi ciuchami i jestem zadowolony. Kiedyś jeździłęm w zwykłych, grubych skarpetach i po rowerze zarówno lewa jak i prawa były przepocone, podobnie jak koszulki i szło to w pralkę. Codzniennie niestety już nie mogę rowerkiem ganaić ale jak jeszcze miałęm na tyle dużo czasu to pralka nonstop tłukła i z ciuchów robiły się łachy... popękała nawet membrana w windstoperze :D
rB napisał(a):
> zwiazki srebra mają właściwości bakteriobujsze.
bakteriobójcze jak już. Wszystkie związki srebra?
> Bakterrie
> powoduja smierdzenie więc zabijać je trzeba.
Bakterie nie śmierdzą. Pot rozkładany przez bakterie wydziela przykry zapach.
Jak jesteś taki wszechwiedzący (poza ortografią) to co się bezsensownie pytasz o pranie skarpet???
> zwiazki srebra mają właściwości bakteriobujsze.
bakteriobójcze jak już. Wszystkie związki srebra?
> Bakterrie
> powoduja smierdzenie więc zabijać je trzeba.
Bakterie nie śmierdzą. Pot rozkładany przez bakterie wydziela przykry zapach.
Jak jesteś taki wszechwiedzący (poza ortografią) to co się bezsensownie pytasz o pranie skarpet???
bodek napisał(a):
> Bakterie nie śmierdzą. Pot rozkładany przez bakterie wydziela
> przykry zapach.
jezeli juz madralo, to nie 'pot' rozkladamy przez bakterie wydziela brzydki zapach, tylko w procesie analizy 'potu' powstaje miedzy innymi zwiazek, ktory ma nieprzyjemny dla czlowieka zapach. 'pot' nie wydziela zapachu :) zapach wydziela zupelnie inna substancja, ale juz nie wnikajmy w to jaka.
a rece na klawiaturze sie moga kazdemu omsknac. nie sadze, zeby blad rB wynikal z nieznajomosci ortografii :P
i koniec, nie badzmy zlosliwi:)
> Bakterie nie śmierdzą. Pot rozkładany przez bakterie wydziela
> przykry zapach.
jezeli juz madralo, to nie 'pot' rozkladamy przez bakterie wydziela brzydki zapach, tylko w procesie analizy 'potu' powstaje miedzy innymi zwiazek, ktory ma nieprzyjemny dla czlowieka zapach. 'pot' nie wydziela zapachu :) zapach wydziela zupelnie inna substancja, ale juz nie wnikajmy w to jaka.
a rece na klawiaturze sie moga kazdemu omsknac. nie sadze, zeby blad rB wynikal z nieznajomosci ortografii :P
i koniec, nie badzmy zlosliwi:)
suri napisał(a):
> jezeli juz madralo, to nie 'pot' rozkladamy przez bakterie
> wydziela brzydki zapach, tylko w procesie analizy 'potu'
> powstaje miedzy innymi zwiazek, ktory ma nieprzyjemny dla
> czlowieka zapach.
Użyłem tzw. skrótu myślowego - odpowiadałem prostymi słowami;) Wiadomo, że sam pot nie wydziela żadnego zapachu.
> i koniec, nie badzmy zlosliwi:)
Maciek, kuźwa, nie jestem złośliwy, ale ile można tu bzdurnych pytań czytać? Dawaliby w temacie posta dopisek albo (ech, nieważne już co) i człowiek by nie czytał tego.
Zima zimą, wiem że dzieciaki się nudzą ale to jest forum rowerowe a nie "1001 kretyńskich pytań, których wstydzisz się zadać".
Pzdr.
T.
> jezeli juz madralo, to nie 'pot' rozkladamy przez bakterie
> wydziela brzydki zapach, tylko w procesie analizy 'potu'
> powstaje miedzy innymi zwiazek, ktory ma nieprzyjemny dla
> czlowieka zapach.
Użyłem tzw. skrótu myślowego - odpowiadałem prostymi słowami;) Wiadomo, że sam pot nie wydziela żadnego zapachu.
> i koniec, nie badzmy zlosliwi:)
Maciek, kuźwa, nie jestem złośliwy, ale ile można tu bzdurnych pytań czytać? Dawaliby w temacie posta dopisek albo (ech, nieważne już co) i człowiek by nie czytał tego.
Zima zimą, wiem że dzieciaki się nudzą ale to jest forum rowerowe a nie "1001 kretyńskich pytań, których wstydzisz się zadać".
