Widok
cukrzyca ciążowa
chcialam zapytac czy ktoras z was ma cukrzyce ciazowa i powie mi jak to wyglada w "praktyce", czego sie wystrzegac, a co mozna jesc i czy sa jakies ogolne zalecenia. lekarza mam dopiero we wtorek wiec napewno wszystko mi wytlumaczy, ale moze teraz ktos cos podpowie zebym do czasu wizyty nie szkodzila sama sobie i dzidziusiowi. z gory dziekuje
Wszystko zależy od tego czy będziesz miała podawaną insulinę czy samą dietą będziesz regulować cukier.
Jeśli dieta, to przede wszystkim trzeba jeść regularnie co 2-3 godziny, wystrzegać się białego pieczywa, makaronu , ryżu oczywiście słodyczy, niektórych owoców. Na pierwsze śniadanie nie powinno się jeść nabiału.
Zasad jest troszkę, ale nie jest to takie straszne. Nic się nie martw, lekarz wszystko Ci opowie.
Jeśli dieta, to przede wszystkim trzeba jeść regularnie co 2-3 godziny, wystrzegać się białego pieczywa, makaronu , ryżu oczywiście słodyczy, niektórych owoców. Na pierwsze śniadanie nie powinno się jeść nabiału.
Zasad jest troszkę, ale nie jest to takie straszne. Nic się nie martw, lekarz wszystko Ci opowie.
ja mam cukrzyce ciazowa i nie jem slodyczy,bialego pieczywa,nic smazonego,winogron,bananow.mozna jesc chudy twarog,jogurty light,zupy,drobiowe wedliny,surowki z salaty,ogorki,pomidory.
http://babyonline.pl/ciaza_i_porod_odzywianie_artykul,5548.html
http://babyonline.pl/ciaza_i_porod_zdrowa_ciaza_odzywianie_artykul,5100.html
tu sa fajne artyluky na temat cukrzycy
http://babyonline.pl/ciaza_i_porod_odzywianie_artykul,5548.html
http://babyonline.pl/ciaza_i_porod_zdrowa_ciaza_odzywianie_artykul,5100.html
tu sa fajne artyluky na temat cukrzycy
Mnie podnosiło cukier baaardzo wszelkie przetwory ziemniaczane, jasne pieczywo, wszelkie słodycze, dżemy, ciacha z duża ilością kremów, owoce...dlatego przerzuciłam się na chleb ciemnoziarnisty (ale tu uwaga trzeba czytac ulotki, bo dodaja do niektórych również cukry) z owoców pochłaniałam jabłka z jiogurtem naturalnym i brzoskwinie a ze słodyczy mogłam jeść herbatniki Leibnitza wytrzymalam do końca ciązy. Jedyna upierdliwość to ta że musiałam mierzyc po posiłakch poziom cukru glukometrem, a plus taki że nie przytyłam praktycznie nic ponad przepisowe kg. Tak jak wyżej napisane jeść co 2-3h w nie za duzych ilościach i w nocy np wstając na siku wrzucic coś na żołądek by nie było zbyd dużej przerwy między posiłkami...mnie to pomagało bo inaczej rano cukier szlał niemiłosiernie.
