Widok

cukrzyca ciążowa

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
chcialam zapytac czy ktoras z was ma cukrzyce ciazowa i powie mi jak to wyglada w "praktyce", czego sie wystrzegac, a co mozna jesc i czy sa jakies ogolne zalecenia. lekarza mam dopiero we wtorek wiec napewno wszystko mi wytlumaczy, ale moze teraz ktos cos podpowie zebym do czasu wizyty nie szkodzila sama sobie i dzidziusiowi. z gory dziekuje
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny...czy majac cukrzyce ciążowa to trzeba wczesniej zglosic sie do szpitala? i jesli porod nie nastapi w wyznaczonym terminie to czekac na akcje porodowa po terminie czy udac sie szybciej do szpitala? z ory dziekuje za odp;)
Uściślam - chodziło mi o paski do Accu Check (ja mam Active). No i przynajmniej na Przymorzu - w Realu i Alfie są za 1 grosz, na Mickiewicza też (tam się zaopatruję w tańszą insulinę, bo ceny różnią się od 37 do 15 zł za ten sam produkt, czyli 5 wkładów insuliny, szok!).
Zuzka - w większości aptek paski są za 1 grosz???

to czemu ja w 3 na 4 trafiłam na cenę 3,2zł za opakowanie? a tylko w aptece koło AM moje paski są po groszu za opakowanie?
Możesz sobie kupić glukometr (popytaj w aptekach, w poromocji Accu Check kosztuje ok. 50 zł), receptę na paski może wypisać każdy lekarz, i pierwszego kontaktu, i ginekolog i diabetolog (też w większości aptek za 1 grosz są refundowane) i możesz sama to sobie kontrolować.
I gratuluję takiej reakcji organizmu na dietę - tak trzymać :)
no tak ale skąd ja mam mieć pewność czy sie z czasem nie pogorszy?
i teraz nie wiem czy ja mam np. tylko nietolerancje glukozy czy cukrzyce.

chyba wolałabym szczerze mówiąc pomierzyć jednak przez jakiś czas cukier...

co masz na myśli mówiąc spadek cukru? przecież wypiłam przy badaniu 75 glukozy? nie wiem co o tym myśleć :(
po prostu dzięki diecie spadł Ci cukier :) oby tak dalej :)

ja mam stwierdzoną cukrzycę ciążową i też reguluję to dietą ;)

czasami to wystarcza :)
zastanawiam się czy słyszałyście może czy jest na to jakieś logiczne wytłumaczenie?

w 27 tc miałam robione badanie krzywej cukrowej:
- na czczo było coś pod 100 a po obciążeniu 50 tką wyszło po 1 h ponad 150. Tydzień później powtórka (też 50-tka) i jeszcze gorzej - po godz 166.

Dostałam skierowanie do poradni, na wizyte troche trzeba było poczekać więc zalecenie ograniczyć cukier. Przez prawie 3 tyg byłam na diecie (zero słodyczy, białego piecz, makaronu).

W poradni zlecono badanie obciążenie 75-tką. Właśnie odebrałam wynik i zdębiałam bo wynik zupełnie prawidłowy - na czczo 85 a po 2 godz 127 ???

Czy to możliwe żeby dieta zafałszowała test?

Agusia dasz radę. najgorsze początki tj w każdej diecie. Dobrą stoną tej diety jest,to ze ni przytyjesz w ciązy 30kg :) Ja po miesiącu schudłam 2 kg, ale lek powiedziała,że mam się nie martwić, bo dziecko swoje weźe, a ja chudnę z tłuszczu. W sumie w całej ciaży przytyłam 5kg.
Pomidory i ogórki mają dużo wody i są bardzo dobre dla cukrzyków.
ja tez mam najwiekszy problem z porannymi cukrami, ale ponoc to normalne ze po nocy sa wieksze, a co do truskawek to tez sobie ich nie zaluje i jest ok:))
Super śniadanko :) Ja dzisiaj z powodzeniem wypróbowałam twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem plus 2 kromki razowczyka. I w końcu miałam dobry cukier po śniadaniu, bo ostatnio bywało cienko (160-170 godzinę po śniadaniu, dziwnie, bo po innych posiłkach wszystko super).
No i okazuje się, że truskawki rzeczywiście są przyjazne jeśli chodzi o cukrzycę :) 97 pół godziny po owockach to naprawdę nieźle! :)
Zuzka - naprawdę to dobre liczby? już się bałam, że za wysokie :/ :P
Dziękuję za dobre wieści :)

Moja Mama też kiedyś miała Accu Check - teraz ma Optium Omega :)

no właśnie mam takie wrażenie, że tylko sałatę, pomidory i ogórki mogę jeść i jeść ;)

na śniadanie i kolację robię sobie sałatkę - sałata, pomidor, ogórek, papryka, rzodkiewki :P czasem do tego tuńczyk z puszki albo jajko albo plasterek szynki :P
i kromka chleba :)

ale jak dzisiaj dorwałam się do truskawek... :P zjadłam ze 3 garści - nie mogłam się powstrzymać ;) tłumaczyłam sobie, że przecież i tak nie są takie słodkie ;) no i właściwie nie było źle - zjadłam je między posiłkami, jakieś 30 min. później jadłam obiad i mierzyłam cukier PRZED - i miałam 97 :P podwyższony ale bez tragedii :)
Agusia, super cukry! Zwłaszcza że Optimum Xido ma tendencję do zawyżania (kiedyś przez jakiś czas mierzyłam i Accu Checkiem, i Xido ,i na Xido miałam o 20-40 wyższe cukry).
Wierzę, że początki są trudne, zwłaszcza jak się człowiek stopniowo dowiaduje, że tego nie może jeść i tamtego, i wydaje się, że nic tylko wcinać sałatę. Ale nie głódź się, jedz węglowodany (złożone), razowe makarony, ciemny ryż, ciemne pieczywko, tylko łącz je z białkiem i z błonnikiem - wtedy cukier będzie się dłużej wchłaniał. Ważne, żebyś nie chodziła głodna i nie eliminowała nadmiernie węglowodanów, bo to niezdrowe i paskudnie wpływa na samopoczucie...
Rybka - mam nadzieję, że dam radę...

