Widok
ja robiłam na początku ciąży, we własnej przychodni na skierowanie od lekarza
w przychodni dermatologicznej na Długiej chyba można zrobić to badanie za darmo, a przynajmniej jakiś czas temu była taka możliwość
w przychodni dermatologicznej na Długiej chyba można zrobić to badanie za darmo, a przynajmniej jakiś czas temu była taka możliwość
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011
DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Szymon 05.01.2011
DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
U nas lekarze chyba się boją, że pacjentka się obrazi... Warto się zbadać, bo wszyscy przecież "są pewni", że to nie oni są chorzy... A wykrycie HIV przed porodem daje bardzo duże prawdopodobieństwo uchronienia dziecka przed zarażeniem. Za to niewiedza i poród naturalny w tej sytuacji spowoduje zarażenie dziecka...
Moja lekarka skierowała mnie na badania pod kątem HIV, HCV, HBs, WR i test obciążenia glukozą około 23 tygodnia ciąży. Wszystkie wyniki odebrałam szybciutko, bo w zasadzie tego samego dnia, tylko na wynik HIV jeszcze czekam. Wybrałam laboratorium, w którym czas oczekiwania na wynik to 10 dni!!! Niby wiem, że jest wszystko dobrze, ale moja podświadomość mnie dobija. Boję się :(
Teri nie martw się, wszystko zależy od laboratorium. Ja czekałam na wynik ok tygodnia. Robiłam wtedy mnóstwo badań i m.in właśnie HIV i wszystkie wyniki miałam na drugi dzień a na te czekałam. Nie interesowało mnie za bardzo czemu bo byłam spokojna o wynik ale gdzieś czytałam, że niektóre badania wykonuje się tylko w określone dni tygodnia i czas oczekiwania to 5-10 dni w zależności od daty dostarczenia próbki. No i faktycznie musiałam się zgłosić do laboratorium osobiście. Pozostałe wyniki były dostępne przez stronę internetową a te musiałam odebrać.
Ja robiłam te badania jakoś pod koniec ciąży bo mój lekarz sprawdzał czy miałam robione wszystkie i wyszło mu, że na to wcześniej zapomniał dać mi skierowanie :)
Ja robiłam te badania jakoś pod koniec ciąży bo mój lekarz sprawdzał czy miałam robione wszystkie i wyszło mu, że na to wcześniej zapomniał dać mi skierowanie :)