Widok

ciche dni w zwiazku

i znowu, tydzien ciszy. jak ja mam to traktowac? wlasciwie o co chodzi? rozumiem ciche dni po kilku latach malzenstwa, ale nie rozumiem po 3 miesiacach. to nie jest pierwszy raz-jakis 2 czy 3.
za pierwszym razem probowalam go gdzies wyciagnac, po tygodniu mi wtedy powiedzial, ze chodzilo o to, ze nie spodobala mu sie moja reakcja. a teraz dalam sobie po prostu spokoj, a czas sobie po prostu leci.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jako facet kochający całym sercem, sobą, moją wspaniałą żonę, powiem jedno, jeśli dziewczyno poddasz się, zaniedbasz, to wasz związek rozsypie się. Najlepszym lekarstwem jest odrobina zazdrości. Popatrz w lustro, czy widząc swoje odbicie możesz być zadowolona z siebie, czy twój mrukowaty facet może być zazdrosny o Ciebie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Według "Psychologii miłości" Wojciszke wyróżnia się cztery zasadnicze typy reakcji na niezadowolenie ze związku, czyli Wyjście, Dialog, Lojalność i Zaniedbanie.
Wyjście ze związku oznacza jego aktywne niszczenie. Wycofanie
się z kontaktów, izolowanie się od partnera, decyzję „pozostańmy
(tylko) przyjaciółmi", atak na partnera (włącznie z fizycznym),
rozwód.
Dialog to podejmowanie prób usunięcia problemu i utrzymania związku w dobrym stanie. Dyskusje nad problemem,
proponowanie jego rozwiązań, poszukiwanie kompromisu, poszukiwanie pomocy na zewnątrz (u przyjaciół, terapeutów itp.), próby zmieniania siebie i/lub partnera.
Lojalność oznacza cierpliwe przeczekiwanie problemu w nadziei, że „samo się jakoś ułoży" albo że „czas zaleczy rany", trwanie przy partnerze, niezwracanie uwagi na jego wady, modlenie się o zmianę na lepsze.
Zaniedbanie oznacza wreszcie ignorowanie partnera, ograniczanie czasu z nim spędzanego, odmowę podejmowania dyskusji, chłodne bądź nieprzyjemne traktowanie partnera, krytykowanie go za rzeczy nie związane z aktualnym problemem. Słowem - spokojne przyglądanie
się, jak związek się wali.
Wyjście i Dialog są aktywnymi reakcjami na problem - partnerzy podejmują jakieś kroki, by zmienić niepożądany stan rzeczy. Natomiast Lojalność i Zaniedbanie mają charakter bierny - partnerzy głównie pozwalają sprawom toczyć się ich własnym torem. Jednocześnie Dialog i Lojalność stanowią reakcje konstruktywne, podtrzymujące związek, podczas gdy Wyjście i Zaniedbanie są destruktywne, ponieważ stanowią różne drogi zagłady związku.
lubię cyfry i litery
To nie wróży dobrze.
Kto nie chce - szuka powodu, kto chce - szuka sposobu
lubię cyfry i litery
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
po cichych dniach są zazwyczaj ciche tygodnie, poźniej ciche miesiące...
choć z drugiej strony ... mogłabym się w końcu porządnie wyspać ;)
oto mam swoje własne niebo, oto mam swoje własne piekło
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Spoko. Chciałem się tylko przywitać i napisać, że pamiętam :).
oj daj spokoj zielony- nie mam zadnej swojej teorii na Twoj temat. czasem cos palne, nieumyslnie zrobie, ale nie posadzaj mnie o zbyt glebokie rozwazania. cenie sobie kazda opinie, staram sie nie utknac na jakims sposobie myslenia- lubie wymieniac opinie. dzieki.
Nie wiem co Ci odpowiedzieć. Ja nie rozumiem cichych dni w żadnej sytuacji. Czy po miesiącu, po roku, czy brylantowych godach. Jeśli moja partnerka chce się bawić w ciche dni, to niech się bawi. To jest gra, w którą druga osoba chce wciągnąć pierwszą. Daje nauczkę, chce wychowywać. Może być też, że ktoś tak po prostu reaguje. Ale Ciche Dni nie są moim rodzajem ekspresji i dlatego nie mam zamiaru poddawać się temu rytuałowi. Chcesz pomilczeć, nie masz nic do powiedzenia, boisz się, że słowa mogą tylko zepsuć - okej - Twój wybór.

To taka śmiała rada egoisty, na którego temat masz i tak swoją teorię :P.

7: Jestem wróżką zielarką, która wie czego zadać :P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Towarzyskie

Moja kobieta nie ma ochoty na seks (59 odpowiedzi)

Szlag mnie juz trafia ! Doradzcie cos... Jestesmy z Moja Kobieta 9 lat razem. Jestesmy fajna...

do góry