to dopiero niecały tydzień, a ja już momentami ma dosyć (ciągle głodna, ciągle mierzenie cukru)

w nocy miałam: 102, 98, 82, 106, 108 :P

MiA - ja dostałam nowy glukometr :) Optium Xido :) http://www.xido.pl/index.php?pid=40 (taki zestaw jak tutaj)
Dzięki za odpowiedź, pocieszyłaś mnie bardzo! Ja na razie bardzo pilnuję cukrów i są w miarę ok, więc mam nadzieję że nie czeka mnie długie leżakowanie przed porodem... Dzięki za informacje! :)
Aguś dasz radę, robisz to dla dziecka. Ja miałam cukry w nocy też w granicach 110.
Zuzka poród miałam naturalny. Przyszłam o 21 a o 4 mały był na świecie. Kroplówkę dostałam w drugim okresie, bo mi skurcze siadły i nie miałam siły przeć. Rodziłam w terminie. Nie musiałam wcześniej się kłaść na patologię. Dziecko nie było duże, nie brałam insuliny. Koleżanka, któa brała insulinę zgłosiła się w 38tyg i po badaniach odesłali ją do domu i kazali czekać na objawy porodu i tez bez problemu urodziła. Co do opieki, to ja nie mam zastrzeżeń. Na porodówce położne super, na położnictwie różnie, ale ja miałam cel, urodzić i wyjść do domu :) Pielęgniarki noworodkowe super.
aha warto zabrać ze soba glukometr, bo na porodówce nie mają, a na położnictwie często brakuje pasków, więc przezorny ubezpieczony :) Jedzenie dupiaste, i o dziwnych porach, wiec warto aby rodzinka codziennie doniosła co nieco :) Ja urodziłam w piątek, w poniedziałek wyszłam do domu, więc generalnie cidsza i spokój :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja nie chcialam takiego 'dostanego' bo oferowano mi uzywany
co jak co ale dla mnie to przedmiot higieny wiec uzywanego nie chcialam
zamowilamn za 20 kilka zl w aptece
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dzięki Dziewczyny za rady :)

tylko nie wiem czy będę w stanie przełamać się i zacząć jeść zwykły jogurt naturalny :/

soki piłam raz na jakiś czas - ale teraz zobaczyłam jak te bez cukrowe podnoszą cukier ;)

a jaki macie cukier w nocy???
mi babka z poradni cukrzycowej z Akademii Medycznej kazała mierzyć między 2 a 4 rano :P
i glukometru nie musiałam kupować - dostałam go :)
Rybkagd ma rację, soki niestety odpadają... Ale można sobie radzić, np. wyciskać odrobinę soku z cytryny do mineralki :) i dodać np. listek świeżej mięty - od razu robi się mniej monotonnie.
Jogurtów i innych produktów typu light w ciąży nie jadam, myślę że słodziki to nie jest najzdrowsza rzecz :( Lepiej chyba nawet raz na jakiś czas "zgrzeszyć" i zjeść normalny produkt (nie light), tylko np. mniej :) Jak mam ochotę na coś takiego fajnego z nabiału to biorę serek "Bakuś", bo to jest malutkie opakowanie i ma równo 1 WW. Ale to tylko raz na jakiś czas ;)
A jeśli chodzi o czekoladę, to ta dla diabetyków jest wg mnie niezbyt smaczna (i znowu - słodziki). Za to czekolada gorzka 70% kakao, np. Wawel, ma niski indeks glikemiczny ( IG=22, dla porównania gotowana marchewka IG=85!) i można bez większych wyrzutów sumienia pozwolić sobie na kostkę czy dwie. Wszystko w sumie i tak trzeba sprawdzić metodą prób i błędów, bo np. ktoś pisał, że grejpfruty może jeść bez ograniczeń, a ja miałam po nich kiepskie cukry. Za to truskawki mój organizm traktuje niemal jak wodę, z czego bardzo się cieszę i korzystam :)

Rybkagd, mam pytanie do Ciebie - jak oceniasz Kliniczną pod kątem opieki porodowej? Rodziłaś sn czy przez cc? Wywoływali Ci poród, kładli wcześniej do szpitala? Mam strasznie dużo pytań o Kliniczną bo chyba tam będę rodzić :)
ja wcześniej nie wiedziałam, dopiero na obchodzie pediatrycznym mi powiedzieli i się zaniepokoiłam dlaczego mały ma miec usg. Pani dr mnie uświadomiła :)ale to dobrze,że tak mają,przynajmniej człowiek jest spokojniejszy,że z dzieciem wszystko ok.
mi diabelog powiedziala ze tylko 2 szpitale w gdansku sobie radza z cukrzyca ciazowa - zaspa i kliniczna wlasnie

ale to dobrze wiedziec ze maja standardowe procedury odnosnie mlodego
bo juz sie zaczelam lamac nad wojewowdzkim :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

plastyka pochwy (46 odpowiedzi)

niestety popsuła mi się tylna ścianka i muszę ją zrobić, czy możecie mi polecić jakiegoś lekarza...

Zakup mieszkania - rozterki (64 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

do góry