Widok
astma/alergia albo diabli wiedzą co
Drogie,
Poszukuje mam, których dzieci mają kłopoty z górnymi drogami oddechowymi.
Mój synek ma 9mcy i wieczne zapalenie oskrzeli. Bez gorączki więc pediatra orzekła że sprawa ma podłoże alergiczne i należy się skonsultować ze specjalistyczną poradnią.
Mamy wziewnie pulmicort+berodual i ostatnio montelukast. Działa, infekcja minęła.
Chciałabym wymienić doświadczenia z innymi mamami. Szczególnie zależy mi na informacji czy tak małemu dziecku robi się badania stwierdzające na co jest uczulony?
Wiem, ze istnieje coś takiego jak panel pediatryczny ale nasza lekarka twierdzi że nie jest to zbyt wiarygodne badanie.
Poza tym będę wdzięczna za info jakie macie doświadczenia z poradnią alergologiczną na Polanki.
Jesteśmy na początku drogi więc każda wskazówka na co zwrócić uwagę będzie cenna.
Poszukuje mam, których dzieci mają kłopoty z górnymi drogami oddechowymi.
Mój synek ma 9mcy i wieczne zapalenie oskrzeli. Bez gorączki więc pediatra orzekła że sprawa ma podłoże alergiczne i należy się skonsultować ze specjalistyczną poradnią.
Mamy wziewnie pulmicort+berodual i ostatnio montelukast. Działa, infekcja minęła.
Chciałabym wymienić doświadczenia z innymi mamami. Szczególnie zależy mi na informacji czy tak małemu dziecku robi się badania stwierdzające na co jest uczulony?
Wiem, ze istnieje coś takiego jak panel pediatryczny ale nasza lekarka twierdzi że nie jest to zbyt wiarygodne badanie.
Poza tym będę wdzięczna za info jakie macie doświadczenia z poradnią alergologiczną na Polanki.
Jesteśmy na początku drogi więc każda wskazówka na co zwrócić uwagę będzie cenna.
moja wskazówka może Ci się wydać trochę dziwna, ale zrób synkowi badania na pasożyty, które mogą powodować infekcje górnych dróg oddechowych z objawami zbliżonymi do alergii
Większość lekarzy bagatelizuje ten problem, jednak w mojej rodzinie przyczyną "alergii" u dziecka okazały się lamblie, po odpowiednim leczeniu problem zniknął jak ręką odjąć
Większość lekarzy bagatelizuje ten problem, jednak w mojej rodzinie przyczyną "alergii" u dziecka okazały się lamblie, po odpowiednim leczeniu problem zniknął jak ręką odjąć
Moja córka( już pisałam w wielu wątkach o zdrowiu dzieci) ciągle chorowała. Ciągłe zapalenia oskrzeli i pluc. Również tzw nieosłuchowe.
Badania alergiczne nic nie wykazały. żadnych uczuleń, choć po mleku i wogóle nabiale i czekoladzie wykwity skorne sie pojawialy.
Badania robiłam skorne kilka razy i z krwi.
Trafiłam w końcu do poradni pulmonologiczno-alergologicznej w Gdyni
Leczenie typowo przeciwastmatyczne---------pulmicort wziew i singulair. w razie infekcji atrovent lub berodual. Astma stwierdzona pomimo braku skurczow oskrzeli. spirometria b.dobra.
Przed pierwszą wizytą trzeba zrobić badania na pasożyty.
Moja przygoda zaczęła sie kilkanaście lat temu, nie wiem jak jest teraz.
Wiem tylko ze córka przestała chorowac jak dostała dobrze ustawione leki.
Teraz bierze tylko singulair.
Badania alergiczne nic nie wykazały. żadnych uczuleń, choć po mleku i wogóle nabiale i czekoladzie wykwity skorne sie pojawialy.
Badania robiłam skorne kilka razy i z krwi.
Trafiłam w końcu do poradni pulmonologiczno-alergologicznej w Gdyni
Leczenie typowo przeciwastmatyczne---------pulmicort wziew i singulair. w razie infekcji atrovent lub berodual. Astma stwierdzona pomimo braku skurczow oskrzeli. spirometria b.dobra.
Przed pierwszą wizytą trzeba zrobić badania na pasożyty.
Moja przygoda zaczęła sie kilkanaście lat temu, nie wiem jak jest teraz.
