Widok

marzenie- papuga:)

Wesele Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny wiem że może to nie jest najodpowiedniejsze miejsce na tego typu pytania ale spróbuję:) Moim marzeniem jest mieć paugę, niestety nie znam sie na nich. Może któraś z was ma lub miala papugi?? jakie byście polecily?? albo moze wiecie kto chcialby sprzedac??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
duzo jest tutaj

www.papugi.com.pl

Jak rozpoznać płeć falistej- nad dziobem ma kolorową narośl. Albo niebieska albo beżowo- brązowa. niebieskia to samiec, brązowa to samiczka. Ten papug na pierwszym zdjeciu jest mlodym samczykiem bo ma dopiero ledwo niebieskie, gdyby mial granatowe, to bylby dojrzaly. Tak samo samiczki- jesli narosle sa lekko bezowe, to one sa mlode, jesli sa mocno brazowe tak jak na zdjeciu to papuga raczej mloda nie jest. Ponadto ta na zdjeciu jakas zdrowa nie jest bo narosl ma jakas zwyrodniala. Samczyk jak widac to ten zolty, samiczka niebieska.

image
image

a ja miałam papużki ryżowe...

kochaniutkiego Klaudiuszka i Messalinkę :)

niekłopotliwe, milusie...a w dodatku Klaudiusz cudownie śpiewał jak tylko usłyszał jak ktos rano z góry schodzi do kuchni

Ja takze polecam Nimfy :) Moja kuzynka taka miała :) Śliczne i zabawne zwierzątko, uwielbiało być głaskane, było pod tym wzgledem wręcz nachalne! :)
asinek moze ty sie jeszcze wypowiesz??:) jaki gatunek wybrac:) no niestety ara to narazie moje marzenie i tak zostanie ale kiedys napewno sobie taka kupie:) wiec jaka??
:)
pomozcie dziewczyny moze znacie namiary na jakis zoologiczny w gdansku gdzie maja papugi i sie na tym znaja??
o Nimfach polecam ta stronę:

http://www.papugi.resnet.pl/main.htm na pewno udziela tam fachowych porad + grupa dyskusyjna na googlach o zwierzętach :)

Asinek na pewno Ci odpowie, jak sie pojawi :)

A to moje domowe papugi :)

image

image

image

Również polecam tę stronę o nimfach :) Aha, zapomniałam napisać, że papuga nimfa kosztuje około 120 zł.

Na Morenie jest fajny duży sklep zoologiczny po przeciwnej stronie stacji benzynowej ,zaraz obok chyba pizzeria tino jest-tam na pewno mają duży wybór

beta.tr ale super ta zielona pauzka;)) ja wlasnie chcem blekitna zielona lub pastelowa:) powiedz mi czy trzeba miec dwie?? tzn czy pauzkom bedzie zle jak bede miala tylko jedna?? i jeszcze jedno istotne pytanie... mam psa... malego kundelka chyba nie zrobi krzywdy dla papuzki?? czy taka papuzka musi caly dzien latac po mieszkaniu?? bo ja pracuje i boej sie ze mi ucieknie pod moja nieobecnosc albo moj piesek sie bedzie z nia "bawil"
Beata, taki zielony właśnie mój Bartuś był!!! Identyczny!!!

Demolka, widziałam nieraz samą jedną papugę w klatce.
Zielony Kuba na początku też był sam.
Ale kuzyn znalazł na śmietniku tą białą i nam przyniósl.
Zaakceptowały się i bawiły razem. No i wiadomo- razem raźniej.
Teraz jak Kuba zdechł, Biała zrobiła się strasznie smutna :(

Co do psa: są papugi strachliwe, ale i takie, które potrafią biegac po podłodze. NIe wiem, jak Twój będzie na ptaka reagował...
Jeżeli klatka będzie postawiona poza jego zasięgiem łap, to papuga tez nie będzie głupia i nie będzie się pchała w paszczę psa :) tylko zostanie na bezpiecznej wysokości raczej...

Nasze papugi mają otwarte drzwi klatki cały dzień i latają, kiedy chcą.

Miałam faliste papugi, parę sztuk przez wiele lat. Ale za dużo sprzatania jak dla mnie:(

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
Wystarczy kupić mały przenośny odkurzacz i ewentualny rozsypany piasek, łupinki ziaren czy pióra nim wsuwać w razie potrzeby :)

Beata a rozmnażają ci się te papużki, jakbyś miała młode to ja już się zapisuje na jedną. Ja kiedyś miałam falistą która była tak oswojona że chodziła ze mną wszędzie i mówiła parę slów, ale żeby nauczyć falistą gadać trzeba ją od maleńkości odizolować od innych papug bo inaczej się nie nauczy, dopiero po jakimś czasie dołączyć do niej drugą.

Też jestem fanką papug.

Nasze nie gadały, ale powtarzały dżwięki ;) Genialne!

Niestety... po pierwsze oba to samczyki, po drugie, zielonej już nie ma :(

dziewczyny znalazlam.... :)) mialam miec papuzke falista ale poszlam dzis z moim N. do zoologicznego we wrzeszczu na dmowskiego i tam byla papuzka nimfa... piekna:))) wieksza jest od papugi falistej a myslalam ze sa takie same. Podjelam decyzje i kupie ta nimfe;)))
NImfa też fajna!
Moja ciotka miała. Genialnie chodziła po szczebelkach klatki :) Jak perszing :)

do góry