Jeśli ta choroba zostanie zaniedbana. Wysoki poziom glukozy we krwi mamy oznacza wysoki poziom cukru u maleństwa, a to może wywołać wady rozwojowe. Dzieci mam z cukrzycą są zwykle większe niż inne noworodki (ich waga może przekraczać 4 kg), bo insulina działa jak hormon wzrostu. Wtedy bardzo często poród kończy się cesarskim cięciem. Noworodki chorych na cukrzycę mam muszą być potem monitorowane, bo nagły spadek cukru po odcięciu pępowiny może wywołać u nich śpiączkę hipoglikemiczną. Badania pokazują również, że dzieci, które w okresie płodowym miały podwyższony poziom glukozy, częściej chorują na cukrzycę typu 1 i 2 jako dorośli. Kontroluj więc swój poziom cukru
ja mam cukrzyce ciazowa juz od końca marca na diecie ale jem prawie wszystko obiady jadam normalne ziemniaki miesko i surówka chleb ciemny a i czasem kawałek serniczka czy cos innego tez zjem ale nie od razu po posiłku innym zeby cukier nie skoczyłm ja mniałam bardzo złe wyniki glukozy ale dieta wystarcza mam nie przekraczac po godzine posiłku poziomu 130 przytyłam 7 kilo na razie a dzidzia wazy raczej mało na dolnej granicy pozdrawiam nie martw sie
podbijam :P
niestety okazało się, że również mam cukrzycę ciążową :/
jak się dowiedziałam w poradni cukrzycowej w Akademii Medycznej - nie wolno jeść rozgotowanych makaronów, ryżu itp. bo mają więcej cukru :P jeśli zjesz al dente - to ok :)
tak samo ziemniaczki - lepiej normalne gotowane jak purre :P
i najlepiej najpierw zjeść surówkę z mięskiem, a dopiero na końcu ziemniaczki :)
to dopiero mój 3 dzień z widzą o tej chorobie :/ ciągle chodzę głodna :( ograniczyłam "normalne" jedzenie na rzecz warzyw :/ (tzn. zamiast 3-4 kromek chleba razowego na śniadanie zjadam tylko 1 + dużo warzyw)
jakoś trudno mi przestawić się na 5 posiłków w ciągu dnia :P tym bardziej, że przed i po każdym jedzeniu muszę mierzyć cukier :P + 1 raz w nocy (w sumie 11 razy na dobę)
najtrudniej mi z ograniczeniem owoców - nigdy ich sobie nie żałowałam :) a teraz - garść czereśni i cukier o 30 w górę :/
póki co tylko dieta - mam nadzieję, że to wystarczy :)
niestety okazało się, że również mam cukrzycę ciążową :/
jak się dowiedziałam w poradni cukrzycowej w Akademii Medycznej - nie wolno jeść rozgotowanych makaronów, ryżu itp. bo mają więcej cukru :P jeśli zjesz al dente - to ok :)
tak samo ziemniaczki - lepiej normalne gotowane jak purre :P
i najlepiej najpierw zjeść surówkę z mięskiem, a dopiero na końcu ziemniaczki :)
to dopiero mój 3 dzień z widzą o tej chorobie :/ ciągle chodzę głodna :( ograniczyłam "normalne" jedzenie na rzecz warzyw :/ (tzn. zamiast 3-4 kromek chleba razowego na śniadanie zjadam tylko 1 + dużo warzyw)
jakoś trudno mi przestawić się na 5 posiłków w ciągu dnia :P tym bardziej, że przed i po każdym jedzeniu muszę mierzyć cukier :P + 1 raz w nocy (w sumie 11 razy na dobę)
najtrudniej mi z ograniczeniem owoców - nigdy ich sobie nie żałowałam :) a teraz - garść czereśni i cukier o 30 w górę :/
póki co tylko dieta - mam nadzieję, że to wystarczy :)
ja też niestety mam cukrzycę.w sumie lekarka powiedziała,że to lekko podniesiony poziom.wynik pokzaał 149,norma to 140. upewniała się,czy rzeczywiście byłam na czczo.lekarz zalecił mi tylko odstawienie cukru, nie moge posłodzić nawet herbaty. i powiem,że nie widziałam że tak ciężko mi będzie zrezygnować ze słodyczy.nerwica mnie dopada jak będąc na spacerze nie mogę zjeść loda,a w rocznicę ślubu nie tknęłam nawet tortu.
Witam
Ja też staram się pilnowac z cukrem choć nie jest tak żle. Po glukozie 149, a po 2 dniach po sniadaniu tlko 105. Nie jem ziemniaków częściej niż 2 raz yw tygodniu, ryżu białego ( brązowy dozwolony), gotowanej marchwi i buraków, białego pieczywa, słodyczy, arbuz- najwięcej cukru z owoców, ananasa a resztę wowców w małych ilościach. Wolno kwasne jabłka, grejpfruty do bólu. A najlepiej wydrukować sobie tabela glukemniczną.
