Widok

ceny mieszkań w Gdańsku

Cześć wszystkim, zastanawiałam się nad zakupem mieszkania w Gdańsku, ale patrząc na ogłoszenia, to zbieram szczękę z podłogi, Ceny 6 tys. za metr jakieś zagrzybiałej 40m rudery do remontu pamiętającej jeszcze czasy wujka Stalina? Co się tutaj wyrabia, przepraszam, ale czy ludziom się całkiem w głowach poprzestawiało i nie wstyd im nawet wystawiać takich ogłoszeń? przecież ceny tych mieszkań są kompletnie nieadekwatne... Może wypowie się ktoś co może powiedzieć więcej na temat gdańskiego rynku? Spoko może i są tutaj lepsze zarobki i łatwiej z pracą, ale chyba się niektórym w d*pa.ch poprzewracało z tymi cenami...
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 16

Autorko, skoro przerażają Cię ceny starych mieszkań w centrum miasta, to może przejrzyj oferty deweloperskie w dalszych dzielnicach? Bardzo fajne korzystne oferty (jak na obecny rynek) proponuje Studio Morena przy Rakoczego
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jasnowidzem chciałbyś być okrzyknięty?
Niestety, nic z tego kolego, bo dzisiejsze budowle betonowe spokojnie przetrwają 100lat, Niektóre, bardziej ciekawsze architektonicznie będą podziwianymi zabytkami dla kolejnych pokoleń.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Lepszej lokalizacj jak falowiec na Obroncow ,Jgiellońskiej to niema stoi 50 lat stac bedzie jaszcze drugie tyle."apartamentowce" Cztery Oceany wybudowali 8 lat temu i już sie sypią ZA 20 nie będzie po nich sladu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

Chętnie kupię mieszkanie na Kowalach. Max 400000pln. Uważam, że to miejsce z dużym potencjałem na przyszłość. Szkoła metropolitalna I plany rozwoju miasta w tym kierunku właśnie to mnie przekonuje. Infrastruktura też jak na obrzeża nie najgorsza. Ktoś? Coś?

:)))))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ceny sa okej

Zamieszkałbym w którymś z wymienionych przez Ciebie miast, pod warunkiem otrzymywania od Niemców comiesięcznej subwencji w wysokości 5tys euro. Może wtedy poziom życia miałbym podobny do tego z Gdańska.
Gdańsk jest dla mnie bezkonkurencyjny ...
"Gdańsk to rozwinięte i nadal rozwijające się nowoczesne, piękne miasto europejskie", na dodatek bardzo przyjazne dla mieszkańców - podpisuję się obiema rękami.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 6

"Gdańsk to rozwinięte i nadal rozwijające się nowoczesne, piękne miasto europejskie"?
-byles/as gdzies za odra chociaz?z tyma nowoczesnoscia i rozwojem to raczej bialorus ,a nie europa (patrz berlin ,drezno,monachium ,frankfurt ostatnie 10 lat)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 14

Cześć. Czyli chcesz powiedzieć, że od ceny ofertowej można spokojnie wynegocjować 20 % ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sloik chyba w swojej wsi to znalazł

Ano właśnie, post gdzieś wyparował :). Co do meritum - jasne, takie globalne analizy ukazują się z opóźnieniem, zapewne rzeczywiście na dzisiaj Gdańsk przesunął się niestety w dół rankingu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

@jotka dzięki za źródło, zdążyłem przeczytać za nim ktoś wyciął twój post (mój poranny zresztą też). Dane pochodziły z I kw 2018, a ceny w ciągu 2018 wzrosły w Gdańsku o kilkanaście %, tak więc aktualnie te wskaźniki i cały ranking mogą wyglądać inaczej.
Przykładowo, ceny mieszkań deweloperskich w gdańskim i warszawskim mordorze są aktualnie na takim samym poziomie a przypuszczam, że w warszawskim morodorze średnie zarobki są znacznie wyższe.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

A wiecie co, kupiliśmy kawalerkę w falowcu na Jagiellońskiej - taki folklor na 30 metrach za 200tysi., ale blisko do morza, nawet widać Zatokę. Jakoś dajemy radę, jako "staruszkowie" koło 50-tki. Dzieci już prawie na swoim, samochód w tej lokalizacji niepotrzebny, zawsze jak jest potrzeba to można wziąć na minuty. Sąsiedzi jak sąsiedzi, czasem ich słychać czasem nie.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

To sobie "pogadałyśmy" ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

nie czuję wewnętrznej potrzeby posiadania kilku apartamentów, czego Tobie życzę, bo widzę jaką na tym punkcie masz obsesję :)

To dobrze, że Cię wkurza. Jest nadzieja, że uda Ci się wygrzebać z tego worka i kupić nie jeden a kilka apartamentów gdzie tylko będziesz chciała.
Takie jest życie. Twarde. Szczególnie gdy chodzi o kasę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Sama mieszkam na stancji odkąd poszłam na studia i żebym miała nic nie jeść, to zawsze wywiązywałam się ze swoich zobowiązań co do opłat, bo uważam to za priorytet, dlatego wkurza mnie to, że wrzucasz wszystkich do jednego worka

Możesz podaćać źródło zarobków do ceny m2, i z którego roku/kwartału te dane?
Swoją drogą przy aktualnej dynamice na rynku analiza średnich cen/wskźników na takim dużym i zróżnicowanym rynku jak 3miasto w zasadzie nie dużo mówi, cena m2 pomiędzy różnymi dzielnicami może różnić się 2 krotnie (nie uwzględniając lokakizacji prestiżowych). Dodatkowo stare i nowe budownictwo dwa inne rynki.

Domy na wsiach są niesprzedawalne i trzeba siedzieć w nich do 90-tki, albo oddać komuś za półdarmo.
Gdzie jest tak napisane? ... nie w komiksach
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hehe 50 lat i "dom na stare lata"... czy gdzies jest napisane ze bedzie tam siedzial do 90-tki ? moze akurat spodobal mu sie ten pomysl i chcial pare lat pomieszkac poza miastem. Czy trzeba trzasc sie cale zycie z kazda zlotowka zeby bron boze nie wtopic i kazdy 1000 zl sie liczy ? :D Jestescie tacy "Januszowi"
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1