Wiem tylko ze córka przestała chorowac jak dostała dobrze ustawione leki.
Teraz bierze tylko singulair.
My alergicy, ja dodatkowo astma dlatego od początku byliśmy bardzo ostrożni na tym punkcie. Kiedy syn miał około 8-9mc(teraz dokładnie nie pamięta)dostał nagle zapalenia oskrzeli i wciągu pary chwil mocnego skurczu oskrzeli :/ dostaliśmy leki i skierowanie do szpitala z zaznaczeniem,że jeśli w ciągu paru godzin nic się nie zmieni to mamy jechać. Pierwszą inhalację dostał od razu w przychodni i po tym dosłownie w przeciągu godziny czy dwóch mieliśmy już kupiony inhalator(za wszelką cenę chcieliśmy uniknąć szpitala). Na szczęście udało nam się z tego wygrzebać ale od tamtej pory przy każdej infekcji, katarze itd. w ruch od razu idzie inhalator. Z biegiem czasu okazywało się też, że ma uczulenie na mleko,pieluszki, mokre chusteczki, proszki/żele do prania, ogórki kiszone, kapustę itd. W grudniu byliśmy w klinice Vitae(chyba tak to się pisze)okazało się, że syn(3,5roku)ma uczulenie m.in. na konserwanty :/, wyskakują mu przez to krosty na buzi(w zasadzie od malutkiego), pokrzywka itp. w marcu mamy dodatkowe testy skórne. Na szczęście nie ma astmy chociaż lekarka uczuliła nas,że słychać już pojedyncze świsty :(
U nas też ciągły kaszel, najpierw młoda dostała zwykłe leki wykrzuśne, potem po ponad 3 tyg. bez większej poprawy antybiotyk - kaszel zniknął na tydzien i znów od 3 dni kaszle i to strasznie. dziś byłam znów z nią u lekarza (wczoraj w przychodni dyżurującej lekarz prawie mnie wyśmiał bo O co mi chodzi? "skoro chodzi do przedszkola to taki kaszel jest normalny") A dziś nasz lekarz dał małej Pulmicort 2x dziennie; Berodual 2x 16 kropli; Monkastę 1x1 na noc, i zyrtec 5 kropli x2 syrop Neosine 3x 5ml no i koniecznie jutro na RTG płuc :( Jestem już załamana bo od 1,5 miesiąca mała cały czas choruje :(
Słonko69 doskonale Cię rozumiem, mój synek to samo. Wieczne zapalenie oskrzeli, kaszel jak u gruźlika, oddech lorda Vadera. Na szczęście nasz pediatra od razu wyłapał, że to alergiczne lub astmatyczne i nie faszerował go antybiotykami.
Leki o których pisałam wyżej pomogły i póki co (tfu tfu) jest "zdrowy" ale po odstawieniu zaraz wszystko wraca:(
U jakich lekarzy się leczycie? My skłaniamy się ku Krystynie Wisz Wolskiej. Początkowo doradzano nam Teresę Małaczyńską ale ma bardzo skrajne opinie i zwątpiłam. Jak jest u Was?
Leki o których pisałam wyżej pomogły i póki co (tfu tfu) jest "zdrowy" ale po odstawieniu zaraz wszystko wraca:(
U jakich lekarzy się leczycie? My skłaniamy się ku Krystynie Wisz Wolskiej. Początkowo doradzano nam Teresę Małaczyńską ale ma bardzo skrajne opinie i zwątpiłam. Jak jest u Was?
Jeśli to dr. Wolska z poradni w Gdyni na Abrahama to nie znam. znam za to dr. Węglarz i odradzam.
Po obejrzeniu negatywnych wynikow testow skornych stwierdzila ze nie mam czego szukać w poradni.
A gdy trafiłyśmy do dr. Chrościckiej to od razu nowe badania, leczenie, Polanki i jestesmy u tej lekarz do dziś.
Córka przestała chorować.
Zawsze będę polecać te lekarke:))dr. Aleksandra Chrościcka
Po obejrzeniu negatywnych wynikow testow skornych stwierdzila ze nie mam czego szukać w poradni.
A gdy trafiłyśmy do dr. Chrościckiej to od razu nowe badania, leczenie, Polanki i jestesmy u tej lekarz do dziś.
Córka przestała chorować.
Zawsze będę polecać te lekarke:))dr. Aleksandra Chrościcka