Ja też staram się pilnowac z cukrem choć nie jest tak żle. Po glukozie 149, a po 2 dniach po sniadaniu tlko 105. Nie jem ziemniaków częściej niż 2 raz yw tygodniu, ryżu białego ( brązowy dozwolony), gotowanej marchwi i buraków, białego pieczywa, słodyczy, arbuz- najwięcej cukru z owoców, ananasa a resztę wowców w małych ilościach. Wolno kwasne jabłka, grejpfruty do bólu. A najlepiej wydrukować sobie tabela glukemniczną.
a ja nie jestem w stanie odmowic sobie owocow - o slodyczach juz zapomnialam
ale na owoce czekalam caly rok i teraz mam ostatnie dni aby sie ich nawcinac na caly nastepny rok
moze dlatego jakos nie moge sie zmusic do zakupu glukometru chociaz powinnam
wtedy te wszystkie moje owoce beda czarno na bialym na wyswietlaczu :)
ale na owoce czekalam caly rok i teraz mam ostatnie dni aby sie ich nawcinac na caly nastepny rok
moze dlatego jakos nie moge sie zmusic do zakupu glukometru chociaz powinnam
wtedy te wszystkie moje owoce beda czarno na bialym na wyswietlaczu :)
ja też przez to przechodziłam. Podstawowa zasada-Nie możecie chodzić głodne!!! Ja jadłam co 3 godz, ciężko mi się było przestawić na regularne jedzenie. Byłam u dietetyka i dostałam zalecenia co i jak. Jeść razowy chleb, razowy makaron, ryż paraboloczny lub jaśminowy(z tych co się gotuje 30min), owoce można, ale nie po kilogramie tylo szklankę, mieszać z jogurtem naturalnym.Dużo gotowanego i surówek do woli. Pomidory i ogórki-bo mają dużo wody. Do picia woda mineralna, lody można ale sorbety. Kakao też dozwolone. Na stronach e-mama jest fajne forum cukrzycowe i tam dużo rzeczy się o tej chorobie i diecie dowiedziałam.
no właśnie ja też nie miałam baaardzo podniesionego poziomu po glukozie :P 148 a norma do 140 :)
a teraz po posiłkach jest różnie ;P
dzisiaj np. po godzinie od zjedzenia jogurtu(słodzonego z owocami) + garści czereśni i 3 truskawkach miałam cukier ok 150 :/
ale jak mam się oprzeć owocom, skoro rosną u mojej Mamy na działce?
to jest dla mnie najgorsze!!!!!!!!!!!
to, że nie mogę ich zjeść tyle ile bym chciała(tyle ile do tej pory) :/
nie wiecie ile powinno być cukru w nocy? wiem, że powyżej 60 - ale do ilu?
a teraz po posiłkach jest różnie ;P
dzisiaj np. po godzinie od zjedzenia jogurtu(słodzonego z owocami) + garści czereśni i 3 truskawkach miałam cukier ok 150 :/
ale jak mam się oprzeć owocom, skoro rosną u mojej Mamy na działce?
to jest dla mnie najgorsze!!!!!!!!!!!
to, że nie mogę ich zjeść tyle ile bym chciała(tyle ile do tej pory) :/
nie wiecie ile powinno być cukru w nocy? wiem, że powyżej 60 - ale do ilu?
Agusia, to jogurt wsuwaj naturalny, bez cukru. Na początku może być trudno (tak samo jak z niesłodzeniem kawy/herbaty), ale powoli się człowiek przyzwyczaja. 150 po godzinie to też nie jest wielka tragedia - prawie mieścisz się w normie (trzeba też wziąć poprawkę na paski, czasem po ukłuciu z 2 różnych palców są 2 różne wyniki...)
