Widok

cukier w ciązy

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
W 23 tygodniu robiłam obciążenie glukozy 50g. po godzinie wyszło mi 143-czyli powyżej normy. Moja lekarz powiedziała że póki co nie robimy obciążenia 75g tylko pierw ścisła dieta. Kupiłam sobie glukometr Accu-Chek i mierze poziom cukru na czczo i godzine po każdym głównym posiłku. Możecie zerknąć czy jest dobrze(podam tylko kilka pomiarów) ??

godz.po śniadaniu: 103,112,113,101
godz.po obiedzie : 106,93,113,117
godz.po kolacji : 114,109,120,92
na czczo : 84,81,76,82

najwyższy wynik póki co to 120.

Jaka powinna być górna granica normy dla kobiet w ciąży ?? Może któraś z was mierzyła cukier glukometrem w ciązy i jest bardziej rozeznana i mi doradzi.
Zrezygnowałam z białego pieczywa,makaronu,cukru,słodkich owoców,
Te najwyższe wartości cukru mam jak zjem np 2 kromki razowego chleba z chudą wędlinką lub serkiem wiejskim. Niższe gdy zjem np wasa,ale ile mozna jeśc to chrupkie pieczywo.

Mam jeszcze jedno pytanie co do słodkości. Czy jeśli np raz w tygodniu zjem sobie np jakieś wafelki czy czekoladę to coś "złego" ?? Bo już czasem nie mogę wytzymać jak patrze w sklepie na te półki. Jak mi tak jednorazowo cukier skoczy po tych słodkościach to chyba nie bedzie aż tak źle ??
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
norma na czczo to 95 a godzine po posilku max 120. mi zalecono pieczywo zytnie,ma mniej ww niz pszenne. do woli mozna jesc warzywa: kapuste,rzodkiewki,pomidory,ogorki...
image image
Norm niestety nie pamiętam, ale pewnie niedługo będę musiała sobie przypomnieć. Na razie wyniki masz dobre, ale im bliżej końca ciąży tym jest gorzej. Ja sobie pozwalałam na różne grzeszki i wcale mi tak cukier nie rósł jak np po chlebie.
Mój gin mi zalecił dietę niełączenia - tzn unikania zestawiania w jednym posiłku węglowodanów i białek, bo te drugie utrudniają wchłanianie cukrów. Tak więc na obiad jadłam np.mięso z warzywami (bez ziemniaków, kasz, makaronów itp), za to na chleb jak najmniej sera/wędliny, za to też warzywa.
image
image
No niestety nie zgodzę się z tym co pisala jakaś dziewczyna o normach... chodzi o tą po jedzeniu... moj maz jest cukrzykiem i znam doskonale normy.

Cukier póki co cukier masz idealny ALE!

na czczo zgadzam się cukier owinien wynosić 90

lecz nie mierzymy cukru GODZINĘ PO JEDZENIU! tylko 2 h po jedzeniu, godzinę po mierzy się wynik po obciążeniu glukozą a potem po dwóch.

Jeśli chcesz kontrolować cukier to najwyższy wzrost jest wlasnie godz po jedzeniu i może wynosić prawidlowo do 180 ALE po dwoch godzinach nie może być większy niż 140.

Dlatego ważne jest ile masz 2 godz po jedzeniu.

Co do slodyczy... owszem mozesz zjesc wafelka z tym że potem np jesli zauwazysz ze cukier sie podniosl to zrob cos, najlepszy na zbicie cukru jest ruch, poprasuj, pozmywaj oczywiscie w miare mozliwosci skoro jestes w ciazy :)

nie popadaj w paranoję, rowniez kontrolowalam cukier w ciazy i dzieki temu wykrylismy to ze maz ma cukrzycę... jesli masz jakies pytania pisz smialo...

po obciążeniu glukozą wynik może wyniesc 140 wiec mialas tylko 3 jednostki powyzej, spokojnie...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Berenika troszkę wprowadzasz w błąd
bezpieczna górna granica cukru mierzonego po godzinie wynosi 120
imageimage
Dziękuje za odpowiedzi. Z tym mierzeniem to jest dziwnie. Niektórzy piszą że po godzinie inni że po dwóch. Już zgłupiałam :) Czasami mierze po 1 godzinie i zaraz po 2 godz. po tym samym posiłku . Cukier sie obniża ale nieznacznie. jak pisałam nie przekracza póki co 120.
image
póki co masz cukier książkowy :) ale warto kontrolować ;)

inaczej się mierzy w ciąży, inaczej normalny cukrzyk ;) (tzn. inny czas po posiłku)

uważaj na gotowane buraki, marchewkę i kukurydzę - podbijają cukier..
na owoce też - to był mój największy ból - sezon owocowy, a mi strasznie cukier skakał nawet po garści czereśni :( wystrzegaj się bananów...

wtedy faktycznie pomagał ruch - 5-10 minut zabawy z psem(rzucanie piłki) i cukier spadał :)

poza tym rozgotowane (lub dobrze ugotowane) makarony, ryże, ziemniaki (w tym purre) mają więcej węglowodanów niż te "al dente".
i lepiej zjeść np. mięso z surówką - a ziemniaki na końcu/osobno (tak mnie uczono w AM)
To w takim razie kobiety w ciązy ile po posiłku ??

