Widok

będzie o ideach ;)

No dobra, żeby nie było, że się tylko pije i nic nie robi.;)
Ostatnio napisałem, że idee są zawieszone w powietrzu. Wystukowujac to zdanie w edytorze, konkretnie na myśli miałem, sprawy jeszcze nieodkryte, nieudowodnione przez ludzkie mózgi, które to parają się nauką.
Wielu jest uczonych, badaczy i ludzi nauki, których wynalazki, wybory, postawy życiowe - słowem biografie - dość mocno mnie fascynują.
Pierwszy z brzegu to Michael Faraday właśnie.
Na podstawie sztychu J. Cochrana powstałego na bazie obrazu Pickergilla przedstawiającego 20letniego Faradaya mogę napisać, że był to przystojny mężczyzna.
Faraday pochodził z dolnych warstw londyńskiego, bardzo mało mobilnego (jeśli idzie o możliwość awansu) społeczeństwa.
Jego ojciec był kowalem i mógł ofiarować kilkunastoletniemu synowi tyle pieniędzy na jego rozwój ile sam posiadał - czyli nic, wskutek czego młody Michael nie ukończył nawet szkoły średniej.
Ucieczką przed ubóstwem tej londyńskiej ulicy, drugiej dekady XIXw. była dla Faraday'a praca w charakterze introligatora. Zwyczajnie oprawiał, zszywał i ozdabiał książki, które to przynosili do pracowni klienci. Różne książki. A wg podań robił to i pięknie i z dużą starannością.
Jak to napisał w liście po wielu latach "w zakładzie było mnóstwo książek - a ja je czytałem".
Muszę tu napisać, że na początku wieku XIX termin energia jeszcze na dobrą sprawę nie istniał ani w nauce, ani w obiegu potocznym.
Owszem, ludzie/uczeni byli świadomi istnienia przeróżnych sił, "znali trzaski wyładowań elektrycznych i zrywające żagle podmuchy wiatru" jednak wszystkie te siły traktowano odzielnie jako niezależne zjwaiska. Identycznie było z siłami magnetycznymi i elektrycznymi. Żaden z badaczy nie widział związku pomiędzy nimi.

Jak to się mówi czasem, nie trzeba być tylko inteligentnym i pracowitym, żeby osiągnąć sukces (moim językiem wyłapać z powietrza jakąś idee:))), ale trzeba mieć także pół wiaderka szczęśćia. Faraday miał je.
Pewnego dnia otrzymał od któregoś z klientów zaproszenie na cykl wykładów i doświadczeń o elektryczności prowadzonych przez sir Humphry Dave'ego w Royal Institution.
Po wykładach Faraday przepisał notatki i rysunki pięknym kaligraficznym pismem, wyciągnął szydło, skórę, maszynę do tłoczenia oprawy i pięknie oprawione notatki wysłał do Davego.
Dzięki temu gestowi ubogi, niewykształcon,y chłopak otrzymał propozycję spotkania z Davym (by po krótkim czasie objąć posadę jego asystenta)
To był olbrzymi awans, ale do odkrycia jednego z najważniejszych praw XIX wiecznej nauki było jeszcze daleko.
Badania nad związkami miedzy elektrycznością i magnetyzmem Faraday rozpoczął pod koniec lata 1821r. na skutek dokonań jednego z duńskich (Kopenhaga) uczonych, który zauważył, iż igła kompasu umieszczonego nad przewodnikiem elektr. w którym płynie prąd, nieco się wychyla.
I w tym momencie brak klasycznego wykształcenia, bystrość, umiejętność patrzenia świeżym okiem bez uprzedzeń na istotę zagadnienia były asami w rękawie na pionierskiej ścieżce nauki, którą dreptał 30 letni mężczyzna.
Faraday miał jeszcze jednego, najważniejszego asa pik w rękawie (ale nie był tego wówczas świadom)
Otóż rzecz w tym, że w XIXw wieku wszyscy naukowcy zajmujący się tematami ścisłymi rozpatrywali ruchy złożone odwołując się do sił przyciągających i odpychających po lini prostej z punktu A do B, na których to punktach leżą oddzaiływujące na siebie ciała.
Wszyscy oprócz Faraday'a gdyż on miał asa pik pik w rękawie.
Należał do sekty sandemanistów, której twórcą był Robert Sandeman. Wyznawcy opierają swoją silna wiarę na fundamencie kształtu koła, w imię zasady, że ostatecznie dobro, czy też zło wraca do nadawcy po okręgu.
Koło nie było podobno dla nich tylko abstrakcyjną, odległą koncepcją.
Swoje religijne przekonania na wespół z nienaśladowaniem sobie współczesnych uczonych, wykorzystał do odkrycia zasady działania silnika elektrycznego.
Wziął magnes i wyobraził sobie koliste linie łączące bieguny magnesu.
Przygotował ogniwa, rtęć, przewód i drut.
Zamknął obwód i drut zwisający swobodnie zaczął się kręcić wokół magnesu zanurzonego w rtęci.
Jedno z najważniejszych odkryć stało się faktem.
Później, gdy już został członkiem Royal Society, po dziesięciu latach przekształcił energię magnetyczną w elektryczną obwieszczając Towarzystwu Królewskiemu o istnieniu indukcji elektromagnetycznej.

Wg jednej z apokryficznych historii premier Anglii spytał Faradaya co z tego odkrycia wynika.
A Michael odpowiedział:
- "no coż panie premierze, pewnego dnia będzie mógł go pan opodatkować"

Dobra więcej nie piszę.
Zdrówko.
"Niektóre rzeczy są dokładnie tym, czym są, i niczym innym."

