Widok

marzenie- papuga:)

Wesele Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny wiem że może to nie jest najodpowiedniejsze miejsce na tego typu pytania ale spróbuję:) Moim marzeniem jest mieć paugę, niestety nie znam sie na nich. Może któraś z was ma lub miala papugi?? jakie byście polecily?? albo moze wiecie kto chcialby sprzedac??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
zakochalam sie w tej ktora zobaczylam:) byla taka grzeczna;)
Super :))) Wkleisz fotkę swojej nimfy jak już ją będziesz miała?

Hej :)
Troche sie ociągałam, bo dostaliśmy 1000 zdjęć z AVmedia a ja moge przegladać w kółko...

Chciałam polecać falistą, ale nimfy też potrafią być ukochane, choć też broją aż sie patrzy :) Ale zółtą kupujesz? ;)

Szukałam dla Ciebie jakiegoś hodowcy z Gdańska, ale znalazlam tylko na allegro. Jak zobaczylam zdjecie, to mi sie piesci zacisnely! Jak mozna 6 duzych ptakow trzymac w takich warunkach!!! Nigdy w zyciu nie kupuj ptaka od osoby, ktora tak traktuje zwierzeta- jako przychod a nie jako hobby.

Zostaje przegladac na biezaco ogloszenia, albo zapytac sie w paru sklepach, czy spodziewaja sie bardzo mlodych nimf. W tych naprawde dobrych powinni podac dokladna date. :)

asinek ja bylam w tym sklepei zoologicznym we wrzeszczu na dmowskiego:) zobaczylam te papuzki faliste ale jak dla mnie to sa za bardzo "żywe":D a ta nimfa byla taka grzeczniutka i tak patrzyla mi w oczy:)) Papużka to ma byc moj prezent urodzinowy ale licze na to ze moj N. postara sie o nia szybciej:) bo już tak jemu marudze ze chyba nie moze juz mnie sluchac:) dam jej na imie Balbinka:))) Ustalilismy ze moj prezent dostane jak wrociy z urlopu czyli na poczatku sierpnia;)) bo teraz szkoda zeby przez ten czas 2 tygodnie byla sama tylko np z moja mama. :)
Jak ona ma juz imie, to jest Twoja :) GRATULUJE :))))

Tylko prosze, kup najwieksza klatkę, jaką możesz :)

Napisz potem jakie wrazenia z pierwszych dni :)

Ja mam konure czerwonolicą.Jest ze mną od 19 lat a jeszcze ma zamiar pożyć oby.Kocham tak samo papugi.Moi rodzice mieli sklep zooologniczy.Żako miała w domu.Jest niesamowitym stworzeniem i bardzo inteligenta.Niestety brzydko powiem głupota mojej mamy.Otworzyła na dworze klatkęi pofrunaeła.Goniliśmy ją z trzy godziny i wreszcie uciekła w las.Powiem szczerze ze bardzo szkoda i yło jej.Koko bo tak nazywa się moja papuga jest jak domownik, potrafi sieę pogniewać, nawoływać , spać z nami i sie bawić.Czasami odbija jemu nie wiedomo z jakiego powodu, ale jego nigdy bym sie nie pozbyła.W życiu.Koko jeśli odejdzie na wieki mam zamiar kupić Żako.Wiem że u hodowcy mała ( bo taką trzeba kupić jeśli chcesz by yła z Tobą) to rzedu 2 tys. Co do warunków, mieszkam w trzypokojowym ieszkaniu z chłopakiem i córką i jest też dla niej miejsce a ma sporą klatkę 9oczywiście miejsce jest to jej do jedzenia i noclegó) bo żyje luzem.Miałam różne papugi w swoim życiu od Kakdu do senegalskich .Małe papugi mnie nie rajcują .Duże są takie wspaniałe.

asinek powiedz mi a jakie bylyby najlepsze wymiary klatki?? jaka duza kupic??
Widzialam duze klatki stojace na ziemi- na kolkach, ale te woliery kosztuja 350 zl... Takich samych duzo w trojmiejskich sklepach. Kup najwieksza, jaka tylko bedziesz mogla.

http://www.allegro.pl/item205544678_woliera_146cm_wielka_klatka_dla_ptakow_2_4mm_drut.html

Mniejsza:

http://www.allegro.pl/item205190664_nimfa_duza_piekna_klatka_z_dodatkami_nowa.html

Na patyczki w srodku nie patrz, nie ma sensu. Lepiej wziac galaz z drzewa owocowego, bo jak papuga skacze po patyczkach idealnie tej samej grubosci, to nie cwiczy lapek. Dobrze jak galazki maja rozna szerokosc, bo wtedy papuga nie ma problemow z chwytaniem i lapki jej nie bola. Malo osob o tym wie. Poza tym taki powyginany konarek fajnie wyglada.

Duże klatki są w granicach od 60 zl do 350. Na allegro jest tego duzo :)

Zapomnialam jeszcze o kostce wapiennej- trzeba kupic, bo papugi maja cos z ukladem trawiennym tak skonstruowane ze potrzebują wapna do neutralizowania czegośtam w żołądku, poza tym scieraja sobie o nie dzioby. Nie powinno to byc drogie.

Raz na jakis czas dobrze papudze zrobic papkę jajeczną: utrzeć na papkę jajko z bułką tartą. Niektóre lubią z mlekiem ;) ale to bardziej na lęgi.

Moje papugi mialy duza klatkę, wiec nie wypuszczalam ich na latanie po domu (pies by sie nie powstrzymal...), tym bardziej ze stwarzały same sobie zagrozenia (dziobanie kabli, chęć przelecenia przez zamkniete okno, jedzenie trujacych roslin doniczkowych, itp.).

image
Shot with FinePix S7000 . at 1969-12-31

image

image

image

image

megmeg, super fotki!

Mam nimfę szarą, jest przezabawna. Je z nami z talerza, uwielbia makaron i żółty ser. Bardzo lubi bawić się moimi włosami, gwożdże, zaczepia nas jak tylko któreś z nas pokaże się w zasięgu wzroku ptaszyska. A naszą sunię owczarka niemieckiego kompletnie ignoruje, wręcz goni po podłodze i skrzeczy bardzo, jakby upominała. Kocham bardzo moją Agatkę, choć to samczyk
megmeg piekne fotki:) a te papugi sliczne:)) wklejajcie fotki swoich papuzek:)
dziewczyny podajcie wymiary klatki jakie powinny byc?? jaka jest lepsza klatka okragla, prostokatna czy jaka??
okrągła nie, bo z reguły są mniejsze a papugi są ciekawskie i w tych rogach czesto odprawiają gimnastykę

Wg mnie oczywiscie absolutne minimum dla nimfy to dlugosc 50 cm, szerokosc 40 cm, wysokosc 50 cm.

Demolka, ja przez Ciebie znowu powaznie mysle o wolierze! :)))

asinek to na co czekasz??:) zakladaj:) przeciez papuzki sa takie cudowne:)))
:)
jakby co-mam uzywana klatke po 1 papuzce-odtapie tanio
do góry