Zjadłam dziś wafelka bez czekolady i cukier po godzinie miałam 99.Zdziwiłam sie na plus :) Oczywiście nie będe przesadzać.
image
ja mialam 140 normalnie i powiedzieli ze ok z tym ze mi wyszlo po 50 gluk. 314 cukru i polozyli mnie do szpitala potem bylam na diecie i jak wkoncu dostalam sie do lekarza to stwierdzil ze chcial by miec takie cukry....
Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
wyniki po godzinie jak najbardziej w normie. tylko się cieszyć :)

a co do rzeczy zakazanych - nie popadaj w skrajności. owszem trzeba ograniczać węglowodany, ale powiedzmy sobie prawdę: istotne jest nie to czy je zjesz czy nie ale ILE ich zjesz.

sama miałam kłopot z cukrem w ciąży, a wiadomo nie zawsze ma się tyle silnej woli by sobie odmówić. sprawdzałam więc ilość cukru w danym produkcie i starałam się nie przekraczać 2 - 3 WW (wymienników węglowodanowych) na posiłek i było ok :)

a co do czasu w jakim dokonać pomiaru. ginekolog kazał badać po godz, a rodzinna po 2. więc badałam i tak i tak. i z własnego doświadczenia powiem, że nie zawsze cukier po godz jest najwyższy. niektóre potrawy są na tyle zdradliwe,że po 2 godz cukier jest wyższy niż po 1. ale trzeba sprawdzać mierzyć. to jedyna droga by nauczyć się reakcji własnego organizmu ;)
Inka ...

Norma
Poziom cukru we krwi na czczo < 110 mg%
Poziom cukru we krwi 2 h po posiłku < 140 mg%
Poziom cukru we krwi przed snem < 120 mg%
Hemoglobina A1c< 6%

To ze strony Polskiego Towarzystwa diabetologicznego akurat nic nie piszą ile po godz bo po godzinie się nie mierzy a po jedzeniu najwyzszy skok jest wlasnie po godz i jesli ktos chce zmierzyc to moze byc do 180 tak mi powiedziala w szpitalu na szkoleniu diabetolog...
Pora, oznaczenie

Stężenie glukozy prawidłowe (idealne) w mg/dl (mmol/l)

Stężenie glukozy dopuszczalne w praktyce
w mg/dl (mmol/l)

Przed śniadaniem

70 -105mg/dl (3,9-5,8)

70-120mg/dl (3,9 - 6,6)

Przed obiadem oraz I kolacją i II kolacją

70 -110mg/dl (3,9-6,1)

70-120mg/dl (3,9 - 6,6)

1 godzina po posiłkach

mniej niż 140 mg/dl (7,8)

mniej niż 160 mg/dl (8,9)

2 godziny po posiłkach

mniej niż 120 mg/dl (6,6)

mniej niż 140 mg/dl (7,8)

Między 2 oo a 4 oo w nocy

mniej niż 100 mg/dl (5,5)

mniej niż 120 mg/dl (6,6)

jak widac kazda stronka moze podawac rozne normy, tutaj jest akurat pierwsze podane prawidlowe a drugie w praktyce...ech to juz sama nie wiem Inka dopytam diabetolog na nastepnej wizycie meza... moze nam źle powiedziala ale te 120 po posilku uwazam ze za malo...hmm zapytam
Berenika chodzi o cukier w ciązy i bezpieczeństwo maluszka

cukrzyca w ciązy rządzi się swoimi prawami

i górna granica godzinę po posiłku to 120
imageimage
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Potwierdzam normy dla kobiet w ciąży są inne niż dla diabetyków :)
image
image

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
czyli jak mam póki co najwyższy 120 , 1 godzine po posiłku tzn.że jest dobrze.
A jak sie liczy te wymienniki węglowodanowe ??
image
Bardzo dobrze:)

tylko z dietą uważaj, bo ja np. po słodyczach nie miałam takiego cukru jak po nabiale...

poszukaj sobie w necie o indeksie glikemicznym, bo np marchewka surowa ma niski a już ugotowana ma wysoki.

