Widok

fajniutki,milutki i malutki kościółek;)

Wesele Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
poszukiwany w okolicach szemuda
dziewczyny napewno pomoga;)

image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nikt zadnego fajnego kosciola nie zna???

image
image
Monaster Sióstr Betlejemitek w Grabowcu, ale to jest zakon częściowo klauzulowy, ma swój kościół w bardzo surowej stylistyce, jednak z duchem mistycyzmu, nie wiem też, czy wchodzi tak w grę zorganizowanie ślubu - chyba marne szanse, ale... miejsce jest hmm... przedziwne - może warto się dowiedzieć

image
image
sale mamy w szemudzie wiec pobliskie okolice nad interesuja a ten grabowiec to gdzie jest?

image
image
kochana,.. ja biore slub w Szemudzie ;-) takze dla mnie ten Kosciolek jest cudowny i ksiadz podobno tez super. ( jestem z Gdyni ale slyszalam same dobre opinie o Kosciele w Szemudzie). Ja nie mam Tereski tylko wlasny ogrod jako miejsce weselne ale z Koscila do Tereski jest tak blisko ze chyba lepszej lokalizacji sobie nie moglas wymarzyc.

image
no wlasnie sie zastanawiamy nad tym kociolem,jutro sie tam wybieramy zobaczyc jak jest bo w sumie w srodku to nie bylismy,a rozmawialiscie juz z ksiedzem?mozna przystroic kosciol itd??

image
image
fajnie ze jutro tam bedziesz, to powiedz mi o szczegolach.
Ja rozmawialam tylko co do mojej daty slubu i sie zgodzil ale o szczegoly nie pytalam, na 100 % mozna przystroic kosiolek, bo to nie jest miasto... a ty jestes z Gdyni? w Szemudzie panuja inne troche zasady , im zalezy na ladnym wygladzie Kosciola i ciesza sie z tego ..:)

image
ja jestem z Gdanska,ale myslimy o kosciele w tamtych okolicach bo stad jechalo by sie chyba z godzine. A Ty nalezysz do tego kosciola czy tez obca jak my?:)

image
image
ja jestem z Gdyni, nie naleze do Szemudaa;-0

image
Odnośnie monasteru Betlejemitek z Grabowca gmina Szemud to byłam tam kilka razy także na mszy św. i jest to miejsce najbardziej mistyczne,najpiękniejsze jakie znam w Trójmieście. Znają je najczęściej tylko wtajemniczeni wspólnotowicze, którzy chcą doświadczyć prawdziwej mistyki. Kościółek niewielki drewniany o stylistyce muru pruskiego stojący na łące zanurzony wśród drzew i bujności wszelkiej zieleni, otoczony z każdej chyba strony lasem.
W środku surowa stylistyka- wspaniały klimat- taka tam jasność ale przepiękne wielkie ikony ozdabiające prezbiterium, stalle dla sióstr. Siostry prowadzą bardzo surową regułę życia zakonnego- są eremitkami ale są najczęściej młode i niesamowicie sympatyczne i kontaktowe- ewentualna odmowa nie wynikała by z ich złej woli- jedynie może z zakazu reguły ich zakonu. Faktem jest, że ksiądz na ruchome godzinowo msze św do nich musi przyjeżdżać bo nie mają na stałe(jakie tam są msze-nigdy w życiu czegoś podobnego nie widziałam- chociaż we spólnocie wiele, wiele lat byłam) ale można na przykład księdza jakiegoś poprosić- znam kilku wspólnotowych, którzy mogli by się zgodzić. Jeśli siostry by przystały na to- nie wiem czy ich regula na to pozwala ale jeśli tak to zawsze są niezwykle gościnne.Kiedy byłam po raz pierwszy z grupką przyjaciół- a byliśmy dla sióstr pierwszy raz widzianymi ludźmi, siostra od tzw. kontaktów ze światem- posługą gościnności- sama wyszła z pustelni do nas oprowadziła nas z uśmiechem pełna dowcipu i zaprosila do domu dla gości monasteru- do takiej sali i zrobila dla każdego herbatkę,postawiła ciasteczka które siostry upiekły- potem zostawila nas byśmy czuli się swobodnie i mogli poplotkować- było tam trochę cennych rzeczy robionych przez nie bo one pięknie malują/piszą (ikony)i rzeźbią w drewnie na myśl by jej nie przyszło by nas pilnować byśmy tego im nie wynieśli- mieliśmy powiesić kluczyki w skrytce jak postanowimy już opuścic teren. To jest budynek zaraz obok jest też możliwość noclegu. Pewnie łamało by to regulę ciszy, która ich obowiązuje na terenie monasteru ale może, może miałyby pozwolenie na organizację u nich ślubu z weselem gdybyś tak na przykład chciała zaszaleć. Budynek pozwala na organizację raczej tylko mniejszego wesela- bo tam na duże nie ma miejsca- wraz z zamówieniem jakiejś firmy cateringowej.Orginalnie byłoby na 100% tylko pewnie by to było nieco trudne do załatwienia w praktyce.Tu link do ich strony- jest trochę zdjęć.K.

http://betlejemitki.ovh.org/
dzieki bardzo za odp,a jak tam trafic?

image
image
wlasnie jak?

image
jednak chyba wole .. Kosciolek w Szemudzie..

image
Trzeba tam przyjechać i ''wczuć się w tą całość ''.Jest niesamowita atmosfera. Dla ludzi '' zagubionych'' w życiu , jest to wymarzone miejsce . Warto tam być !
W tym klasztorze na pewno nie można organizować ślubów. Byłam tam kilka razy i każdemu polecam, niesamowity klimat, zwłaszcza w święta Bożego Narodzenia, cała kaplica wyłożona jest sianem, zakonnice pokornie się modlą kładąc się na ziemi lub całując obrazy. Można się tam wyciszyć.