Widok
Parafia, w której miałaś bierzmowanie powinna wysłać pismo do parafii, w której byłaś chrzczona, wtedy koło notatki o chrzcie wpisuje się bierzmowanie i parafia od chrztu może wystawić jedno zaświadczenie. Przynajmniej tak zrozumiałam tłumaczenie pani w mojej parafii :)
Jednak bardzo często okazuje się, że zawiadomienie o bierzmowaniu nie zostało wysłane, więc musisz się udać do obu parafii po świadectwa.
Mam nadzieję, że dobrze zapamiętałam te reguły, w razie czegoś niech ktoś mnie poprawi...
Jednak bardzo często okazuje się, że zawiadomienie o bierzmowaniu nie zostało wysłane, więc musisz się udać do obu parafii po świadectwa.
Mam nadzieję, że dobrze zapamiętałam te reguły, w razie czegoś niech ktoś mnie poprawi...
Hmm, musiałabys chyba zadzwonic do parafii i się zapytać czy ktoś to może za Ciebie załatwić. Wiem napewno, że mogą przesłać akt listownie bo mój mąż tak to załatwiał. Urodził się w Żarach i tam był chrzczony - wyprawa po akt chrztu na 2 koniec Polski była mało kuszącą propozycją, więc zadzwonił i się dogadał z księdzem - nie było problemów.