Widok

czy mogę jezdzić z psem w autobusie miejskim?

Oksywie Temat dostępny też na forum:
Witam od niedawna mieszkam w trójmieście i chciałabym się dowiedzieć czy mały piesek york może jechać autobusem? czy trzeba mieć jakiś bilet?i czy wystarczy mieć go na rekach bądz smyczy?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3
teoretycznie pies musi byc na smyczy i miec zalozony kaganiec. ale york w kagancu????? robia takie male??? nie pamietam jak z biletem-ostatni raz jechalam z psem jakies 10 lat temu ;) pozniej tylko autami :)
najlepiej sprawdz w regulaminie przewoznika - nie wiem czy dokladnie pytasz o Gdansk czy Gdynie ;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
Pytam o Gdynie właśnie najbardziej nie wiem jak jest z tymi biletami dopiero się przeprowadziłam do trójmiasta i nie mogę tego nigdzie znależć o biletach.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
WITAJ

NIE WIEM JAK JEST W GDYNI ALE W GDANSKU MOZNA PIES MUSI BYC NA SMYCZY MIEC KAGANIEC U CIEBIE CHYBA RACZEJ NIE POTRZEBNY ;-) ALE TEZ POWINNO SIE MIEC PRZY SOBIE AKTUALNE SZCZEPIENIE NA WSIEKLIZNE WIESZ LUDZIE SA ROZNI I MOGA SIE CZEPIC W GDA SIE ZA PSA NIE PLACI ;-)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3
Dzięki;) szczepienia wszystkie mam także nie ma problemu, gorzej jest z ludzmi hehe;p
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 9
Kaganiec jest wymagany od Yorka.
Są w sprzedaży takie małe kagańce (zresztą yorki nie mają wcale najmniejszych pyszczków).
Oprócz tego ważne szczepienia. Pies oczywiście na smyczy, ewentualnie w transporterze.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 6
W Gdańsku za psa się płaci pełną stawkę /czyli jak osoba dorosła .
Musi mieć kaganiec (buldogi też mają ) i smycz,oczywiście badania.
TYLKO WTEDY GDY PSA PROWADZIMY!!!!
Kiedy przewozisz psa w transporterze i nie przekracza on wymiarów jak
duża walizka ,to nie płacisz.Oczywiście wtedy pies może być bez kagańca.
Ostatnio wiozłam w transporterze kota autobusem i o zgrozo kanar miał nawet metrówkę:)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 29
~jolkafasolka

Chyba dawno nie jechałaś z psem autobusem :D

Żadnych badań pies mieć nie musi, tylko aktualne (tzn nie upłynął rok) szczepienie p. wściekliźnie.
W Gdańsku psy (a raczej jeden pies na osobę) jeżdżą za darmo w ZTM, a jak jest w Sopocie i Gdyni to nie jestem pewna (w Gdyni prawdopodobnie się płaci, a w Sopocie nie).

A co do kagańca to mogą go nie mieć jedynie te psy, u których anatomia na to nie pozwala.
Decyduje o tym jednak nie właściciel, ale weterynarz wystawiając stosowny dokument w naprawdę rzadkich przypadkach.
Wszelkie ratlerki, yoreczki, "cziłki" i inne "mikropsy" muszą mieć kaganiec, a tłumaczenie, że nie ma takich małych kagańców jest kłamstwem.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 5
Dla Ciebie zkm gdynia regulamin
http://www.zkmgdynia.pl/?mod=1.%20Taryfa%20-%20Przepisy%20porz%C4%85dkowe&lang=pl
my jak jeździliśmy po Gdynia ze swoim buldogiem to kasowaliśmy normalny bilet bo taki luksus był że musiał osobno siedzieć i to przy oknie :P
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Kinga jechałam i jak bym nie miała biletu dla psa to miałabym mandat.
Skoro twierdzisz ,że za psa się nie płaci , to nie życzę ci kontroli.

Wyszczególniłam też przewóz zwierząt w transporterze i bez niego.
Chyba jednak nie przeczytałaś ze zrozumieniem

Badania ,to oczywiście książeczka szczepień.

Jak ktoś chce to zawsze się przyczepi do wypowiedzi innej osoby:(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 16
Nie obawiam się kontroli bo prawo jest po mojej stronie:

UCHWAŁA NR XXXV/988/09
RADY MIASTA GDAŃSKA
z dnia 23 kwietnia 2009r.

w sprawie ustalenia zasad taryfowych, ceny za przejazdy środkami gminnego transportu zbiorowego oraz wysokości opłat dodatkowych i opłat manipulacyjnych

§6

Przewóz bagażu podręcznego, wózka inwalidzkiego, wózka dziecięcego, roweru oraz zwierząt nie podlega opłacie.
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 3
Można jeździć z psem. Tylko pies musi mieć założony kaganiec.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Czy komus tu słońce przygrzało york w kagańcu? No bardzo zabawne... Obowiązek posiadania kagańca dotyczy psów ras niebezpiecznych do których york z pewnoscią się nie zalicza... he he he:)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 19
Bys sie zdziwila, jak mocno potrafi ugryzc maly yoreczek!
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ludzie ci tego psa rozdepczą, lepiej nie bierz go do komunikacji miejskiej. Poza tym pies ma wrażliwszy węch od człowieka a weź pomyśl jak ludzie w autobusach śmierdzą, szkoda męczyć psa.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5
a co swiety ten piesek to nie jest większości zaczepne i panikaże atakuje bez ostrzerzenia asekuracyjnie. bo mały to może?
kagańce dla jorków są zapraszam na allegro
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2
to się myj
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
Jeżdzę z psem (owczarek niemiecki) codziennie autobusem , zabieram go do pracy i miałam 100 kontroli albo i więcej przez kilka lat i pies jeździ free w autobusami i tramwajami w Gdańsku a w kolejce płaci się połówkę ( ulgowy) .
Pies musi mieć kaganiec o ile nie ma uprawnień zwalniających ,mój takie uprawnienia ma :) Czasami motorniczy czy kierowca wyskakuje ze swojej kabiny z wielkim pyskiem a ja wtedy wyciągam papier z weterynarii i geba takiemu opada . Najgorsze są mohery , te to panikują , jakby mój pies miałby je zjeść . Czasami jak jest tłok w pojeździe to zakładam kaganiec , wiadomo ludzie się boją jak jest ciasno :P
Aktualne szczepienia zawsze powinno sie mieć przy sobie tak jak swój dowód osobisty
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 5
york to nie pies, nie obrażaj psów ..
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 4
Kinga-tu się mylisz! Ostatnio jechałam z psiakiem i sam kontroler powiedział, że bilet niepotrzebny. Tylko szczepienie na wściekliznę, smycz i kaganiec
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Kobieta

dobry adwokat rozwód gdańsk (80 odpowiedzi)

Szukam dobrego adwokata, który przeprowadzi mnie przez rozwód z orzeczeniem o winie w Gdańsku....

Rozwod dobry adwokat (404 odpowiedzi)

Witam czy ktos moze polecic dobrego adwokata z Gdyni badz Sopotu? Mam zamiar zlozyc pozew wiem ze...

Nerwica i depresja - jak wyjść z tego stanu ??? (411 odpowiedzi)

Witam, Czy są osoby na forum,które zmagają lub zmagały się z nerwicą i depresją ???? Jak...

do góry