Widok

ucisk pod prawymi żebrami

Witam, od jakiś trzech miesięcy mam uciążliwy problem. Z prawej strony pod żebrami czuję taki dziwny ucisk mija to kiedy się wyprostuję, położę albo przeciągnę w lewą stronę. Brałam już hepatil, sylimarol i inne środki na wątrobę ale nic nie pomaga. Czasami jak rano się budzę to ucisk znika ale zaraz jak zjem śniadanie i trochę się pokręcę wraca. Raczej nie jem zbyt tłusto i ostro a i ruchu mi nie brakuje bo mam roczne dziecko przy którym zawsze jest cos do zrobienia. Macie pomysł co to może być?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
Możesz zrobić. Jako że masz podwyższone GGTP - od piwa (możliwe, że też w morfologii masz podwyższone MCV) oraz cholesterol - to pewnie i jest stłuszczenie wątroby. W usg wtedy wyjdzie że jest podwyższona echogeniczność. Odstaw alkohol. Jak masz nadwagę, to spróbuj trochę zrzucić. Jeżeli cholesterol jest znacznie podwyższony, to lekarz powinien Ci coś dać. A robili Ci też poziom trójglicerydów? Bo to jest ważne w doborze leku obniżającego podwyższone lipidy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
MCV: 88 czyli wychodzi że dobre, dzień przed wizytą na kolację zjadłem 150g b. tłustej karkówki (krew oddawałem rano na czczo). Czy mogło to zaburzyć wynik? Cholesterol całkowity 6,8
Trójglicerydy: 3,54
LDL: 4,12
HDL: 1,06
Na cholesterol lekarka poleciła Flore pro active :D Bo stwierdziła że leki na cholesterol obciążają wątrobę. I tu się z nią zgadzam, choć biorąc pod uwagę że moja babcia od strony matki zmarła na zawał, wydaje mi się że powinienem się bardziej skupić na diecie. Na wątrobę przepisała mi Heparegen, ale ja wiem że 10x lepsze działanie miało by odstawienie alkoholu. No ale jak wspomniałem próbuję z tym walczyć ale jakoś nie wychodzi. Miałem już w życiu 3 razy robione USG jamy brzusznej ze względu na kamicę nerkową (przebyłem dwie kolki) ostatnie badanie 2008 rok wszystko OK i nawet pan stwierdził ze kamień jest b. mały (3-4mm).
No nic, pójdę do niej za miesiąc i b. poproszę o skierowanie na USG bo ja obstawiam coś z drogami żółciowymi i chciałbym się mylić.
Miałem też kiedyś wykonywane RTG jamy brzusznej (walifikujące do zabiegu) i wyszły jakieś czarne plamy właśnie w tym miejscu gdzie mnie uciska, lecz nikt nie wie co to jest.
Masz hiperlipidemię mieszaną - patrząc na wyniki. Co do leków obniżających lipidy - owszem, są grupy nie za bardzo polecane pod kątem wątroby, typu statyny, ale za to są też inne grupy. Często przy hiperlipidemii mieszanej - jak jest faktycznie znacznie podwyższony cholesterol i trójglicerydy, hepatolodzy dają Lipanthyl - obniża lipidy, a przy tym widać poprawę badań wątrobowych. Heparegen jest naprawdę dobrym lekiem, tak jak Hepatil complex (ten jest bez recepty). Przy okazji - mam nadzieję, że wirusy wątrobowe masz ujemne (hcv, hbv)? Co do dróg żółciowych i pęcherzyka - dobrze byłoby sprawdzić czy nie masz tam kamicy. I wytrwałości w diecie życzę
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
I co zrobili z tym paskiem odp na patrycja675@onet.pl
Paracetamol to nie NLPZ bo nie ma działania przeciwzapalnego.
do góry