Głowa do góry:) cukry masz świetne tylko ciągle je kontroluj
imageimage
Cukier kobiet w ciąży mierzy się inaczej niż cukrzykom, tzn. w ciąży mierzy się godzinę po posiłku.

Dobry cukier na czczo to 90 a godzinę po posiłku max 140.

Ale...najważniejsze jest to czy nie skacze. tzn jak ma się wyniki np. na poziomie 130 cały czas to ok gorzej jakby się miało no 120 110 a potem nagle 150 czy 160.

Ja tych węglowodanów nie mierzyłam. patrzyłam tylko po czym mi skacze i to eliminowałam z diety.

Mnie masakrycznie skakał cukier po chlebie ale tylko rano. Po południu było ok. Diabetolog wytłumaczyła mi że rano jest wyrzut insuliny więc jak sobie dowalimy jeszcze jedzeniem to jest masakra. poradziła mi na śniadanie jeść coś bardzo lekkostrawnego a kanapkę np. po godzinie od posiłku.
imageimage
dokładnie, najgorzej z cukrem rano po śniadaniu...

a co do wymienników to ja tez się w to nie zagłębiałam ale chodzi oo to ze tą samą dawkę cukru np z ziemniaka możesz zastąpić większą ilością np ryżu czy kaszy ale to wyższa szkoła jazdy i przy takich cukrach jakie Ty masz to jest niekonieczne:)
imageimage
Myślę że jakoś dam radę jeszcze te 3 miesiące :) Najgorsze jest to że ciągle chodze głodna. Nie jestem przyzwyczajona do regularnych posiłków. Jem 5 razy dziennie co ok 2.5-3 godziny. jak zjem śniadanie 0 9 to już o 10:30 jestem głodna :(
image
spokojnie możesz sobie podjadać warzywa:)
uważaj tylko na słodycze rzekomo dla diabetyków, mają tyle samo cukru co normalne

ja mogłam jeść drożdżówkę, ale musisz wypróbować, bo każdy co innego może...

no i lepiej gotowane niż smażone

dasz radę, wszystko dla dobra maluszka:)
zdrowia:)
imageimage
Nie raz mam ochotę wypróbować co mogę a czego nie. Np:tak jak piszesz drożdzówke czy pączka,czy moje ulubione placuszki ziemniaczane ale szczerze sie boję :P:P no ale zbliża sie tłusty czwartek mam zamiar robić oponki serowe,więc wtedy będe miała okazję zobaczyć.
image
zjed pół pączka i zobaczysz jaki będzie cukier:) nie namawiam ale spróbować możesz:)

ja pączków nie jadłam, bo nie lubię ale drożdżówkę mogłam bez konsekwencji :) tylko bez lukru:) bo jego też nie lubię:P
imageimage
Jak zjem np tego pączka i cukier bedzie dobry to czy będe mogła wtedy np jeśc tego pączka co 2 dni ??:P czy też bede musiała ograniczyc
image
specjalnie wyciągnęłam moją książeczkę "dzienniczek samokontroli" z czasów ciąży ;)

dla ciężarnych:

- na czczo i przed posiłkiem cukier powinien być w granicach 60 - 90 mg%

- GODZINĘ po posiłku < 120 mg%

w nocy między 2 a 4 - > 60 mg%

starałam się nie przekraczać 120-130 mg% po posiłkach - nie musiałam brać insuliny, stosowałam tylko dietę :)

jeśli był cukier wyższy - zapisywałam co zjadłam :)

właśnie spojrzałam - np. po arbuzie na noc miałam 130 ;)

drugie śniadanie - bułka maślana + 1,5 kromki chleba żytniego z masłem + kubek mleka - cukier 143 ;)

160 po talerzu pomidorowej z makaronem i 3 garściach białej porzeczki ;)

145 - grillowane skrzydełka, sałatka, chleb

u mnie świetnie sprawdzały się surówki :) nimi mogłam się opychać :) super zestaw obiadowy to były smażone filety z flądry i surówka z kiszonej kapusty - mogłam się baaaardzo najeść, a cukier był niski ;)
podobnie z brzoskwinią z jogurtem :)

ostro pilnowałam diety do momentu jak mi dziecko przestało rosnąć - wtedy się wystraszyłam i zaczęłam jednak jeść owoce mimo wszystko...
dziecko urodziło się zdrowe, w terminie, mi cukrzyca odeszła :)
Ja np:jedząc na obiad makaron pełnoziarnisty z lubelli z jogurtem naturalnym,truskawkami i łyżką cukru miałam po godzinie takie wyniki:
117 a nastepnego dnia po tym samym jedzonku 104
image
tak możesz:) możesz jeść wszystko byle tylko nie przekraczac tego 120:)