Pzdr.
T.
rB napisał(a):
>won na forum 'glupoty.pl'... tylko że tam nie ma
> rowerzystów.
A nie możesz sobie znaleźć innego towarzystwa do rozwiewania swoich życiowych wąpliwości?
Proponuję pl.rec.rowery - tam znajdziesz masę rowerzystów z całej Polski, ale obawiam się że nie będą tak wyrozumiali jak my tutaj.
Chyba, że już tam byłeś... trollowałeś, powpadałeś do KFów i może pan A.Buse się nawet tobą zajął.
>won na forum 'glupoty.pl'... tylko że tam nie ma
> rowerzystów.
A nie możesz sobie znaleźć innego towarzystwa do rozwiewania swoich życiowych wąpliwości?
Proponuję pl.rec.rowery - tam znajdziesz masę rowerzystów z całej Polski, ale obawiam się że nie będą tak wyrozumiali jak my tutaj.
Chyba, że już tam byłeś... trollowałeś, powpadałeś do KFów i może pan A.Buse się nawet tobą zajął.
rB napisał(a):
> a jednak wchodzisz, czytasz i piszesz :P
Ty qrde niczego nie kumasz? Słowa pisanego nie rozumiesz?
> to mój ostatni post w
> tym watku i koniec twoich męczarni.
Niestety to nie jest twój ostatni post w tym wątku. Nawet się nie trzymasz tego co deklarujesz.
"Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem. ..."
> a jednak wchodzisz, czytasz i piszesz :P
Ty qrde niczego nie kumasz? Słowa pisanego nie rozumiesz?
> to mój ostatni post w
> tym watku i koniec twoich męczarni.
Niestety to nie jest twój ostatni post w tym wątku. Nawet się nie trzymasz tego co deklarujesz.
"Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem. ..."
> Proponuję forum "light-bike",są o wiele lepsze tematy,albo
> forum "bikemaraton"
> Bodek ma racje
no widzisz tak to już jest.
Jesli nie jestes w stanie sam sie przyczynić i coś zrobić aby „podniesc poziom wypowiedzi” - czyli poprostu zaproponować ciekawy twoim zdaniem wątek, to sie poprostu na ten temat nie wypowiadaj bo taki post kompletnie nic nie wnosi i niczemu nie sluży.
> forum "bikemaraton"
> Bodek ma racje
no widzisz tak to już jest.
Jesli nie jestes w stanie sam sie przyczynić i coś zrobić aby „podniesc poziom wypowiedzi” - czyli poprostu zaproponować ciekawy twoim zdaniem wątek, to sie poprostu na ten temat nie wypowiadaj bo taki post kompletnie nic nie wnosi i niczemu nie sluży.
qrt napisał(a):
> to sie poprostu na
> ten temat nie wypowiadaj bo taki post kompletnie nic nie wnosi
> i niczemu nie sluży.
A ten twój post wnosi i służy. Nauczyciel.
To może rozwiniesz myśl przewodnią autora tego debilnego wątku i odpowiesz mu na jego pytanie jak chcesz coś wnieść i służyć czemuś swoim postem?
Dodam że mój post również "kompletnie nic nie wnosi i niczemu nie sluży."
> to sie poprostu na
> ten temat nie wypowiadaj bo taki post kompletnie nic nie wnosi
> i niczemu nie sluży.
A ten twój post wnosi i służy. Nauczyciel.
To może rozwiniesz myśl przewodnią autora tego debilnego wątku i odpowiesz mu na jego pytanie jak chcesz coś wnieść i służyć czemuś swoim postem?
Dodam że mój post również "kompletnie nic nie wnosi i niczemu nie sluży."
co wolno na forum
ponieważ forum jest dla mnie czymś w miarę nowym zapodaję pytanie jakie tematy powinny znajdować się na takowym?
jaki rodzaj polemiki słusznym jest a jaki wyzwala u starych wyjadaczy uśmieszek politowania?
i wreszcie kto i na jakiej podstawie uzurpuje sobie prawo do oceny postów -cały czas mam na myśli oczywiście posty o tematyce rowerowej.
szacuneczek
jaki rodzaj polemiki słusznym jest a jaki wyzwala u starych wyjadaczy uśmieszek politowania?
i wreszcie kto i na jakiej podstawie uzurpuje sobie prawo do oceny postów -cały czas mam na myśli oczywiście posty o tematyce rowerowej.
szacuneczek