Widok
bramy w Matemblewie
Witam Was Dziewuszki,
tyle razy mi pomoglyscie i tym razem prosze o pomoc... mamy slub w Sanktuarium w Matemblewie...wczoraj dowiedzielismy sie, ze zwyczajem tamtejszych mieszkancow jest organizowanie bram i to do 20 na jednej ulicy, ponoc jak nie da sie wodki to wybijaja swiatla w samochodzie...czy to prawda, czy troche naciagne? moze ktoras zWam miala juz slub w Matemblewie i moze cos na ten temat powiedziec? bardzo sie martwimy ta sytuacja, bo 20 pollitrowek to niezly wydatek, poza tym w tym dniu nie chcialabym sie wkurzac na "tubylcow z Matemblewa"!!ktorzy czekaja na cotygodniowa flaszke wodki od noworzencow!! Pomozcie!!!Czekam na wszelkie info, jak sobie z tym poradziliscie i czy to w ogole prawda!?
Pozdrawiam
nauczyło się serce, serca bicia...juz tak chce wiecznie bić
tyle razy mi pomoglyscie i tym razem prosze o pomoc... mamy slub w Sanktuarium w Matemblewie...wczoraj dowiedzielismy sie, ze zwyczajem tamtejszych mieszkancow jest organizowanie bram i to do 20 na jednej ulicy, ponoc jak nie da sie wodki to wybijaja swiatla w samochodzie...czy to prawda, czy troche naciagne? moze ktoras zWam miala juz slub w Matemblewie i moze cos na ten temat powiedziec? bardzo sie martwimy ta sytuacja, bo 20 pollitrowek to niezly wydatek, poza tym w tym dniu nie chcialabym sie wkurzac na "tubylcow z Matemblewa"!!ktorzy czekaja na cotygodniowa flaszke wodki od noworzencow!! Pomozcie!!!Czekam na wszelkie info, jak sobie z tym poradziliscie i czy to w ogole prawda!?
Pozdrawiam
z tym wybijaniem reflektorow to wszedzie moze Cie spotkac, ale nie sadze zeby mieszkancy Matemblewa byli nastawieni na wandalizm i denerwowanie Panstwa Mlodych, wiec jak mowie zdarzyc Ci sie to moze wszedzie, zawsze zamiast flaszki mozesz miec przygotowane cukierki w przypadku dzieciakow...bo to one zazwyczaj robia brame..
hej Ostasia
kto Ci naoopowiadał takich głupstw?bywam w Matembl. regularnie i nigdy nie widzałam podobnych seytuacji po czyimś slubie
miałam ślub w Matemblewie w maju i nic takiego nie miało miejsca
bramy i owszem,były, ale głównie robione przez dzieci, więc mieliśmy na wszelki wypadek kupione cukierki - część z nich z alkoholem;))
więc możesz spać spokojnie
kto Ci naoopowiadał takich głupstw?bywam w Matembl. regularnie i nigdy nie widzałam podobnych seytuacji po czyimś slubie
miałam ślub w Matemblewie w maju i nic takiego nie miało miejsca
bramy i owszem,były, ale głównie robione przez dzieci, więc mieliśmy na wszelki wypadek kupione cukierki - część z nich z alkoholem;))
więc możesz spać spokojnie
"Bądź tą zmianą, którą chcesz zobaczyć w świecie"
nie wiem, jak tp wygląda w Matemblewie, ale jak się ma szczęście :) to wszędzie trafi się na ogrom bram. Zgodzę się z Magdą, że wystarczy w zapasie mieć butelki 0,25 i całe mnóstwo cukierków i czekolad. My mieliśmy przygotowanych na bramy ponad 20 butelek 0,5 (ale to nie była dobrej jakości wódeczka -czyli nie to co dla gości- tylko rozrabiany spirytus)
wiecie co...nie widziałam ŻADNEGO dorosłego "żura", jak ktoś nazwał, robiącego bramy podczas ślubów w Matemblewie... nie wiem gdzie sa takie zwyczaje, ale tam nic takiego nie ma miejsca. Gdzie widziałyście takie scenki z dorosłymi ludzmi rzucającymi się pod koła w celu uzyskania butelczyny czystej?W jakiej parafii w 3mieście? Może jedynie gdzieś na wsiach to się zdarza...
no własnie Pomarańczka:))))
a ja już zaczęłam się zastanawiać gdzie są takie zwyczaje;)
na pewno dawniej na wsiach tak bywało, wiem, bo widziałam kasety video z wiejskich wesel mojej dalszej rodziny. Ale to byli dobrzy znajomi, którzy robili bramy tak dla jaj:)
a ja już zaczęłam się zastanawiać gdzie są takie zwyczaje;)
na pewno dawniej na wsiach tak bywało, wiem, bo widziałam kasety video z wiejskich wesel mojej dalszej rodziny. Ale to byli dobrzy znajomi, którzy robili bramy tak dla jaj:)
dzieki dziewczyny za wszystkoe podpowiedzi:) odnosnie bram...tez mi sie wydawalo, ze rzadko sie zdaza, zeby dorosli robili nagminnie bramy!! wiec dam sobie juz spokoj z tymi plotkami, kupimy kilka tanszych wodek i mnostwo cuekirkow i bedziemy spali spokojnie:)
no mi sie zdarzył zurek w wejherowie,ale wiecie co- rozumiem brame ale reszta to przeginka i powinno sie reagowac juz na powaznie,
np delikatny wytłumaczeniem takim nieproszonym gosciom ze jak sie nie usuną to sie to roziwąze z policją np , w koncu nie mogą zakłocac imprezy jakimis swoimi urojenami darmowej wódki
Pozdrawiam
np delikatny wytłumaczeniem takim nieproszonym gosciom ze jak sie nie usuną to sie to roziwąze z policją np , w koncu nie mogą zakłocac imprezy jakimis swoimi urojenami darmowej wódki
Pozdrawiam