Widok

bole w kolanach

Jak w temacie.. W poprzednim sezonie pojawily sie u mnie nasilajace sie bole w obu kolanach. Poszedlem do lekarza.. Stwierdzil ze po prostu kolana przemeczone i zalecil odstawienie rowerka na 2-3 tygodnie. Mowil ze powinno pomoc. Oczywiscie zrobilem sobie
przerwe 3 tygodniowa, ktora niestety nie pomogla. Gdy po tym czasie wsiadlem na rower, po 10 km znow bol sie pojawil..Tym razem wybralem innego lekarza:) Druga diagnoza byla mniej wiecej podobna: przemeczenie stawu + zmiekczenie powierzchni stawowej. Chodzilo o to ze w moim wieku nie mam jeszcze zbyt mocnych stawow i nadmierny ich wysilek spowodowal ich odksztalcenie. Znow zalecono mi odstawic rower na jakis czas + zrezygnowanie z WFu w szkole.
Traf chcial ze zaczela sie jesien i potem zima.. Wiec spoooooro czasu..
Dodatkowo dostawalem zastrzyki w kolana w celu utwardzenia stawu no i bralem jakies naturalne tabletki rowniez na wzmocnienie stawu.
Kolejny sezon sie zaczal, wiec wsiadlem na rower. Na poczatku bylo wszystko pieknie, do poki nie poczulem bolo w lewym kolanie...
Mam pytanie.. Czy ktos mial podobny problem? Jak sie tego pozbyc... Prosze o rady. Z gory dzieki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
glukozamina jeśli już to olimpu - masz tam dawkę 1500 mg w jednej kapsułce... ale na cuda nie ma co liczyć tylko traktować ją jako dodatkowy suplement a nie lek na całe zło, tak czy siak trzeba wyeliminować przyczynę bólu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie wiem czy to ta sama sytuacja, ale na pewno w podobnej był mój tata, i po prostu zdecydowal sie na fizykoterapie na kolana, sprawdz u nich http://www.fizjo.com.pl bo tam moj tata chodził i teaz nie słyszałam zeby narzekał a sezon juz rozpoczął
Przejrzyj sobie np.: 'rachunek wskazowy' - ale to już wyższa szkoła jazdy, bo gimnazjum i średnia musisz wcześniej zaliczyć. Poziom: I - III rok studiów. Tam się nie faluje, a kręci w Hertzach :)

pozdrawiam
działanie glukozaminy włóżmy między bajki...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
"...oni mają fajne kolana", znakiem tego sam używasz?
dobre :-))
może kup nowe kolano .jest co prawda drogie ale może jakiś firmowy zamiennik albo coś np. z niemca po wypadku oni mają fajne kolana z niewielkim przebiegiem. wiesz od jakiegoś dziadka co chodził tylko do kościoła
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
pamiętać też należy o rozgrzewce i "rozciąganiu się" zarówno przed jak i po... wielu "ambitnych amatorów" ignoruje ten istotny element jazdy na rowerze! Pozdro!
DDDDokładnie! Prawidłowe ustawienia pozycji na rowerze jest istotniejsze niż sam rower.
Miałem również epizod w zeszłym sezonie. Po przesiadce na nowy zakup, po około 2 tyg. silny ból prawego kolana, co ciekawe tylko podczas pedałowania, natomiast przy chodzeniu nic. Poszperałem na forach i z lekkim niedowerzaniem poprawy, poprawiłem ustawienie siodła. Co się okazało, jak ręką odjął. Byłem w szoku.
a'propo:

list do Bravo-Girl
" mam 12 lat i ciagle jestem dziewica, czy moj tata jest pedalem ? "
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
pokombinuj z odpowiednim ustawieniem na rowerze, lepiej wyeliminować najczęstsze przyczyny przeciążonych kolan a później brać się za lekarzy i gmeranie w stawie... moje kolana po za dużej ramie i za wysokim siodełku dochodziły do siebie kilka miesięcy...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam:) mam problemy tak jak inni z kolanami najpierw lewe- diagnoza rozmiękczenie rzepki skończyłem rehabilitacje i tabletki lewe trzyma się jako tako ale z prawym jest to samo a nawet gorzej:/ czy mógłbyś mi wysłać namiary na tego lekarza:) to mój e-mail :
blazej571@wp.pk
z góry dzięki:)
Witam
Właśnie jestem na etapie szukania dobrego lekarza, który doprowadzi kolano do sprawności. W prawdzie na USG nie wszystko wyszło. Wykryli uszkodzenie MCL, przytorebkowe uszkodzenie łękotki przyśrodkowej, oraz podejrzenie uszkodzenia ACL ( nie można tego stwierdzić jednoznacznie ze względu na dużą ilość płynu ). Dlatego dodatkowo robiłem rezonans, wyniki odbieram w piątek i muszę iść do jakegoś dobrego lekarza
Pisaliście o Zarzyckim, tylko którym Danielu czy Witoldzie ?
Czy jest to naprawdę lekarz godny polecenia, jakie macie dośwaidczenie ?
Czy może jest jakiś inny, który się specjalizuje w kolanach ?

artroskopi sie nie boj-fakt, zabieg inwazyjny, ale prawie zadnych sladow nie zostawia, poza malymi dwoma punkcikami. poza tym szybciej dochodzisz do siebie niz po normalnej operacji (otwarcie kolana). Nie wiem co tam u ciebie w nodze, ale znam wielu ludzi, (wlaczajac mnie) po usunieciu czesci lakotki, ktorzy dalej mega aktywnie zasuwaja:), np kolega po wycięciu wiekszej czesci z dwoch ląkotek dalej reprezentowal Polske w rugby-wiec spoko, zasuwaj na zabieg i przykladaj sie do rehabilitacji-noga bedzie jak nowa:)
jestem po wizycie u zarzyckiego- powiem, że bardzo cierpliwie znosił moje najgłupsze pytania. wydaje się być bardzo konretny i kompetentny. diagnoza- artroskopia- co mnie przeraża, bo "pracuję nogami". będę go polecać.
Zarzycki operuje w wojewódzkim. "całą" w kontekście "wszyscy, którzy potrzebowali"---- taki żarcik :-)
"on podobno też całą kadrę florecistek operował." to cala kadra florecistek jest po operacji...?:D. Zartowalem, ale fajnie to zabrzmialo.
Odebralem rezonans kolana i bede sie chcial tez dowiedziec w jakim szpitalu on operuje. Moze mi sie uda do niego dostac.
ja własnie jestem do zarzyckiego na wtorek umówiona- wizyta 100 zł, napiszę po. on podobno też całą kadrę florecistek operował.
jednym z najlepszych w trojmiescie jest pan Zarzycki z Gdyni. Ortopeda sportowy i specjalista wlasnie od kolan. Kolesie z MMA, bjj i rugbysci do niego chodza z kolanami. Wizyta jakies pol roku temu 80 zeta, chyba nic sie nie zmienilo. jak ktos chce kontakt to wysle na maila. nie jestm zwolennikiem podawania jakichkolwiek nr. na forach:)
ja też bym prosiła kontakt do jakiegoś speca od kolana. mam wysięk, podniesioną rzepkę, uszkodzoną łękotkę - a to wsyztsko bardzo trudnymi słowami opisane = brak jazdy :-(
malach15@o2.pl
do góry