aha jak by Ci się zdarzyło, ze cukier bedzie duży to zakładasz kurtkę i buty i idziesz na świeże powietrze na spacer:) fantastycznie wtedy cukier spada:)

i może dla bezpieczeństwa zjedz tego pączka bez lukru:) bynajmniej tego pierwszego:P
imageimage
Nie musisz się tak bardzo bać. Od tego, że kilka razy przekroczysz normę nim się zorientujesz, czego nie powinnaś jeść, nic się maluszkowi nie powinno stać. Cukrzyca pozostawiona zupełnie bez kontroli może negatywnie wpłynąć na dziecko. A poza tym jak już ktoś pisał, na zbicie cukru bardzo pomaga ruch, więc jeśli nie musisz leżeć to jak najwięcej wychodź na spacery.
image
image
1 WW (wymiennik węglowodanowy) to taka ilość(w gramach) pożywienia,która zawiera w sobie 10g węglowodanów.

dla każdego produktu jest ona inna, np.
dla jogurtu truskawkowego Jogobella w 100g masz 14,5g węglowodanów, a więc 100g tego jogurtu to 1,45 WW

fajne jest to,że na produktach gotowych podana jest ta wartość, więc łatwo sprawdzić ;)

i tak jak dziewczyny pisały uważaj na rzeczy smażone, gotowaną marchew banany.

indeks glikemiczny poszczególnych produktów to też bardzo ważna rzecz :) im wyższy indeks danego poroduktu tym cukier szybciej idzie w górę po zjedzeniu go.

fajnie sprawdzają się surówki właśnie jeśli jesteś głodna.

jak chcesz to wieczorem postaram Ci się podesłać listę rzeczy, których indeks glikemiczny i zawartość WW jest najniższa.

tylko napisz mi maila na: iciak@o2.pl

jestem dietetykiem, więc chętnie odpowiem na wszelkie pytania :)
ok dziękuje. Napisałam meila :)
Myslę że jeszcze ze 2 tygodnie i wejde w prawe :)
image
No to przepraszam nie chcialam nikogo wprowadzac w bląd, chcialam dobrze, nie wyszlo :)

Ale co do tego że masz po tym samym edzonku inny cukier na drugi dzien, moj maz ma tak samo to zalezy co robi... rozne czynnosci zbijaja inaczej cukier a co do paczkow moj ma po paczku 250 :/

najbardziej podwyzsza mu cukier biala bulka kajzerka nawet do 280...

ale jesli ma cukrzyce to chyba inaczej mu ten cukier skacze...

pozdrawiam i zycze zdrowka.
Chciałam tylko napisać że zaryzykowałam i zjadłam dzis pączka z czekoladą bez lukru. Po godzinie cukier miałam 114 a po 2-óch 104.
Czasami sie zastanawiam czy faktycznie ta cukrzyca jest.
A i wczoraj kupiłam sobie wafelka "Grzeski mega" bez czekolady i po godzinie było 93 a po 2-óch 84 :)
Dodam jeszcze że cukier mierze zawsze tak jakby w spoczynku :) nie ide na spacer by zbić cukier własnie po to aby zobaczyć "prawdziwy" wynik
image
anna tak może być
już wcześniej pisałam, ze mi cukru nie podnosiły tak słodycze co nabiał no i makaron, biały chleb i smażone kotlety

no i wszystko zależy od dnia i od tego co się wcześniej jadło

uwaga na miód!! to wróg :p
imageimage
Ania no to super :)

widzę,że przechodzisz to trochę podobnie do mnie ;)

tylko uważaj na łączenie z węglowodanami tłuszczy. wtedy to potrafi być masakra :/

i niech Cię nie kusi jedzenie pizzy - po tym to jest dopiero koncert cukru :P którego nawet po kilku godz można nie zbić
Anna8711
PS. odpisałam na maila :)
Super. Dzięki. Przyda sie na pewno :)
image
W ciąży są trochę inne normy

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

wierszyk na dzień babci i dziadka (24 odpowiedzi)

potrzebuję ładnego wierszyka na DZIEŃ BABCI, DZIADKA może Wasze dzieci uczą się czegoś fajnego...

Gdzie na Wielkanoc z dziećmi??? (25 odpowiedzi)

Hej poszukuję fajnego miejsca na spędzenie Świąt Wielkanocnych z dziećmi. Zależy mi na...

Oszczędzanie - jakie macie sposoby? (110 odpowiedzi)

Ponieważ niedługo rozpoczynam urlop wychowawczy, przyjdzie nam żyć przez pewien czas z jednej...

do góry