Ja cukrzycę mam od dawna, a w ciąży jestem od początku na diecie (i insulinie). I chociaż czasem jest trudno (kiedy np. wszyscy wokół opychają się ciastem, a ja mam na talerzyku symboliczną miniaturkę ;) ) to jednak ma to swoje plusy. Gdyby nie dieta, pewnie bardzo łatwo rozgrzeszałabym się i wcinałabym słodycze - i na efekty nie trzeba by długo czekać. A tak przynajmniej nie mam problemów z nadwagą, co ma znaczenie i dla estetyki ;) i dla samopoczucia, i dla kondycji.
Jeśli chodzi o cukier w nocy, to nie znam normy :) ale staram się tak dobierać sobie dawki i tak jeść, żeby nie był powyżej 100 (o 3 nad ranem - ale szczerze mówiąc, mierzę w nocy tylko kiedy się przebudzę na siusiu ;) albo kiedy czuję, że coś jest nie tak = hipoglikemia). Najlepiej chyba zapytać lekarza...
Tak czy inaczej - życzę powodzenia w walce z cukrami :)
Ja cukrzycę mam od dawna, a w ciąży jestem od początku na diecie (i insulinie). I chociaż czasem jest trudno (kiedy np. wszyscy wokół opychają się ciastem, a ja mam na talerzyku symboliczną miniaturkę ;) ) to jednak ma to swoje plusy. Gdyby nie dieta, pewnie bardzo łatwo rozgrzeszałabym się i wcinałabym słodycze - i na efekty nie trzeba by długo czekać. A tak przynajmniej nie mam problemów z nadwagą, co ma znaczenie i dla estetyki ;) i dla samopoczucia, i dla kondycji.
Jeśli chodzi o cukier w nocy, to nie znam normy :) ale staram się tak dobierać sobie dawki i tak jeść, żeby nie był powyżej 100 (o 3 nad ranem - ale szczerze mówiąc, mierzę w nocy tylko kiedy się przebudzę na siusiu ;) albo kiedy czuję, że coś jest nie tak = hipoglikemia). Najlepiej chyba zapytać lekarza...
Tak czy inaczej - życzę powodzenia w walce z cukrami :)
akurat z herbatą i kawą nie ma problemu - bo ich nie piję ;) kawy nigdy nie lubiłam, a na herbatę odrzuciło mnie w ciąży :P
mam rozpiskę dla ciężarnych z cukrzycą, że godzinę po posiłku cukier nie powinien przekraczać 120 :/
lekarka w czwartek przepisała mi receptę na 200 pasków (4 opakowania po 50szt.) a dzisiaj właśnie skończyłam już 1 opakowanie :P dobrze, że są po groszu ;)
Zuzka - a jadasz jogurty z owocami typu light? niby są bez cukru :P tylko ze słodzikami :P
albo czekoladę dla cukrzyków?
wczoraj kupiłam sok 0 cukru... był taki słodki, że musiałam dolać wody :P a jak pięknie skoczył mi cukier ;)
mam rozpiskę dla ciężarnych z cukrzycą, że godzinę po posiłku cukier nie powinien przekraczać 120 :/
lekarka w czwartek przepisała mi receptę na 200 pasków (4 opakowania po 50szt.) a dzisiaj właśnie skończyłam już 1 opakowanie :P dobrze, że są po groszu ;)
Zuzka - a jadasz jogurty z owocami typu light? niby są bez cukru :P tylko ze słodzikami :P
albo czekoladę dla cukrzyków?
wczoraj kupiłam sok 0 cukru... był taki słodki, że musiałam dolać wody :P a jak pięknie skoczył mi cukier ;)
bo sok to pewnie byl bez cukru, ale za to slodzony fruktoza albo czyms innym
nie ma tak ze sa soki nieslodkie - sok z zalozenia jest slodki
nawet taki naturalnie przez ciebie sama wyciskany
a ja sie zmotywowalam i zamowilam jednak glukometr, czekam az bedzie do odbioru - moze jeszcze dzis, najdalej jutro
nie ma tak ze sa soki nieslodkie - sok z zalozenia jest slodki
nawet taki naturalnie przez ciebie sama wyciskany
a ja sie zmotywowalam i zamowilam jednak glukometr, czekam az bedzie do odbioru - moze jeszcze dzis, najdalej jutro