Widok

co w tym roku się daję na komunie

Rodzina i dziecko Prezenty Temat dostępny też na forum:
inspiracji poszukuję. Dla dziewczynki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Również głowiłam się długo co podarować swojej chrześniaczce w tym roku na komunię. W końcu zdecydowałam się na złoty łańcuszek i taką fotoksiążkę http://fotobistro.pl/fotoksiazki ze zdjęciami z uroczystości.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zalezy do jakiej kwoty,my kupowalismy w zeszlym roku rower Chrzesniaczce(500zł),a kuzynki córce kupowalismy mp4(ok.250zł),a jeszcze innej złoty pierscionek(do 250zł):)
prezenty komunijne to dość kontrowersyjny temat jak widzę :)
mnie czeka w tym roku komunia chrześnicy i też się zastanawiałam co ale zapytałam jej mamy czy coś konkretnego by chciała i usłyszałam, ze mała ucieszy sie ze wszystkiego (co akurat jest prawdą bo jest tak a nie inaczej wychowywana i nie ma ciśnienia na posiadanie gadżetów) ale chciałaby kupić sobie rower i jeżeli dostanie jakieś pieniążki to właśnie na to przeznaczy więc zdecydowałam się dać kasę i jakąś mała osobista pamiątkę
uważam, że przy prezencie na komunie tak jak prezencie na jakąkolwiek inną okazję warto przedyskutować temat z rodzicami dziecka
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja chrześniakowi daję w tym roku 1000 zł.Niestety nie mogę uczestniczyć w przyjęciu,dam wcześniej.Ja wiem,że idę na latwiznę ale wolę tak i wiem ,ze będzie zadowolony bo zbiera na komputer.5 lat temu chrzesnicy dałem tyle samo.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Też chyba dam pieniądze, chłopak ma wszystko laptopy komputery konsole. Kupowanie czegoś najnowszego to dość spory wydatek. Zastanawiałem sie jeszcze nad trampoliną coś takiego http://sportowybazar.pl/trampolina-z-siatka-wewnetrzna-8-ft-244-cm-hop-sport-drabinka-p253.html ale nie wiem czy wypada.
ja też w tym roku mam komunię chrześniaka. My kupujemy mu tablet, taki najprostszy za 350 zł. Chrzestny kupuje mu trampolinę.
U mojej koleżanki rodzina i znajomi składają się na laptopa (mają już staruszka ,wiec wszystkim się przyda) rower kupili na urodziny.
Koleżanka się stara by dzieci ,nie oglądały więcej telewizji niż 3 godziny
więc laptop będzie służył do nauki ,niż rozrywki.

>>>>Co do Monster High.....sorry ,mimo ,że to ukochane postacie dziewczynki,to na komunię już w ogóle nie pasują.
Chyba ,że do lalek ,dziecko zażyczy sobie łóżeczka w kształcie trumien i tego typu gadżety
Aja uważam ze prezent jest dla dziecka a nie całej rodziny jej ma sie podobac
Madness is the gift, that has been given to me!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
co w tym roku się daje na komunie?
może to samo co w zeszłym się dawało?

Nie no, pytanie rewelacyjne.
Jakby każdy człowiek dawał dokładnie to samo w tym roku, lub miał tylko kilka rzeczy do wyboru.

Najlepiej dać coś z czego dziecko się ucieszy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja mam nietypowy pomysł na prezent dla synka - komunia jest u nas jeszcze dość odległa jednakże będę prosiła o pieniądze. Dlaczego? Ponieważ to co otrzyma wymienię mu na sztabkę złota - jeśli zabraknie to dołożę do niej. Taki prezent otrzyma kiedy będzie się usamodzielniał. Dodam że nie będzie to jedyna sztabka którą dostanie - ma już taką pamiątkę po chrzcinach. Dodam że sztabki można kupić w przeróżnych nominałach i nawet niewielka kwota nie jest przeszkodą do jej nabycia.

