Widok

akt chrztu

Wesele Temat dostępny też na forum:
Mam pytanie przeczytałam że do ślubu potrzebny jest akt chrztu z adnotacją o bierzmowaniu. A jak to wygląda gdy i chrzest i bierzmowanie były w różnych kościołach. Czy muszę pojechać do dwóch parafii i wyciągnąć oba zaświadczenia.

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Parafia, w której miałaś bierzmowanie powinna wysłać pismo do parafii, w której byłaś chrzczona, wtedy koło notatki o chrzcie wpisuje się bierzmowanie i parafia od chrztu może wystawić jedno zaświadczenie. Przynajmniej tak zrozumiałam tłumaczenie pani w mojej parafii :)

Jednak bardzo często okazuje się, że zawiadomienie o bierzmowaniu nie zostało wysłane, więc musisz się udać do obu parafii po świadectwa.

Mam nadzieję, że dobrze zapamiętałam te reguły, w razie czegoś niech ktoś mnie poprawi...
dokladnie tak, jak napisalas
Ja tez bylam chrzczona i mialam bierzmowanie w dwoch roznych parafiach ale w jednym miescie wiec pojade do obydwu zeby im juz nie utrudniac.
Na szczescie to niedaleko bo w Sopocie.
wystarczy ze pojedziesz tam gdzie bylas chrzczona

image
Kazimiera na akcie chrztu jest adnotacja o bierzmowaniu więc niczego nikomu nie bedziesz utrudniać;) Mają w aktach 1 papier, na którym są te dwie informacje. Po co płacic "co łaska" w obu parafiach i marnować swój czas?:D

image
Czyli ta adnotacja o bierzmowaniu musiala byc juz wczesniej zgloszona do parafii gdzie bylam chrzczona zanim w ogole ich poinformuje ze biore slub tak?
Tak, parafia, w której byłas bierzmowana ma obowiązek zglosic ten fakt do kościoła w którym byłaś chrzczona.

image
Tak, parafia w której byłaś bierzmowana przecież dostała świadectwo chrztu, na którym miała wszystkie namiary do wysłania zaświadczenia bezpośrednio po bierzmowaniu. I miała obowiązek to zawiadomienie wysłać do tamtego kościoła.
Ok,dzieki dziewczyny.
a czy trzeba zalatwiac to osobiscie, czy tez istnieje opcja poproszenia Kogos o przysluge i odebranie dokumentu?

Hmm, musiałabys chyba zadzwonic do parafii i się zapytać czy ktoś to może za Ciebie załatwić. Wiem napewno, że mogą przesłać akt listownie bo mój mąż tak to załatwiał. Urodził się w Żarach i tam był chrzczony - wyprawa po akt chrztu na 2 koniec Polski była mało kuszącą propozycją, więc zadzwonił i się dogadał z księdzem - nie było problemów.

image
Moje dokumenty odbierała moja babcia, bo też byłam chrzczona w innym mieście...
dzieki!
sprobuje wyslac swoja Babcie- a co tam- niech dziala :))))

a czy akt chrztu i bierzmowania jest wazny 3 m-ce tak jak akt urodzenia?

[url=http://zasuwaczki.bejbej.pl/]
image
[/url]
[url=http://zasuwaczki.bejbej.pl/]
image
[/url]
Akt chrztu jest ważny krótko, chyba właśnie te 3 miesiące, odpis aktu urodzenia jest ważny bezterminowo.
Dziewczynki bardzo dziękuje wiedziałam że mogę na Was liczyć. No to jadę jutro najpierw do parafii w której byłam chrzczona notabene tylko tego dnia byłam w tym kościele. Mam nadzieję że jutro to załatwię

image

Inne tematy z forum Wesele bez ogłoszeń

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

do góry