Charles Bukowski.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
miła opowieść :)
Taki iskrzące w powietrzu napięcie zauważyła już pani Wisława, a ładnie wyśpiewano to tu:
http://w36.wrzuta.pl/audio/4rhl291UcDZ/zbigniew_preisner_-_milsoc_od_pierwszego_wejrzenia_love_at_first_sight
Tylko odkrycia takie bardziej osobiste.
Determinizm to w sumie przeznaczenie, no nie?
Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.
Starałem się to opisać najbardziej na faktach.
Tę opowieść :).
Zięć Faradaya niejaki George Barnard zapamiętał widok uczonego podczas doniosłej chwili odkrycia i napisał: " nigdy nie zapomnę entuzjazmu na jego twarzy i błysku w oczach"
Chodzi chyba o to, że najgłębsza istota, idea religijna w którą faciu (Faraday) wierzył znalazła, w jego oczach, odzwierciedlenie w rzeczywistości. W konkretnej naukowej branży.
Okazało się, że trzaski elektryczności i cicha siła magnetyczna są ze sobą powiązane w określonej zależności.
...i trzeba było do tego tej idei.
Kilka czynników spotkało się z trzaskiem.
Ale jak nie, to ktoś inny by to odkrył. W innych, być może nie mniej fascynujących okolicznościach.
Ciężko powiedzieć.
Ja myślę, że nauka ludzka ma coś z ewolucji.
Ciężko przewidzieć jej tor.
Sama, kierowana ludzką zdolnością żłobi sobie koryto dla ujścia.
Jak coś jest potrzebne, może powstać/zostać wynalezione tą czy inną drogą.
Na przykład oko. :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Konwergencja_(biologia)
Ja tam i tak myślę, że żyjemy w brzuchu jakiegoś wielkiego wieloryba.
wole opcję: MATRIX, rozdwojenie jaźni, bycia ciałem tu, a duchem zupełnie w innym wymiarze
Etam rozdwojenie.
Rozstrojenie jest bardziej cool.

Manson?
Rąbiesz szczapy.
nie, czaka na ciebie
obiecałeś

no i na mnie, bo też obiecałam ;>
A bo to Kropeczka wszystko poblokowała.
hyhyhyhyhy
Ja tam mogę choćby i dzisiaj.
Przyjaźń jest tylko miedzy facetami :)
przyjaźnijcie sie tak ciasno jak chcecie, nic mi do tego

ja tam mówię o fizycznym wyładowaniu negatywnej energii z pożytecznym efektem końcowym
Ależ, ależ.
Cóż to za męskie kumplostwo kiedy nie ma obok kobiet.
Kiedy nie ma kobiet wszystko naokoło traci blask, kolor i sens.
Kobiety, ognisko i śpiew. I wino.
Ta kolejność.
A rano machamy i rzucamy siekierami.
Siekierami Fiskars.
:)
hmm mam urlop ... podobno ... tylko nie wiem kiedy, no i obiecałam Mamusce, że ją z Edziorem odwiedzę, i w ogrodach pomogę

jadąc do, czy wracając do 3city nie ma innej opcji jak tylko przez bliskie okolice lasów Mansona

cholera, tylko kiedy ten urlop
Dlaczego Wy kobiety zawsze jesteście takie niezdecydowane.
Czy Ty masz w zodiaku Wagę? ;)
Nie powiem, żeby ta Wasza subtelna chwiejność na szali przeznaczenia nie czyniła Was piękniejszymi, ale czy chociaż raz nie możecie tupnąć swą stópką i jasno, dosadnie i konkretnie się określić.
Mi już jest głupio molestować Faceta z Brodą.
nie molestuj go zbyt mocno, bo Szura ci loki oskubie
ja tam nogą tupię często i często mocno

next week OK?
chyba ze nie klepna mi urlopu :/ - tu juz ani tuoanie ani kopanie kopytem nie pomoze
A co tam Manson i Szuroczka.
Najbardziej stęskniłem się za sforą.
Bezczelny jestem od urodzenia.
Faraday ciekawy,coś tam kiedyś o nim czytałam,swego czasu wciągnęły mnie fraktale i ich przełożenie na rzeczywistość.. wzory pokrywające się z linią gałęzi lasów,liniami brzegowymi.. dokument świetny kiedyś w tv puścili w odcinkach,wciągnęło mnie tak,że zaczęłam myśleć,że być może my sami jesteśmy końcówką jakiegoś wzoru,obrazem liczb,głównie rozdwajającym się,choć nasze wnętrzności nie wszystkie są podwójne.. ale to jak płuca,czy mózg wyglądają /tu też ciekawa zbieżność z orzechem włoskim/.. zatkało mnie też nieco jak na ug wykładowca fiz powiedział,że wg niektórych wymiarów jest 13:)

Inne tematy z forum Hydepark

Vibracje (15 odpowiedzi)

Au revoir, Alain Delon... http://www.youtube.com/watch?v=_ifJapuqYiU

Sauna dla mężczyzn (36 odpowiedzi)

Cześć. Powiedzcie mi, gdzie w 3mieście znajdę saunę tylko dla mężczyzn?

telefon do 1000zł (123 odpowiedzi)

Witam, chciałbym wymienić już mojego leciwego smartfona. Co możecie polecić w cenie do 1000zł?

do góry