PS. Moje podejście wynika z tego że zawsze na każdą okazję moi rodzice prosili o pieniądze - a jak już było po to były potrzebne na to czy na tamto - i nigdy nic z tego nie miałam.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja kupuję chrześniaczce aparat
ja mam za rok komunie chrzesniaka nieweim co kupie ale nie będzie to super drogie nie dlatego ze nie mam kasy ale nie uwarzam ze to własciwe, ale w naszym kraju nadal jest zasada zastaw się a postaw się i zaczna się kredyty na komunie masakra
U Nas w tym roku ma komunię mój siostrzeniec i bratanek razem! ;/
I kompletnie niewiem co kupić lub ile kasy dać... Jakoś super finansowo to nie stoimy. Jak myslicie ile kasy dać żeby nikt nie był urażony ale żeby też nie opustoszyć do końca naszego konta? ehhh
proszę o rady...
czyli nie maja tzw zylki do interesow,za 7 kola to mozna takiego sikora kupic ze hej ;)
nikt nie powinien być urażony, dajcie ile możecie, moim zdaniem jak rodzice oczekują dużej kasy to są głupi.
Mój syn był zaskoczony że dostał tak duże pieniądze (w sumie 2000 ) spodziewał sie pewnie 100 zł :)
Jako matka nie obraziłabym się nigdy - każdy daje ile może
Ja też uważam, że prezent powinien sprawić dziecku radość (a nie rodzinie), ale bez przesady. Należy trochę mieć na uwadze charakter uroczystości. Lali Monster, wg mnie, nie pasują w ogole do komunii. Taki prezent można dać na urodziny, gwiazdkę, ale nie na komunię. Dziecko powinno wiedzieć, że to nie jest zwykła impreza z prezentami ale jakas wyjątkowa uroczystość.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Durne myślenie prezent jest dla dziecka i jezeli by ucieszylo sie monster cos tam ,to dlaczego mu tego nie podarowac ,nie ta uroczstosc bzdura jak ich malo ,jezeli patrzec by na to to wogole nie powinno byc dziecko obdarowane bo to uroczystosc duchowa,moj syn powiedzial ze chce na komunie dodatki ado simsow a moj maz tez wyjechal z tekstem ze na komunie to nie dobry prezent,ale skoro dziecko sie z tego ucieszy a to jego dzien jego swieto to dlaczego nie mial by dostack
takiego prezentu.Wyjątkowosc tego swieta nie polega chyba na odpowiednio dopasowanych do tego dnia prezentach
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
my po konsultacji z rodzicami dziecka czyli moją siostrą kupujemy mojemu chrześniakowi złoty łańcuszek - zależy mi na prezencie "pamiątce" oraz wędkę bo on lubi chodzić z moim mężem na ryby, a podobno można kupić takie fajne zestawy prawdziwe, ale wymiarowo dziecięce :)
A ja uważam inaczej. Dziecko przyjmujące I komunię jeszcze jest niedojrzałe i "dostosowanie" (choćby w minimalnym stopniu) prezentów do okazji - tak na miarę tego dziecka - może mu pomóc uświadomić wyjątkowość tej uroczystości. Ale ja już widziałam sytuacje, kiedy rodzice do kościoła nie chodzą, dzieci też nie ale do I Komunii poślą, bo wszystkie dzieci idą no i jeszcze prezenty dzieciak dostanie. Kompletne przewartościowanie wszystkiego. Wówczas rzeczywiście najistotniejszym wydaje się trafić z prezentem w gust dziecka.
Tak sobie myślę, że moje dzieci są jednak fajne. Moja najstarsza córka, jak miała urodziny, powiedziała, że chce prezenty niespodzianki od kolegów (bo rodzice tych kolegów podpytywali o czym marzy), bo to jej większą przyjemność sprawi - to otwieranie prezentu i zastanawianie się co w środku. Jeszcze powiedziała, że obojętnie co dostanie, sprawi jej przyjemność bo będą to prezenty od dzieci, które lubi. W ogóle czegoś takiego dziecku nie sugerowałam a ma dopiero 7 lat :)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
można kupić rolki, ja jednak nie jestem fanką prezentów... Chyba lepiej jak rodzina daje kasę i danie jej na jakieś konto oszczędnościowe... Wszędzie teraz niestety tylko kasa i prezenty... smutne to trochę...
do góry